Bästa skottkärran – Hitta skottkärran som blev bäst i test 2024!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Hörby Bruk Skottkärra Ekeby 90 PFG2. Trolla Skottkärra Carry 23. Kombikärra Stiga Plast
Hörby Bruk Skottkärra Ekeby 90 PFGTrolla Skottkärra Carry 2Kombikärra Stiga Plast

Bästa skottkärran 2023 – En skottkärra är ett mycket användbart redskap för den som arbetar mycket i sin trädgård. Där kan du samla allt ifrån grenar, grus och jord som du vill avlägsna från din tomt. Att införskaffa en skottkärra som du kan arbeta med både under vinter – och sommarsäsongen kommer hjälpa dig något enormt när du ska röja bort ovälkommet ogräs och jord. Men vad behöver du tänka på i valet av skottkärra och vilka funktioner är bra att kika efter i jakten på den bästa skottkärran?

Vi har listat kvalitativa och hållbara skottkärror perfekta att använda i din trädgård året om!

Topp 3 skottkärror bäst i test 2023 

1. Vårt vinnare! Hörby Bruk Skottkärra Ekeby 90 PFG

 • Volym: 90 L
 • Vikt: 15.5 kg
 • Färg: Grön
 • Rostskyddad

Skottkärran Ekeby 90 PFG från Hörby Bruk är en mycket robust och hållbar skottkärra som är perfekt som hjälp för alla dina trädgårdsarbeten. Med denna skottkärra kan du snabbt och enkelt röja upp i trädgården, där du samtidigt får plats med mycket ogräs innan du behöver tömma den.

Varför detta är vårt självklara val av vinnare är på grund av flera anledningar. Ekeby 90 har en totalvolym på 90 kilo, vilket innebär att du får plats med mycket i kärran på en och samma gång. Samtidigt är den mycket smidig att köra och något mindre i storleken än många andra skottkärror på marknaden idag.

Skottkärran har träskalmar i ytbehandlad bok och dess korg är lackerad med en 3-stegs förbehandling, som ger ett mycket bra rostskydd. Du kan därför använda denna skottkärra året om, oavsett väderlek och årstid, då den är av en mycket hållbar natur.

För att du ska kunna köra runt kärran enkelt och säkert  är den utrustad med det punkteringsfria hjulet STARCO FLEX och kärran har en totalvikt på 15.5 kilo. Vi kan starkt rekommendera denna skottkärra för dig som är ute efter en robust och hållbar kärra, som är lätthanterlig.

2. Trolla Skottkärra Carry 2 – Lätt och smidig!

 • Volym: 80 L
 • Vikt: 10 kg
 • Färg: Grå
 • Kärra med 2 hjul

Vårt andrahandsval av skottkärror är skottkärran Carry 2 från varumärket Trolla. Denna lätta skottkärra på endast 10 kilo är en kärra på två hjul, vilket gör den mycket stabil att arbeta med i trädgården.

Carry 2 är mycket lätt att styra och har ett stoppat handtag och en pulverlackerad stomme. Själva kärran har en PP-plastbalja, som trots sin låga vikt har en flakvolym på hela 80 liter. Kärrans 16” hjul på fälg av konstmaterial gör att du kan köra den på de flesta ojämna underlag och fortfarande hantera den stabilt.

Denna skottkärra passar perfekt för den som är ute efter en kärra som både är liten och effektiv, som arbetar stadigt och har en ergonomisk konstruktion för långa dagar i trädgården. Dessutom säljs den till ett förmånligt pris, som passar de flesta plånböcker!

3. Kombikärra Stiga Plast – Kombikärra för större arbeten

 • Volym: 180 L
 • Vikt: 24 kg
 • Färg: Grå
 • Kombikärra

På tredjeplats har vi en kombikärra som även fungerar alldeles utmärkt som skottkärra! Kombikärran Stiga Plast är en mycket hållbar och tålig kärra som rymmer det otroliga 180 liter. Denna skottkärra passar därför bra för större arbeten i trädgården som har mycket material att lasta.

Kombikärran är gjord av hårdplast och har en hjulstorlek på 11”. Med dess två hjul är kärran mycket stabil oavsett underlag och kan med säkerhet användas året om utan några som helst problem. Vad som gör denna kombikärra speciell är att du antingen kan använda den som en stor och rymlig skottkärra, eller enkelt sätta fast den på dragkroken, beroende på dina behov.

Kombikärran Stiga Plast är det dyraste alternativet på vår lista, men med dess stora användningsområden är detta val utmärkt för den som vill investera i en större kärra som passar för alla möjliga ändamål.

Vem behöver en skottkärra?

En skottkärra är en användbar investering för de flesta som äger en bostad. Med detta praktiska redskap kan du bland annat flytta jord, löv och stenar i din trädgård. Passar även dig som behöver en hjälp i verkstaden eller i din verksamhet. Allt som allt är en skottkärra en mycket anpassningsbar produkt som kan användas till mycket.

Men vilken typ av skottkärra behöver du då? Ja, valet ska baseras på framförallt vad du planerar att använda skottkärran till. Det är viktigt att den har en anpassningsbar volym och har greppvänliga handtag och bra hjul för att vara effektiv att dra på samtliga underlag.

3 vanliga frågor om skottkärror:

🏡 Har en skottkärras volym verkligen någon betydelse?

Volymen har stor betydelse för hur anpassad skottkärran kommer att vara för dig och valet ska baseras på hur stor volym du faktiskt behöver. Det är onödigt att investera i en för stor skottkärra om du ändå inte kommer att nyttja hela volymkapaciteten.

Nackdelen som detta ger är att du kommer behöva dra runt på en för otymplig och tyngre modell som inte nyttjas till fullo. Detta kan då göra att du inte använder den lika ofta som planerat.

En stor skottkärra bör istället införskaffas om du vill kunna bära mer löv eller jord vid ett och samma tillfälle. Ha dock i åtanke att beroende på vad du ska lägga i skottkärran kan du behöva kika på lite olika val på marknaden.

Tyngden har betydelse för hur enkel den är att dra på och hur mycket energi som krävs under hanteringen. Så en lagom stor modell är att föredra med greppvänliga handtag som ger dig en mer ergonomisk arbetsposition.

🏡 Vad ska man tänka på vid köp av skottkärra?

Det viktigaste du ska tänka på är att skottkärran är anpassad efter dig. Den ska vara stabil, enkel att använda och ha en anpassad volymkapacitet som mättar ditt behov. Utöver detta bör du även kika på hjulstorleken och säkerställa att skottkärran är anpassad för flera olika underlag. Det är nödvändigt att den kan dras på både gräs, grus och asfalt för att vara multifunktionell.

Stabiliteten har en stor betydelse för hur enkel den är att använda och vad modellen faktiskt är anpassad för. Det är därför viktigt att du gör ett övervägande val för att den ska fylla sin funktion i ditt arbete.

En bra stabilitet får skottkärran genom en kombination av hållbara material och innovativa funktioner. Rostfritt skydd eller beläggningar gör att skottkärran håller längre och den kan dessutom förvaras utomhus om du inte hinner göra klart ditt jobb under dagen, utan att riskera att den börjar rosta.

Men för att ge skottkärran en lång livslängd är det såklart bättre att du förvarar den i ett garage eller täcks över mellan användning, för att inte utsättas för regn eller för mycket fukt.

🏡 Vad finns det för olika typer av skottkärror?

Det är framförallt skottkärrans material som skiljer olika modeller åt. Exempelvis hur skopen är designad och vilket material den är skapad av. Klassiska skottkärror har stål som huvudmaterial, men billigare kärror kan även vara byggda av plast. Plast är ett material som visserligen gör skottkärran till en mindre investering, men håller inte alls lika länge som en skottkärra i stål gör.

Handtagen på skottkärror är vanligtvis gjorda av plast, metall eller trä. De har olika för- och nackdelar. Plast klarar inte en lika hög belastning, en skottkärra av stål eller metall blir varm i solen och ett trähandtag kan ge ifrån sig flisor eller splitter.

En annan sak som skiljer olika skottkärror åt är hur många hjul den har. Det finns idag kärror med ett eller två hjul. En skottkärra med ett hjul är något enklare att manövrera och dumpa. Men den kan välta om den utsätts för en högre belastning. Välj en skottkärra som underlättar ditt arbete i hemmet.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

För att kunna välja ut vilka modeller av skottkärror vi skulle inkludera, var det flera saker som vi hade i åtanke. Dels var det viktigt för oss att inkludera flera olika val av skottkärror, för att du ska kunna göra ett val som är anpassat efter din trädgård och även vad du planerar att använda skottkärran till. Utöver detta har vi baserat valen på funktioner, greppvänlighet och material.

En bra och funktionell skottkärra ska ha en kombination av samtliga punkter ovan. Det är viktigt att du får ett bra grepp om skottkärran för att den inte ska skada eller slita på din rygg. Utöver detta är det även viktigt att hjulen som skottkärran är utrustad med ger den en bra stabilitet och rullar lätt på olika underlag.

Vi har samlat information och jämfört olika modeller på marknaden för att du ska kunna göra ett bra och anpassat val.

Genom att göra gedigna efterforskningar och läsa mängder av artiklar och forum från framstående hemsidor har vi kunnat skapa en praktisk och informativ artikel som underlättar för dig i ditt val av en ny skottkärra. En kärra som går som smort och som hjälper dig med arbetet i trädgården eller i din verksamhet!

Så här lätt monterar man Hörby Skottkärran Ekeby

Lämna en kommentar