Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa motorsågen 2023 – Test av motorsågar!

1. Stiga SP 4262. Makita EA3201S35A3. Stihl MS 261 C-M
Stiga SP 426Makita EA3201S35A Stihl MS 261 C-M

Bästa motorsågen 2023 – Motorsågen är numera inte bara ett oumbärligt verktyg för lant- och skogsbrukare, utan även för vanliga husägare. Detta är inte konstigt, då motorsågen har ett riktigt brett användningsområde. Dessutom finns det nuförtiden ett stort utbud av motorsågar som är både kraftfulla, prisvärda och lättanvända. 

Men med ett sådant stort utbud, kan det vara svårt att veta vilken motorsåg som man ska välja. Det finns dessutom mycket att förstå gällande motorsågar. Ska man välja bensindriven, eldriven eller motordriven? Behöver man motorsågskörkort för att använda motorsåg? Vilken skyddsutrustning behövs? Sist, men inte minst; vilken modell är bäst?

Här tipsar vi om våra tre favoriter av de bästa motorsågarna på marknaden!

Topp 3 motorsåg bäst i test

1. Vårt toppval! Stiga SP 426

Bästa motorsågen - Stiga SP 426
 • Varumärke: Stiga
 • Energikälla: Bensin
 • Svärdslängd: 38 cm
 • Cylindervolym: 42,4 cm³
 • Vikt: 7,2 kg

Vårt toppval går till motorsågen Stiga SP 426 som har otrolig prestanda och är ett riktigt kraftpaket! Modellen är stark och klarar till exempel av att kapa mycket ved eller fälla grövre träd tidseffektivt. Den passar alltså utmärkt för dig som vill ha en motorsåg för hårdare jobb eller mer avancerade uppgifter. Naturligtvis fungerar sågen också utmärkt för enklare dagliga sysslor.

Stiga SP 426 har hög byggkvalitet med en robust såg. Kedjehastigheten kan gå ända upp till 23 m/s. Sågen startar upp väldigt smidigt med snabb respons. Modellen är dessutom väl av vibrerad, vilket är viktigt då starka vibrationer under en längre tid sliter på kroppen. Motorsågen är skön att använda, med ett komfortabelt grepp och med nyckeln placerad på ett bekvämt sätt under det bakre handtaget.

En mindre nackdel är att den traditionella kedjespännaren som sågen kommer med kräver verktyg. Många kedjespännare idag är verktygslösa, vilket är smidigt. Dock fungerar kedjespännaren mycket väl, så har du inget emot att använda verktyg är det inte en större nackdel. Något som inte kräver verktyg är luftfiltret som enkelt lossas med ett snäppfilter. Inte heller tanklocket eller oljelocket kräver verktyg.

SP 426 är ett utmärkt val för dig som behöver en motorsåg som klarar av en hel del, och ger dig mycket motorsåg för pengarna! Om du har mycket träd på tomten som ska fällas är denna såg en perfekt kompanjon.

2. Makita EA3201S35A – Lättviktig såg med verktygslös snabbspänning!

Bästa motorsågen - Motorsåg Bensin Makita EA3201S35A
 • Varumärke: Makita
 • Energikälla: Bensin
 • Svärdslängd: 35 cm
 • Cylindervolym: 32 cm³
 • Vikt: 4,2 kg

Ännu en stor favorit är motorsågen Makita EA3201S35A. Tillverkaren Makita dyker ständigt upp som toppval i många test och recensioner för motorsågar, och denna produkt är en av anledningarna. Modellen är oerhört prisvärd och en av de bästa kedjesågarna du kan köpa inom prissegmentet.    

En av de mer uppskattade fördelarna hos modellen EA3201S35A är dess relativt lätta vikt på endast 4,2 kilo. Betydligt lättare än våra andra två favoriter som båda ligger mellan 7-8 kilo. Om du ska arbeta med motorsågen länge kan det naturligtvis slita på kroppen. Då hjälper det utan tvekan att ha en lättare motorsåg som sparar energin och låter dig arbeta längre.

Motorsågen har också bra vibrationsdämpning, vilket är ännu en faktor som hjälper dig undvika att arbetet sliter på kroppen. Vibrationsnivån ligger på 4,8 m/sek².

Kedjan och svärdet spänns genom snabbspänning, vilket betyder att du inte behöver ett externt verktyg för att spänna sågen. Denna smidiga funktion uppskattas mycket. Kedjehastigheten når 18,9 m/s, bensinmotorn har en effekt på 1350 W, och cylindervolymen ligger på 32 cm³.

Andra funktioner som medföljer är Easy Start och MPI-teknologi (Memory Power Ignition). Dessutom har sågen en primerpump för att underlätta kallstart, och en “touch and stop”-brytare som förenklar handhavandet. Makita EA3201S35A är ett smart val för dig som vill ha en kraftfull motorsåg med lägre vikt.

3. Stihl MS 261 C-M – Ett premiumval med effektivt antivibrationssystem!

Bästa motorsågen - Motorsåg Stihl MS 261 C-M
 • Varumärke: Stihl
 • Energikälla: Bensin
 • Svärdslängd: 37 cm
 • Cylindervolym: 50,2 cm³
 • Vikt: 7,5 kg

Som vårt tredje val kommer MS 261 C-M från Stihl. Modellen är en fantastiskt högkvalitativ proffsmotorsåg vars funktioner och egenskaper inte kan göra annat än imponera. Detta återspeglas dock i priset, då modellen är betydligt dyrare jämfört med våra andra två val. Men som det sägs – man får det man betalar för. Motorn är en 2-mix motor med kraftfull dragkraft som klarar av det mesta.

En uppskattad fördel hos modellen är den låga bensinförbrukningen. Tillverkarna har prioriterat att göra motorsågen så bränslesnål som möjligt. Det betyder att modellen är mer kostnadseffektiv, men också mer miljövänlig. Jämfört med tidigare modeller sparar MS 261 C-M upp till 20% i bensinförbrukning. Dessutom ger produkten lägre spolförluster och har lägre utsläpp av skadliga ämnen.  

Ett annat val med denna motorsåg är dessutom att använda ekonomiläget, vilket innebär att oljeförbrukningen halveras. En bra funktion för uppgifter där du inte behöver motorns fulla effekt. Motorsågen kommer också med ett innovativt HD2-filter som är vatten- och oljeavvisande och effektivt tar bort dammpartiklar.

En annan stor fördel hos Stihls motorsåg är antivibrationssystemet som effektivt dämpar skadliga vibrationer. Starka vibrationer kan ha en negativ påverkan på blodcirkulationen i händer och armar. Med vibrationsdämpningen hos denna modell kan du dock lättare arbeta även under längre perioder.  Sammanfattningsvis är denna motorsåg skonsam både för din kropp och för miljön.

 • 8.188,00 kr
 • 10.390,00 kr

3 vanliga frågor om motorsågar:

✅ Behöver man motorsågskörkort för att använda en motorsåg?

Vi vet alla att motorsågen kan vara livsfarlig när den är felaktigt hanterad. Hundratals olyckor sker varje år relaterad till motorsågar. Därför rekommenderas det att skaffa motorsågskörkort. Men är det olagligt att använda motorsåg utan körkort?

Du har som privatperson rätt att exempelvis fälla träd på din egen tomt utan relevant utbildning. Men om du ska använda motorsåg på någon annans tomt eller arbeta professionellt med att fälla träd krävs motorsågskörkort. Det finns olika regler för olika situationer, så gör gärna extra research om du är osäker!

Även om du planerar att endast använda motorsågen för eget bruk på din egen tomt, är det inte en dålig idé att ta motorsågskörkort ändå. Med utbildningen får du bättre koll på hur du ska använda sågen, och hur du kan minska risken för olyckor.

✅ Vilken skyddsutrustning ska man använda?

När det gäller säkerhet handlar det inte bara om att använda sågen rätt, utan även att använda rätt skyddsutrustning. Det finns inte lagkrav gällande detta för privatpersoner, men för yrkesmän krävs det att följande skyddskläder ska bäras:

 • Sågskyddsbyxor som kan stanna en kedja vid närkontakt
 • Sågskyddsstövlar med skyddande stålhätta
 • Hjälm
 • Hörselskydd
 • Arbetshandskar
 • Visir

Dessa regler gäller för professionella trädfällare, men kraven finns såklart för en anledning. Det är därför inte en dålig idé för privatpersoner att också titta över listan på skyddsutrustning. Kom också ihåg att underhålla motorsågen genom att se till att de är välspänd, att den har lagom mycket kedjeolja och att den är välslipad.

✅ Ska man köpa bensindriven, eldriven eller batteridriven motorsåg?

De tre vanligaste kategorierna för motorsågar är bensindrivna, eldrivna och batteridrivna sågar. Det är den bensindrivna motorsågen som oftast ses på som den klassiska motorsågen, då den dominerat marknaden i åratal. Det är först på senare år som eldrivna och batteridrivna modeller blivit allt mer populära. Alla tre typer har fördelar och nackdelar. Vilken som passar dig beror på dina behov och prioriteringar.

Den bensindrivna motorsågen är mest kraftfull och passar bäst för de hårdaste jobben. Nackdelen är att den ofta har starkare vibration och högre ljudnivå.

Den eldrivna motorsågen är lättare, tystare och mer klimatsmart än den bensindrivna, och kan användas längre jämfört med den batteridrivna. Nackdelen är att du behöver hålla dig i närheten av ett uttag och därför är mer begränsad.

Den batteridrivna motorsågen är också lättare, tystare och mer klimatsmart, och du slipper sladdar. Nackdelen är att du jobbar på batteritid, vilket begränsar hur länge du kan arbeta i sträck. Dessutom klarar den batteridrivna sågen inte lika tunga jobb.

Andra populära motorsågar

Hur vi har valt våra favoriter

I vår undersökning har vi jämfört olika modeller av motorsågar genom att ta del av recensioner och bäst-i-test-listor. Tre hemsidor som var väldigt hjälpsamma var bäst-i-test.se, testarna.se och testat.nu.

En av de viktigaste egenskaperna som vi värderade är naturligtvis att motorsågen är kraftfull nog att hjälpa dig med uppgifterna du behöver ta itu med. För vad är motorsågen värd om den inte klarar av jobbet du behöver den för. Möjligtvis är det därför våra tre favoriter råkade bli bensindrivna motorsågar. Som vi nämnt ovan är bensindrivna motorsågar ofta mer kraftfulla än el- och batteridrivna modeller.

Något annat vi prioriterade var att toppvalen skulle ha bra vibrationsdämpning. Vibrationerna som dessutom ofta är lite starkare hos bensindrivna motorsågar kan leda till riktiga förslitningar på kroppen. För att undvika störningar i blodcirkulationen i armar och händer har vissa tillverkare av motorsågar därför fokuserat på att dämpa dessa vibrationer. Effektiv vibrationsdämpning är därför en viktig egenskap hos alla av våra tre rekommendationer.

Andra egenskaper som gav produkter plus i kanten var ett resonligt pris och lättare vikt. Nummer ett och två på vår lista tillhör därför ett lägre prissegment, medan nummer tre är mer av ett premiumval. Vårt andra toppval hade dessutom en lägre vikt, vilket vi tror många användare av produkten kommer att uppskatta högt! Vilken motorsåg som passar bäst för just dig beror naturligtvis på hur du vill använda motorsågen och dina specifika omständigheter. Oavsett om du väljer ett av våra toppval eller inte, hoppas vi du fick en bra inblick i vilka typer av motorsågar som finns på marknaden och vad du ska tänka på inför köpet!

Lycka till i trädgårdsarbetet!

Lämna en kommentar