Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa svets för hemmabruk 2023 – En säker och användarvänlig maskin perfekt för byggprojekt!

1. Holzmann Maschinen DIPA 402. Telwin 188 MPGE3. GYS I 130P Svetsinverter
Holzmann Maschinen DIPA 40Telwin 188 MPGEGYS I 130P Svetsinverter

Bästa svets för hemmabruk 2023 – Att äga ett hem kommer med mycket arbete och ansvar. Det är saker som går sönder som måste lagas eller bytas ut. Då är det viktigt att ha rätt verktyg för att kunna ta itu med alla tänkbara reparationer.  

En av de mer eftersökta och smidiga verktygen som kan användas till att laga allt ifrån traktorskopor till mindre arbeten som att laga en grind, är en svetsmaskin. Med hjälp av en svetsmaskin kan du därmed enkelt reparera ett flertal olika områden, stora som små! 

Vi har valt ut tre alternativ för svetsmaskiner som är bäst för hemmabruk. Vilken blir din favorit? 

Topp tre svets för hemmabruk bäst i test 2023 

1. Vår vinnare! Holzmann Maschinen DIPA 40  

 • LED – display som visar kapströmmen 
 • Överbelastningsskydd 
 • Jordkabel 
 • Tryckregulator 

Holzmann Maschinen DIPA 40 är en svetsmaskin med en kompakt konstruktion vilket gör den till ett bärbart alternativ som är lätt att transportera. Den har en praktisk LED-display som visar kapströmmen och är mycket användarvänlig. Med ett överbelastningsskydd kan du vara säker på att du arbetar med maskinen ergonomiskt och säkert. Denna modell fungerar bäst för dig som har ett utvalt område, som ett garage eller en verkstad i närheten av hemmet för lättast användning. 

Holzmann Maschinen DIPA 40 skiljer sig från vår andra produkter på listan eftersom svetsmaskinen är kombinerad med en plasmaskärare. En plasmaskärare använder sig utav en elektrisk ljusbåge och gör jobbet mer precist och miljövänligt. Den använder alltså inga farliga brandgaser och är ett fördelaktigt alternativ när det kommer till bland annat, stål, aluminium och mässing.  

Denna modell är mycket kraftfull och säker som gör att du med fördel kan använda svetsmaskinen till allt ifrån enklare arbeten till mer avancerade jobb utan att behöva kompromissa gällande säkerhet eller kraft.  
 

2. Telwin 188 MPGE – Lättviktigt val! 

 • Kompakt och lätt 
 • Hög stabilitet vid strömvariationer i elnätet 
 • Utrustad med Multi Protection Generator Electric 
 • Överhettningsskydd 

Näst på listan är svetsmaskinen Telwin 188 MPGE. Detta är en MMA modell, vilket gör den optimal för användning på järnmetaller och gjutjärn. MMA skapar en smält söm i metallen, och beläggningen av elektroden skapar sedan ett skyddande moln, som bidrar till en slaggskorpa på ytan.  

Telwin har ett överhettningsskydd för hög säkerhet och har även en hög stabilitet vid olika strömvariationer i elnätet. Denna svetsmaskin rekommenderas för dig som inte är en nybörjare utan har tidigare erfarenhet av att svetsa på grund av sina mer avancerade funktioner. Maskinen är mycket lätt att flytta runt och har en kompakt design som gör att den inte tar alltför mycket plats i garaget. 

Du kan byta ut elektroderna mot mer specialiserade elektroder på denna modell för att använda denna maskinen på andra metaller såsom aluminium och rostfritt stål. Telwin 188 MPGE är speciellt anpassad till lättare arbeten som att laga staket, växthus eller byta ut dina gamla värmerör.  
 

3. GYS I 130P Svetsinverter – Prisvänlig! 

 • Stabiliserar ljusbågen med Arc Force 
 • Praktiskt bärrem 
 • Monteringsväska 
 • Jordklämma med kabel och kontakt typ texas 10/25 

Vårt tredje val är vårt mest prisvänliga alternativ. GYS I 130P är ett bra val för dig som vill ha en svetsmaskin till reparationsarbeten, men också till underhållsarbeten. Modellen passar därför för nybörjare som är intresserade av att lära sig genom att testa på med det fysiska arbetet och prova sig fram, allt på ett säkert och ergonomiskt vis. Tillsammans med svetsmaskinen tillkommer en praktisk bärrem så du kan förflytta den smidigt efter behov. 

Denna svetsmaskin svetsar alla dina vanliga stavelektroder såsom rutil, rostfritt, gjutgods och baskiskt! Den har inbyggd Hot Start för att förbättra tänd egenskaperna och Anti Sticking för att hindra elektroden från att klibba fast för fort. Är du ute efter en svetsmaskin för ett mycket bra pris, men som fortfarande kan ta sig an lättare reparationsarbeten i hemmet är GYS valet du borde ta dig en extra titt på.  
  

Tre vanliga frågor om bästa svets för hemmabruk: 

Hur stor ska min svetsmaskin vara? 

Storleken och vikten på din svetsmaskin borde variera med beroende på vilka sorters projekt du tänker använda den till. Om du har tillgång till egen verkstad i ditt hem, som ett garage eller annan avlägsnad plats som du kan transportera metallerna till så kan du ha nytta av en större svetsmaskin.  

Vårt första alternativ är en större modell på ca 20 kilo som passar perfekt om du planerar att hålla den stationär och är flexibel nog att ta med dig dina projekt till och från din valda plats för svetsning.   

Om du däremot söker ett mindre alternativ som kan förvaras bekvämt i huset utan att ta upp för mycket plats så är en generell rekommendation en svetsmaskin med mått på ungefär 30x15x20 centimeter.  

Arbetar du mycket i höjder med montering av antenner eller installationer på större byggnader så är det även då mer praktiskt att välja en svetsmaskin som är lite mindre och har en vikt mellan  2,5-4,5 kilo som har tillgång till en smidig bärrem eller ett axelbälte för säker stabilitet.  

Vad ska jag använda för skyddsutrustning? 

Skyddsutrustning när du svetsar är väldigt viktigt då en del risker medföljer arbetet. Personlig skyddsutrustning kan bestå av en svetshjälm som har inbyggd skärm eller visir så att du kan skydda ditt ansikte. Andningsskydd och svetsglasögon som skyddar mot UV – strålning är även det väldigt viktigt då belysningen från ljusbågen kan vara väldigt farlig för ögonen och den koncentrerade svetsröken kan innehålla höga halter av ämnen som är skadliga både för korta och långa stunder.  

Skyddskläder som är anpassade för heta arbeten och även ett par skyddsskor med samma egenskaper är ännu ett måste för att se till så att du kan utföra ditt svetsarbete så riskfritt som möjligt. Kom ihåg att du måste hålla dina svetskläder rena så att inga dammpartiklar kan hitta sin väg in i svetslågan. Vi rekommenderar även svetshandskar, ärmskydd, skärskyddshandskar och ett bra hörselskydd för dessa slags arbeten. 

Varför är det farligt att titta in i ljusbågen?  

Att titta in i ljusbågen utan att använda sig av skyddsglasögon kan bidra till överexponering av UV-strålning. Detta kan ha både kortvariga och långvariga effekter på din hälsa.  

Kortvariga effekter 

Överexponering kan ge dig solskador på huden och även bidra till någonting som kallas för ljusbåge och snöblindhet.  Detta ger dig en smärtsam irritation i hornhinnan och kan kännas som att du har sand i ögat. Dina ögon är extra känsliga och har större risk för skador från ljusbågen än att få hudskador då de saknar hudens hårdare skikt. Det är dock viktigt att du skyddar både hud och ögon när du använder din svetsmaskin. 

Långvariga effekter 

Vid långvarig överexponering av UV-strålning från ljusbågen kan det bidra till näthinneskador som kräver operation, och i värsta fall kan du förlora din syn. Tidigare forskning har även indikerat att UV-strålning kan ha negativa effekter på ditt immunsystem om du har spenderat många och regelbundna timmar med att jobba med UV-strålning utan att använda rätt sorts skydd. 

Bästa svets för hemmabruk
Med en svetsmaskin kan du ta dig an dina byggprojekt hemma

Hur har vi valt ut produkter till vår topplista? 

Vi jobbar hårt för att hitta och inkludera dem allra bästa modellerna till våra topplistor och vill såklart att du som letar efter rekommendationer ska känna att du har gjort ett tryggt val. Vi hänvisar alltid till recensioner från andra kunder som har använt sig av produkten och har alltid deras omdöme i åtanke när vi sätter ihop vår topplista.   

Vi fokuserar även på bekvämlighet och vad som är praktiskt beroende på olika nivåer av erfarenhet. I detta fall vill vi att alla våra utvalda produkter går att använda i hemmet och att det finns en variation på listan, så att du som är nybörjare kan hitta något som passar men även så att du som har lite mer erfarenhet kan hitta rätt svetsmaskin för ditt hem.  

Säkerheten är dock en av de viktigaste punkterna när det kommer till olika verktyg och redskap för hemmet. När du arbetar med en maskin så är det otroligt viktigt att du tittar efter självklara säkerhetsfunktioner som bromsknapp, överbelastningsskydd  och överhettningsskydd för att du ska kunna utföra arbetet på ett sådant säkert vis som möjligt. Detta gäller oavsett vilken nivå och erfarenhet du har av att jobba med maskiner i hemmet.  

Det var även viktigt för oss att hitta modeller som är både användarvänliga och ergonomiskt utformade. När du jobbar många timmar oavbrutet och håller samma position är risken stor att du drabbas av slitskador på kroppen. Med en ergonomiskt utformad maskin kan du utföra arbetet mycket lättare och dessutom på ett skonsamt sätt så du kan ägna dig åt dina reparationsarbeten under en längre tid utan att behöva avbryta arbetet. 

Vi har självklart också pris i åtanke och har inkluderat tre olika priskategorier för våra utvalda produkter för att du som kund ska kunna hitta en modell som passar just dig. 

källor:  

https://techno.expertexpro.com/sv/instrumenty-i-oborudovanie/1698-kakoj-svarochnyj-apparat-luchshe-dlya-doma.html#h1-2-kakoj-tip-svarki-luchshe-vsego-podkhodit-dlya-domashnego-ispolzovaniya

https://www.ahlsell.se/vart-erbjudande/halsa-och-sakerhet/vanliga-fragor-om-halsa–sakerhet/vanliga-fragor-om-svets/

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa svets för hemmabruk

Conrad
Proffsmagasinet
Prisjakt
Pricerunner

Lämna en kommentar