Vardagsmotion som räknas som träning – få igång flåset!

Vardagsmotion är ett ord som ofta utelämnas när vi pratar om träning och hälsa. Motion behöver inte innebära ett intensivt gympass eller en långdistanslöpning. Det finns många sätt att hålla sig aktiv i vardagen utan att behöva klä ut sig i träningskläder och spendera timmar på gymmet.

Vardagsmotion kan vara precis lika effektivt vid att bibehålla hälsa, bidra till viktminskning och förbättra det övergripande välbefinnandet.

Vad innebär vardagsmotion?

Vardagsmotion är alla de rörelser som vi gör i vår dagliga livsstil, även om de inte tekniskt räknas som träning. Det kan vara en promenad till bussen, trappsteg upp till kontoret, städning hemma, trädgårdsarbete, eller lek med barnen. Ändå underskattar många av oss vikten av dessa aktiviteter för vår hälsa och fysiska välbefinnande. Nedan listar vi några vardagsktiviteter som ger motion.

Trappsteg som konditionsträning

Att gå uppför en trappa är ett fantastiskt sätt att öka hjärtfrekvensen och bygga upp styrka i dina benmuskler. Faktum är att studier har funnit att personer som tar trappan istället för hissen konsekvent över tid kan förbättra sin kardiovaskulära hälsa och minska deras risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Promenader ger bättre välbefinnande

Att ta en halvtimmes promenad varje dag har visat sig förbättra övergripande hälsa och minskar risken för sjukdomar som diabetes och högt blodtryck. Promenader ger också ett tillfälle till reflektion, härliga naturupplevelser och kan vara ett bra sätt att koppla av och stressa ned.

Städning som fullkroppsövning

Städning är mycket mer än bara en hushållssyssla. Med rätt teknik kan det faktiskt vara en fantastisk fullkroppsövning som arbetar alltid med hjärta, armar, ben och kroppskärna. Moppning, dammsugning, skrubba golv – alla dessa aktiviteter håller dig i rörelse och hjälper till att bränna kalorier.

Cykling som alternativ till bil

Om du bor inom ett rimligt avstånd till arbete eller skola kan cykling vara ett hälsosamt alternativ till att köra bil eller ta kollektivtrafik, där elcyklar är ett mycket populärt alternativ. Cykling är en lågintensiv aktivitet som tränar upp din kondition, stärker dina benmuskler, hjälper till med viktminskning och förbättrar ditt övergripande välbefinnande.

Trädgårdsarbete för mjuk rörelseträning

Trädgårdsarbete är kanske inte den första aktiviteten du tänker på när du hör ordet träning, men det är faktiskt en form av vardagsmotion som erbjuder ett brett utbud av hälsofördelar. Det hjälper till att stärka musklerna, förbättrar smidigheten och dessutom kan det vara en utmärkt stresslindring. 

Förutom att det är en god vardagsmotion är det en hobby som även ger resultat i form av en vacker och hållbar trädgård.

Så, räknas vardagsmotion som träning?

Ja, helt klart. Oavsett om det är att kratta löv, handla mat, promenera med hunden, eller pendla till jobbet på cykel räknas alla dessa aktiviteter som motion. Och det bästa är att du inte behöver vänta på “rätt tid” eller gå till ett gym för att göra dem.

Slutligen

Även om det kanske inte tycks vara mycket vid första anblicken, bidrar varje litet steg du tar för att vara mer aktiv i din dagliga rutin till din övergripande hälsa och välbefinnande. Kom ihåg, oftast är det de små förändringarna som gör störst skillnad i slutändan.

Så nästa gång du undrar om du verkligen borde spendera en timme på gymmet, kom ihåg att det finns andra sätt att träna där alla dina dagliga aktiviteter räknas också som motion.

Vardagsmotion som räknas som träning
Kom igång med träningen med vardagsmotion

Vanliga frågor

Är vardagsmotion tillräckligt för att hålla mig i form?

Ja, vardagsmotion kan definitivt bidra till att hålla dig i form. Genom att vara aktiv i din dagliga rutin genom att till exempel gå upp för trappor, promenera eller cykla istället för att köra bil, kommer du att förbränna kalorier och förbättra din kondition.

Det är dock viktigt att komplettera vardagsmotion med andra former av träning för att få en komplett och balanserad träning.

Hur mycket vardagsmotion behöver jag?

Den mängd vardagsmotion som behövs varierar beroende på individens mål och fysiska förmåga. Generellt rekommenderas minst 150 minuter måttlig till intensiv fysisk aktivitet varje vecka för att upprätthålla hälsa och kondition.

Att vara aktiv i din vardag genom att exempelvis gå promenader, cykla eller ägna dig åt trädgårdsarbete kan ses som ett komplement till denna rekommendation.

Kan vardagsmotion ersätta gymträning?

Vardagsmotion kan vara ett bra komplement till gymträning, men det kan inte helt ersätta det. Gymträning ger möjlighet att träna specifika muskelgrupper och bygga upp styrka och kroppskontroll.

Det är också en plats där du kan använda mer avancerade träningsredskap och få vägledning av professionella tränare. Vardagsmotion kan dock vara ett utmärkt sätt att komplettera dina träningsrutiner och hålla dig aktiv under hela dagen.

Kan vardagsmotion hjälpa mig gå ner i vikt?

Ja, vardagsmotion kan definitivt hjälpa dig gå ner i vikt. Genom att öka din totala fysiska aktivitet, inklusive vardagliga rörelser som promenader och städning, kommer du att förbränna fler kalorier och därmed bidra till viktminskning.

Det är dock viktigt att komma ihåg att vardagsmotion i sig inte kommer att ge samma resultat som en kombination av regelbunden träning, balanserad kost och andra hälsosamma vanor.

Hur kan jag göra mer vardagsmotion?

Det finns flera sätt att öka mängden vardagsmotion i din dagliga rutin. Du kan försöka gå eller cykla istället för att ta bilen eller kollektivtrafik till arbete eller skola eller gå en promenad under lunchrasten.

Ta trapporna istället för hissen. Engagera dig i trädgårdsarbete, städning eller andra aktiviteter som håller dig i rörelse. Genom att vara medveten om dina rörelsemönster och hitta små sätt att vara mer aktiv under dagen kan du öka mängden vardaglig motion.

Lämna en kommentar