Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Grovdammsugare bäst i test 2024 – Topp 3 bästa grovdammsugare!

1. NILFISK MULTI II 30 T2. KÄRCHER WD 6 PREMIUM P3. BOSCH ADVANCED VAC 20
NILFISK MULTI II 30 TKÄRCHER WD 6 PREMIUM PBOSCH ADVANCED VAC 20

Bästa grovdammsugare – Om du är en riktig hemmafixare eller har regelbundna byggnadsprojekt har du nog redan insett att dammsugaren inte gör jobbet när det är dags för städning. Det är dags för en grovdammsugare! En grovdammsugare tar hand om de tuffare uppgifterna som en traditionell dammsugare inte klarar av.

En grovdammsugare kan dessutom anslutas direkt till många elverktyg, för att alltid hålla ditt arbetsutrymme så rent som möjligt. Men vilken grovdammsugare är rätt för dig? Vad ska du tänka på när du väljer grovdammsugare?

Det och mer hjälper vi dig med här. I denna köpguide har vi hittat de tre bästa grovdammsugarna som kan bli just din nya kompanjon till projektet!

Topp 3 bästa grovdammsugarna

Grovdammsugare bäst i test - Nilfisk MULTI II 30 T EU1. Vårt toppval! Nilfisk Multi II 30 T

 • Märke: Nilfisk
 • Modell: Multi II 30 T
 • Vikt: 11,2 kg
 • Sugkraft: 270 W

Nilfisk har mer än hundra års erfarenhet inom rengöring, och är idag en av de ledande leverantörerna av rengöringsutrustning. De fokuserar på att hitta innovativa lösningar på tekniska problem, och det syns på deras produkter. Nilfisks grovdammsugare MULTI II 30 T är en riktigt “all-round” grovdammsugare som ha många smarta lösningar som ger dig det lilla extra.

Något unikt som MULTI II 30 T erbjuder är trådlös reglering av blås och sug. Det betyder att du inte behöver byta plats på slangen när du vill byta mellan sug och blåsfunktionerna. Med denna grovdammsugare trycker du istället bara på en knapp – mycket snabbare och smidigare.

Ännu en stor fördel med modellen är hur lätt den är att rengöra. Den har nämligen semiautomatisk självrengöring som en av dess funktioner. När du vill rengöra filtret trycker du helt enkelt på en knapp. Knapptrycket startar en liten motor som vibrerar filtret med luft och rengör det. MULTI II påminner dig till och med när det är dags att rengöra filtret med en liten indikator!

Grovdammsugaren har dessutom mycket bra sugkraft och ett smidigt och platt munstycke. Att munstycket är relativt platt innebär att du lättare kommer åt i mindre utrymmen och kan dammsuga vart du än behöver det. Ännu en detalj som många upplever som riktigt användarvänlig är att det finns flera hållare på sidorna av maskinen där du kan hänga upp strömkabel och slang. Detta gör bland annat förvaringen enklare.

Vissa kunder har upplevt att modellen är något plastig och att den välter lite lätt när den dras över hinder. Om vi bortser från det finns det inte mycket att klaga på. MULTI II är riktigt kraftfull och användarvänlig för vad du än behöver.

Se priset här!

Grovdammsugare bäst i test - Kärcher - WD 6 Premium P2. Kärcher WD 6 Premium P – dammsug både vått och torrt!

 • Märke: Kärcher
 • Modell: WD 6 Premium P
 • Vikt: 9,1 kg
 • Sugkraft: 260 W

Tvåan på vår lista kommer från företaget Kärcher, som grundades 1935 av en uppfinnare vid namnet Alfred Kärcher. Och det är just uppfinningsrikedom som kännetecknar deras produkter. Kärchers grovdammsugare WD 6 Premium P levererar ett kraftigt sug och ser till att du blir av med både vått och torrt. Du kan nämligen använda denna grovdammsugare för att dammsuga både torr och våt smuts utan att byta filter.

En av de mycket uppskattade sidorna av WD 6 Premium är hur lätt den är att rengöra. För rengöring har du två val. Det första valet är att du med smidig och innovativ filterborttagningsteknik kan ta ut filtret och rengöra det själv. Filtret är placerat högt upp i en öppningsbar kassett för att vara lättare att komma åt. Filtret kan på så sätt avlägsnas på endast sekunder utan att ha kontakt med smuts.

Det andra valet för rengöring av dammsugaren är självrengöring. Ja, du kan nu exceptionellt se din maskin rengöra sig själv! Med ett enkelt knapptryck kan du aktivera en integrerad filterrengöringsfunktion som snabbt och effektivt rengör det smutsiga filtret.

Om du arbetar med elverktyg är ännu en fördel att WD 6 Premium kommer med ett uttag som har automatisk på- och avknapp, vilket gör det möjligt för dig att använda den även med anslutna elverktyg i närheten. Du kan hyvla, såga och slipa, och allt smuts sugs upp direkt.

En nackdel är att modellen inte är bland de smidigaste när det gäller att dra runt den i trånga utrymmen. Den har till exempel beskrivits som att vara lite krånglig när man drar den runt hörn. Men i helhet är WD 6 Premium snabb, stark och oerhört lätt att hålla ren.

Se priset här!

Grovdammsugare bäst i test - Dammsugare Bosch AdvancedVac 203. Bosch Advanced VAC 20 – det lilla, men stabila alternativet!

 • Märke: Bosch
 • Modell: Advanced VAC 20
 • Vikt: 7,6 kg
 • Sugkraft: 300 W

Företaget Bosch grundades redan 1886 och det är idag en ledande leverantör av både teknologi och tjänster. Deras motto är “invented for life”, och det är just innovativa lösningar för att förbättra människors livskvalité som är deras hopp för sina produkter. Deras modell Advanced VAC 20 är en liten men stabil grovdammsugare.

Till skillnad från våra två toppfavoriter här ovan, finns det inga klagomål gällande stabilitet med denna modell. Grovdammsugaren är välbalanserad och rullar väl över trösklar och andra små hinder utan att krångla eller välta.

Advanced VAC är dessutom mycket användarvänlig. Det är enkelt och självförklarande att lista ut hur allt används. Det finns också ett par små detaljer som uppskattas, till exempel gummisnoddar med tygklädnad för att hänga upp slangen med under förvaring, etc.

En fördel med modellen är att den är riktigt hjälpsam vid vattenläckor. Med många grovdammsugare måste du öppna ett lock och hälla ut innehållet när du sugit vatten – inte det trevligaste jobbet om du exempelvis suger upp avloppsvatten. Med Advanced VAC 20 behöver du bara skruva ur en propp i botten.

Det tar inte länge innan dammsugaren är tömd på vattnet och du kan snabbt och smutsfritt fortsätta att dammsuga. Enligt ett test rymmer behållaren endast cirka 13,5 liter innan den slår ifrån, men med skruvproppsfunktionen kan du tur nog fortsätta med jobbet snabbt efter en tömningspaus.

En nackdel är att Advanced VAC inte är den tystaste grovdammsugaren. Modellen är däremot stark, enkel att förvara, stabil och riktigt användarvänlig. Dessutom är den väldigt prisvärd!

Se priset här!

3 vanliga frågor om grovdammsugare:

✅ Vad är en grovdammsugare?

En grovdammsugare är en sorts dammsugare som är utformad för att klara av mycket tuffare uppgifter än en vanlig dammsugare. En grovdammsugare kan suga upp grövre partiklar och används därför ofta på byggplatser för att suga upp byggdammet.

Grovdammsugare kallas ibland också för våt- och torrdammsugare. Detta beror på att en grovdammsugare även kan suga upp vatten och andra våta material. Vissa kan suga upp mer än 20 liter vatten.

En annan stor skillnad till en traditionell dammsugare är att en grovdammsugare kan anslutas direkt till olika elverktyg.

✅ Varför välja grovdammsugare?

Som nämnt ovan klarar en grovdammsugare av en hel del mer än en vanlig dammsugare. Om du ofta har behov att bli av med grövre partiklar eller våtare material kan därför en grovdammsugare vara något att investera i.

Om du till exempel tycker om att fixa mycket hemma eller har olika byggprojekt är det viktigt att vet att du inte bör använda din vanliga dammsugare för att bli av med bland annat byggdamm. Byggdamm riskerar nämligen att skada en traditionell dammsugare. Och naturligtvis kan du inte suga upp vatten med en vanlig dammsugare! I dessa fall och fler kan därför en grovdammsugare bli räddaren i nöden.

✅ Hur fungerar grovdammsugaren?

En grovdammsugare består av en slags hink som har ett lock med en slang utlöpandes. Motorn sitter i locket på denna konstruktion. Oftast byggs grovdammsugaren på höjden istället för på längden. På så sätt är motorn på en säkrare plats och riskeras inte att fuktskadas när vått material sugs upp.

När du börjar dammsuga uppstår ett undertryck i behållaren, vilket suger upp smutsen. En grovdammsugare kan användas både med och utan dammsugarpåse. Oftast används dammsugarpåse när torrt material sugs upp, medan det rekommenderas att inte använda dammsugarpåse vid sugning av våt smuts.

För- och nackdelar med grovdammsugare

Fördelar

Den mest uppenbara fördelen med grovdammsugare är att den har förmågan att effektivt och kraftfullt hjälpa dig suga upp damm, grövre smuts och fukt. Detta beror på att den utformades för att göra rent smutsigare platser som fabriker och företag. En uppgift som grovdammsugare klarar av riktigt bra är att suga upp smuts och damm från mattor, vilket ofta är uppskattat på kontor med heltäckningsmattor.

En annan fördel är att grovdammsugare i princip håller en mycket längre period än traditionella dammsugare. Även om grovdammsugare är dyrare kan de därför ändå vara riktigt prisvärda.

Grovdammsugare kan vara tyngre och mindre smidiga än vanliga dammsugare, men de finns ofta i olika storlekar. Därför kan du välja själv om du föredrar en mindre grovdammsugare.

Nackdelar

Som precis nämnt är grovdammsugare oftast dyrare än en vanlig dammsugare. Dessutom kan det vara värt att verkligen investera i en dyrare grovdammsugare, då de billigare varianterna oftast ger dig kvaliteten du betalar för. 

Grovdammsugare är mycket tyngre och mindre smidiga än kommersiella dammsugare. Om du därför inte har större behöv än att dammsuga rent i ditt hem, då kan du lika gärna hålla dig till en vanlig dammsugare.

Hur vi har valt våra favoriter

Vi har jämfört olika modeller av grovdammsugare med varandra genom att ta del av recensioner, jämförelser och oberoende test.

Vi har lagt stor vikt vid användarvänligheten hos modellerna, då detta generellt sett är det som kunder och användare märker av och uppskattar när det görs rätt. Dessutom har rengöringen haft stor vikt, då vi pratar om ett verktyg för att hjälpa dig göra rent. Att göra rent själva dammsugaren är inte något någon vill slösa mycket tid på. Därför fick grovdammsugarna med självrengöring riktiga pluspoäng i vår syn.

Ännu en viktig del när det gäller att välja rätt grovdammsugare är att se till att de uppfyller just dina behov. Därför uppskattade vi de modeller vi hittade i vår undersökning som var “all-round” och kan användas för både vått och torrt och i olika sammanhang.

Vilken grovdammsugare passar dig bäst? Naturligtvis beror det på dina behov, din situation och din budget! Oavsett vilken du väljer hoppas vi att du hittat bra förslag på grovdammsugare genom vår guide och att du snart får tag i din nya rengörande kompanjon!

Läs också om andra sorters dammsugare:
Handdammsugare bäst i test
Robotdammsugare bäst i test
Dammsugare bäst i test
Poolrobot bäst i test
Dammsugarpåsar test

Lämna en kommentar