Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa varmvattenberedaren 2024 – värm vattnet snabbt effektivt och miljömedvetet!

1. Metro Therm Modul 200 R2. Nibe Compact 1503. Nibe Eminent
Metro Therm Modul 200 RNibe Compact 150Nibe Eminent

Bästa varmvattenberedaren 2023 – Ett hem utan en fungerande varmvattenberedare är inte särskilt bekvämt att bo i. En vattenvattenberedares jobb är nämligen att värma upp och hålla vatten varmt för att sedan leda ut det till hemmets alla uttag. Detta gör då att du alltid har varmt vatten i kranen när du ska diska eller ha varmvatten i duschen.

Om du behöver förse ditt hem med en ny varmvattenberedare kanske du inte riktigt vet vilka funktioner som behöver inkluderas. Genom att läsa denna köpguide kan du få en bättre förståelse och även kunna hitta ett val av varmvattenberedare som passar ditt hem och som är baserad på hur många personer som bor där.

Vi har tagit fram 3 av marknadens bästa varmvattenberedare i olika storlekar och funktioner, för att du ska kunna hitta den bästa varmvattenberedaren 2023!

Topp 3 varmvattenberedare bäst i test

1. Given vinnare! Metro Therm Modul 200 R

 • Kapacitet: 200 liter
 • Bakterie- och kalkavvisande
 • Vikt: 68 kg
 • Komplett armatursats

Metro Therm Modul 200 R är en väldesignad varmvattenberedare som håller vattnet under en behaglig temperatur. För att en varmvattenberedare ska vara optimal att använda är det viktigt att den håller vattnet på en värmenivå som inte understiger 60 grader. Detta för att förhindra att bakterier gror i vattnet.

Denna varmvattenberedare är perfekt för mindre eller mellanstora hushåll. Den har en rymlig vattentank på 200 liter, som därmed ger ungefär 7-8 varma duschar.

Modul 200 R har en nätt och kompakt design som enkelt kan monteras på väggen för att spara plats i ditt hem. Ansluten säkerhetsventil ger modellen en längre hållbarhet.

Utöver detta kan den enkelt installeras, tack vare inbyggd anslutning uppifrån och är även bakterie- och kalkavvisande för att kunna stå emot korrosion. Modellen är byggd för att klara av både hårt och mjukt vatten, vilket gör att den kan användas i samtliga hushåll.

Kombinationen av funktioner gör att ditt vatten håller sig fräscht och av högsta kvalitet. En mycket välkonstruerad varmvattenberedare som är väl värd en investering.

2. Nibe Compact 150 – Perfekt val för dig som bor i villa!

 • Rymmer: 145 liter
 • Utrustad med arbetsbrytare
 • Anslutning: 22 mm
 • Korrosionsskydd i rostfritt stål

Populära modellen Compact 150 från varumärket Nibe är en storsäljare på marknaden. Dels eftersom den är konstruerad med en kompakt och diskret design. Den finns även tillgänglig i fyra olika storlekar, där du kan välja en storlek som passar ditt boende och vart den ska användas i ditt hem. Rörinstallationen kan göras på varmvattenberedarens samtliga sidor, vilket gör att den tar mindre plats och syns mindre.

Compact 150 rymmer 145 liter och är utrustad med den bästa och mest miljövänliga värmeisoleringen som kallas för EPS. Magasinet är tillverkad av rostfritt stål. Detta har sedan kombinerats med en isolering som är helt fri från freon.

För att ditt vatten ska bevara sin höga kvalitet kan du enkelt justera värmen på upp till 80 grader. Detta gör att bakterier inte gror i vattnet och mindre kalk bildas. Letar du efter ett mer miljövänligt val av vattenberedare och dessutom vill spara på energi? Då kommer du att uppskatta Nibes Compact 150. Ett bra val för dig som bor lite större, till exempel i en villa.

3. Nibe Eminent – Passar mindre hushåll med en budget!

 • Material: Rostfritt stål
 • Typ: Luft – Luft
 • Spänning: 400 W
 • IP-Klassning: IP 24

Varmvattenberedaren Eminent från varumärket Nibe är en välkonstruerad modell med en bra värmeisolering som gör att du alltid har varmvatten redo att användas, närhelst du önskar. Vattenberedaren är tillverkad av rostfritt stål och har en värmeisolering som är helt fri från freon och tillverkad av polysteren. Detta ger då en ökad värmeisolering där vattnet håller sig varmt längre.

Eminet är enkel att installera och försedd med både en sladd och stickpropp för att den ska kunna anslutas snabbt. Utöver detta har varmvattenberedaren även försetts med utmärkt ventilutrustning, såsom avstängnings- och bakventil, blandningsventil och säkerhetsventil.

Detta är helt enkelt en komplett modell som gör att du alltid har varmt vatten redo för dusch, kranar och resten av dina uttag i hemmet. Eminent från Nibe säljs även till ett mycket marknadskonkurrerande pris vilket även är en bidragande orsak till varför den hamnar på topplistan.

Vem behöver en varmvattenberedare?

En varmvattenberedare är en nödvändig investering i samtliga hushåll. Oavsett om du bor i en villa, lägenhet eller har ett fritidshus kommer du att behöva kika på en varmvattenberedare om du vill kunna nyttja varmvatten i hemmets kranar eller dusch.

Då boendesituationen kan se väldigt olika ut, finns det idag en hel uppsjö av olika varmvattenberedare för att valet ska kunna anpassas efter dels hur stort du bor, men också hur mycket vatten du gör av med i genomsnitt.

En annan sak du ska ha i åtanke är vilken typ av vatten som du har där du bor. För att vattnet ska ha en hög kvalitet och för att livslängden på din nyinköpta varmvattenberedare ska vara så lång som möjlig, ska den vara anpassad efter hur hårt eller mjukt vattnet är i ditt område.

Den modell du slutligen väljer ska vara enkel att installera om du planerar att utföra detta själv. De flesta företag erbjuder idag även gratis installation, eller installation i samband med köp till en smärre avgift.

3 vanliga frågor om varmvattenberedare:

 💧 Hur stor volymkapacitet behöver varmvattenberedaren ha?

 Detta beror helt och hållet på hur mycket vatten du normalt sett använder i genomsnitt på en dag.

Det finns en bred marknad med mängder av olika varmvattenberedare, som är designade med olika stora volymkapaciteter. Alltifrån mindre modeller med en mindre volymkapacitet på 100 liter som passar för sommarstugor eller för dig som diskar mycket för hand. Upp till större varmvattenberedare med en volymkapacitet på upp till flera hundra liter. Vilken ska du då välja?

För att göra det lite enklare kan du fundera på hur många gånger du duschar på en dag. En standard dusch kräver mellan 40-50 liter vatten. Om ni då är 2 personer i hushållet och ni duschar en gång om dagen var kommer det att kräva runt 100 liter vatten enbart för att ni ska kunna duscha varmt.

Om du har en liknande boendesituation kommer du behöva investera i en varmvattenberedare med en kapacitet på runt 150 liter eller mer för att säkerställa att varmvattnet inte tar slut mitt i en dusch.

💧 Hur lång tid tar det att värma upp vattnet i en varmvattenberedare?

Detta beror lite på vilken typ av uppvärmning du har i hemmet. Gas värmer till exempel upp vattnet snabbare och kan värma upp till 50 liter vatten i timmen. El har en något längre uppvärmningstid och kan värma cirka 25 liter vatten i timmen.

En annan sak som påverkar uppvärmningstiden är hur stor tanken är. En större modell kommer nämligen att ta längre tid att värma upp än en modell med en mindre tank. Detta då breddgraden och djupet är större och kräver lite mer tid att värmas upp.

Genom att sammankoppla din varmvattenberedare med en timer, kan du däremot alltid säkerställa att det finns tillräckligt med varmvatten oavsett när du vill använda det. Ställ in timern efter dina egna behov och önskemål.

💧 Finns det olika typer av varmvattenberedare?

Det finns idag två olika typer av varmvattenberedare. Dels den så kallade skiktade varmvattenberedaren och de multifunktionella som har fler användningsområden.

Skiktade modeller är konstruerade med ett enda användningsområde i åtanke. Detta är då att värma upp och hålla vattnet varmt för att sedan distribuera ut det till kranarna i ditt hem. Dessa varmvattenberedare är mycket effektiva och värmer upp vattnet snabbt för att sedan kunna användas runt om i ditt hem. De är också bäst på att skilja kallt inkommande vatten med det redan uppvärmda.

Sedan har du de multifunktionella alternativen som kombinerar flera olika tankar för att kunna användas till flera saker. Dels värmer den vatten till hushållets vattensystem. Men kan också användas i kombination med hemmets värmeanläggning, vilket gör det möjligt att kombinera flera olika värmesystem. De är vanligtvis något mer kostsamma, men ännu mer effektiva än ovan modell.

Så här tömmer du din varmvattenberedare

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista


Att inhandla rätt modell av varmvattenberedare kan var knepigt och ganska tidskrävande. Då framförallt om du inte riktigt vet skillnaden mellan olika modeller och kan se för- och nackdelar mellan de olika valen. Därför valde vi att skapa en inkluderande topplista där du kan hitta din favorit oavsett om du bor större eller mindre.

Under processen där vi valde ut vilka varmvattenberedare vi skulle inkludera, var det flera punkter som vi kikade på. Detta var framförallt modellens volymkapacitet, konstruktion, anslutning och hur väl den värmer upp vatten. Till detta räknade vi även in hur stor plats modellen tar och om den har några utmärkande funktioner som gör användningen enklare.

För att kunna göra det bästa valet för just dig, bör du ta dina egna förutsättningar och ditt hushåll i åtanke. Varför spendera stora pengar på en modell med stor volymkapacitet om du ändå inte använder särskilt mycket vatten eller bor själv?

Tack för att du lästa, och vi hoppas vi har hjälpt dig att hitta bästa varmvattenberedaren för dig!

Länkar och referenser:
Buildor
Byggmax