Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa gjutjärnspannan 2023 – topp 3 gjutjärnspannor bäst i test!

1. Ronneby Bruk Ultra Light Gjutjärn2. Skeppshult Gjutjärn Stekpanna med Trähandtag3. Lodge Stekpanna
Ronneby Bruk Ultra Light GjutjärnSkeppshult Gjutjärn Stekpanna med Trähandtag Lodge Stekpanna

Bästa gjutjärnspannan – Gjutjärnspannor har på senare tid blivit riktigt populära, då många tröttnat på sönderrepade pannor som potentiellt är gjorda av miljöfarliga material. Gjutjärnspannor har istället fördelen av att vara slitstarka och hållbara.

När man tittar på kvaliteten och livslängden hos gjutjärnsprodukter inser man hur prisvärda gjutjärnspannor är. Pannor i detta material kan lämnas över från generation till generation, och till och med bli bättre med tiden. Låter inte helt fel, va?

Men hur väljer man då gjutjärnspanna? Och hur sköter man en gjutjärnspanna? Det hjälper vi dig med här! Först och främst tipsar vi om våra tre favoriter av de bästa gjutjärnspannorna på marknaden.

Topp 3 bäst i test gjutjärnspannor

Bästa gjutjärnspannan - Ronneby Bruk ULTRA LIGHT Stekpanna gjutjärn1. Vårt toppval! Ronneby Bruk Ultra Light Gjutjärn

 • Varumärke: Ronneby Bruk
 • Storlek: 28 cm
 • Fungerar på induktion: Ja

Ronneby Bruk är specialiserade på att tillverka just gjutjärnsprodukter – inte konstigt att de lyckas toppa vår lista! Ronneby Bruk använder högkvalitativt gjutjärn som är gjort för att användas i generationer. Alla produkter är dessutom förinstekta med krav-märkt olja, så de kan användas direkt när de köpts in!

Den stora fördelen med vår favorit, Ronneby Bruk Ultra Light, är dock vikten. En nackdel med gjutjärnspannor är just att de i princip väger en hel del mer än andra stekpannor gör. Modellen Ultra Light 28 centimeter är gjord av lätt gjutjärn från Ronneby Bruk och väger endast 1,6 kilo.

Anledningen till att pannan är så lätt är att företaget utvecklat en speciell gjutarteknik som lett till betydligt tunnare pannor. På grund av detta har pannan samma egenskaper vi uppskattar hos andra gjutjärnspannor. Skillnaden ligger i att pannan är mycket lättare att lyfta och hantera, vilket gör modellen riktigt användarvänlig.

Dessutom kommer modellen med ett silikonbeklätt handtag som gör pannan ännu lättare att ha bra grepp om. Handtagets material leder också att temperaturen i handtaget inte blir för hett. Med många gjutjärnspannor kan du behöva använda grytlappar på handtaget. Men inte med denna modell!

Ronneby Bruk har helt klart tänkt igenom vad som ofta blir svårt med gjutjärnspannor, och hittat lösningar på problemen. Lätthanterlig, snygg och dessutom prisvärd. En klar favorit!

Se priset här!

Bästa gjutjärnspannan - Skeppshult Gjutjärn Stekpanna med Trähandtag2. Skeppshult Gjutjärn Stekpanna med Trähandtag – En klassiker av högsta kvalitet!

 • Varumärke: Skeppshult
 • Storlek: 28 cm
 • Fungerar på induktion: Ja

En annan favorit kommer från Skeppshults Gjuteri, som grundades redan år 1906 i Småland. Även idag tillverkas produkterna hantverksmässigt i en fabrik i Småland. Varje produkt kvalitetssäkras 10 gånger av produktionspersonalen, för att se till att gjutjärnsprodukterna har den otroligt långa livslängden de ska klara av. Men även med denna vetskap känns det imponerande att Skeppshults alla produkter kommer med hela 25 års gjutjärnsgaranti.

Modellen Skeppshult Gjutjärn Stekpanna med Trähandtag är en riktig klassiker, och är den där gjutjärnspannan som kommer lämnas över i arv från generation till generation. Som Skeppshults andra produkter levereras den förinbränd med rapsolja vilket agerar som pannans naturliga non stick-skydd.

Resultatet av Skeppshults kvalitetssynande är fördelarna med denna panna. Denna gjutjärnspanna har fantastiskt jämn värmefördelning och pålitlig stekyta. Pannan är kompatibel med alla typer av värmekällor. Vi pratar inte bara om att den funkar väl på induktionshäll, utan denna panna kan till och med användas på öppen eld. Och det är ännu en av fördelarna med gjutjärnspannan – den fungerar väl vid högre temperaturer och håller värmen under lång tid.

Skeppshults gjutjärnspanna kan utan tvekan fortsätta som din lojala kompanjon i köket i många årtionden framåt. Och om du tar hand om den på rätt sätt kanske ingen kommer kunna gissa att den har ett par årtionden bakom sig!

Se priset här!

Bästa gjutjärnspannan - Claus Holm Lodge Stekpanna3. Lodge Stekpanna – En mindre och väldesignad panna du kan använda för allt!

 • Varumärke: Lodge
 • Storlek: 16 cm
 • Fungerar på induktion: Ja

Vår tredje favorit kommer från amerikanska företaget Lodge Cast Iron som grundades redan 1896 och fokuserar på stekpannor och grytor med riktigt lång livslängd. En fin fördel med Lodges stekpanna i gjutjärn är dess effektiva design som bland annat gör den lätt att använda för både matlagning och bakning. Du kan lika gärna använda den för att steka på spisen, induktionshällen, eller grillen, som att göra en paj i ugnen.

Ja, du kommer troligtvis hitta användning för denna mindre gjutjärnspanna från Lodge varje dag! Den slitstarka stekpannan kan bli en trogen medhjälpare i köket och hålla för evigt om du tar ordentlig hand om den. Något som gör denna gjutjärnspanna lite extra lätt att använda är det rejäla och greppvänliga stödhandtaget, som hjälper dig när du hanterar stekpannan.

En slags nackdel som pekats ut är att handtaget blir riktigt hett tillsammans med resten av pannan. Du behöver alltså använda grytlappar när du hanterar stekpannans handtag vid högre temperaturer. Att handtaget är i samma material som resten av pannan är dock också något som bidrar till att modellen är så slitstark och att den passar så väl i ugnen.

Lodges stekpanna i gjutjärn är ett utmärkt val för dig som vill ha en mindre panna i riktigt hög kvalitet som kan användas för alla dina behov.  

Se priset här!

Varför välja just gjutjärnspanna?

Det har funnits en period då teflonpannorna blev riktigt populära. Teflonpannor är lätta, och ofta billigare än en gjutjärnspanna. Varför har gjutjärnspannor då gjort en comeback? Här går vi igenom ett par av gjutjärnspannornas fördelar:

 • Den är hållbar – En gjutjärnspanna är slitstark, har en otroligt lång livstid och kan blir din vän för livet.
 • Den blir bättre – Pannan är inte bara långlivad, utan den blir faktiskt bättre med åren när den blir omhändertagen på rätt sätt.
 • Den är prisvärd – Att den har lång livslängd betyder dessutom att den är väldigt prisvärd eftersom du inte behöver köpa en ny stekpanna varje 2-3 år.
 • Den har jämn värmefördelning – Den goda värmefördelningen betyder att du inte behöver steka på för hög värme.
 • Den tål hög värme – Gjutjärnspannan klarar av riktigt höga temperaturer och kan användas med många typer av värmekällor.
 • Den är giftfri – Pannan är fri från beläggningar i material som kan avge giftiga kemikalier och kan skada oss själva och miljön.

3 vanliga frågor om gjutjärnspannor:

✅ Hur diskar man en gjutjärnspanna?

Många har hört att det är riktigt svårt att rengöra gjutjärnspannor, men detta är tur nog faktiskt en myt. Sanningen är att det faktiskt är riktigt enkelt, när man väl fått reda på vad gjutjärnspannor behöver. Och svaret är enkelt: vatten. Ja, det bästa sättet att “diska” din gjutjärnspanna är helt enkelt att skölja din gjutjärnspanna med vatten medan den fortfarande är varm. Det är faktiskt så enkelt.

Om din gjutjärnspanna inte längre är varm och du är rädd att det inte räcker att skölja, kan du skrubba pannan med den mjuka sidan av en disksvamp under varmt vatten. För ordentligare resultat kan du först hälla i en liten mängd flingsalt innan du skrubbar och sedan sköljer av med varmt vatten.

Med den största majoriteten av gjutjärnspannor rekommenderas det inte att de ska diskas i diskmaskin. Det viktigaste tipset är att inte använda diskmedel när du diskar en gjutjärnspanna.

✅ Varför inte diskmedel i gjutjärnspanna?

Många har nog hört att man inte ska använda diskmedel när man rengör en gjutjärnspanna. Men vad beror detta på? Jo, till skillnad från många andra pannor med andra beläggningar behöver gjutjärnspannor ett lager av naturligt fett.

Gjutjärnspannor behöver detta film av fett så att mat inte bränns fast i botten. Pannans yta behöver därför alltid vara mättad på fett. Dessutom ser fettlagret till att pannan inte rostar.

✅ Hur sköter man en gjutjärnspanna?

Efter att du rengjort din gjutjärnspanna med vatten finns det ytterligare ett par steg för att ta extra hand om din panna.

För att undvika att gjutjärnet rostar kan du sätta pannan på en het spisplatta och låta din panna torka i värmen i några minuter. Ta bort pannan från värmen när allt vatten avdunstat och den ser torr ut. Till sist kan du smörja in gjutjärnspannan med matolja och lite hushållspapper.

Någon gång om året kan du behöva göra en grovrengöring av pannan. För att göra det täcker du bottenytan med grovsalt och hettar upp pannan ett par minuter. Häll sedan av saltet och bränn in pannan på nytt. Detta kan du göra genom att stryka på ett lager matolja och värma pannan på hög värme i 10-15 minuter.

Hur vi har valt våra favoriter

I vår undersökning har vi jämfört olika modeller av gjutjärnspannor från olika märken genom att ta del av recensioner och resultat från laboratorietest.

Något vi värderade högt var vikten på pannan, då ett av de större klagomålen gällande gjutjärnspannor är vikten. En lättare panna blir mer lätthanterlig, och därmed mer användarvänlig. Därför blev Ronneby Bruks stekpanna Ultra Light en klar favorit. Detta gäller extra om användaren av pannan är sjuk eller äldre och inte har lika mycket styrka i armarna.

En annan viktig aspekt var att pannorna kan användas på många olika typer av värmekällor. Därför kan alla gjutjärnspannor bland våra rekommendationer användas på spis, induktionshäll och mycket mer.

När det gäller detta område är det bra att komma ihåg att handtagets material kan påverka detta en del. I princip kan du använda gjutjärnspannor i ugnen. Med pannor som har trähandtag, till exempel Skeppshults stekpanna ovan är det dock mindre lämpligt att använda pannan i ugnen då trähandtag kan spricka. Om du hoppas använda pannan i ugnen ofta kan det därför vara värt att välja en panna med ett handtag i annat material än trä.

Naturligtvis är hög kvalitet, en lång livstid och effektiv design andra egenskaper som togs i åtanke, och vi blev riktigt imponerade av det vi hittade på marknaden.

Vilken gjutjärnspanna är bäst för just dig och dina behov? Vi hoppas du fått en aning om vilket utbud som finns på marknaden genom våra toppval!

Lämna en kommentar