Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa kompressorn 2023 – Hitta kompressorn som är bäst i garaget!

1. Hitachi 2.5 Hk 2520/OF2. Metabo Basic 280-50 W3. Makita MAC610
Hitachi 2.5 Hk 2520/OFMetabo Basic 280-50 WMakita MAC610

Bästa kompressorn 2023 – En kompressor kan öppna upp en helt ny värld för dig som arbetar mycket i hemmet eller meckar med dina fordon. Tack vare kompressorns tryckflöde kan du på ett mer effektivt sätt pumpa cykeln, byta däck för bilen eller kombinera kompressorn med till exempel en spikpistol för att du ska kunna renovera snabbare och mer effektivt.

För att du ska kunna göra ett bra val är det framförallt några saker som du ska fundera på. Hur stor tank behöver den har, vad ska du använda den till och hur stor luftmängd ska modellen du väljer ha för att passa dig och din användning?

Genom noggranna tester har vi skapat en topplista med lite olika modeller av kompressorer. Detta för att du ska spara tid på efterforskningar och passar särskilt dig som inte riktigt vet vilken typ av kompressor du behöver. Vi har listat våra tre favoriter för att du ska kunna göra ett bra val!

Topp 3 kompressorer bäst i test 2023

1. Vår vinnare! Hikoki Hitachi 2.5 Hk 2520/OF

 • Helt oljefri
 • Kräver väldigt lite underhåll   
 • Tankvolym: 20 liter
 • Avgiven luftmängd: 190 liter/minuten

Vinnande modellen Hitachi 2.5 Hk 2520/OF från Hikoki är det ultimata valet för dig som kommer använda kompressorn professionellt.

Den har försetts med en tank som rymmer 20 liter och har en avgiven luftmängd på 190 liter i minuten. Resultatet är en balanserad maskin som kan användas till det mesta. Kompressorn kräver dessutom väldigt lite underhåll då den är oljefri och därför inte behöver smörjas mellan användning.

Denna kompressor från Hikoki är även ett mer miljövänligt val. Den har en väldigt låg energiförbrukning och bevarar lufttrycket i tanken längre, vilket gör att den inte behöver stå på under hela arbetets gång. Hitachi 2.5 Hk 2520/OF har även försetts med ett patenterat cylinderblock och är enkel att transportera, tack vare två inbyggda handtag som gör den enklare att lasta och bära med sig.

Letar du efter en mycket effektiv kompressor som kan användas till många sysslor, så rekommenderar vi denna utvecklade modell från Hikoki.

2. Metabo Basic 280-50 W  – Kraftfull och stabil modell!

 • Utrustad med överbelastningsskydd
 • Display visar behållartryck
 • Avgiven luftmängd: 130 liter/minuten
 • Vikt: 40 kg

Kompressorn Basic 280-25 W är inte så basal som den kanske låter. Metabo har utrustat denna stabila kompressor med en avgiven luftmängd på 130 liter i minuten och en större tank som rymmer hela 50 liter. Detta gör att denna modell passar lika bra för lite mer krävande uppdrag som för pumpning av cykeldäck och fotbollar.

Metabo har även inkluderat flera stycken tillägg som gör den väldigt enkel att använda. Dels har kompressorn en lägre vikt på 30 kilo som gör den enklare att flytta omkring. Den har dessutom en kabel på 1.5 meter och en ljudtrycksnivå på 85 dB. Praktiska gummiklädda handtag ger dig ett skönare grepp om du behöver flytta omkring modellen.

Kompressorn har en form som gör att den trots sin större kapacitet inte tar upp alltför mycket plats. Sist men inte minst är kompressorn oljefri, vilket bidrar till att den inte behöver underhållas på samma sätt som en traditionell kompressor. Ett bra inköp som passar många ändamål.

3. Makita MAC610 – Helt underhållsfri!

 • Lätt vikt på endast 8.5 kilo
 • Avgiven luftmängd: 160 liter
 • Inbyggd säkerhetsbrytare
 • Lufttank: 8 liter

MAC610 är en oljefri kompressor som inte kräver något underhåll. Trots sin mycket kompakta form och vikt på endast 8.5 kilo är den mycket kraftfull och robust. Den passar för enkla eller medelstora jobb och är en investering som passar framförallt för hemmabruk.

Kompressorn har en bra avgiven luftmängd på 160 liter i minuten och ett maxtryck på 8 bar. Detta ger en väldigt kraftfull modell som du kan använda till mycket. Lufttanken rymmer 6 liter, vilket därmed gör att denna kompressor passar lite extra bra för hemmafixaren. Den är även kompatibel med många olika lufttrycksverktyg.

Letar du efter en mindre kompressor, som trots detta har ett bra luftflöde så rekommenderar vi MAC610 från varumärket Makita. Den säljs dessutom till ett mycket bra pris.

Vem behöver en kompressor?

Då en kompressor kan användas med mängder av olika lufttrycksverktyg, är det en effektiv maskin som underlättar bland annat pumpning av cykeln, byte av däck eller målning med lufttrycksverktyg. För att du ska kunna göra ett bra inköp är det dock viktigt att du gör ett bra val av kompressor. Den ska ha ett anpassat luftflöde som passar de verktyg du ska använda den med och en tillräckligt stor lufttank.

En kompressor passar för både hemmet och för professionella användare. Med andra ord ett multifunktionellt verktyg som passar alla!

3 vanliga frågor om kompressorer:

Hur stor kompressor behöver du?

Detta beror lite på vad du planerar att använda din kompressor till. Men att införskaffa en kompressor med en större kapacitet och tank ger dig flera fördelar. Den allra största är att en större tank gör att kompressorn inte behöver vara på under hela arbetets gång, då lufttrycket helt enkelt kan bibehållas bättre i en större tank. Detta gör således att maskinen drar mindre energi och är mycket mer effektiv.

Det finns några saker som du kan avgöra ditt val på. Kommer du att utföra upprepade arbeten eller endast använda kompressorn för en enstaka arbetsuppgift?

Om du ska utföra flera olika typer av arbeten som till exempel spikning med en spikpistol, sprutmålning eller andra lite tyngre sysslor så är det en fördel om kompressorn har en större tank på mellan 25-50 liter. För mindre jobb räcker det att du istället investerar i en kompressor med en kapacitet på mindre än 25 liter, då arbetssysslorna inte kommer vara lika krävande och långvariga.

När du vill komplettera med ett verktyg är det avgiven luftmängd som du ska fokusera på. Det är detta som avgör vilka verktyg och tillbehör som kan användas tillsammans med kompressorn. Säkerställ att kompressorn har en avgiven luftmängd som är tillräcklig för det tillbehör du vill komplettera den med.

En mall som du kan använda för att göra valet lite smidigare är att den avgivna luftmängden bör kunna ge en maximal luftmängd på minst 120 procent av vad verktyget kräver, för att kunna fungera optimalt.

Vad kan man använda en kompressor till?

En kompressor är väldigt multifunktionell, vilket är en stor anledning till dess enorma popularitet. Då framförallt för professionella användare, men även för dig som älskar att renovera och fixa i hemmet.

Men marknadens olika modeller skiljer sig dock ganska markant åt och beroende på kompressorns luftmängd, det vill säga hur mycket luft kompressorn är konstruerad för att leverera, passar den med lite olika tryckluftsverktyg. Det är därför viktigt att du funderar på vad du kommer att använda kompressorn till och därmed kan du säkerställa att den kompressor du väljer är anpassad för det verktyget.

Det finns framförallt tre olika typer av kompressorer som du kan investera i. Dels allroundkompressorn som ger dig den bredaste valmöjligheten. Dessa kompressorer har ett högre luftflöde, vilket gör att den kan användas till allting mellan himmel och jord. Bland annat när du ska byta däck till bilen eller pumpa cykeln.

Ett annat val är den så kallade bärbara kompressorn. Denna kan beroende på inkluderad luftmängd även användas för ovan sysslor, men passar lite extra bra om du behöver pumpa badbollar, hoppborgar eller luftmadrasser. De säljs även oftast till ett lägre pris och passar dig som inte behöver använda kompressorn till lite större och mer krävande jobb.

Sist men inte minst så finns det även kompressorer som är menade för lite extra tunga jobb. Dessa kombineras med mer krävande lufttrycksverktyg och passar då dig som behöver en mycket effektiv kompressor med en större lufttank och ett förbättrat luftflöde.

Vilka fördelar ger en oljefri kompressor?

För att en kompressor ska fungera optimalt, behöver den ses över och underhållas med jämna mellanrum. Fördelen med en oljefri kompressor är att den har en inkluderad kolv som inte behöver smörjas och resulterar då i att den inte kräver samma underhåll som andra modeller.

Dessa typer av kompressorer är även bäst att kombinera mer känsliga lufttrycksverktyg med. Ett perfekt val om du ska bland annat rengöra mer ömtåliga komponenter eller vill använda den för provtryckning.

En kompressor som är smord med olja är mer effektiv och passar bättre om du ofta använder mer krävande verktyg. Men letar du efter en kompressor som kräver minimalt med underhåll, så är detta det allra bästa valet för dig.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

För att kunna skapa en topplista som är anpassad och inkluderande har vi gjort gedigna efterforskningar och granskningar av marknadens utbud. Det var viktigt för oss att ta ut tre stycken kompressorer i olika prisklasser, samt att de ska ha lite olika kapacitet, luftflöde och lufttankar. Samtliga utvalda modeller är dock mycket robusta och stabila för att vara enkla att använda.

Det var framförallt de olika modellernas kapacitet, stabilitet och konstruktion som vi kikade lite extra på under våra jämförelser av marknadens utbud.

Vid valet av kompressorer är det viktigt att du kikar på vilka tryckluftsverktyg som kompressorn är kompatibel med. Ju högre avgivet luftflöde, desto mer multifunktionell är kompressorn. För tyngre och mer krävande arbeten är det därför viktigt att du gör ett anpassat val.

På topplistan kan du hitta din nya favorit, oavsett om du planerar att utföra mindre jobb som att pumpa cykeldäcken eller luftmadrassen, eller lite tyngre arbeten som kräver en liten större modell av kompressor. Ta dig en funderare på vilken kompressor som kommer att underlätta för dig och basera ditt inköp efter detta!

Tack för att du har läst och hoppas du hittar bästa kompressorn för dig!

Referenser och länkar:

Informationsvideo för Metabo kompressorn


Kompressorer hos Gardenstore
Bild från Unsplash

Lämna en kommentar