Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa sättet att bota halsbränna 2024 – Bli av med sura uppstötningar!

1. Novalucol2. Samarin dospulver3. Silicea mag-tarm
NovalucolSamarin dospulverSilicea mag-tarm

Halsbränna är oftast inte en farlig åkomma, men en mycket obehaglig sådan. En del får sura uppstötningar efter en ordentlig middag medan andra har symptom som kommer dagligen, vilket kan göra att det blir svårt att hantera vardagen. Om du är en av dem som drabbas ofta vet du också att det finns en hel del du själv kan göra åt problemet. Det finns många receptfria läkemedel på marknaden som både kan lindra och bota din halsbränna på direkten.

Vi har listat våra bästa knep och behandlingar för att bota halsbränna snabbt och enkelt!

Halsbränna behandling – bäst i test 2024

Bästa sättet att bota halsbränna - Novalucol
Novalucol
Dessa tuggtabletter är mycket effektiva mot tillfällig halsbränna och sura uppstötningar. I förpackningen finns det 30 tuggtabletter med mintsmak, som gör det enkelt att få ned dem och det känns mer som ett tuggummi eller godisbit än ett läkemedel.

Novalucol har en god effekt redan efter några minuter, och effekten varar i cirka 30 minuter. Det är ett perfekt val för den som inte tycker om den medicinska smaken av läkemedel och tabletterna är även ett mycket billigt alternativ. 

Läs alltid bipacksedeln före användning så att produkten används på korrekt sätt.


Bästa sättet att bota halsbränna - Gaviscon Mixtur

 

Gaviscon: Denna behandling mot halsbränna är i vätskeform för de som hellre föredrar att ha medel i drickform. Denna behandling innehåller alginsyra och Gaviscon lägger sig som en skyddande gelé över magsäcken för att förhindra att magsyran kommer upp i halsen.

Denna produkt ger en effekt inom 15 minuter, vilket är mycket bra då sura uppstötningar och halsbränna kan vara ytterst smärtsamt och en lindring på så kort tid är mycket gynnsam. Flaskan innehåller 400 milliliter och räcker gott och väl till ett flertal behandlingar.

Läs alltid bipacksedeln före användning så att produkten används på korrekt sätt.


Bästa sättet att bota halsbränna - Omeprazol Apofri

 

Omeprazol: Här har vi en enterokapsel på 20 milligram med 14 kapslar per burk som hjälper att lindra halsbränna. Dessa kapslar har en långverkande effekt då syrautsöndringen minskar inom 2 timmar och har en effekt på upp till ett dygn. Den hämmar produktionen av magsyra och motverkar sura uppstötningar effektivt. 

Läs dock alltid bipacksedeln före användning så att produkten används på korrekt sätt. 


Bästa sättet att bota halsbränna - Samarin dospåsar
Samarin dospulver
tas vid behov för att lindra besvär med tillfällig halsbränna och är ett naturläkemedel som innehåller natriumbikarbonat. Pulvret verkar genom att neutralisera saltsyran i magsäcken. Samarin kan användas från 12 års ålder och uppåt och har inga kända risker i samband med varken graviditet eller amning.

För att använda Samarin och få en verkande effekt bör du ta 1 dospåse vid behov, men högst 4 gånger per dag. Detta gör du genom att tömma påsens innehåll i ett glas vatten. Rör om innehållet tills pulvret har brusat klart och det är redo att drickas. Samarin bör dock inte användas längre än 2 veckor sammanhängande.


Bästa sättet att bota halsbränna - Silicea Mag-tarm

 

Silicea mag-tarm: Silicea är ett skyddande och absorberande läkemedel som minskar en hel del olika mag- och tarmbesvär som är kroniska. Dessa kan bland annat vara halsbränna, gasbildning och IBS symptom. Produkten innehåller 15 stycken dospåsar med kiselgel som är både skyddande och absorberande. Påsarna har varken smak eller doft och dospåsarna kan användas direkt utan vatten.

Dessa påsar bör endast tas 3-5 gånger per dag och helst mellan måltider och om det behövs, före läggdags. Om du har hög feber, kraftig smärta och om behandlingen inte har hjälpt inom 3 dagar bör du kontakta vården.

Vad är halsbränna?

Halsbränna, eller refluxbesvär som det även kallas, orsakas av att din mages sura innehåll, magsaften, kommer upp i din matstrupe. Ungefär var femte person i Sverige drabbas någon gång av halsbränna. Det kan drabba personer i alla åldrar, men uppstår väldigt ofta i samband med graviditet.

Magsaftens funktion är att smälta maten du äter så din kropp kan ta upp all nyttig näring. Magsyrans pH-värde är surt och det är orsaken till att du kan känna en brännande känsla i halsen när du har halsbränna.

Vanliga frågor om halsbränna

Vad hjälper mot halsbränna?

Det finns en hel del receptfria läkemedel på marknaden som både kan lindra och bota din halsbränna. Dessa läkemedel neutraliserar magsyran och skulle din halsbränna vara mycket svår, finns det även receptbelagd medicin som skapar ett skyddande lager över din magsäck och förhindrar sura uppstötningar. Du kan även undvika att få halsbränna genom att ha en sund livsstil, tänka på att undvika vissa typer av mat och undvika stress. Om du haft problem med halsbränna tidigare, tänk på att inte lägga dig ned direkt efter en måltid, då magen utsöndrar som mest magsaft. Du kan även lindra din halsbränna genom att undvika:
Kaffe – detta kan vara svårt för många koffeinälskare. Om du inte kan klara dig utan kaffe kan du istället dra ned på ditt kaffeintag.
Rökning – detta kan vara en anledning till att magsyra tar sig upp i halsen. Genom att sluta röka kan uppstötningarna minska drastiskt.
Alkohol – kan irritera matstrupen och få den att fungera sämre. Alkohol leder även till ökad produktion av magsyra som i sin tur kan leda till halsbränna.
Citrusfrukter, läsk och syrliga bäru
Alltför kryddad och fet mat
Stressa ned – Ditt psyke har stor betydelse för hur din magsäck mår. Du kan genom stress få sura uppstötningar som leder till halsbränna.

Hur känns halsbränna?

Det vanligaste symptomen vid halsbränna är att det kommer upp surt innehåll i din mun, också kallat sura uppstötningar. Du kan även få ont i övre delen av din mage. Halsbränna är som en brännande känsla bakom bröstbenet och upp mot din hals, speciellt efter en måltid. En del människor kan känna smärta mot bröstryggen.  Halsbränna kommer ofta hand i hand med magkatarr. Andra symptom vid halsbränna är slem i luftrören vilket gör att du får svårigheter att svälja. Du kan också få rethosta och en heshet som inte går över, speciellt på natten. Många av symptomen kan påminna om astma och du kan även få skador på tänder och munnens slemhinna, även om dessa symptom är mindre vanliga.

Varför får man halsbränna?

Det finns inte endast en orsak till halsbränna, men huvudorsaken är att det finns ett glapp i den övre magmunnen. Magmunnen är den del av kroppen som sitter över magsäcken. Den har i uppgift att se till att maten du äter inte kommer upp igen efter att du ätit en måltid. Om det däremot finns ett glapp i magmunnen är risken större att du drabbas av halsbränna. Har du haft problem med magmunnen tidigare kan även halsbränna vara en återkommande åkomma. Halsbrännan känns allt starkare om du lutar dig framåt eller när du ligger ned. Detta på grund av att det är lättare för magens innehåll att nå matstrupen under dessa ställningar. Det är därför en god idé att sitta rakt upp eller vara stående när du känner av problemen. Yttre faktorer som kan trigga igång halsbränna är bland annat stress, kost som bidrar till sura uppstötningar och graviditet. Vid graviditet kan halsbränna komma eftersom det växande fostret trycker mot magens innehåll och det då inte får plats på samma sätt som innan. Det kan även vara så att din produktion av magsyra är kraftigare än andras och du därför känner av halsbränna mer än andra.

Kan halsbränna vara farligt?

De flesta har någon gång känt av halsbränna, ofta i samband med en stor måltid där du inte tuggat igenom din mat ordentligt. Sura uppstötningar kan uppstå, men ofta försvinner symptomen ganska snabbt igen. Men det finns de fall där komplikationer kan uppstå till följd av halsbränna som du bör se efter. Dessa kan bland annat vara:

  1. Magsår eller magkatarr
  2. Blödningar
  3. Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) som kan leda till Barretts Esophagus, en sjukdom som kan öka risken för cancer i din matstrupe

När bör du söka vård?

Halsbränna brukar i regel gå över av sig självt, eller med hjälp av receptfria läkemedel. Det kan dock finnas de tillfällen då du bör söka vård gällande din halsbränna. Sök vård om du är äldre än 50 år gammal och inte tidigare haft besvär med halsbränna. Om du har svårt att svälja, eller om maten fastnar när du sväljer, samt om du har halsbränna och går ner i vikt är det viktigt att du kontaktar vården.

Har du fått en behandling tidigare eller själv tagit hjälp av receptfria läkemedel, men du inte blir bättre är det också en god idé att du kontaktar närmaste vårdcentral. 

Har du lyckats bota halsbränna på något annat sätt? Skriv gärna en kommentar nedanför och hjälp våra läsare!

OBS:

  • Läs bipacksedel noga före användning eller se fass.se

Läs mer:
1177 om halsbränna

Lämna en kommentar