Bästa luftavfuktaren 2023 – Få torrare luft med de här topp avfuktarna!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Woods SW38FW2. Woods MRD14G3. Albion Nordic Fenja 10 Arctus
Woods SW38FWWoods MRD14GAlbion Nordic Fenja 10 Arctus

Bästa luftavfuktaren – Med en luftavfuktare kan du omvandla luften i ditt hem och få en ren luft med en optimalt luftfuktighet. En bra luft i hemmet är dels en stor fördel för din hälsas skull, men kommer även att minska problem som fukt annars kan orsaka i ditt hem.

Vad kan man då använda en luftavfuktare till? Jo, en luftavfuktare är ett utmärkt komplement i rum som bland annat tvättstugor, förråd eller garage där luftfuktigheten normal sett är något högre. Med hjälp av inbyggd teknik kan den avlägsna fukt i luften och göra luftfuktigheten mindre. En anpassad modell kan även göra att din tvätt torkas snabbare.

Vi har skapat en praktisk topplista där vi inkluderar våra tre favoriter av luftavfuktare. Genom gedigna efterforskningar har vi kunnat utse tre vinnare som har en konstruktion och funktioner som är anpassade för lite olika stora rum. Vi har även prioriterat att inkludera luftavfuktare i tre olika prisklasser.

Topp 3 luftavfuktare bäst i test 2023

1. Vår vinnare! Woods SW38FW

 • Robust och stabil
 • Passar större områden
 • Vattentank: 11.4 liter
 • Svensktillverkad

Genom att jämföra marknadens val av luftavfuktare har vi utsett Woods SW38FW till det vinnande valet. Detta tack vare avfuktarens mycket stabila konstruktion, höga luftflöde på 336 kubikmeter i timmen, samt dess större vattentank som rymmer hela 11.4 liter vatten. Kombinationen av funktioner och vattenupptag gör att den passar bra på större ytor och i rum där luftfuktigheten är hög.

SW38FW har utrustats med ett praktiskt avfrostningssystem, som därmed gör att du kan använda  luftavfuktaren på flera olika ställen. Luftavfuktaren är utrustad för att kunna användas i en miljö med en temperatur på mellan 2°C upp till 35°C. Avfuktaren kan därför med fördel användas i kallare källare eller garage och har ett högt vattenupptag på upp till 19 liter per dygn.

Woods har designat denna luftavfuktare med flera utmärkande funktioner. Bland annat en automatisk avstängningsfunktion som gör att maskinen stängs av automatiskt, när den har fyllts med vatten. Ett särskilt framtaget mögelfilter ger en friskare luft i hemmet, vilket även bidrar till en godare hälsa.

Tack vare praktiska och stabila hjul på avfuktarens undersida, kan du enkelt flytta maskinen från rum till rum. Ett utmärkt val som kan hantera ytor på upp till 140 kvadratmeter.

 • 4.679,00 kr
 • 4.679,00 kr

2. Woods MRD14G – Klarar av ytor på upp till 60 kvadratmeter!

 • Nätt och smidig design
 • Tystgående motor
 • Vattentank: 2 liter
 • Praktiskt handtag för enkel hantering

Letar du efter en luftavfuktare att använda i ditt badrum eller tvättstuga? Då rekommenderar vi Woods luftavfuktare MRD14G. En modell som har en praktisk och stabil konstruktion, som trots detta är väldigt nätt och smidig att flytta omkring i ditt hem.

MRD14G har en vattentank som rymmer 2 liter vatten, men genom att addera medföljande slang kan vattnet även ledas direkt till brunnen. Detta gör att du kan ha på maskinen under en lång tid, kanske för att korta ner torkningstiden eller avfukta ett rum med lite större fuktskador?

Woods luftavfuktare har en konstruktion och luftflöde på 105 kubikmeter i timmen, detta gör att den kan hantera rum på upp till 60 kvadratmeter.

Utöver allt detta så har denna luftavfuktare en funktion som gör att den automatiskt startar när temperaturen ökar och stängs ner om temperaturen sjunker under 5°C. En stor fördel om du planerar att använda luftavfuktaren på ett område som du inte använder särskilt ofta, men ändå vill ha en optimal luftkvalitet på. Kanske i din sommarstuga eller på vinden?

3. Albion Nordic Fenja 10 Arctus – Utrustad med 4D-filter!

 • Vattentank: 1.9 liter
 • 3 valbara autolägen
 • Vikt: 9.7 kg
 • Luftflöde: 100 kubikmeter

Varumärket Albion Nordic har här designat en mycket effektiv luftavfuktare, som dessutom säljs till ett mycket bra pris. Detta gör luftavfuktaren Fenja 10 Arctus till ett bra val för de flestas budget. Albion Nordic har bevisat att en bra luftavfuktare inte behöver bli en alltför stor investering.

Fenja 10 Arctus har konstruerats med en överlagd kombination av funktionalitet, stabilitet och design, vilket gör att den har ett bra luftflöde på upp till 100 kubikmeter i timmen. Avfuktaren har utrustats med en vattentank som rymmer 1.9 liter, men stängs automatiskt av när behållaren har nått sin maxkapacitet.

För att vara effektiv har maskinen två praktiska filtersystem. Dels filtersystemet 4D, men även ett utvecklat förfilter för att rena luften bättre än många andra modeller på marknaden. 3 valbara lägen och en mycket låg ljudnivå på endast 34-46 dB gör att den kan användas även i lyhörda lägenheter eller sovrum.

Luftavfuktaren har dock en konstruktion som är särskilt anpassad för dåligt ventilerande utrymmen, källare eller badrum. Men tack vare inkluderade funktioner och en mycket flyttbar form, kan den användas överallt i ditt hem, där luftfuktigheten är högre än önskat.

Albio Nordic blir din för en billig peng och kommer att ge dig bättre luft och ett friskare hem.

Vem behöver en luftavfuktare?

En luftavfuktare är ingen lyxmaskin som bara några enstaka personer har användning för. Oavsett var du bor, kommer en anpassad luftavfuktare att skydda och bevara ditt hem. Fuktskador från dusch eller tvättning kan minskas och luften i ditt hem kommer även att bli betydligt bättre, vilket i sin tur ger dig flera hälsofördelar.

Utvecklingen av luftavfuktare har kommit långt och du kan idag hitta maskiner i samtliga prisklasser och storlekar. Valet bör baseras på hur din boendesituation ser ut, samt hur mycket fukt som behöver tas upp från luften.

En bra och effektiv luftavfuktare behöver inte kosta skjortan. Ta en titt på vår topplista för att hitta din favorit och som kommer att förvandla luften i ditt hem på nolltid.

Läs också: Bästa luftfuktaren

3 vanliga frågor om luftavfuktare:

Vilka fördelar ger en luftavfuktare?

En avfuktare är ett bra inköp för att du ska få en bra och balanserad luft i ditt hem. Denna maskin lämpar sig extra bra i rum där luftfuktigheten normalt är något högre. Däribland tvättstugor, källare eller garage. Om du använder en luftavfuktare i din tvättstuga kommer det också ge dig fördelen att tvätten torkar snabbare, då den avlägsnar fukten ur rummet och på så vis minskar torktiden avsevärt.  

En anpassad luft med en bra luftfuktighet ger dig fler hälsofördelar. Dammpartiklar och bakterier från luften tas upp och skapar därmed en mer trivsam miljö. Illaluktande rum kommer att bli doftfria och mindre bakterier kommer att ligga och gro. Luften rengörs dessutom från allergener, vilket ger en optimal luft för dig med astma eller allergier.

Vilket extrafunktioner är bra att kika efter?

Detta är en väldigt individuell fråga där svaret ser olika ut från person till person.

Men två funktioner som kommer ge dig och ditt hem flera fördelar är att du dels kan justera mellan olika inställningar, samt att maskinen har särskilt utvecklade filtersystem. Däribland kommer filtersystem med inbyggt mögelskydd att göra luften i hemmet renare och fri från bakterier, som annars kan orsaka fuktskador och en obehaglig doft.

Ta dig en funderare på vilka funktioner du prioriterar och vad som kommer underlätta i ditt hem. Säkerställ att luftavfuktaren är enkel att flytta omkring och att den har en form som passar rummet för att inte vara i vägen.

Hur stor behållare behövs?

Detta beror på hur stort rum maskinen ska användas i, samt hur fuktigt rummet är. En luftavfuktare som har en större behållare gör att du kan ha på den längre för att få en optimal användning. En mindre behållare behöver tömmas oftare, men passar bra om den används i ett mindre rum. Hur stor behållare som din luftavfuktare behöver, ska därför baseras på din boendesituation. 

Men oavsett vilken typ av luftavfuktare du väljer, är det en stor fördel om den stängs av automatiskt när behållaren är full. Detta gör att du kan lämna maskinen på när du lämnar rummet eller hemmet och behöver därmed inte hålla koll på luftavfuktaren och när det behöver tömmas.

Hur har vi kommit fram till vår topplista?

Vi har genom granskningar och gedigen efterforskning skapat en topplista, där vi utser våra favoriter av luftavfuktare. Under processen har vi noggrant jämfört olika modellers kapacitet, design, funktioner och filtersystem för att slutligen ta ut våra topp tre favoriter.

Till detta har vi även varit noga med att inkludera lite olika storlekar och ett val i varje prisklass, för att du ska kunna anpassa valet på din budget och hur din boendesituation ser ut.

En luftavfuktare är en fantastisk investering som kommer att göra ditt hem mer välmående, då det dels minskar luftfuktigheten och uppkomsten av fuktskador. Att regelbundet använda en luftavfuktare i tvättstugan gör dessutom att fukten från din tvätt inte sprider sig och gör att rummet luktar illa. Utöver detta kommer en bra luftavfuktare även bidra till att du mår bättre, då luften du andas är friskare och fri från allergener.

Välj en storlek och kapacitet som passar dig bäst och du kommer få en optimal luft i hemmet!

Luftavfuktare:
Byggmax

Lämna en kommentar