Bästa fuktmätaren 2023 – Precisa mätningar för en optimal fuktnivå!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Protimeter SurveyMaster II2. Gann Hydromette BL Compakt3. Extech M055
Protimeter SurveyMaster IIGann Hydromette BL CompaktExtech M055

Bästa fuktmätaren 2023 – När du genomför diverse olika renoverings- eller byggprojekt är det viktigt att du kan läsa av fuktnivån i materialet du arbetar med, för att resultatet ska hålla längre eller för att det inte ska orsaka fuktskador i hemmet som kan vara svårt att göra någonting åt.  

Även vid renovering i badrum är användning av en fuktmätare nödvändig på kakel eller badrumsytorna, för att du ska kunna säkerställa att det inte finns några gömda fuktskador som du kan behöva åtgärda innan renoveringen. En lättanvänd och precis fuktmätare sparar dig således massor av extratid vid senare tillfällen och säkerställer att de material du arbetar med är optimala.  

För att mätaren ska underlätta fler bestyr är det framförallt modellens funktioner och design som du ska kika lite extra på. Det är viktigt att den är försett med en display som är lätt att läsa av, samt att den är utrustad med stift eller tillbehör som gör att den kan användas på mer än ett material.  Efter att ha jämfört marknadens utbud av fuktmätare har vi utsett Protimeter SurveyMaster II som den bästa fuktmätaren 2023. Vi har även inkluderat vinnaren i medel- och budgetklassen, för att du ska kunna göra ett skräddarsytt val som passar din användning.  

Topp 3 bästa fuktmätare bäst i test 2023  

1. Vår vinnare! Protimeter SurveyMaster II

 •  Med inbyggd fuktindikator  
 •  Kan användas på flera material 
 •  Lättavläst LCD-display 
 •  Batteridriven 

Den omåttligt populära fuktmätaren SurveyMaster II är designad med flera utmärkande funktioner som gör den både enkel att använda och som säkerställer att du får en väldigt precis utmätning. Mätarens moderna design och utvecklade LCD-display gör den till ett vinnande val.  

SurveyMaster II är en fuktmätare i världsklass som kan användas på mängder av olika material, så som bland annat trä och kakel tack vare flera inkluderade mätspetsar. Modellen är byggd för att kunna indikera fukt på ett djup av 19 millimeter. Detta gör då denna variant perfekt om du vill mäta fuktnivån i badrummet eller under en plastmatta.  

En annan stor fördel med denna modell är att den trots sina många inkluderade tillbehör och funktioner har en väldigt nätt och kompakt form. Dess totala vikt är endast 225 gram och den säljs tillsammans med inkluderad packväska, för att underlätta transport och säkerställer även att mätaren håller längre. Ett utmärkt val både för professionella användare och hemmafixare.  

 • 6.400,00 kr
 • 6.400,00 kr

2. Gann Hydromette BL Compakt – Enkel och snabb att använda!

 • Noggrann mätning 
 • LCD-skärm 
 • Kompakt storlek 
 • Vikt: 160 gram 

Premiummodellen Hydromette BL Compakt från varumärket Gann är tillverkad för att vara lika enkel att använda, som den är funktionell och ligger stadigt i handen. Mätaren är designad med en mycket praktisk LCD-skärm som är utrustad med tre rader. Detta gör det därför möjligt för dig att möta fuktnivån i flera olika material, vilket gör denna modell mycket funktionell.  

Hydromette BL Compakt är designad med ett stift som ger en väldigt precis mätning. Stiftet pressas in i det material du vill mäta fuktigheten på och är designad för att kunna brukas på material med en maximal tjocklek på 25 millimeter.  

Tack vare mätarens kompakta storlek och lätta vikt på endast 160 gram, är den enkel att ta med på jobbuppdrag och säljs med en medföljande behållare. Ett mycket praktiskt val för dig som letar efter en multifunktionell mätare med flera spännande funktioner.  

 • 7.693,00 kr

3. Extech M055 – Mycket prisvänlig modell!

 • Med inkluderat batteri och stift 
 • Display med ikoner 
 • Visar batterinivån 
 • Enkel att använda  

Fuktmätaren M055 från varumärket Extech är ett prisvänligt val, som trots detta har designats med flera utmärkande funktioner som gör att den står ut från mängden.  

Den är bland annat byggd för att du ska kunna göra snabba och precis utmätningar på bland annat trä, gips, betong och väggskivor. Men då den är byggd för att klara av ett mätdjup på maximalt 25 millimeter, kan den användas till de flesta byggprojekt där du behöver läsa av fuktnivån i materialet.  

På maskinens display kan du snabbt läsa av fuktighetsgraden, tack vare tre stycken olika ikoner. Dessa visar om materialet har en fuktighet som är låg-, medel- eller hög. Inkluderad funktion Data Hold fryser informationen på skärmen, för att du inte ska behöva göra om mätningen. En mycket funktionell modell som håller vad den lovar.  

Har du en budget att hålla dig till, eller letar efter en praktisk och lättanvänd fuktmätare för ett enstaka projekt? Då bör du kika vidare på denna prisvänliga modell från varumärket Extech.  

 • 814,00 kr
 • 818,00 kr
 • 848,00 kr 838,00 kr
 • 950,00 kr 890,00 kr

Vem behöver en fuktmätare? 

När du planerar att bygga om, renovera eller rusta upp ditt hem kommer du att behöva investera i en bra fuktmätare. Det är nämligen nödvändigt att du kan hitta eventuella fuktskador i huset, som om de inte upptäcks under renoveringen kan innebära att allting behöver rivas om vid ett senare tillfälle.  

Fuktmätare finns idag i mängder av olika varianter och mätarens maximala mätdjup är vad som spelar in om du vill investera i en multifunktionell modell, som kan användas till flera olika material och underlag. Säkerställ också att mätaren har en lättläst display och att den är enkel att använda, för att du ska kunna få rätt mätningar under arbetets gång.  

Bra och funktionella fuktmätare är således inte bara en bra investering för dig som arbetar som snickare, du som privatperson kommer i många fall även finna denna apparat mycket användbar. 

Bästa fuktmätaren
Mät fukten i ditt hem med en fuktmätare innan renovering

Tre vanliga frågor om fuktmätare: 

Vilka fördelar ger en fuktmätare? 

Att använda en fuktmätare under din renovering kommer att spara dig massor av onödigt jobb och pengar. Tanken med en fuktmätare är att du ska kunna mäta fuktnivån i det material du arbetar med eller underlaget i hemmet. Detta gör då att du kan upptäcka fuktskador som du sedan inte bygger över.  

Framförallt vid renovering eller byggen i källare, vindar eller i badrum är det nödvändigt att du kan upptäcka eventuella fuktskador och göra någonting åt det, innan du täcker för ytan och fortsätter med din renovering.  

Om du till exempel fixar till ditt badrum som är fuktskadat, kan det leda till att du vid ett senare tillfälle måste riva ut allting igen och därmed lägga mer pengar på en ny renovering, som annars kanske inte hade behövts.  

När behövs en fuktmätare? 

En fuktmätare är en bra investering i de flesta byggprojekt och renoveringar. Anpassade modeller av fuktmätare är designade för att kunna användas på de flesta olika underlag och ytor, med ett maximalt djupmått på runt 25 millimeter. Det finns dock ännu mer avancerade modeller som klarar av ett ännu större djup.  

Med en fuktmätare kan du säkerställa att det rum eller material du arbetar med inte besitter några fuktskador och även har en optimal fuktnivå.  

Vad är egentligen en optimal fuktnivå? 

Den optimala fuktnivån varierar lite från material till material. Det är viktigt att du eftersträvar en balanserad fuktnivå i materialet och även använder dig av en luftavfuktare i hemmet för att hålla luften på en balanserad nivå.  

Framförallt trä påverkas starkt att omkringliggande luft och eftersträvar att få samma fuktnivå som luften omkring. Detta kan då skapa fuktskador i hemmet om luften inte har en bra nivå.  

Så om du upptäcker att trädäcket eller panelen i hemmet inte har en balanserad fuktnivå, kan det vara värt att se över hur luftfuktigheten i hemmet ser ut, samt om du kan behöva balansera ut den med en passande luftavfuktare. Dessa går att köpa i mängder av olika storlekar och former, för att du ska kunna göra ett val som är skräddarsytt för dig och ditt hem.  

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista 

För att kunna skapa denna artikel och topplista har vi jämfört marknadens utbud av produkter, för att i sin tur kunna hitta de tre modeller som finner mer utmärkande. Urvalet gjordes framförallt baserat på några olika faktorer, vilket var hur enkel den är att använda, konstruktionen av mätaren och hur precis mätning den faktiskt ger.  

Topplistan resulterar i tre stycken val, som vi har valt ut med omsorg och som säljs för lite olika prislappar. Detta gör då att du kan göra ett val som baseras på dig, din budget och även hur ofta du planerar att använda fuktmätaren. Arbetar du som snickare bör du kika på den vinnande modellen, då den är konstruerad för att användas inom professionella yrken och ger en väldigt precis utmätning.  

Efter att vi hade läst på om fuktmätare och valt ut vilka produkter som vi skulle inkludera, började vi att sammansätta artikeln. Innehållet baseras på informativ och källkritisk information från byggvaruhus och etablerade bloggar, forum och utlåtanden från yrkesverksamma. Vi har dessutom haft våra personliga iakttagelser i åtanke, blandat med kundrecensioner och betyg.  

Den bästa fuktmätaren för dig beror helt och hållet på hur du dels planerar att använda den och vilka material som du vill att den ska kunna vara kompatibel med. Gör ett anpassat val och du kan snabbt upptäcka eventuella fuktskador i hemmet och spara dig själv massor av tid!  

Länkar och referenser

Alla fuktmätare hos Verktygsproffsen, Proffsmagasinet

Demovideo av Protimeter SurveyMaster II

Lämna en kommentar