Behandling av fotsvamp – Fotsvamp är en vanlig infektion som drabbar ungefär hälften av alla i Sverige någon gång i livet. Det kan synas genom att huden mellan tårna blir röd, irriterar, fjällar och den kan även klia. Men du kan vara lugn, det går att behandla fotsvamp på egen hand, men det gäller att börja behandlingen i tid.
Vi har listat några medel som behandlar och tar bort din fotsvamp både enkelt och effektivt!
Innehållsförteckning
Fotsvamp behandling – bäst i test
Pevaryl kräm: Denna kräm är mycket effektiv för att bli av med fotsvamp och innehåller 1% Ekonazol. Pevaryl är ett av de mer kända märkena för fot- och nagelproblem och kan användas av alla över 10 år. Du använder denna produkt genom att stryka på krämen två gånger dagligen på utsatt område och lufttorka.
Var dock medveten om att denna behandling kräver upp till flera veckor för att se ett synligt resultat. Det är även rekommenderat att fortsätta använda krämen även när klådan avtar, då svampsporer fortfarande kan ligga kvar i huden.
PediCare Fotsvampsbehandling: Detta är en oparfymerad gel som behandlar fotsvamp snabbt och effektivt. PediCare förbättrar hudens utseende och balanserar hudens naturliga pH-värde , som gör att huden skyddas och förnyas. Gelen har en kylande effekt som hjälper till mot klåda och en brännande känsla som kan uppstå vid fotsvamp.
Denna produkt kan användas av alla över 4 år och du får synliga resultat inom några dagar. Använd gelen två gånger om dagen på det drabbade området tills fotsvampen är helt läkt. För att hålla fotsvampen borta, använd gelen i två veckor efter det att symptomen upphört.
Lamisil Singeldos: Här har vi en kräm mot fotsvamp som är en engångsbehandling och kan användas på båda fötterna, även om du endast har symptom på ena. Den aktiva substansen i medlet stannar kvar i huden i upp till 13 dagar efter applicering. Efter att ha applicerat denna produkt mellan tår och under fötterna, bör du inte tvätta eller blöta fötterna på 24 timmar.
Var även varsam de följande dagarna och klappa dina fötter torra och undvik att gnugga, för att hålla kvar medlet och låta det ha sin verkan.
Canesten: Denna behandling mot fotsvamp är i krämform och innehåller det effektiva medlet och svampdödande ämnet klotrimazol. Canesten används för att ta död på svampen och bli av med besvären en gång för alla. För att bli av med din fotsvamp – smörja det infekterade hudområdet 2-3 gånger dagligen under 2-4 veckor. Avbryt aldrig en behandling även om dina symptom är borta.
Krämen kan användas av vuxna och ungdomar över 12 år, men behandling bör ej påbörjas om du är mellan 12-15 år innan du kontaktat läkare för att konstatera att det inte finns andra underliggande sjukdomar. Vid behandling är det mycket viktigt att du tvättar och torkar dig mellan tårna noga innan du applicerar krämen.
Cortimyk: Krämen Cortimyk är en behandling av fotsvamp där du har en mycket besvärande klåda. Krämen innehåller ämnena imidazoler/triazoler och är ett medel som även innehåller hydrokortison för bästa möjliga resultat. Detta medel tar bort din besvärande klåda snabbt och enkelt genom att du applicerar krämen 2 gånger per dag i ett par veckors tid tills dina symptom och din klåda är helt borta.
Krämen kan användas av personer över 10 år och läs bipacksedeln noga före användning.
Vad är fotsvamp?
Fotsvamp är en hudinfektion i fötter och tår som tillhör en slags svampfamilj som kallas för dermatofyter. Det är vanligast att få fotsvamp mellan tårna, men en del drabbas även på hälar och fotsulor. Hudinfektionen orsakas av dessa svampar som bildas på huden, men andra bakterier och svampar kan också växa fram och orsaka ytterligare symptom, bland annat fötter som luktar illa.
Svampen dermatofyter trivs och frodas i fuktiga miljöer som omklädningsrum och i skor och strumpor som samlar fukt av bland annat svett under fysisk aktivitet. Det är därför vanligt att de som idrottar mycket oftare har problem med fotsvamp än andra.
Fotsvamp sprider sig mycket lätt och snabbt via hud-mot-hudkontakt eller om du går på ytor och föremål som är smittade. Svampen kan exempelvis sprida sig om du delar kläder, sängkläder eller handdukar om de har smittan på sig. Det är därför extra viktigt att du är försiktig när du vistas i offentligheten där svampen lätt sprids, som i allmänna bassänger, duschar och omklädningsrum.
Varför uppstår fotsvamp och hur smittar den?
Fotsvamp uppstår under fuktiga och varma förhållanden och miljöer där det är lättare för svampen att spridas. Svampen sprids ofta genom att svampsporer från någon som redan är smittad fastnar på dina fötter och kan sedan utvecklas till en egen svampinfektion om de sätter sig fast i huden.
Fotsvampen smittar genom hudflagor. Alla människor utstöter hudflagor, så små att de inte kan ses med blotta ögat. Dessa hudflagor lägger sig på golv, sängkläder och mattor. Om du är van att gå runt barfota riskerar du att bli smittad, då chansen är stor att någon redan smittad har lämnat ifrån sig smittade hudflagor, speciellt på offentliga platser. Om du själv redan är drabbad kan du också därför lätt sprida den vidare till andra.
Det är dock inte helt säkert att alla smittas av fotsvamp bara för att man vistats i områden där svampen kan spridas. Alla människor är inte lika mottagliga för svampsporer, och vissa reagerar inte ens även om de utsatts för smittade hudflagor. Nagelsvamp kommer ofta från fotsvamp, som aldrig upptäckts eller som inte blivit behandlad i tid. Nagelsvamp är även den behandlingsbar, men samma sak gäller där, att du behandlar den i tid.
Varma eller täta skor kan orsaka eller göra så att din fotsvamp kommer tillbaka då svampsporerna trivs mycket bra i den fuktiga miljön. Det kan vara svårt att urskilja fotsvampen till en början, då de flesta symptomen inte är väldigt starka och självklara.
Vanliga symptom vid fotsvamp
Det vanligaste symptomet vid fotsvamp som ofta även är vad som gör att du upptäcker smittan är en irriterande klåda på fötter och tår. I många fall får du också röda, fjällande utslag. Vid en del mer sällsynta fall kan du också få blåsor mellan tårna.
Fotsvampen sitter vanligtvis mycket gömt mellan tårna, och frodas med hjälp av fukt. Den börjar oftast i huden mellan de två yttersta tårna, och sprider sig sedan till andra tår, naglar och ibland även hela foten. Ett irriterande kliande, sveda och bränna kan kännas mellan dina tår och är en konstant känsla som inte avtar. Klådan blir ofta värre om fotsvampen går obehandlad. Du kan även få illaluktande fötter av fotsvamp.
Behandling av fotsvamp:
Fotsvamp är, som tur är, en helt ofarlig åkomma. Det är dock viktigt att du inte ignorerar din fotsvamp, utan startar en behandling så fort som möjligt. Annars kan den sprida sig vidare till andra delar av foten eller smitta andra. Det finns de fall där fotsvamp kan försvinna av sig självt, om dina fötter får en hel del frisk luft och undviker trånga och fuktiga utrymmen. Detta fungerar dock endast om du inte är alltför hårt angripen. Det är dock inte rekommenderat att lämna din fotsvamp obehandlad, då det kan leda till mer allvarligare infektioner.
Det finns en hel del olika behandlingar på marknaden som är svampdödande, men i vissa mer sällsynta fall, kan det vara nödvändigt att uppsöka en läkare för att få behandling med antibiotika om en infektion uppstått. Om du är hårt angripen av fotsvamp, eller om salvor och krämer inte läker åkomman, kan läkare ge dig en tablettkur som tar död på svampen inifrån.
Innan din fotsvamp går så långt kan det vara en god idé att testa olika receptfria medel som är väldigt effektiva och fungerar. Det vanligaste är receptfria krämer eller salvor som stryks på det drabbade området två gånger dagligen i ett par veckor. Här gäller det att fortsätta behandlingen även om symptomen har försvunnit, då svampen kan sitta kvar och komma tillbaka om du avbryter behandlingen.
Som sagt, ju tidigare du börjar din behandling, desto bättre förutsättningar har du att bli kvitt fotsvampen en gång för alla, men kom ihåg att ha tålamod. Det tar tid att bli helt fri från en svampinfektion.
Förebygg fotsvamp:
Lika viktigt som det är att behandla en redan drabbad fot, lika viktigt är det att förebygga uppkomsten av fotsvamp. Fotsvamp kan dessvärre komma tillbaka även efter man behandlat den. En god fothygien kan förebygga fotsvamp, men det är ingen garanti, då fotsvamp är mycket smittsamt och du kan råka ut för det även med god renlighet. Minimera därför risken genom dessa råd:
- När du har duschat, torka dig noggrant även mellan tårna för att undvika att fukt samlas.
- Byt skor och strumpor ofta, speciellt om du idrottar mycket.
- Byt ut syntetiska strumpor mot de i ull eller bomull och byt ut skor av konstmaterial mot exempelvis läder. Fötterna kan lättare andas igenom dessa material.
- Låt dina fötter lufta så mycket som möjligt, gå gärna barfota eller ha öppna skor så mycket du kan.
- Tvätta strumpor, sängkläder och handdukar i 60 grader för att kunna döda eventuella svampsporer.
- Om du vistas i allmänna utrymmen som exempelvis badhus, ha alltid på dig badtofflor för att minska risken att bli smittad och smitta andra.
- Köp probiotiskt fotpuder och pudra fötterna och i skorna dagligen. Pudret absorberar fukt och skapar ett bra klimat där svampsporer inte trivs.
- Om du redan lider av fotsvamp – torka dig om fötterna allra sista och släng genast din handduk i tvätten.
OBS: Läs alltid packsedel och FASS innan du använder läkemedel! Här kan du läsa mer om ovanstående läkemedel mot fotsvamp, FASS
Läs mer:
Fotsvampsinformation hos 1177
Behandla nagelsvamp