Bästa skotorken 2021 – Topp 3 bästa skotorkarna för blöta skor!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Proffsmagasinet.se, Staples.se och Gardenstore.se

1. ADAX ST12T2. Emerio Skotork med 4 slangar3. Husqvarna Skotork
ADAX ST12TEmerio Skotork med 4 slangarHusqvarna Skotork

Nu när hösten börjar närma sig är det hög tid att börja investera i måsten för kallare och blötare väder. En skotork kan vara ett riktigt smart köp för alla hushåll, med tanke på Sveriges mycket oförutsägbara, men garanterat blöta väder under vinterhalvåret.

Vare sig du har ett barn på dagis som kommer hem med genomblöta skor, är någon som gillar att promenera i naturen i alla väder eller helt enkelt bara spenderar en hel del tid utomhus, så kommer du nog märka att skotorken har potential att bli din nya bästa vän.

I denna köpguide går vi igenom vad man kan tänka på vid köp av skotork, vilka vi rekommenderar och svarar på andra frågor som man kan tänka sig ha om skotorkar. Häng med!

Topp 3 skotork – bäst i test

Bästa skotorken - ADAX ST12T

1. Bästa överlag – ADAX ST12T

 • Effekt: 290 W
 • Lufttemperatur: 42-45°C
 • Mått: B240 x D90 x H800 (mm)
 • Slänglängd: 1,8 m / 180 cm
 • Färg: Grå, svart

ADAX ST12T är en klassisk skotork som passar alla familjer, och även kontor, om man köper till fler. Denna skotork består av en huvuddel och fyra slangar, så att man totalt kan torka fyra skor samtidigt. Skotorken är väldigt skonsam med en lufttemperatur på mellan 42-45°C och är därför passande för mer känsliga material såsom skor i läder, och dessutom handskar av olika slag.

Skotorken kan, och ska, monteras upp på en vägg – så den tar inte en massa plats på golvet. Sedan är ST12T utrustad med en mekanisk timer, 180 minuter, och överhettningsskydd vilket är hållbart för maskinen i längden.

Denna skotork har en slanglängd på 1,8 meter (180cm) vilket gör att den är fantastisk att använda för stövlar och stövletter, som de flesta använder under vinterhalvåret.

En klassisk skotork för alla behov!

Bästa skotorken - emerio Skotork varmluft med 4st slangar

2. Skotork för små utrymmen – Emerio Skotork med 4 slangar

 • Effekt: 350 W
 • Lufttemperatur: Ingen information
 • Mått: Ingen information
 • Slänglängd: 0,54 m / 54 cm
 • Färg: Vit, svart

Denna skotork från Emerio liknar ADAX skotork till stor del. Uppbyggnaden av skotorken är samma, med en huvuddel överst, och fyra slangar som går från själva huvuddelen och som kan stoppas in i skorna.

Med denna skotork får vi dock lite kraftigare effekt (350W) och en lite mindre maskin överlag. Denna skotork har bara 54 centimeter långa slangar så den är en mindre skotork som passar bra i rum med begränsat utrymme.

Även denna skotork är utrustad på timer, upp till 120 minuter, och är väggmonterbar. Det finns även en på och av knapp för snabb avstängning.

Detta är den bästa skotorken för det lilla hemmet.

Bästa skotorken - Skotork Husqvarna

3. Skotork To-Go – Husqvarna Skotork

 • Effekt: Ingen information
 • Lufttemperatur: Ingen information
 • Mått: Ingen information
 • Slänglängd: 1,1 m / 110 cm
 • Färg: Blå, svart

Visste du att man även kan få en skotork to-go? För dig på språng har Husqvarna tagit fram den perfekta skotorken för just detta ändamål. Denna skotork består av två värmeenheter som man kan stoppa ner i vilka skor, stövletter eller stövlar som helst. Värmeenheterna i sig är förlängda av en sladd som kopplas in till ett nära eluttag.

På grund av att skotorken inte behöver monteras alls, utan kan användas direkt och packas ner till ett litet och kompakt paket som enkelt kan stoppas ner i väskan, är detta en skotork som är perfekt för de som skulle behöva transportera sin skotork.

Till exempel kan denna skotork vara ett smart köp för pendlare, som kanske får blöta skor på vägen till jobbet, och vill torka dom när de kommer fram. Den är också väldigt passande för vandrare och friluftsälskare som övernattar i kabiner som har tillgång till el. Det är lätt att bli blöt efter en lång dag av aktiviteter i naturen, ta därför med dig värmen!

Se priset här!

Vem behöver en skotork?

En skotork är nästan ett måste för hushåll i våra nordiska hem; vi tycker att alla som har plats för en borde investera i en, då den med säkerhet både är praktisk och kommer bli mycket uppskattad. Här i en av världens mest nordliga delar har vi det kallt och blött den större delen av året.

Genom höstens regn och vinterns snö, slask och rusk, tycker de flesta att det är jobbigt att få skorna och stövlarna helt dyngsura. En skotork kan göra livet mycket enklare under årets blötare månader. Du kan enkelt bara sätta igång skotorken med skorna direkt när du kommer in genom dörren, då har du garanterat varma och torra skor att sätta på dig dagen efter igen.

Utöver de vardagliga behoven kan en skotork också vara riktigt bra för de som älskar friluftsliv. Om du och din familj är några som går ut i naturen mycket, är regn oundvikligt. Då kan en portabel skotork vara det bästa alternativet, då de lätt kan packas ner i väskan och användas vid stopp över natten för att värma upp skorna.

Är du någon som gör många dagsturer kommer du säkerligen uppskatta skotorken när du väl kommer hem, då du bara kan sätta på torken och slappna av efter din långa och äventyrsfyllda dag. Då kan du istället satsa på en väggmonterad, fast skotork!

3 vanliga frågor om skotorkar:

✅ Vad finns det för typer av skotorkar?

Det finns generellt sett två typer av skotorkar: de bärbara som den från Husqvarna, och de stationära som monteras upp på väggen och har slangar som fyller skorna och stövlarna med varm luft.

De stationära skotorkarna kräver ofta montering, vilket betyder att man måste göra plats för dem i det rum som man vill montera upp dem. Vanligtvis ger sådana skotorkar möjligenheten att torka upp till 4 skor samtidigt, alternativt 4 handskar eller en kombination av de två. Med dessa kan man välja att ställa in värme och tid. De har även inställningar som kan torka exklusiva material såsom läder.

Bärbara – to-go – skotorkar är perfekta för friluftsliv, pendlare eller för de som inte vill att skotorken ska ta upp särskilt mycket utrymme, alternativt de som inte så ofta använder skotorken. Denna typ av skotork består av en sladd som kopplas in till ett eluttag i ena änden, och som är kopplade till värmeenheter i andra änden.

Dessa brukar inte ha många inställningar, utan brukar värma upp skorna eller stövlarna på samma värme. Den största fördelen med denna typ av skotork är att man kan ta med den, dock har man mindre val och torktiden är lite längre.

✅ Hur underhåller man en skotork?

En skotork behöver inte underhållas speciellt mycket. Man kan använda en fuktig trasa för att torka av skotorkens utsida när den blir smutsig. Det viktigaste är att bara damma av den ofta så att inte smuts blockerar luftventilerna.

✅ Måste man vakta en skotork?

Med de flesta stationära skotorkar är det helt okej att inte vakta skotorken under hela torkningsprocessen. Så länge du följer skotorkens manual och instruktioner så gör du rätt. Se dock till att du läser igenom alla säkerhetsråd och följer dessa, eftersom det skiljer sig mellan varje tillverkare och modell.

Vad ska man tänka på vid köp av skotork?

Först och främst är det viktigt att fundera på vilken typ av skor det är du oftast kommer att behöva torka. Fundera på om det är korta skor, stövletter, stövlar, barnskor eller vuxenskor. Anledningen till det är eftersom du då måste bestämma hur stor skotorken behöver vara.

Många av de skotorkar som finns på marknaden har korta slangar eller små värmeenheter, och de är därför inte lämpliga för höga stövlar. Vet du att du kommer behöva torka stövlar ofta så är det bättre att redan från början köpa en skotork med långa slangar, som den från ADAX. Det finns även förlängningar för skotorkar med korta slangar.

Tänk också på att om du vill torka skor gjorda av känsliga material, som läder, så måste skotorken ha en skonsam funktion som fungerar för den typen av skor. I de flesta fall betyder det att skotorken måste kunna blåsa kall luft, såväl som varm luft, eftersom det är detta som läderskor kan hantera.

Bestäm också i vilken situation du oftast kommer behöva använda skotorken. Om du endast ska använda den hemma, då kan det vara bra att satsa på en mer kraftfull stationär skotork. Men om du vet att du kommer behöva använda skotorken på olika platser, då kan det vara smart med en bärbar version.

Hur har vi valt vår topplista?

För att få fram våra favoriter till denna artikel har vi jämfört olika modeller och märken mot varandra. Vi kom fram till att det är viktigt att tänka på budget, kraft och funktionalitet. Därför tog vi fram tre skotorkar som kan uppfylla dessa behov.

Två av skotorkarna är väggmonterade och passar bra i hem, medan den tredje är portabel och passar för de som är på språng. Vi insåg att det är viktigt för vissa att även ha möjligheten att ta med sig en skotork, därför bestämde vi oss för att ha med även en sådan på vår lista. Vi tror på att det finns ett alternativ för alla behov, och byggde denna lista utifrån just det!

Slutligen om bästa skotorken 2021

En skotork kan vara en riktig räddare i nöden. För småttingen som precis har kommit hem från dagis, för dig som råkade trampa i en regnpöl på väg till jobbet eller för dig som är på en tur i vildmarken och övernatter i en kabin.

Det finns olika versioner och modeller av skotorkar att välja mellan. Främst kan du välja mellan en stationär, väggmonterad skotork, eller en bärbar skotork. Vilken du väljer beror på dina behov. Se också till att fundera över vad det är för typ av skor du ska torka – höjd, material med mera.

Har du följt våra råd ovan är vi säkra på att du kommer hitta en skotork som du blir nöjd med.

Lycka till!

Läs mer:
Bästa gummistövlarna
Bästa torkskåpet

Lämna en kommentar