Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa mattermosen 2023 – varm eller kall mat på utflykten!

1. Klean Kanteen Mattermos Brushed Stainless2. Thermos Mattermos King Svart3. Morberg Orrefors Hunting Mattermos
Klean Kanteen Mattermos Brushed StainlessThermos Mattermos King SvartMorberg Orrefors Hunting Mattermos

När det kommer till mat och matlagning i vildmarken är stormkök väldigt populärt. Vid mindre turer ute i naturen, vill man dock inte alltid ha med sig onödigt mycket packning. Då är en mattermos något som kan passar dig. Det går att ha vilken maträtt som helst i den och det kommer hålla sig varmt länge, betydligt mycket längre än vad det gör i en vanlig termos.

En sak du heller inte får glömma är att en mattermos även kan behålla kyla minst lika bra så du kan enkelt plocka med dig din favorit glass på fredagsvandringen. Det finns många olika varianter och modeller och vi ska hjälpa dig hitta den som faller dig mest i smaken!

Topp 3 mattermos bäst i test 2023

1. Vår vinnare! Klean Kanteen Mattermos Brushed Stainless

 • Bred öppning för enkel användning och påfyllning
 • Lätt att bära med det vridbara handtaget
 • Kan diskas i diskmaskin
 • Locket låses på plats med bara ett kvarts varv

Klean Kanteen Mattermos Brushed Stainless är en till mattermos med en invändig gängdesign för ökad termisk prestanda och en nydesignad skålformad behållare. Termosen har ett läcksäkert lock vilket är en praktisk egenskap då ingen vill att maten skulle råka läcka ur i till exempel väskan eller i bilen. Du stänger locket med bara ett kort kvartsvarv och sedan behöver du inte oroa dig över att något skulle råkas spilla ut. Locket har även ett ledbart handtag.

Den är helt perfekt för måltider, take out, soppa, nudlar, glass eller matrester och massa annan man som du antingen vill bevara varmt eller kallt. Det är supersmidigt att ha tillgång till en mattermos när du ska iväg någonstans och inte hinner äta själv eller ge till dina barn.

Termosen har ett climate Lock med vakuumisolering och dubbla väggar som gör att innehållet håller sig varmt länge. Varm mat kan hålla sig varm i upp till 7 timmar och kall mat kan bevara sin kyla i upp till hela 25 timmar. Termosen rymmer 473 milliliter och är ett toppenval för kortare dagsturer.

2. Thermos Mattermos King Svart – för ensamvandraren!

 • Måttöppning 7 cm
 • Håller värme upp till 9 timmar och kyla 14 timmar
 • Rymmer 0,5 liter
 • Smidig att hantera

Thermos Mattermos King Svart är en mattermos i hög kvalitet där den medföljande skeden går att förfara i locket vilket är smidigt och enkelt. Termosen har en stor öppning, vilket gör det enkelt för dig att hälla i ny och slänga gammal mat. Dessutom gör den stora öppningen det smidigt för dig att kunna äta ur den direkt som det vore en skål och det är även super lätt att diska den då det är enkelt att komma åt överallt i termosen. Locket är gjort utav rostfritt stål och det kan du därför även använda som en kaffekopp eller som en tallrik.

Denna termos har fått en hög placering på många olika topplistor av bäst i test produkter. En sak som är viktigt att ha i åtanke är att ju fler gånger du öppnar termosen desto snabbare tappar maten värme.

Modellen är gjord i okrossbart rostfritt stål både på in-och utsidan. Det är en mycket kompakt design som inte väger mycket och som är mycket smidig att hantera. Termosen rymmer 0,5 liter och håller värmen upp till 9 timmar och i kyla upp till 14 timmar. Observera att testvärdena alltid baseras på att man håller termosen stängd tills max gränsen. Denna termos är ett perfekt val för den som endast behöver ha med sig mat till sig själv under vandringsturen.

3. Morberg Orrefors Hunting Mattermos – Snygg design!

 • Rymmer 0,6 liter
 • Sked utav rostfritt stål
 • Dubbelväggar för bästa värmebevaringen
 • Vakuumisolerad

Morberg Orrefors Hunting Mattermos är en vakuumisolerad mattermos ifrån Orrefors hunting och Per Morbergs produktserie. Den har dubbelväggar där innerväggen är pläterad med koppar för den allra bästa möjliga värmebevaringen. Termosen rymmer 0,6 liter och är gjord utav stål. Vad som även gör denna termos till ett fördelaktigt val är den snygga och robusta designen. Den finns tillgänglig i både svart och militärgrön färg, och blir en snygg detalj bland dina vandringstillbehör.

Produkten bör handdiskas och kommer med en i hopfällbar sked som är gjord utav rostfritt stål. Det är en perfekt mattermos som du kan ta med dig ut på vandring, på jakt eller ut och åka i skidbacken!

Varför ska man ha en termos?

Utflykter utomhus

En stor fördel med en mattermos är att den passar till alla olika sorters av utflykter, inte bara för vandring eller jakt. Det är perfekt att ta med sig på en lång bilresa, en vanlig dag i parken eller kanske en dag på stranden.

Eftersom mattermosar behåller både värme och kyla så kan du ta med dig både varmt eller kallt och det på både sommaren och vintern. En mattermos kan få dig att spara pengar och göra så du känner dig bekvämare när du vet att du alltid har mat med dig som håller önskad temperatur. På så sätt kan du även göra mer spontanare utflykter, det är bara att slänga ner maten och ge dig iväg.

Mat när man vandrar

En del tycker att det är skönt att redan ha maten färdig och varm så man slipper dra igång ett stormkök när man är ute. Detsamma gäller ifall du har frystorkad mat med dig på vandringen kan det även då vara skönt att slippa värma på vattnet i ett stormkök.

Mattermos som matlåda

Med tanke på att mattermosen håller din mat varm under hela dagen så fungerar den att använda som matlåda, du slipper disk och att behöva värma upp maten igen. Detsamma gäller om du har ett jobb där det kanske inte finns någon mikrovågsugn så är en mattermos ett utmärkt val. Sen är det absolut skönt att kunna gå ut och sätta dig exakt vart du vill och samtidigt äta din mat.

Vanliga frågor om mattermosar:

Hur stor mattermos behöver du?

Ifall du ska gå ensamma långvandringar och vill packa lätt så kan en lite mindre och smidigare mattermos som fortfarande rymmer mycket, vara något för dig. Men ni som är flera personer kan antingen ta en stor termos med er eller en varsin liten.

Hur lång tid håller en mattermos kyla och värme?

Att en mattermos kan hålla både kyla och värme under en längre tid är dess största fördel, men om du vet att du bara kommer gå korta rundor utomhus så är en extremt lång bevaringstid kanske inte en avgörande faktor för dig.  Även billigare val av mattermosar brukar kunna hålla både kyla och värme i flera timmar utan några som helst problem.

Kan man diska en mattermos i diskmaskinen?

Många termosar utav hög kvalitet går att diska i diskmaskinen medan andra kan behöva att diskas för hand. Det gäller att läsa på hemsidan du köpte termosen ifrån och se vilka villkor det är som gäller och vad termosen klarar av.
Om din termos inte klarar av att diskas i diskmaskin så är det bara att plocka isär hela termosen så alla delar blir rena, låt sedan det torka och sen är det bara att skruva ihop och antingen lägga den i ryggsäcken eller i skåpet.

Hur mycket väger mattermos och kan jag använda de till dryck också?

Mattermosar brukar vanligtvis väga runt 500 – 800 gram. De finns i många olika storlekar och självklart varierar mattermosens vikt då. Det ör möjligt att förvara din dryck i en mattermos men det kanske inte är det mest praktiska då mattermos har en vid öppning som inte är gjord för att det ska hällas vätska ur den. Soppa går absolut bra att förvara i din mattermos men i annat fall bör du köpa en vanlig termos istället.

Källor:

https://www.campsite.se/camping/basta-mattermosen-test/

https: //www.test.se/mattermos/

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap–guider/vandring/vi-testar-mattermosar/

Vi har jämfört mattermosar avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Teknikproffset
Babyland
Pricerunner
Prisjakt
Med flera

Lämna en kommentar