Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa elverket 2024 – Bäst i test elverk som ger dig kontinuerlig elektricitet

1. Champion Inverterelverk 8200iE 2000W2. Hecht Elverk GG 950 DC3. Honda EU 70is
Champion Inverterelverk 8200iE 2000WHecht Elverk GG 950 DCHonda EU 70is

Bästa elverket 2024 – Vi är vana vid att ha el och oftast tar vi det för givet. El ser till att vi får mat på bordet, värme i hemmet, varmt vatten att duscha i, tända lampor och håller dessutom våra digitala enheter vid liv. El är kopplat till större delen av våra liv, kanske utan att vi ens tänker på det. Men vad händer om vi plötsligt får elavbrott?

I denna artikel kommer vi visa er några elverk som vi tycker är extra bra och värda att investera i, samt förklara hur elverk fungerar så att ni förhoppningsvis ser hur ni kan dra nytta av dem. De är ett exempel på sådana bra-att-ha grejer som alla egentligen borde ha!

Läs nedan om våra toppval!

Topp 3 Elverk som är bäst i test

1. Bästa överlag – Champion Inverterelverk 8200iE 2000W

 • Drifttid: upp till 11 timmar
 • Uttag: 2 AC uttag, 1 12V uttag, DC uttag, 2 USB portar
 • Motortyp: 80cc (bensin)
 • Kraft: 2000 W
 • Ljudnivå: 53 dB
 • Vikt: 20 kg

Elverk finns i olika storlekar, krafter och priser. Man kan hitta mycket billiga elverk och elverk som kostar flera hundratusentals kronor. Vi tycker att detta elverk från Champion gör det den ska, har cool design och är prissatt precis rätt – inte för högt och inte för lågt.

Detta elverk från Champion är bärbar (bärbara elverk är ofta kallade “invererelverk”) och har en kraft på 2000W. Modellen 8200iE är mycket lättviktig (20 kilo) för denna mängd kraft, och är dessutom stapelbar.

Champion har utrustat elverket med deras 80cc OHV-motor, utvecklad av deras Engine Tech Center, som tillåter en drifttid på upp till 11 timmar – med en ljudnivå på endast 53dB! Elverket går även att parallellkopplas till ett annat elverk, så att du får dubbel kraft och sparar plats då du kan stapla dem på varandra.

Eftersom elverket är så lättviktigt är det perfekt för camping, festivaler, utflykter och andra små jobb eller äventyr. Den är utrustad med helt nya inverter som ger < 2% THD, så det går jättebra att driva modern teknologi som TV, basgitarr eller ljudsystem.

Elverket har en supersmart digital skärm på framsidan som visar hur mycket effekt du plockar ut, hur mycket bränslemängd som finns kvar i tanken och hur lång drifttid du har kvar på nuvarande förbrukningssätt. Detta är unikt då inget annat elverk på marknaden visar dig all denna information! Bra användarvänlighet, säger vi.

Champion har verkligen visat att de tänker på allt, då även smådetaljer har fått fina finesser som alla användare kommer att älska. De har till och med monterat en lampa vid bränslepåfyllningen så att man inte behöver spilla massa bensin när man står där mitt i strömavbrottet och fyller på bensin.

Elverket har två AC-uttag, ett 12V DC uttag och en USB-adapter med två portar. Med Champions smarta Economy Mode reduceras effekten när det är möjligt, vilken sparar på bränsle och gör maskinen tystare.

Mycket för pengarna!

2. Bästa elverket under 3000 kr – Hecht Elverk GG 950 DC

Bästa elverket - Hecht Elverk GG 950 DC
 • Drifttid: upp till 5,5 timmar
 • Uttag: 1 europeiskt uttag (230V/50Hz), 1 12V uttag
 • Motortyp: 2hk (bensin)
 • Kraft: 650 W
 • Ljudnivå: 88-95 dB
 • Vikt: 16,5 kg

Detta är ett elverk som inte kostar skjortan, och som gör det den ska om du behöver lite nöd-el under något kortare strömavbrott eller camping resa.

Detta elverk är litet, lätt och mycket mer portabelt än stora och mer kraftfulla elverk. Men trots att den är liten i storleken är den stabil och har mycket att erbjuda. Vi kan börja med att elverket är drivet av en 2 hk tvåtaktsmotor och är utrustad med ett (europeiskt) klassiskt 230V / 50Hz uttag. Elverket har en permanent drift på 650 W men kan tillfälligt laddas upp till 720 W.

Elverket has också ett 12 V uttag som kan ladda mindre apparater som mobiler, surfplattor, datorer och annat, med upp till 60 W strömingång. Detta kan även användas för att ladda vissa typer av batterier. Uttaget är inte utrustat med något variabel laddning, så batteriet som laddas måste man kontrollera regelbundet. Båda uttagen är skyddade mot överbelastning.

I elverkets bränsletank rymmer 4 L. En full tank räcker till 5,5 timmars drift, beroende på hur mycket elverket är belastat. Men 5,5 timmar av drift för en så liten och billig generator är inte dåligt alls! Ljudnivån ligger på 88-95 dB.

För dig som inte vill spendera så mycket pengar på elverket tycker vi denna är ett riktigt bra val. Den kan vara mycket bra att ha i nödlägen och kan hålla elen igång under ett kortare tag då. Vi tycker att alla borde ha ett elverk hemma ifall det oförutsedda händer, så denna kan vara bra som en startinvestering för er som är lite skeptiska.

3. Elverket med stort E – Honda EU 70is

Bästa elverket - EU 70is Honda Elverk
 • Drifttid: upp till 12 timmar
 • Uttag: Flera (ingen specifikation)
 • Motortyp: 4 takt, 1 cyliner
 • Kraft: 7000 W
 • Ljudnivå: 91 dB
 • Vikt: 118,1 kg

Detta elverk är verkligen ett toppval. Honda EU 70is är ett kraftigt (men bärbart) elverk med hög uteffekt. Trots dess styrka har det byggts och packats ihop till en lättransporterad enhet – tacka Hondas smarta och kompakta inverterteknik för det!

Enheten är utrustad med en elektroniskt styrd bränsleinsprutning som förbättrar bränsleeffekten och höjder den med upp till 15%; Hondas nya växelriktare minskar effektförlusten och höjder den maximala effekten på ett väldigt smart sätt.

Honda har också utrustat elverket med deras Oil-alert™ funktion. Denna funktion gör att elverket automatiskt stänger av sig självt när oljenivån sjunker under den säkra driftnivån, för att förhindra skador på motorn.

Bränsletanken på detta elverk är 16% större än tidigare modeller, och ger en bränsletank som kan fyllas upp till 19,2 liter. Tillsammans med Hondas framgångsrika och innovativa teknik kan detta motordrivna elverk drivas effektivt i upp till 12 timmar.

Elverket har låg ljudnivå, bränsleförbrukning och antivibrationssystem. Hondas mål med detta elverk var att kunna förse varje användare med elektricitet var man än befinner sig och skapa en pålitlig motor som är enkel att manövrera och inte är svår att sätta igång. Dess nya funktion är att det är möjligt att koppla två EU70i elverk parallellt, för att få dubbel effekt som kan hålla även krävande elektroniska apparater vid liv.

Antivibrationssystemet minskar enhetens mekaniska påfrestningar och motverkar slitage och nötning av maskningen. Dessutom justerar Eco-throttle® tekniken automatiskt motorvarvet för att motsvara den exakta belastningen. Så har Honda tänkt för att spara bränsle samtidigt som motorns livslängd förlängs.

En investering för dig som vill ha det största och starkaste!

Varför är ett elverk en bra investering?

Elverk kan hålla ditt hushåll vid liv under plötsliga elavbrott och nödsituationer som stormar. Man kan också ta med sig bärbara elverk på camping eller sportevenemang, till exempel, där el skulle behövas fast det inte finns något färdigställt nätverk.

Elavbrott skulle betyda att den livsstilen vi är vana vid plötsligt försvinner. Under kortare perioder kanske det inte stör oss så mycket, men när elavbrottet varar länge och vi inte kan tända lampor, använda spisen, kylen, frysen och duschen. Detta kan både vara negativt och besvärligt för de flesta som är helt vana vid att alltid ha el runt omkring sig.

Vid camping och utomhusaktiviteter kan ett elverk vara räddaren i nöden och en mycket väl värd investering i det långa loppet.

Tre vanliga frågor om elverk

✅ Hur fungerar ett elverk?

Elverk är till för att vara räddaren i nöden när den vanliga elen är nere. Det kan till exempel vara vid ett strömavbrott, på en campingplats eller vid en naturkatastrof.

Bärbara elverk, som vi har fokuserat på i denna artikel, producerar el genom att köra en bensindriven motor som måste startas manuellt. Denna motor roterar en generator inbyggd i elverket, som genererar elektrisk ström.

Elverken har också uttag, som låter dig använda strömmen som generatorn producerar genom att ansluta dina enheter till elverket.

✅ Hur stort elverk behöver man?

Storleken på själva elverket har inte så mycket att göra med hur kraftfull elverket kommer att vara. En bättre fråga är nog “Hur kraftfullt behöver elverket vara?”.

Svaret på den frågan beror på vad just ditt behov är. Vad behöver du elen till? Dvs, ska du hålla en mobiltelefon vid liv, en diskmaskin eller en hel villa vid liv?

Ju mer krävande el du behöver, desto kraftigare behöver elverket vara. Principer du behöver komma ihåg är att, ju kraftigare generator, desto starkare el och ju längre kan du hålla dina enheter vid liv. Typiskt sett kan du utgå från att titta på hur många Watt elverket har, då ju fler Watt betyder att fler objekt kan försörjas med el.

✅ Är elverk farliga?

Nja, inte riktigt. Inte om man använder dem rätt. Det man måste komma ihåg är att se till att använda elverket där det finns gott om utrymme. Alltså ALDRIG inomhus, i ett garage eller i en annan stängd byggnad eller rum.

Detta är för att bensinmotorn på elverket producerar kolmonoxid, vilket är en mycket farlig och giftig gas. I öppna utrymmen är gasen inte lika skadlig, men i stängda utrymmen kan den vara dödlig. Se till att läsa instruktionsboken innan du kör igång elverket.

Om du känner dig yr, trött, får huvudvärk eller blir illamående måste du stänga av elverket direkt och få frisk luft samt söka vård.

Sammanfattning om bästa elverket

Elverk kan vara enastående när man behöver lite akut nöd-el. Vare sig det är på en camping resa eller vid ett strömavbrott. Man behöver inte investera i världens dyraste elverk, utan det finns olika typer av elverk till olika pris som uppfyller olika kriterier.

Vi hoppas att denna artikel har varit informerande och att du har lärt dig mer om elverk och dess förmåner så att du hittar det bästa elverket för dig!