Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa poolhåven 2023 – Hjälper dig att hålla poolen ren! 

1. Wolf-Garten MK-M2. Swim and Fun Ytvattenhåv3. Wolf-Garten WF-M Multi Star
Wolf-Garten MK-MSwim and Fun YtvattenhåvWolf-Garten WF-M Multi Star

Bästa poolhåven 2023 – Om du har en pool, damm, badtunna eller ett spabad hemma så har du säkerligen hamnat i en situation där både löv, grenar och andra oönskade ting har hamnat i vattnet. Även det allra bästa poolrengöringssystemet kommer inte att kunna avlägsna större bitar i vattnet, utan dessa måste istället tas om hand med en poolhåv.

Beroende på hur stor din pool är så kan det vara värt att kika på lite olika typer av håvar. Vi har letat fram de bästa modellerna i lite olika prisnivåer och ger dig även råd om hur du rengör din pool på ett mer effektivt sätt!

Topp 3 poolhåvar bäst i test 2023

1. Vår favorit! Wolf-Garten MK-M

 • Teleskopskaft
 • Maximal räckvidd: 4 meter
 • Botten- och ythåv
 • Enkel att använda

Med Wolf-Gartens multifunktionella poolhåv MK-M kan du rengöra både din damm och pool på ett mer effektivt sätt. Håven är designad för att du ska få en längre räckvidd och även kunna fiska upp oönskade saker från poolens yta och botten.

Teleskopskaftet har försetts med Wolf-Gartens utvecklade MultiStar-skaft, vilket innebär att du enkelt kan justera både räckvidd och handtag för att anpassa håven efter poolen. Meshmaterialet är även specialtillverkad för att fånga upp löv eller kvistar från vattnet, utan att det fastnar i håven. Detta underlättar då också rengöring av poolen lite extra.

MK-M är en väldesignad modell som också säljs till ett mycket bra pris. Passar bra för dig med en större pool eller mindre damm och gör underhåll av vattnet betydligt enklare.

2. Swim and Fun Ytvattenhåv – Prisvänlig!

 • Material nät: Polyester
 • Plasthandtag
 • Enkel att använda
 • För ytvatten

Med den mycket prisvänliga ytvattenhåven från Swim and Fun, kan du snabbt ta bort löv och annat som flyter omkring på vattenytan. Detta kanske inte är marknadens mest avancerade modell, men den har en robust konstruktion och passar allas budget.

Poolhåven har ett kraftfullt nät som är tillverkat av polyester, som sedan har kombinerats med ett plasthandtag som ger dig ett skönt grepp under användning. Polyesternätet säkerställer också att håven inte blir för tung att jobba med, så att du kan rengöra poolen med lätthet och utan ömmande handleder.

Har du en större pool bör du dock kika på en modell som har en längre räckvidd. Men denna ytvattenhåv är perfekt att använda i en pool eller damm som är av mindre storlek.

3. Wolf-Garten WF-M Multi Star – Multifunktionell!

 • Med gummilist
 • Längd håv: 35 centimeter
 • Teleskopskaft
 • Längd på skaft: 3-4 meter

Från varumärket Wolf-Garten hittar du också denna poolhåv WF-M, som har konstruerat med MultiStar-system. Detta möjliggör en mer flexibel användning där du enkelt kan justera skaftets längd mellan 3-4 meter. Perfekt om du vill kunna använda den till både rengöring av din pool och damm.

En stor fördel med denna modell är också att den har en gummilist, vilket gör att håven också kan användas för att flytta fiskarna i dammen när du rengör den. Listen säkerställer att dina fiskar inte skadas under hanteringen och att ingenting fastnar i nätet. Fördelen är då också att detta kommer att underlätta när du rensar ur löv eller grenar från vattnet.

Poolhåvens längd möjliggör också rengöring av både vattenytan och smuts som har fallet ner till poolbottnen. En mycket multifunktionell modell som du inte kommer bli besviken på.

Hur rengör man poolen på bästa sätt?

Att ha en pool hemma kräver faktiskt mer av dig än du kanske tror från början. Du måste underhålla poolen, rengöra den med jämna mellanrum och även säkerställa vattnets PH-värde, för att den ska vara säker att använda. Vid köp av pool är den allra vanligaste frågan oftast hur den bör rengöras på bästa sätt, vilket vi kommer att gå igenom i denna del av artikeln.

Filtersystem

Vilken typ av pool du har, avgör ofta hur den ska rengöras och vilka typer av rengöringssystem som du bör investera i. Men ett filtersystem är nödvändigt för att filtrera ut partiklar från vattnet och därmed hålla den mer ren. För att filtersystem ska fungera optimalt är det dock viktigt att det är anpassat efter storleken på din pool.

Filtersystem ska vara av tillräcklig storlek och ha kapacitet så den filtrerar hela poolens vatten två gånger under ett dygn. Ett anpassat filtersystem innebär sedan att det krävs mindre kemikalier för att desinfektera vattnet, vilket såklart ger en ekonomisk fördel men håller också vattnet fräschare längre.

Klorvärde och PH-värde

Två andra saker som är  nödvändigt att du kontrollerar med jämna mellanrum är vattnets klor- och PH-värde. Framförallt är PH-värdet viktigt för att säkerställa att det inte bildas bakterier eller algblomning i vattnet. Detta värde kommer även att påverka alla kemikalier som du tillsätter och kan påverka klorvärdet så att vattnet ser väldigt grumligt ut. PH-värdet som rekommenderas bör alltid ligga mellan 7,2-7,6.

Det finns mängder av mätverktyg för just PH-värde som du kan investera i och som kommer att bespara dig massor av tid och energi. Om det skulle uppstå en algblomning så kan detta vara väldigt svårt att behandla, vilket innebär att du måste avlägsna delar eller allt vatten i poolen. Någonting som är väldigt kostsamt och tidskrävande.

När du badar eller använder poolen så måste du med jämna mellanrum addera desinfektionsmedel som aktivt syre, klor eller PH-medel för att balansera ut vattnet och hålla det fräscht.

Rengör poolen ofta

Det är lätt hänt att rengöring av poolen inte blir någon prioritet när man väl börjat använda den. Men faktum är att om du ser över vattenvärdet och rengör poolen ofta, så kommer du faktiskt att spara tid. Dessutom är det mindre risk för algväxt och liknande som kan göra poolen ganska otrevlig att bada i.

Om du har poolen utomhus är det viktigt att du alltid täcker för den mellan användning och att du använder rengöringsverktyg som till exempel en poolhåv för att kunna avlägsna saker som ligger och flyter i vattnet. Om du följer dessa steg så kommer du att kunna bada i en pool som är ren och fräsch varje gång.

Bästa poolhåven
Håll poolen ren med en effektiv poolhåv

Tre frågor om poolhåvar:

När behöver man använda en poolhåv?

En poolhåv kan användas till lite olika typer av jobb i poolen eller dammen, men särskilt användbar är den när du behöver avlägsna saker som ligger och flyter på vattenytan eller botten av poolen. Kanske löv, grenar eller andra partiklar som är stora nog att ta bort med en håv.

Hur stor behöver poolhåven vara?

Beroende på hur stor pool du har kan det vara värt att kika på lite olika alternativ. En stor pool kräver en poolhåv som har en längre räckvidd och nät som kan städa poolen på ett mer effektivt sätt. Har du en mindre pool så räcker det såväl med en något mindre poolhåv som ger dig enkel åtkomst till hela poolen.

Hur ofta behöver man rengöra poolen?

Det är lite olika delar av poolen som bör rengöras mer ofta än andra. Löv och smuts bör tas ur poolen dagligen, medans tömning av filtersystemet endast behöver göras varannan vecka, detta beror också lite på hur ofta poolen används. Varje vecka bör du också se över poolen för att ta bort eventuell kalkbildning runt vattenytan och även rengöra poolens väggar och botten.

Om du håller dig till detta och såklart även säkerställer att området kring poolen hålls ren och fräsch så kommer du att kunna bada i vatten som är mer rent och klart.

Vad vi hade i åtanke när vi valde ut produkter till topplistan

Rengöring av poolen kan vara en ganska långdragen och tråkig syssla. Men en ren och fräsch pool innebär att du kommer att,dels använda poolen oftare, men säkerställer också att den har rätt PH-värde och är hygienisk att använda.

Oavsett om du har en avancerad poolrengörare så kommer du även att behöva komplettera detta med en funktionell poolhåv, för att kunna avlägsna löv eller större partiklar i vattnet.  Detta är anledningen till att vi har valt att skapa denna topplista och genomsöka marknaden efter de allra bästa valen för att du ska kunna rengöra din pool eller damm på ett mer effektivt sätt.

Till vår hjälp valde vi att använda tester och recensioner om olika pooltillbehör, men har också valt att läsa på mer om hur en pool bör rengöras för att den ska hålla sig fräsch. Den samlade informationen och kunskapen gör att vi känner oss mer säkra i våra val av produkter.

Men det är även nödvändigt att du funderar på vilken typ av utrustning som du behöver och hur stor den ska vara för att passa din pool eller damm. Lägg ner lite extra tid och hjärta på rengöring av poolen och vi är övertygade om att du både kommer använde den oftare, men ger dig också en förbättrad upplevelse. Så vilken poolhåv väljer du?

Källor och referenser:

https://www.bygghemma.se/reportage-och-guider/rengora-pool/

https://www.hornbach.se/projekt/sa-rengor-och-underhaller-du-din-pool/

https://www.cleanipedia.com/se/utomhus/den-ultimata-guiden-for-poolrengoring.html

Vi har jämfört poolhåvar avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Proffsmagasinet.se
Buildor.se

Lämna en kommentar