Bästa bastuaggregatet 2023 – Få en jämn värmefördelning i bastun!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Harvia Cilindro Plus Spot2. Sauna Sweden Sawo Aries3. Tylö Sense Pure 6
Harvia Cilindro Plus SpotSauna Sweden Sawo AriesTylö Sense Pure 6

Bästa bastuaggregatet 2023 – Moderna bastuaggregat har gjort en bastu till en allt mer självklar tillbyggnad i hemmet. De är designade för att ge en snabb uppvärmning och är dessutom elektriska, så att du slipper krångla med ved som ändå inte gör luften i bastun särskilt bekväm att vistas i under några längre stunder. Med ett elektriskt bastuaggregat kan du istället njuta av stunden i bastun och verkligen koppla av.

Särskilt viktigt är det att du väljer ett bastuaggregat som är anpassat efter storleken din bastu och hur dess form ser ut. Med mängder av olika val på marknaden kan det dock vara knepigt att sålla igenom marknadens utbud, varav är varför vi har valt att göra jobbet åt dig.

På topplistan hittar du de tre bastuaggregat som vi känner står ut från mängden lite extra. Så det enda du behöver göra är att välja en modell som passar sig, sedan kan njuta av kvällarna i bastun och verkligen koppla av!

Topp 3 bästa bastuaggregat bäst i test 2023

1. Vår vinnare! Harvia Cilindro Plus Spot

 • Komplett set
 • Inga synliga kablar
 • Belyst kontroll
 • Enkel att installera

Det tjusiga och kompletta bastuaggregatet Cilindro Plus Spot från varumärket Harvia, hamnar högst upp på topplistan av flera anledningar. Bland annat spelar dess mycket fina design in, samtidigt som aggregatet är enkelt att installera och där inga kablar ligger i vägen eller syns efter att monteringen är klar.

Men vad som gör Cilindro Plus Spot extra utmärkande är dess inkluderade Harvia Spot-kontroll som är helt trådlös. Denna kontroll gör att du kan använda aggregatet utan något krångel och kontrollen är även belyst för en fin detalj. Istället för en krånglig kontrollpanel kan du med Cilindro Plus Spot slå av och på värmen med endast ett knapptryck.

Om du letar efter ett snyggt och stilrent bastuaggregat som är enkelt att använda och installera så rekommenderar vi denna modell från Harvia lite extra. Denna kommer bli ett mycket fint inslag i din bastu.

2. Sauna Sweden Sawo Aries – Hörnaggregat!

 • Vikt: 25 kilo
 • Effekt: 6.0 kW
 • Lättplacerad
 • Säljs utan bastustenar

Om du letar efter en hörnmodell så bör du kika på det robusta och användarvänliga aggregatet Sawo Aries från Sauna Sweden. Dess genomtänkte design gör den väldigt lättplacerad, vilket gör att den passar de flesta hushåll. Aggregatet har en effekt på 6.0 kW och har en stadig vikt på 25 kilo för att den ska stå stabilt tillrätta under användning.

Du kan enkelt justera temperaturen på vreden som sitter på själva aggregatet. Två olika vred gör att du kan skräddarsy hur länge värmen ska vara på och vilken temperatur du föredrar. Detta är perfekt så att du aldrig glömmer att stänga av aggregatet efter användning.

Denna modell har en inbyggd elektronisk termostat, som tillsammans med de utplacerade bastustenare ger en väldigt jämn och behaglig värmefördelning. Dock måste stenare köpas till separat och ingår inte vid köp av Sawo Aries, någonting som du bör ha i åtanke. Men utöver detta är denna modell perfekt om du framförallt letar efter en snygg hörnmodell!

3. Tylö Sense Pure 6 – Snygg design!

 • Digital manöverpanel
 • Utrustad med pekskärm
 • Effektiv värmefördelning
 • Snabb uppvärmning

Med Sense Pure 6 får du inte bara ett väldigt snyggt bastuaggregat, du kommer även att få en modell som ger en mycket snabb uppvärmning och effektiv värmefördelning så att du kan luta dig tillbaka och bara njuta av stunden i bastun.

Detta är ett något mer kostsamt val, men om du har en högre budget kommer Sense Pure 6 att ge dig flera fördelar. Utöver dess snabba uppvärmning så har den också försetts med en digital manöverpanel, där du snabbt och enkelt kan justera aggregatet efter dina egna preferenser. Panel har en pekskärm för att den ska kunna användas även inne i bastun och tål därför både fukt och värme.

Hur väljer man rätt bastuaggregat till sin bastu?

Om du har byggt en bastu i hemmet är då nästa steg att välja till ett passande bastuaggregat, vilket inte alltid är helt lätt. Hur ska man tänka när man väljer ett bastuaggregat för att det ska vara skräddarsytt efter just din bastu? Detta ska vi kika lite mer på här.

Vedeldad bastu eller elektroniskt aggregat?

Huruvida de bästa bastuaggregaten är vedeldade eller elektriska finns det väldigt skilda meningar om. De allra mest inbitna bastuentusiasterna hänvisar att man endast kan få rätt luft och värme i bastun genom att använda en vedeldad modell, medan andra tycker att de elektroniska alternativen har en helt annan kvalitet, kräver mindre planering, är säkrare att använda och ger en riktigt behaglig bastustund.

Vi har i denna artikel valt att fokusera på elektroniska bastuaggregat, då de inte kräver någon skorsten som i sin tur sedan behöver godkännas av brandmyndigheten. Men valet måste såklart reflekteras över din boendesituation och det kan därför vara värt att kika på lite olika val på marknaden.

Välj aggregat baserat på ytmåtten

För att kunna göra ett bra val av bastuaggregat måste det ha en kapacitet som är kompatibel med storleken på din bastu. En bra balans mellan volym och effekt är nödvändigt, då det annars kan leda till överhettning och även driftstörningar under användning.

Första steget är därför att mäta ytmåtten i din bastu för att sedan välja ett bastuaggregat som baseras på detta. Som exempel kommer ett bastuaggregat med en effekt på 6.0 kW, vara ett perfekt val om du har en bastu med ett ytmått mellan 4-8 kvadratmeter. Om du har en mindre bastu än detta behövs därför inte ett särskilt kraftfullt aggregat, men om du har en större bastu måste du istället kika på en modell som har en effekt som överstiger 6.0 kW.

Bästa bastuaggregatet
Få snabb uppvärmning i din bastu med ett bastuaggregat

Tre vanliga frågor om bastuaggregat:

När behöver man ett bastuaggregat?

Ett bastuaggregat behövs när man vill kunna värma upp sin bastu och finns i två olika varianter. Antingen vedeldade aggregat eller de mer moderna elektroniska modellerna. Utan aggregatet kommer du alltså inte kunna bruka din bastu, så säkerställ att du gör ett bra val som passar dig och storleken på utrymmet som du vill värma upp.

Vad avgör priset på ett bastuaggregat?

Det är flera olika aspekter som kommer att påverka priset på olika modeller. Men rent generellt så är mer effektiva bastuaggregat som har försetts med mer avancerade funktioner och paneler mer kostsamma.

Som en tumregel kan du tänka att desto större yta du behöver värma upp, ju mer kostsam modell bör du investera i. Du vill säkerställa att aggregatet ger en jämn värmefördelning och att den har en snabb uppvärmningstid för att du ska minska din energiförbrukning.

Det är en stor fördel om det ingår bastustenar vid köpet, detta är nämligen ett nödvändigt komplement som kommer att distribuera värmen i bastun på ett bättre och säkert sätt. Stenarna måste också bytas ut med jämna mellanrum för att de ska fungera optimalt, då de kommer att brytas ner av värmen.

Måste bastun vara godkänd av brandmyndigheten innan den kan användas?

En vanlig fråga är om en bastu måste godkännas av brandmyndigheten innan man får lov att använda den lagligt. Men så länge du inte använder dig av en vedeldad bastu där skorstenen sedan måste besiktas, så krävs det inget godkännande innan du kan använda din bastu.

Det är istället ditt eget ansvar att säkerställa att den uppfyller rådande brandförordningar och såklart också att du använder din bastu på ett säkert sätt. Om du har byggt din bastu själv från grunden och inte har den erfarenhet som krävs för att säkerställa att den inte är brandfarlig, så kan du anmäla om en inspektion.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

En bastu syns idag i allt fler och fler hushåll, vilket vi förstår. Det är en perfekt investering för att kunna koppla av på kvällen och att regelbundet basta har också visat sig ge flera hälsofördelar. Värmen rensar ur slaggprodukter i kroppen och får dina muskler att slappna av, så om du gillar att träna kan en bastu hjälpa dig till en snabbare återhämtning.

För att vi skulle få en bra överblick på hur ett bra bastuaggregat ska vara utformat har vi inte bara valt att läsa på om denna del, utan allting som rör bastutraditionen, fördelar med att använda en bastu och såklart även vilka olika delar en bastu består av. Detta för att få en mer enhetlig bild över hur ett bra bastuaggregat sedan ska vara konstruerat.

Så du behöver fundera på och mäta hur stor bastun är för att sedan kunna göra ett bra val som baseras på detta. Fundera också på om det är några andra funktioner som kommer göra bastutiden lite extra avkopplande och om du vill kunna reglera temperaturen med hjälp av en panel eller kontroll.

Källor och referenser:

https://www.bygghemma.se/reportage-och-guider/bast-i-test-eldrivna-bastuaggregat/
https://www.dinbyggare.se/valja-bastuaggregat-till-bastu-tips-och-bra-att-veta/

Vi har jämfört bastuaggregat avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Buildor.se
Byggmax
Bygghemma.se
Skånska byggvaror

Lämna en kommentar