Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa momentnyckel 2023 – Dra åt skruvar och muttrar precist!

1. Wera Click-Torque B-12. Bahco 74WR-4003. Teng Tools Plus 12-60
Wera Click-Torque B-1Bahco 74WR-400Teng Tools Plus 12-60

Bästa momentnyckel 2023 – Momentnycklar är ett verktyg som möjliggör det att dra åt skruvar och muttrar med hjälp av ett precist vridmoment. Den har en tapp till att fästa hylsor med den storlek man är i behov av för att dra åt eller lossa skruvar samt muttrar.

En momentnyckel har flera olika användningsområden och lämpar sig åt människor som meckar med bilar, motorcyklar och andra fordon, men fungerar även utmärkt för självfixaren eftersom de flesta är väldigt lätthanterlig.

Många har en så kallad klickfunktion vilket innebär att när man nått den önskade mängden vridmoment hör man ett klickljud som bekräftar att man hamnat rätt.  Vi listar de bästa momentnycklarna på marknaden!

Topp 3 momentnycklar bäst i test

1. Vår vinnare! Wera Click-Torque B-1

  • Robust design
  • Justerbar
  • 2-komponentsgrepp

Detta är en klickmomentsnyckel i en mycket robust design för långvarig användning med ett ergonomiskt 2-komponentsgrepp. Weras serie “Click-Torque” är utvecklade för möjligheten att enkelt ställa in den och spara ett önskat värde. Detta gör Weras momentnyckel perfekt för all skruvdragning som kräver momentstyrd åtdragning.

Verktyget har en simpel avläsningssektion på huvud- och finskala, dessutom är den enkel att justera genom hör- och kännbara klick vid uppnått skalvärde. När det inställda momentvärdet har uppnåtts utlöses en mekanism man både hör och känner. Dessa omkopplingsbara click-torque modellerna lämpar sig för högeråtdragning. Med alla dessa funktioner blir Wera Click-Torque B-1 vårt vinnande val!

2. Bahco 74WR-400 – Med timestrip-funktion!

  • Timestrip-funktion
  • Internationell standard
  • Både med-och motursläge

Momentnyckel 74WR-400 från Svenska Bahco som är tålig, robust och har en pålitlig mekanism. Med en snabb skaljustering minskar ansträngningen som krävs för justering av nyckeln. Timestrip är en visuell funktion som visar när det är dags att omkalibrera momentnyckeln och har en skala på 3, 6, 9 och 12 månader.

Verktyget kan användas medurs eller moturs genom att man skjuter spaken på spärrhaken i sidleds. Även här har man tillämpat ett system baserat på klickljud som utlöses när man nått rätt vridmoment.

Kalibreringsmarkeringar hittar man på handtaget och på undersidan av handtaget finner man en vridbar knopp för att kunna bevara dåvarande inställningar. Alla momentnycklar i denna serie levereras med fabriksinställningar som överensstämmer och är spårbara till internationell standard.

3. Teng Tools Plus 12-60 – kompakt design!

  • Kompakt design
  • Ergonomiskt handtag
  • Passar trånga utrymmen

Plus 12-60 är momentnyckel från Teng Tools som trots sin kompakta design inte saknar de funktioner andra modeller på marknaden har. Dess smidiga och lilla design gör den till en utmärkt kandidat som ett alternativ inom fordonsindustrin men även andra typer av lättare industriområden som kräver det. Även hemmafixaren som bara ska byta däck på bilen har därmed stor nytta av denna momentnyckel.

Med en spärrmekanism som har 72 kuggar tillåter användaren att komma åt bra även i trånga utrymmen. Handtaget är utformat och anpassat för maximal komfort och användarvänlighet. Nyckelns gångriktning är tillgänglig både åt höger och vänster och tapptypen är fyrkantig.

Önskat uppnått åtdragningsmoment bekräftas med ett klickljud och handtaget är ergonomiskt utformat med ett bekvämt tvåkomponentsgrepp för komfort.

Vanliga frågor om momentnycklar:

Behöver man verkligen en momentnyckel?

Visst kan man säkert använda en vanlig skiftnyckel till de flesta muttrar som gör jobbet men inte mer än så. En momentnyckel är ett mångfaldigt verktyg och många kommer med en mekanism som möjliggör att du även kan använda den som en skiftnyckel från hylsan för hylsnycklar. De flesta modeller kommer också med en ändringsbar rotationsriktning för att passa just dina skruvar.

Kvalitetsskillnader förekommer också inom verktyg och tillbehör, och på en momentnyckel syns detta oftast på handtaget och vilket stål man använt. På en billigare modell kan man se att komforten är obefintlig och man har fokuserat på det nödvändigaste, handtaget är av stål och finishen är sämre.

På en modell med bättre kvalitet och i en lite dyrare prisklass ser man att kvaliteten är balanserad mellan att skapa ett fungerande verktyg och en bekväm användning för kunden. 

Vad är fördelarna med en momentnyckel?

De flesta delar på en cykel, eller ett annat typ av fordon hålls fast av exempelvis en mutter eller skruv. En skruv är något som många bara drar fast och hoppas på att man dragit i tillräckligt hårt, men ju hårdare man drar desto längre blir sträckningen och kraften som skruven klämmer med.

Blir sträckningen för hög kan en skruv gå sönder och är den för liten innebär det att skruven inte sitter fast ordentligt och kan då lossna vid vibrationer. Olika dimensioner på skruvar har olika åtdragningsmoment och många komponenttillverkare specificerar ofta åtdragningsmomentet för respektive del.

Det är här en momentnyckel kommer in för att mäta det åtdragningsmoment som behövs för en skruv mäts enklast med en momentnyckel.    

Vilken typ av momentnyckel ska jag välja?

Momentnycklar finns i flera olika utföranden och de flesta arbetar inom ett visst begränsat mätområde för att bli så noggranna som möjligt. De enklaste nycklarna har en visare som visar åtdragningsmomentet visuellt på en skala. Ju hårdare skruven dras åt desto större utslag visas på skalan. På denna typ av nyckel får avläsning göras för varje skruv som dras.

En mer avancerad modell är så kallade klick-momentnycklar där utseende och funktion är väldigt likt ett vanligt spärrskaft. Önskat åtdragningsmoment ställs in på en skala på handtaget och när momentet vid åtdragning har uppnåtts hör man ett distinkt klickljud. Denna typ behåller dina momentinställningar mellan varje skruv och ska alltid förvaras nedskruvad till det lättaste läger och kalibreras med jämna mellanrum.

Det finns även mer avancerade elektriska momentapparater som kopplas in mellan åtdragningsverktyget och skruvförbandet. Dessa kan till exempel visa grafiskt på en display hur momentet har byggts upp vid åtdragning och även spara data för framtida analyser.

Bästa momentnyckel
Dra åt skruvar och muttrar precist med en momentnyckel

Källor:

https ://testapan.se/basta-momentnyckeln/

https ://hantverksproffset.se/momentnyckel/

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa momentnyckeln

Verktygsproffsen
Conrad
Proffsmagasinet
Prisjakt
Pricerunner

Lämna en kommentar