Graviditetstest bäst i test 2023 – Hitta det bästa graviditetstestet

1. Clearblue digitalt graviditetstest2. RFSU Graviditetstest, testa tidigt3. Apotekets Ägglossning- graviditetstest
Clearblue digitalt graviditetstestRFSU Graviditetstest, testa tidigtApotekets Ägglossning-  graviditetstest

Tror du att du är gravid? Du har antagligen känt dig illamående, du kanske är lite trött och du har missat din mens. Då vill du nog ta en graviditetstest ganska snart. Det känns nog ängsligt, att stå där med en pinne som potentiellt kan ändra hela ditt liv. Kanske känns det hoppfullt, kanske känns det läskigt. Hur du än känner kring själva resultatet, så håller du nog med om att det är ytterst viktigt att testet ger ett pålitligt svar.

I denna köpguide har vi samlat ihop allt du behöver tänka på vad gäller graviditetstest, och vi har också listat våra favoriter av graviditetstest som ger säkra resultat!

Topp 3 bästa graviditetstesten 2023

Graviditetstest bäst i test - Clearblue Digitalt graviditetstest1. Bästa graviditetstestet – Clearblue digitalt graviditetstest

Produktfakta:

 • Märke: Clearblue
 • Antal stycken: 1
 • Testperiod: Tidigast 5 dagar innan förväntad menstruation

Clearblue är ett märke som kvinnor har litat på i många år. Deras graviditetstest är enkla att använda och visar mycket pålitliga resultat. Enligt märket själva så är testresultatet tillförlitligt 99% av gångerna, om du tar testet minst en dag efter att din mens var förväntad.

Testet har en liten digital skärm som visar dig resultatet, och dessutom har en smart funktion som räknar ner tills att resultatet dyker upp. Paketet innehåller ett graviditetstest.

 • 88,60 kr
 • 89,00 kr

Graviditetstest bäst i test - RFSU Graviditetstest testa tidigt2. Testa tidigt – RFSU Graviditetstest, testa tidigt

Produktfakta:

 • Märke: RFSU
 • Antal stycken: 1
 • Testperiod: Tidigast 10 dagar efter sex

Detta graviditetstest från RFSU låter dig ta testet tidigast 10 dagar efter sex. Testet visar ett positivt resultat genom två röda linjer. Även ett starkt och en svag linje innebär graviditet. Testet visar ett negativt resultat genom att bara visa upp en linje.

Även fast testet låter dig testa så tidigt, så får du mer pålitliga svar ju närmare du kommer din förväntade menstruation. Det är rekommenderat att ta testet på morgonen, då hCG-koncentrationen är som högst. HCG är en hormon som bildas i kroppen när befruktning har skett. Detta test är ett bra alternativ för den som vill ha svar så fort som möjligt huruvida man är gravid eller inte.

 • 38,50 kr
 • 49,00 kr 39,20 kr
Se priset här!

Graviditetstest bäst i test - Apoteket Ägglossningstest  Graviditetstest3. Planerad graviditet – Apotekets Ägglossning- graviditetstest

Produktfakta:

 • Märke: Apoteket
 • Antal stycken: 7 ägglossningstest 2 graviditetstest
 • Testperiod: 1 dag efter utebliven menstruation (graviditetstest)

Detta är ett set om två tester och passar för dig som vill planera din graviditet. I setet ingår 7 ägglossningstest samt 2 graviditetstest.

Ägglossningstesten mäter kroppens Luteiniserande hormoner (LH) som kan tyda på ägglossning. LH-värdet går upp ungefär 24–48 timmar innan ägglossningen, när ett ägg frigörs från äggstockarna. Testet testar om urinen har högt LH-värde, och visar i sådana fall att ägglossning sker genom ett färgat teststreck. Visas inget, eller ett svart streck så tyder det på att ägglossning inte sker.

Graviditetstestet kan man använda tidigast en dag efter utebliven menstruation, och då är resultatet 99% säkert. Resultatet visas inom 5 minuter, och två graviditetstest ingår i setet.

 • 49,00 kr
 • 83,30 kr
 • 119,00 kr 95,20 kr
 • 189,00 kr

Vanliga frågor kring graviditetstest:

✅ När kan man ta graviditetstest?

För att få ett så säkert resultat som möjligt är det bäst att ta graviditetstestet samma dag som din förväntade mens, eller tre veckor efter sex. För många graviditetstest kommer de inte kunna visa säkra svar om du bara tar det några dagar eller en vecka efter sex.

Det är också allra bäst att ta graviditetstestet direkt på morgonen, då hCG-hormonen – en hormon som indikerar graviditet – är starkare på morgonen. Du ska inte kissa på morgonen, och sedan göra testet nästa gång du kissar. Det är därför bäst att göra det direkt på morgonen, första gången du kissar.

Alla test mäter hCG-hormonen. Om hormonen inte är tillräckligt stark och du får ett otydligt resultat, då kan du vänta ett par dagar och ta ett nytt test.

✅ När kan man tidigast göra graviditetstest?

Det finns olika tester som kan testa olika tidigt. Vissa tester kan testa två veckor efter sex, medan andra tester vill att man testar en eller flera dagar efter utebliven mens.

Alla tester kommer dock att ge ett säkert svar om du testar på samma dag som du skulle ha fått mens. För dig om inte vet exakt när din mens ska komma eller har lite oregelbunden mens, gör testet tre veckor efter sex.

Medan det finns tester som man kan ta tidigt, finns det anledningar till att vänta. Om man gör testet för tidigt så kan det vara så att hCG-hormonerna inte har stigit tillräckligt mycket för att kunna ge ett säkert och pålitligt svar. Om du får ett osäkert svar, vänta då ytterligare en vecka och gör ett nytt test. Samma gäller om du går till en mottagning.

✅ Hur går testet till?

Ett graviditetstest som man tar själv brukar komma i formen av en plastpinne, penna eller papperssticka. För vissa tester måste man samla upp urin i en bägare, och sedan doppa in teststickan för att få resultat – det gäller oftast papperstickstest. Det är också vanligt med tester som man kissar direkt på, ett mer hygieniskt sätt som inte kräver att man samlar urin, och sådana tester var de vi rekommenderade i denna artikel, såsom Clearblue testet.

Alla graviditetstest har en plastdel som ska suga åt sig kisset. Sedan mäter testet urinens hCG-halt. Då får man lägga testet platt en stund, så att mätningen kan ske. Efter ungefär 5 minuter kommer ett resultat upp.

Med alla test kommer en bruksanvisning som visar hur du ska använda just ditt test, och hur du kan avläsa resultatet. På vissa test visas ett positivt resultat genom ett plus eller två streck, medan ett negativt visas med bara ett streck. På andra test kan det exempelvis stå i text om du är gravid eller inte. Läs bruksanvisningen för att vara säker, eller kontakta en barnmorska.

Inom sjukvården så används även en typ av graviditetstest som kallas graviditetskassett. Denna kan upptäcka en graviditet redan 7 dagar efter befruktning. Även denna fungerar som så att den mäter urinens hCG-nivå.

Hur läser man av resultatet på ett graviditetstest?

Eftersom olika tester visar resultat på olika sätt kan det vara lite förvirrande att förstå dem. Vi rekommenderar att man läser bruksanvisningen på det testet man ska använda. Men vi går här igenom de vanligaste sätten som resultaten brukar visas, för att ge dig en extra hjälpande hand.

Även fast det finns olika typer som resultaten kan visas, så brukar ändå samma typ av test visa resultat på samma sätt. Det ville säga att de flesta stickprov visar resultat på samma sätt, likaså alla digitala prov. Detta är en lugnande början.

Stickprov

För stickprov, vare sig papper eller plast, så brukar resultatet visas som streck bredvid ett kontrolstreck. För att visa en positiv graviditet kan det vara så att ett plus visar sig bredvid kontrollstrecket, eller att ett streck visar sig bredvid kontrollstrecket så att det tillsammans blir två streck. För att visa en negativ graviditet kan stickprovet visa en minussymbol, eller en horisontell linje, bredvid kontrollstrecket.

Vissa upplever att de får spökstreck, det ville säga streck som inte är tydliga. Detta beror oftast på att testet gjordes för tidigt, då inte hCG-nivån var tillräckligt stark. Men visar sig ett positivt resultat, även om det är svagt, så stämmer det alltid. Är du ändå osäker kan du ta ett nytt test efter några dagar för att vara säker.

Digitala prov

Digitala prov kan visa dig resultatet med text eller symboler. Till exempel kan det, om graviditeten är positiv, stå “gravid”. Om graviditeten är negativ kan det exempelvis stå “inte gravid”. Det finns även digitala graviditetstest på marknaden där man kan se ungefär hur många veckor man varit gravid. Då står det exempelvis på testet: “Gravid 3 ”, för att indikera att det har gått 3 eller mer veckor sedan befruktningen.

Hur säkra är graviditetstest som man tar själv?

Graviditetstest som man tar själv är i stort sett lika säkra som dem man tar på en mottagning, då provet sker på samma sätt. Om du följer bruksanvisningen på ditt graviditetstest på ett korrekt sätt så borde du kunna lita på resultatet.

Var kan jag köpa graviditetstest?

Graviditetstest finns tillgängliga på många ställen. De finns tillgängliga på apotek, matbutiker, och på internet, såsom de gravidtester vi nämnde i denna artikel från internetapoteken MEDS, Apoteket och Apohem.

Du kan även gå till en mottagning och göra ett graviditetstest. Man kan göra tester på barnmorskemottagningar, ungdomsmottagningar och på vårdcentralen. På dessa platser kostar det oftast ingenting att göra testet.

Mottagningarna finns över hela Sverige, och du kan gå till vilken som helst. På vissa mottagningar kan du behöva boka tid i förväg, medan  andra erbjuder drop-in tider. Kolla vad som gäller i din kommun.

Vad händer sen?

När du har gjort testet kanske du har blandade känslor. Det kan vara så att du känner glädje, sorg, lättnad eller ingenting alls. Ta därför lite tid för dig själv och låt resultatet sjunka in. Prata med dina nära och kära, eller hör av dig till en barnmorska om du har frågor.

Om du har fått ett positivt resultat ska du efter att resultatet har sjunkit in ringa in till mödravårdscentralen och boka en tid för en första check-up!

Slutligen

Att ta ett graviditetstest kan dra upp oväntade känslor. Det kan kännas överväldigande och förvirrande på samma gång som du kan känna ett lyckorus. Vi hoppas att denna guide till graviditetstest har hjälpt dig hitta ett test som passar dig, och att vi även har svarat på dina frågor kring graviditetstest i allmänhet.

Vi önskar dig all lycka till!

Läs mer:
Graviditetskalendern

Lämna en kommentar