Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa mutterdragaren 2023 – hitta mutterdragare för dina behov!

1. Dewalt DCF880M22. Makita DTW285RTJ 18V3. Bosch PDR 18 LI
Dewalt DCF880M2Makita DTW285RTJ 18VBosch PDR 18 LI

Om du äger ett större fordon eller jobbar som hantverkare är en mutterdragare ett måste! Med en mutterdragare kan du utföra lite tyngre jobb som att byta däck eller skruva i stora muttrar i trä eller metall. Till skillnad från en skruvdragare får du med detta verktyg mer kraft och kan komma åt lättare, tack vare verktygets form och greppvänliga handtag.

Men vilken typ av mutterdragare som passar allra bäst för dig beror på några olika faktorer. Dels bör du fundera på hur ofta du kommer att använda verktyget, vad du ska använda den till och vilka funktioner som underlättar för dig.

För att du ska kunna göra ett snabbare och mycket effektivt val har vi valt att jämföra marknadens utbud och tagit fram våra tre favoriter. Valet har baserats på verktygets design, funktioner och greppvänlighet. Vilken väljer du?

Topp 3 mutterdragare bäst i test

1. Vår vinnare! Dewalt DCF880M2

 • Vikt: 1.62 kg
 • Slaghastigheter: 2700 slag/minuten
 • Ljudeffekt: 104 dB
 • Batterikapacitet på 4.0 Ah

Batteridrivna mutterdragaren DCF880M2 från Dewalt är vår självklara vinnare. Verktygets design ger dig en god rörelsefrihet och har flera inkluderade funktioner som gör den till ett perfekt inköp för verkstaden. Utöver detta har mutterdragaren en lägre vikt på endast 1.62 kilo, vilket därmed gör den mycket enklare att lyfta och använda. En vinnare i alla lägen.

Tack vare mutterdragarens mer kompakta konstruktion, kan du komma åt lättare i hörn och skrymslen. Verktyget har dessutom en väldigt bra kraftöverföring, vilket är ännu en bidragande faktor till sin vinnande placering. Den optimala kraftöverföring får maskinen från sitt växelhus i metall och innehållande litiumjon-batteri på 18 V.

För att du alltid ska ha en god uppsikt har handtaget en inbyggd LED-belysning som visar hur du kan arbeta. Det vita skenet lyser upp där du arbetar, vilket därmed även ger dig en säkrare användning. Handtaget är gummibeklädd för att ge dig en god komfort under hela hanteringen och ett bra grepp minskar även risken för att du slinter med handen och skadar dig.

Sist men inte minst har mutterdragaren en mycket bra laddtid. Då det vid köp medföljer ett extra batteri, kan du alltid säkerställa att ett batteri sitter i laddaren, redo att bytas ut när det andra batteriet har tagit slut.

DCF880M2 ger dig en väldigt bekväm användning och kan användas till mängder av olika material och muttrar med en maximal bultdiameter på M16. Ett effektivt val som passar både dig som kommer använda verktyget inom ditt yrke, eller för dig som vill ha en kraftfull mutterdragare i verkstaden hemma.

2. Makita DTW285RTJ 18V – Effektiv maskin!

 • Kolborstfri motor
 • Laddningstid: 45 minuter
 • Ljudeffekt: 107 dB
 • Bultkapacitet: M10-M20

Letar du efter en mycket effektiv mutterdragare, med flera inbyggda funktioner så rekommenderar vi DTW285RTJ från varumärket Makita. Den har en något dyrare prislapp, men passar dig som framförallt kommer att använda den professionellt. Mutterdragen har en kolborstfri motor och har en kompakt design som gör den väldigt enkel att använda.

DTW285RTJ har även flera inbyggda säkerhetsfunktioner. Dels har den ett skyddssystem som stänger av verktyget automatiskt, när batteriet blir för lågt för att mutterdragen ska vara stabil att använda. Den är också mycket greppvänlig och har en lätt vikt på endast 1.8 kilo, med inkluderat batteri. En lätt vikt i kombination med verktygets säkerhetsfunktioner, minskar olyckor och att du slinter under arbetet.

För att verktyget ska kunna användas på fler material, är den kompatibel med flera olika typer av muttrar. Du kan använda den tillsammans med samtliga muttrar med en maximal bultdiameter på M16. Med ett maximalt slagtal på 3500 i minuten är mutterdragaren mycket effektiv och går att använda för mängder av jobb.

Letar du efter en effektiv modell som verkligen presterar så rekommenderar vi denna mutterdragare från varumärket Makita.

3. Bosch PDR 18 LI – Lätt att använda!

 • Greppvänlig
 • Laddningstid: 1 timme
 • Slagfrekvent: 3200/minuten
 • Batterispänning: 18 V

Bosch har designat denna kompakta och lättanvända mutterdragare PDR 18 LI. Den har ett batteri som är mycket effektiv med en batterispänning på 18 V. Batteriet laddas även snabbt och smidigt i passande laddare. Det tar endast 1 timme att ladda batteriet fullt, vilket gör att du kan arbeta snabbare och längre stunder. Batteriet passar även flera av Boschs andra maskiner och verktyg.

Det effektiva batteriet har sedan kombinerats med en högeffektmotor som ger en längre driftstid. För att du ska få en optimal komfort under användningen så har verktyget beklädda gummihandtag och ger dig därför ett skönt grepp. Detta underlättar även åtkomst i lite mindre hörn och kanter, som annars kan vara ganska svårt att nå.

PDR 18 LI har en slagfrekvent på hela 3200 slag i minuten. Detta gör att denna mutterdragare är en av marknadens mer effektiva, som dessutom säljs till ett mycket bra pris.

Passar för samtliga personer, oavsett budget. Då mutterdragaren även har en låg vikt på 1.25 kilo, passar den även perfekt för dig som behöver ta med den runt på diverse olika jobb. Bosch har här bevisat att effektivitet inte behöver kosta skjortan.  

 • 1.053,00 kr
 • 1.053,00 kr

Vem behöver en mutterdragare?

En mutterdragare är en nödvändig investering för dig som precis har köpt en större bil eller fordon som kräver verktyg med kraft och tag i. Det är även ett måste för dig som arbetar som hantverkare, där en skruvdragare inte kommer att vara så effektiv som den behövs vara i vissa lägen.

Vilken typ av mutterdragare som du behöver beror dock på vart och hur du planerar att använda den. Det finns tre olika drivmedel som du kan välja mellan och som samtliga ger dig lite olika för- och nackdelar. Gör ett bra och smart val och du får mer kraft att utföra lite tyngre sysslor i verkstaden eller på lantbruket.

Toolstop review av Dewalt DCF880M2

3 vanliga frågor om mutterdragare:

Vilken typ av mutterdragare är bäst?

Detta beror helt och hållet på vad du planerar att använda mutterdragaren till. Det finns idag tre olika typer av mutterdragare, där du bör basera valet på hur stor kraft du behöver och vad du då planerar att använda den till.

De tre olika mutterdragare som finns på marknaden har tre olika drivmedel. Du kan dels köpa en batteridriven modell som ger dig mer rörelsefrihet. Sedan har du den eldrivna och de modeller som drivs med hjälp av tryckluft.

Batteridrivna mutterdragare är väldigt populära att inhandla, av både professionella användare och privatpersoner. Tack vare marknadens utveckling är de idag lika starka som nätdrivna modeller, men den stora fördelen är att du inte begränsas av en sladd. Passar dig som arbetar på större ytor eller utomhus där det kan vara svårt att hitta en bra elförsörjning.

Tryckluftsdrivna mutterdragare kallas även för pneumatiska mutterdragare och är en storfavorit bland professionella användare. De drivs med hjälp av en kompressor och du kan självklart kombinera kompressorn med de flesta av dina tryckluftsverktyg, vilket ger dig flera fördelar. Du kommer dock vara lite mer begränsad, då du måste anpassa dig efter kompressorn och medföljande sladd.

Sist men inte minst har du de eldrivna modellerna som även kallas för nätdrivna mutterdragare. Eldrivna modeller är idag inte alls lika vanligt som tidigare då du måste koppla samman verktyget med ett eluttag. Arbetar du till exempel utomhus så kan detta ge dig en del begränsningar. Men fördelen är att du inte behöver ladda verktygets batteri och har en jämn användning med full kontroll.

Vilken av dessa modeller som är  bäst för dig beror helt och hållet på hur du planerar att använda den. Oavsett vilket drivmedel modellen har är det dock viktigt att du säkerställer att mutterdragaren har en bra greppvänlighet och är enkel att använda.

Vad kan man använda en mutterdragare till?

Många använder en skruvdragare och även fast det är ett mycket bra redskap så kommer du längre med en mutterdragare. En mutterdragare är nämligen särskilt avsedd för situationer när du behöver genomföra lite större jobb som att skruva i bultar. Då en mutterdragare till skillnad från en skruvdragare slår runt skruven eller muttern så är den mer kraftfull och effektiv att använda.

Med en mutterdragare kan du därför genomföra lite större jobb och får rejält med kraft för att kunna få muttern att sitta som berget. Du kan med detta verktyg göra allting från att byta däck på bilen till att skriva in mindre muttrar i trä eller metall. Om du arbetar som lantbrukare och har större fordon, är detta praktiska verktyg ett måste.

Vilken mutterdragare ska jag välja?

Mutterdragare är väldigt effektiva och lämpar sig perfekt för lite större jobb där du behöver dra in muttrar eller byta däck. De är mer effektiva än till exempel skruvdragare, men kostar vanligtvis lite mer att inköpa.

Du ska basera ditt val på vilket drivmedel som kommer underlätta för dig. Du ska även säkerställa att verktyget är kompatibel med olika muttrar som har en bredare diameter och att den har en form och design som gör att du kommer åt där du ska. Ett anpassat och skräddarsytt val för dig ger dig fler valmöjligheter. Gör även ett val som passar din budget och hur ofta du planerar att använda den. 

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

För att kunna skapa en innehållsrik och anpassningsbar topplista som passar samtliga användare, har vi valt att jämföra marknadens utbud, läsa artiklar och recensioner, samt ta del av kundernas betyg och utlåtanden om olika mutterdragare för att kunna göra ett källkritiskt val. Det är viktigt att få en bra helhetsbild över marknaden och basera valet på iakttagelser och andra tester som har gjorts.

När vi jämförde olika modeller, var det framförallt tre saker som vi kikade lite extra på. Detta var mutterdragarens funktioner, greppvänlighet och hur kraftfull den är att använda i olika sysslor. Resultatet är en topplista med de tre modeller som vi tycker står ut ifrån mängden.

Det bästa valet för dig ska baseras på hur du planerar att använda mutterdragaren och vart du kommer att använda den. Genom att fundera på dessa två punkter kan du få stora ledtrådar för vilken modell som passar dig bäst. Gör även ett val som faller inom din budget.

Genom att investera i en mutterdragare är du alltid redo att utföra lite större jobb som är mer krävande.