Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa starthjälp 2023 – Räddar dig när batteriet är urladdat!

1. Telwin Leader 400 Start2. Telwin Drive 130003. Bolt Power Flex Start
Telwin Leader 400 StartTelwin Drive 13000Bolt Power Flex Start

Bästa starthjälp 2023 – Om du är bilägare så har du säkerligen varit med om en situation där du råkat glömma dina lysen på och att batteriet därmed blir urladdat. Som tur är finns det ett snabbt sätt att åtgärda detta problem. Svaret är starthjälp, som är enklare än att använda sig av traditionella startkablar. 

Men hur fungerar då detta, hur använder du starthjälpen och vilka är marknadens bästa val? Vi ger dig allt underlag för att du aldrig mer ska behöva bli strandsatt på grund av ett batteri som krånglar. 

Topp 3 starthjälp bäst i test 2023 

1. Vår vinnare! Telwin Leader 400 Start 

 • Tydlig display 
 • För bensin- och dieselmotorer 
 • Överbelastningsskydd 
 • Vikt 10,9 kilo 

Starthjälpen Leader 400 Start från varumärket Telwin är en lättanvänd och väldesignad hjälp när batteriet i ditt fordon krånglar. En stor fördel med just denna modell är att den kan användas för både bensin- och dieselmotorer och där inbyggt överbelastningsskydd gör den säkrare att bruka. 

Displayen är enkel att navigera i och här visas instruktioner och information om aktuell laddning och startström på ett tydligt sätt. Med en maximal startström på 300 Acc, är denna modell ett perfekt val för dig som äger en bil eller lättare lastbil.  

Tack vare sina inkluderade funktioner, sin goda kapacitet och rejäla design är den däremot inte lika kompakt som många andra val på marknaden. Däremot gör starthjälpens extra funktioner och bredare användningsområde, denna modell till en självklar vinnare enligt våra jämförelser. Den hamnar också högt på flera andra topplistor och tester som har gjorts. Med denna starthjälp kommer du få liv och styrka i motorn på nolltid! 

2. Telwin Drive 13000 – Väldigt kompakt design! 

 • Väldigt kompakt 
 • Passar även båtmotorer 
 • USB-uttag för laddning av mobila enheter 
 • Snabbladdande 

För att du alltid ska kunna ha med starthjälpen i ditt fordon, så kan det vara mer fördelaktigt om den är mer kompakt. Därför har Telwin även tagit fram denna modell Drive 13000 som är snabbladdande och mycket kraftfull. Denna starthjälp är framtagen för att kunna användas till både bil-, motorcykel- och båtmotorer. Således är Drive 13000 ett mycket smart och multifunktionellt val. 

Denna starthjälp har försetts med två stycken USB-utgångar, vilket möjliggör laddning av både batteri och även andra medtagna elektroniska enheter så som mobil eller dator. För att starthjälpen ska kunna användas till lite fler användningsområden har den en högre maximal startström på upp till 800A. Det är därför ett perfekt val om du prioriterar kraft och funktionalitet. 

Om du däremot inte är särskilt van vid att använda en starthjälp, så kan denna modell vara något knepigare att bruka. Den har nämligen ingen display så att du kan få en tydligare överblick. Däremot är den enklare att ta med sig och kommer med flera inkludera tillbehör. 

3. Bolt Power Flex Start – Enkel att använda! 

 • Kapacitet: 26,6 Wh 
 • Förstärkt ledningsförmåga 
 • Startström 400A 
 • Passar olika typer av motorer 

Om du letar efter en mer prisvänlig, kompakt och lättanvänd starthjälp så rekommenderar vi att du framförallt kikar på Bolt Power Flex Start. Den har en kapacitet på 26,6 Wh och har en förstärkt ledningsförmåga för att du ska snabbt ska få liv i motorn igen. Dessutom har den en maximal startström på 800A, vilket också gör den mycket kraftfull. 

För att starthjälpen ska kunna brukas året om och tåla lägre temperaturer, har denna modell försetts med ett Rich Aluminium Lithium ion-batteri. Detta reducerar impedansen och gör den därför mer väderbeständig. 

Vid köp inkluderas flera tillbehör såsom flera olika typer av snabbkoppling, ett vattenavvisande fodral för säkrare förvaring, jumpstarter och en tydlig instruktionsbok för att du ska kunna använda den oavsett tidigare erfarenhet. Med en inkluderad LED-lampa får du även en bättre sikt när du arbetar med motorn.  

Såhär startar du bilen med starthjälp 

Om du aldrig har använt en starthjälp eller startkablar tidigare, så kan det minst sagt kännas lite läskigt första gången. Vi ger dig därför en mini-guide hur du startar bilen med starthjälp. 

Börja med att analysera problemet 

När bilen plötsligt inte startar så finns det flera olika faktorer som kan ligga bakom detta. Så innan du börjar att koppla in starthjälpen så är det viktigt att du analyserar problemet, detta ger dig då rätt underlag för att du ska lyckas få liv i motorn igen.  

Om bilen till exempel inte reagerar alls när du vrider om nyckeln så beror det vanligtvis på en djupurladdning av motorn. Detta inträffar vanligtvis om bilen står stilla under en längre tidsperiod. Om bilen har körts dagen innan så bör åtminstone instrumentpanelen lysa svagt, även fast batteriet är urladdat.  

När bilen trots detta inte visar några som helst livstecken så beror troligtvis problemet på att någon av kablarna till motorn är lösa eller att en pol kopplats bort. Detta kommer då en starthjälp inte kunna åtgärda. Så analysera noga vad problemet kan bero på innan du börjar jobba! 

Anslut starthjälpen 

Om du har kommit fram till att problemet med bilen är ett resultat av ett batteri som behöver kickas igång, så är alltså nästa steg att ta fram starthjälpen och ansluta startkabeln.  

Du kan använda dig av endast startkablar, men detta kräver då ett utomstående batteri som du kan ta ström ifrån och därmed ett annat fordon. Om du står stilla mitt på en landsväg, så kommer det istället vara mer betryggande att ha en starthjälp i bagageutrymmet eftersom den innehåller ett batteri som du kan koppla till fordonets motor istället.  

Starthjälpen parallellkopplas (minus mot minus och plus mot plus), precis som på samma sätt som när du använder startkablar. Du kan sedan sätta igång starthjälpen och genom att starta fordonet kan ström genereras och batteriet i bilen laddas.  

Säkerställ att starthjälpen förvaras på rätt sätt 

Eftersom starthjälpen har ett inbyggt batteri är det viktigt att det förvaras på rätt sätt, framförallt om du har en starthjälp som inte är särskilt väderbeständigt. Om det är riktigt kallt ute så är det mer fördelaktigt om du förvarar starthjälpen inomhus, men glöm inte att ta den med dig när du ska ge dig ut med bilen. Detta så att den alltid finns nära till hands när du behöver hjälp med att fylla på fordonets batteri.  

bästa starthjälp
Starta bilen med en effektiv starthjälp

3 vanliga frågor om starthjälp: 

När använder man en starthjälp? 

En starthjälp används framförallt för att snabbstarta eller ladda batteriet. Även i nyare fordon, finns det en risk för att batteriet dör om du råkar glömma lamporna på. Beroende på vilken typ av motor som ditt fordon har, är det därför viktigt att du köper en starthjälp som är kompatibel för detta. Många modeller på marknaden kan även användas för motorcyklar och båtar.  

Finns det några risker med att använda en starthjälp? 

Eftersom du använder dig av ström så finns det såklart alltid risker. Det är särskilt viktigt att du säkerställer att starthjälpen används på rätt sätt för att du inte ska riskera stötar under användning. Om starthjälpen inte används rätt finns det även en risk för att batteriet tar stryk. Så läs igenom instruktionerna en sista gång innan allting kopplas in för ditt fordons- och din egna säkerhets skull! 

Hur länge ska man köra efter att man använt en starthjälp?

När du använder en starthjälp så kommer du att ge batteriet en snabbstart, men det krävs ändå att du kör runt med bilen en stund för att säkerställa att motorn har tillräckligt med tid på sig att fylla på batteriet på nytt. Så första gången du kör med fordonet efter att ha använt starthjälp, kör minst 20 minuter för att se till att du har mindre risk för att batteriet laddas ur på nytt.  

Hur vi valt ut produkter till vår topplista 

För att vi skulle kunna inkludera de allra bästa modellerna på marknaden så var efterforskning inom området nödvändigt. Vi påbörjade därför arbetet med att läsa flertalet olika recensioner, tester och utlåtanden om starthjälpar och hur de används på bästa sätt.  

Framförallt om du inte är särskilt van vid att använda startkablar eller en starthjälp, så kan det vara lite otäckt första gången. Därför var det också viktigt för oss att inkludera modeller som är enkla att använda, som är kraftfulla för att kunna användas till lite olika typer av batterier och där du även får tydliga instruktioner för hur starthjälpen bör användas. 

Extra funktioner som större display, överbelastningsskydd och flera inkluderade tillbehör gör också starthjälpen säkrare att använda, samtidigt som det gör modellen mer multifunktionell. Eftersom starthjälpen innehåller ett batteri kan många av dagens modeller även användas för laddning av din mobil eller dator. Säkerställ då dock att starthjälpen har försetts med ett USB-uttag. 

Basera ditt val av starthjälp på vilken typ av motor och batteri som den planeras att användas till. Sedan kan du åka på vägarna på ett tryggare sätt och utan risk att bli strandsatt under turen! 

Källor: 

https://www.bildelarexpert.se/tips/starta-bilen-med-starthjalp-startkablar-1560/

https://testapan.se\basta-starthjalpen/

https://www.batterilagret.se/w156-1/Starthjalp-Booster

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa starthjälp till bilen och motorcykeln

Proffsmagasinet
Skruvat
Verktygsproffsen
Prisjakt
Pricerunner

Lämna en kommentar