Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Tekanna bäst i test 2024 – Hitta din bästa tebryggare!

1. Rörstrand tekanna med träfat 1,5 Liter2. Marimekko Oiva Tekanna 7 dl3. Japansk Tekanna 4 koppar
Rörstrand tekanna med träfat 1,5 LiterMarimekko Oiva Tekanna 7 dlJapansk Tekanna  4 koppar

Att koka te är ingen konst. Men, att koka en riktigt bra kopp te är en förvärvad skicklighet. Nyckeln till att få till den perfekta koppen te finns i tekannan. I denna artikel går vi igenom just varför tekannan är så speciell, hur den fungerar och hur man med den kan brygga bästa teet.

Är du på jakt efter en riktigt bra tekanna har du hittat rätt artikel! Vi ska hjälpa dig så att din nästa tekopp blir den bästa du någonsin smakat.

Topp 3 tekannor 2024

1. Traditionell tekanna – Rörstrand tekanna med träfat 1,5 Liter

Tekanna bäst i test - Rörstrand Tekanna med träfat, Höganäs Keramik, 1,5
 • Märke: Rörstrand
 • Serie: Höganäs Keramik
 • Rymmer: 1,5 liter
 • Färg: Ljusgrå
 • Material: Keramik
 • Tillhörande delar: Ja (köp till)

Vem kan te-tradition bättre än ett företag som har fokuserat på att ära smaklökar sedan 1726? Lite svårt att hitta ett motargument mot det, tycker vi. Rörstrand är företaget i fråga – grundades som “det Swenske Porcellainsvärket” – och är Europas näst-äldsta porslinsvarumärke. Tills idag har företaget växt så det knakar, och det har varit representerat i allt från kungafamiljen till nobelpriset.

Denna tekanna som vi har valt ut från Rörstrand stora och vackra sortiment kommer från serien Höganäs Keramik. Höganäs Keramik är en av Rörstrands främsta serier, och kom till 1909 i den skånska Kullabygden. Här började man tillverka bruksföremål som tål och bevarar värme – vilket är målet med en tekanna! Så, sedan 1909 har Höganäs Keramik varit del av svenska fikastunder.

Tekannan kommer i en mycket klassisk design, och trots dess långa historia har tekannan en mycket stilren och tidlös design. Dess uppbyggnad och material är väldigt robust och långvarig, så här är en tekanna som kan gå flera generationer i arv.

Höganäs Keramik tekanna finns tillgänglig i en handfull olika färger – alla klassiska som passar i olika hem och för olika personligheter. Vi har valt den snygga färgen “kisel grey”, en ljus och lugn färg som vi tycker är riktigt cool. Tekannan rymmer 1,5 liter så den är perfekt för en mysig fikastund hemma med familjen.

Se priset här!

2. Minimalistisk tekanna – Marimekko Oiva Tekanna 7 dl

Tekanna bäst i test - Marimekko Tekanna 7 dl Oiva
 • Märke: Marimekko
 • Serie: Oiva
 • Rymmer: 7 deciliter
 • Färg: Naturvit
 • Material: Stengods
 • Tillhörande delar: Ja (köp till)

Marimekko är det finska varumärket som är världskänt för sina unika mönster och sin vackra design. Marimekko tillverkar allt från kläder, till hemtextiler och köksutrustning.

Sedan märket grundades i 1951 har de gång på gång visat att de gör det som de andra märkena inte kan, vilket är att skapa sånt som marknaden inte har sett förut. Letar du efter ett märke med personlighet så har du hittat rätt – och deras produkter reflekterar detta.

Oiva är en väldigt minimalistisk tekanna, om vi pratar om design och färgval. Jämfört med Marimekkos andra produkter så är denna mycket lugnare, då Oiva är en enfärgad tekanna med ett ljust trähandtag. Ofta är Marimekkos produkter mycket färgglada och har alla sorters mönster på,  som påminner om 70-talets groove. Men denna tekanna tillhör en av Marimekkos enfärgade serier, Oiva, och är mycket lugnare i färg och mönster, och påminner oss istället om varma sommardagar, vita stränder och turkost vatten. Zen.

Tekannan är gjort av högkvalitativt stengods, så värmen håller länge. Den enkla designen och färgen gör tekannan lätt att matcha med andra köksprodukter, såsom koppar och skålar. Tekannan passar både med andra neutrala färger och med färgglada, skrikande mönster.

Se priset här!

3. Tekanna-set att ge i present – Japansk Tekanna 4 koppar

Tekanna bäst i test - Nordwik Japansk Tekanna Gåvopaket  4 koppar
 • Märke: Norwik
 • Serie: Ingen
 • Rymmer: 1,2 liter
 • Färg: Svart
 • Material: Gjutjärn
 • Tillhörande delar: Ja (ingår)

Har du trillat in på denna artikel för att du känner en riktig teälskare? Då har vi den ultimata tekannan i form av gåvopaket som blir en perfekt present.

Denna tekanna kommer från svenska märket Nordwik. Märket har tagit fram detta otroligt personliga och vackra gåvopaket som är en upplevelse att både få och använda. Gåvopaketet består av en trälåda omsluten med ett vackert silkesband, och inuti får man en vacker och klassisk japansk tekanna, med fyra tillhörande koppar samt en tesil.

Tekannan är gjord av gjutjärn och är handmålad. Så varje tekanna är unik i design och finish. Utsmyckad med ett strukturmotiv av körsbärsblommor är tekannan av traditionell japansk stil. Insidan av kannan är emaljerad, så är även undersidan av locket. Detta har man gjort för att hålla tevattens smak neutral och opåverkad av själva gjutjärnet.

Tekannans handtag är gjort av lindat natursnöre, för att ge ett skönt grepp och fortsätta den traditionella, rustika känslan. Tekopparna som medföljer är mindre och är också konstruerade av gjutjärn. De får tack vare det en behaglig tyngd och otrolig kvalitet. Även insidan av kopparna är emaljerad.

Japansk tekultur är tusenårig och har definitivt sin egen karaktär. Allt från hur teet ska förberedas till hur det ska avnjutas är speciellt. Det finns mycket att lära, och att använda en japansk tekanna kan vara första steget till att första denna vackra process.

Nordwiks gåvopaket är sannerligen speciellt, unikt och kvalitativt. Vi är säkra på att det kommer bli en mycket uppskattad present – eller varför inte något speciellt att unna sig själv?

Se priset här!

Tre vanliga frågor om tekannor

✅ Hur fungerar en tekanna?

En tekanna är ett kärl som brukar ha ett lock och handtag, samt ett pip och är gjord för att brygga te. Vanligen brygger man löst te i tekannor, vilket är anledningen till varför tekannor har silar inuti. Silen förhindrar också det lösa teet från att blockera pipen.

För att koka te i en tekanna öppnar man kannans lock och lägger in teet i silen, varefter man häller hett vatten över teet. Sedan sätter man på locket igen så att tekannan försluts, och väntar tills teet är färdig bryggt. Genom att hålla tekannan stängd förhindrar man värmen från att komma ut kannan och låter teet bryggas färdigt under optimala temperaturer.

✅ Vilka typer av tekannor finns?

Idag görs tekannor av många olika material, till exempel lera, stengods, porslin, metall och glas.

Tekannor i keramik och porslin är idag två av de mest populära sorterna i Sverige, och de är mycket mångsidiga. Insidan brukar vara emaljerad, så att de inte reagerar med det te som fyller dem och så att inte teet får någon smak från kannan. Då kan du brygga många olika sorters te i samma kanna utan att kannan påverkar smaken.

Keramik och porslin bevarar värme väldigt bra helt naturligt, av den anledningen är många tekannor gjorda av dessa material – då målet är att teet ska hållas varmt länge. När man lagar te är det viktigt att hålla vattnet på precis rätt temperatur, och det hjälper tekannans förmåga att hålla vattnet varmt med.

Även tekannor i gjutjärn är populära. Dessa är mycket robusta, slitstarka och enkla att rengöra. Däremot kan inte emaljerade gjutjärnskannor användas för att hetta upp vatten, då de bara skulle spricka. I dessa kan man hälla redan upphettat vatten.

Sedan finne det lergods. Den klassiska tekannan från Rörstrand som vi nämnde först i denna artikel är ett exempel på en tekanna av lera. Tekannor i lera är väldigt historiska och är ofta högt värderade, då tekniken som de använder är speciell och de ger teet en annorlunda smak än andra tekannor. Eftersom leran är något porös så får teet faktiskt lite smak från själva kannan.

✅ Hur rengör man en tekanna?

Svaret på denna fråga beror mycket på vilken typ av tekanna det är du har. Vissa material är lättare att rengöra än andra.

Om du är ute efter enkel och snabb rengöring rekommenderar vi emaljerade tekannor, som lergods och stengods. Gjutjärnskannor är enkla att rengöra så länge de inte har börjat rosta, men börjar de rosta måste du ta fram skrubben och börja gnugga bort rosten.

Svårast är det att rengöra keramik, porslin och silver då dessa missfärgas lättare.

En snabbguide till hur man brygger riktigt gott te

Te är annorlunda, då man kan brygga det direkt i koppen. Detta är nog så de flesta av oss brukar göra te, men finns det egentligen ett bättre sätt? Visste du att smaken av teet fördelas jämnare i en tekanna? Ja, genom att helt enkelt brygga teet i en tekanna kan du få mycket bättre smak.

Dessutom håller värmen längre i en tekanna än den gör i en kopp, då värmen smyger ut från toppen. Men, en tekanna bevarar värmen inuti, och ser till att brygga teet tills smaken är precis så som du önskar.

Det finns många olika tekniker man kan använda sig av när man brygger te. Vissa tekniker framhäver vissa smaker medans andra tekniker framhäver annat.

Några tips på saker man kan komma ihåg när man brygger te är:

 • Två gram teblad till 15 centiliter vatten. Justera mängden efter smak.
 • Använd friskt vatten, koka inte för länge och inte flera gånger.
 • Bästa vattentemperaturen är inte samma för varje tesort. Svart te, till exempel, kräver högre värme för att dra ut smakämnen så bra som möjligt än grönt te. Svart te: 90-100°C, grönt te: 75-80°C)
 • Dragningstiden för olika tesorter är inte heller samma. Oftast kan man dock smaka sig fram och bestämma vad man själv tycker är godast.

Slutligen

Tebryggning är en riktig konst, och inget som de flesta bara vet. För regniga dagar är det en god idé att börja lära sig hur man gör en riktig god kopp te, så att man kan sitta inne och mysa ordentligt.

Vi hoppas att denna artikel har gett dig lite inspiration till en ny tekanna, och lärt dig något nytt om te som du kanske inte visste tidigare!

Glad tebryggning!

Lämna en kommentar