1. Väl värd vinnare! MyggA Myggstick 50ml | 2. NoSkito Myggspray 100 ml – Naturbaserad formula! | 3. Salubrin Mygglotion– Vattenfast salva! |
---|---|---|
Se priset här | Se priset här | Se priset här |
Bästa myggmedlet 2024 – Det är få saker som slår ljumma sommarkvällar med familj och vänner utomhus. Vad som däremot är mindre trevligt med sommaren är de envisa myggen som mer än gärna biter till och ger efter sig kliande och svullna bett. Men lugn, det finns en lösning. Med hjälp av myggmedel kan du undvika att myggen närmar sig dig och du kan vara utan myggbett hela sommaren!
Vi har tagit fram de bästa myggmedlen som håller de envisa myggen på avstånd!
Innehållsförteckning
Topp 3 Bästa myggmedlet bäst i test
1. Väl värd vinnare! MyggA Myggstick 50ml
- Form: Stick
- Skydd upp till: 7 timmar
- Får användas av: 13 år och uppåt
Få myggmedel är lika effektiva som vår vinnare MyggA Myggstick 50 ml! Detta myggmedel ger ett effektiv skydd mot mygg i upp till hela 7 timmar. Myggmedlet är i form av ett stift, vilket gör det väldigt enkelt att stryka på huden. Du slipper även en hel del kladd som bland annat salvor kan ge.
När du ska applicera detta myggmedel gör du det lättast genom att stryka på ett generöst lager innan du beger dig ut i naturen för att på bästa sätt skydda dig mot myggen. Detta myggmedel fungerar även alldeles utmärkt att ta med sig på utlandsresan där andra mer tropiska myggor lever. Dock kan skyddet för vissa tropiska arter variera, med skydd upp till 5 timmar för malariamyggan och 3 timmar för gulafebernmyggan.
MyggA består av en kombination av olika växtoljeextrakt, med bland annat rosor och lavendel. Det gör att du slipper den ibland så starka doften många effektiva myggmedel har. Förutom att hålla mygg borta kan detta stick även användas mot knott och minskar även risken för fästingbett.
Vi har utsett detta myggmedel till vår absoluta favorit då den når alla krav för användarvänlighet, skydd och doft, vilket gör den till en produkt alla bör ha hemma i badrumsskåpet!
2. NoSkito Myggspray 100 ml – Naturbaserad formula!
- Form: Sprej
- Skydd upp till: 6 timmar
- Får användas av: Både vuxna och barn
Vi har även valt att ta med ett naturligt myggmedel på vår lista. NoSkito myggsprej är ett effektivt och giftfritt myggmedel som håller myggen på avstånd. Dess formula är naturbaserad och testad och godkänd som myggskydd, vilket innebär att de även kan användas på barn, dock med försiktighet.
Förutom en kylande och lugnande funktion innehåller denna insektspenna ett unikt örtextrakt som lindrar irriterad hud eller stark klåda omedelbart. Med dessa egenskaper ger den även långvarig lindring till huden, och fungerar även på hud som kommit i kontakt med brännässlor eller brännmaneter.
Med sprejflaskan kan du lätt applicera medlet utan att röra vid huden efteråt. Sprejen skapar en osynlig hinna runt området som du sprejar, som håller myggen borta i upp till 6 timmar oavsett om du badar eller svettas.
Om du har mycket lätt för att bli myggbiten, bor i ett myggtätt område eller ska ut i naturen och vill ha ett naturligt myggmedel kan vi verkligen rekommendera NoSkito, för att effektivt hålla myggen borta!
3. Salubrin Mygglotion– Vattenfast salva!
- Form: Salva
- Skydd upp till: 6 timmar
- Får användas av: Barn och vuxna
Salubrin Mygglotion är en mycket effektiv lotion mot insekter som bland annat mygg, knott och bitande flugor. Denna mygglotion är dermatologiskt testad och är mycket mild och hudvänlig. För dig som föredrar salva är detta alternativ att föredra. Den går att använda både på barn, vuxna och gravida och har ett skydd på upp till 6 timmar.
Det spelar ingen roll om du är ute i regnet, svettas eller badar med denna lotion, den är helt vattenfast och skyddar dig mot insektsbett säkert och miljövänligt. Flasktuben innehåller 100 milliliter lotion och salvan är mycket tunn och lätt att applicera.
När du applicerar denna salva, fördela ett jämnt lager på utsatta områden och massera in. Smörja även in hudpartier under tunna plagg för att säkerställa skyddet. Du bör undvika ögon – och munkontakt och inte låta barn smörja in sig själva, då de kan få delar av salvan i munnen av misstag.
Denna lotion bör användas högst två gånger per dag och har även en bevisad effekt mot bin och hästflugor. Du kan känna dig helt säker från myggbett med Salubrins produkter!
Vem behöver ett myggmedel?
De flesta av oss spenderar mycket tid ute i naturen under sommaren när vädret tillåter. Tyvärr innebär detta också att du har sällskap av mygg, som mer än gärna biter till vid tillfälle. Eftersom de är små så märker du ofta inte ens när du blir biten. Däremot känner du definitivt av kliet och svullnaden som kommer efteråt.
Som tur är finns det en hel rad olika typer av myggmedel som, om du applicerar dem innan du går ut, gör susen för att inte bli biten. Myggmedel påverkar myggornas luktsinne så de inte kan känna din lukt. Detta gör att de inte kan lokalisera dig och letar istället upp ett annat byte.
Du kan gott och väl välja mellan kräm, sprej och gelbaserade medel beroende på vilken sort du föredrar. Tänk dock på att en hel del olika myggmedel kan ha en ganska stark doft som inte alltid är speciellt uppskattad, men den håller det lilla krypet långt borta.
Mygg finns i hela Sverige, men en del områden är mer myggtäta än andra. Norrland är bland annat ett mycket myggtätt område, där det lönar sig att ha något slags myggmedel hemma för att hålla myggen på avstånd. På apotek kan du hitta många olika sorters myggmedel där vissa är starkare än andra. Det finns även de medel som har mer naturliga ingredienser, som exempelvis passar bra för gravida.
3 vanliga frågor om myggor och myggmedel
Är myggor farliga?
Det finns en hel del olika myggarter, men om man räknar till hela familjen av mygginsekter är myggor enligt forskare ett av de dödligaste djuren i världen. Detta kan komma som en överraskning, då myggor är så pass vanligt förekommande. Varför de är så pass dödliga är på grund av sin förmåga att överföra dödliga sjukdomar och virus till oss människor. Enligt Världshälsoorganisationen är myggor orsaken till cirka 2,7 miljoner dödsfall i världen varje år.
Vad händer när du blir myggbiten?
När myggor sticker oss suger den vårt blod, samtidigt som den sprutar in saliv under skinnet. Dess saliv innehåller ämnen som gör att det kliar och även kan svida till. Anledningen till klådan är på grund av äggviteämnen som finns i dess saliv och att histamin utsöndras från människans celler i området kring myggbettet. Vissa har knappt några besvär alls när de blir stuckna, medan andra är mer känsliga och kan få stora utslag.
Vilka andra myggmedel kan du använda som är naturliga alternativ?
Om du inte vill kladda med myggmedel, men ändå vill ha något slags skydd mot krypen kan en myggjacka eller mygghatt vara ett bra alternativ. Det är viktigt att poängtera att det inte finns en garanti att samma myggmedel både skyddar dig och andra på samma sätt. Det bästa är därför att prova dig fram för att se vilket myggmedel som ger det största skyddet för dig.
Så väljer du den bästa formen av myggmedel efter behov!
När det är dags att välja vilken form av myggmedel du bör köpa så är det bra att du vet vilka olika former medlet kommer i. Det finns många olika receptfria läkemedel som kan hjälpa till vid myggbett.
Myggsalva, sprej, roll on eller gelform är de vanligaste typerna av myggmedel som både är lätta att applicera, men också mycket effektiva för att undvika att bli myggbiten. Många myggmedel har en stark doft, vilket inte är så trevligt att ha på kroppen. Det finns därför en del mer naturliga myggmedel som exempelvis har en svag doft av citron, men dem behöver du applicera oftare än dem med starkare doft.
En del föredrar salvor och krämer då de fungerar som djupverkande. För de som helst inte vill vidröra medlet är roll on och sprejflaskorna perfekta, då du sprayar dem eller drar produkten direkt på huden utan kladd.
Om du inte lyckas applicera myggmedlet i tid och blir biten, försök i den mån det går att inte klia på bettet. Detta gör att du undviker lokala hudinfektioner som du i värsta fall kan få av myggbett om du är extra känslig eller allergisk.
Om du väl blivit biten
Om du redan hunnit bli stucken av en mygga kan du lindra klådan med alsolsprit, eller kylbalsam. Det kan också kännas skönt att kyla området med en isbit eller badda med kallt vatten. Det finns receptfria krämer och salvor på Apoteket som innehåller hydrokortison som är bra att använda om bettet kliar mycket.
Det finns också receptfria tabletter mot allergi som du kan använda ifall din klåda är mycket besvärlig eller om du får stora svullnader av dina bett. Någonting du kan göra själv är att försöka att inte klia på dina bett. Klådan blir ofta värre om du kliar och betten kan bli infekterade om du kliar så hårt att huden där bettet sitter rivs sönder. Om du kan hålla dig från att klia på dina bett försvinner svullnaden fortare.
Vad kan du själv göra för att undvika myggbett?
Förutom myggmedel som är ett av de säkraste sätten att hålla de envisa myggen borta, kan du skydda dig till en viss del genom att bland annat tänka på hur du klär dig. Använd gärna ljusa kläder i ett myggtätt område. Myggor dras nämligen till mörkare färger. Försök även att ha på dig kläder som är så pass täckande som möjligt så myggen inte har mycket direkt hud de kan sticka dig på. Använd mygghatt och myggnät till tält, barnvagnar och barnsängar för att skydda när ni sover.
Myggor dras ofta till ljuskällor, så om du låter en lampa vara tänd, samlas myggen förmodligen i det området. Ha gärna även dörren stängd till ditt sovrum för att minska risken för myggor som samlas när det är dags att sova. Mygg har även en tendens att öka sina bett precis vid solnedgången innan det hunnit bli mörkt. Undvik därför gärna att vara utomhus den sista timmen innan solen går ned.
Många myggmedel är mycket effektiva för att förebygga myggornas kliande bett. Tänk dock på att vissa myggmedel inte bör användas på barn. Rådfråga gärna på närmaste Apotek om du är osäker om det myggmedel du har köpt bör användas på barn eller ej.
Vilket myggmedel som än passar dig bäst i smaken hoppas vi att du hittat en produkt som gör att du kan gå myggbettsfri sommaren lång!
Länkar och referenser:
Myggskydd hos Apotek hjärtat, MEDS
Läs mer
Campsite.se tipsar om hur du slipper myggbett