Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa lamellfräs 2023 – Skapa perfekta snickarfogar på ett enklare sätt!

1. Dewalt DW682K2. Makita PJ7000J3. Makita DPJ180Z
Dewalt DW682KMakita PJ7000JMakita DPJ180Z
Se priset härSe priset härSe priset här

Bästa lamellfräs 2023 – För möbelsnickare är en lamellfräs ett nödvändigt verktyg att ha med sig och gör att du kan få till perfekta snickarfogar. Lamellfräsen ger utfräsningar för något som kallas kex, vilket är ett alternativ till klassisk pluggning. Den bästa modellen för dig måste dock ha rätt egenskaper och funktioner för att du ska kunna arbeta metodiskt och med hög säkerhet.  

Vi har letat fram marknadens bästa lamellfräs och även två värdiga utmanare så att du kan göra en bättre investering. Jämför valen för att slutligen kunna välja en modell som passar det användningsområde som du planerar att använda den till och som också har försetts med de funktioner som du prioriterar. 

Topp tre lamellfräsar bäst i test 2023  

1.  Dewalt DW682K – vår favorit! 

 • 600 watt 
 • Upp till 20 mm skärdjup 
 • Fönster för säkrare användning 
 • Hög precision 

Högst upp på topplistan placerar vi DW682K från varumärket Dewalt som är ett relativt prisvänligt val med genomtänkta funktioner. Detta gör att du kan arbeta säkert och med bättre kontroll. Om du letar efter en effektiv modell som ger dig bra förutsättningar som möbelsnickare är DW682K en modell som vi vill rekommendera lite extra. 

Lamellfräsen har försetts med fasta djupinställningar för upp till 20 kex. Du har också möjlighet att göra ytterligare justeringar för att du ska kunna skräddarsy maskinen mer efter dina behov. Ett annat tillägg är att du kan justera skärdjupet på upp till 20 millimeter. 

Vid köp medföljer flera stycken olika tillbehör som ger dig fler möjligheter. Bland annat inkluderas spånpåse, dammutsug, HM-notfräs och förvaringslåda som gör lamellfräsen enklare att förvara. Denna mångsidiga modell har också en design med ett öppet fönster som ger dig en bättre översikt när du arbetar. 

 • 3.683,00 kr
 • 3.683,00 kr

2.  Makita PJ7000J – Stor kundfavorit! 

 • Sex olika skärdjupsinställningar 
 • Enkel att justera 
 • Ergonomisk design 
 • Frontskydd i aluminium 

Från Makita hittar du denna lamellfräs PJ7000J som har en högre effekt på 701 watt och kan användas för till exempel sammanfogning av trä eller spånplattor. Med maskinen kan du utföra längsgående spår och tack vare flera snabbinställningar kan du snabbt justera maskinen mellan olika uppdrag utan några verktyg. 

Lamellfräsen har sex olika skärdjupsinställningar, en exakt vertikal justering och en särskilt uppskattad funktion är maskinens design. Makita har tänkt till lite extra och maskinen har därför en ergonomisk form och flera delar är gjutna i aluminium vilket gör den robust och hållbar.  

Denna lamellfräs är elektrisk och har försetts med en 2,5 meter lång anslutningssladd för att ge dig en god rörelsefrihet när du arbetar. Ett annat bra val på marknaden. 

 • 3.169,00 kr
 • 5.067,00 kr

3. Makita DPJ180Z – Budgetvalet! 

 • Inbyggd varningslampa 
 • Exakt justering 
 • Batteridriven modell 
 • Flera skärdjupsinställningar 

Denna batteridrivna lamellfräs är ett mycket bra val av flera anledningar. Dels kan drivmedlet vara en stor fördel om du ofta arbetar i utrymmen där det inte finns uttag tillgängliga. Men utöver detta är DPJ180Z från Makita ett mycket prisvänligt val på marknaden och passar därmed flera olika hem. 

Här får du mycket för pengarna och trots sitt mer ringa pris har du flera adderade säkerhetsfunktioner och kan också justera maskins skärdjupsinställningar, vinkelanhåll och fräsdjup. De kombinerade funktionerna innebär att du kan arbeta med precision och även jobba säkrare. Om du letar efter en budgetmodell som ger dig goda förutsättningar är DPJ180Z ett bra val för dig. 

 • 3.307,00 kr 3.260,00 kr
 • 3.770,00 kr

Tänk på säkerheten när du väljer lamellfräs 

Att kunna arbeta på ett säkert sätt är A och O när du arbetar med maskiner och grövre material. Därför är det också viktigt att du väljer en lamellfräs som har rätt funktioner och som är designad med din säkerhet i åtanke för att du ska kunna arbeta mer tryggt. Detta är några punkter som kommer att ha betydelse för säkerheten när du jobbar med en lamellfräs: 

Dammutsug ger bättre översikt 

För att du ska kunna arbeta med bättre översikt på materialet är det alltid en fördel om maskinen antingen har ett inbyggt dammutsug eller i alla fall är kompatibel med ett sådant. Dammutsuget avlägsnar spån och damm när du fräser hål för kexen och du kan därmed arbeta med högre precision. Dessutom kan du säkerställa att inga fingrar är i vägen när du jobbar. 

Vibrationer och ljudnivå 

När du arbetar får du också mer kontroll om maskinen är designad för att minska vibrationer i handtaget (även när du arbetar med högre tryck) och dessutom att den har en lägre ljudnivå.  

Med en ergonomisk design kan du arbeta med mindre belastningar och är ett måste för dig som planerar att använda lamellfräsen inom ditt yrke. En lägre ljudnivå kommer också vara fördelaktigt för din hörsel, men du bör dock ändå alltid jobba med hörselkåpor och skyddsglasögon för att också skydda dina ögon från spån eller dammpartiklar som flyger omkring i luften. 

Viktiga funktioner vid val av lamellfräs 

När du väljer vilken typ av lamellfräs du ska välja är det också maskinens funktioner som du bör fundera lite över. Är det till exempel några särskilda funktioner som kommer göra en viss modell mer skräddarsydd för dig? 

Effekt på maskinen 

Precis som när du ska köpa något typ av elektriskt verktyg eller maskin är det viktigt att den modell du väljer är tillräckligt stark. Detsamma gäller också när du ska köpa en lamellfräs. Det finns idag maskiner på marknaden med en effekt på upp till 1 500 watt. 

Effekten har stor betydelse av flera anledningar. En högre effekt gör det enklare att få mer precision när du arbetar och påverkar också hastigheten. 

Skärdjup och inställning 

Skärdjupet har också stor betydelse och det är viktigt att du kan justera maskinens skärdjup för att passa materialet du jobbar med. En djupare inställning gör att du kan använda grövre lameller som sitter starkare.  

Oavsett vilket maximalt skärdjup du behöver är det en fördel om du kan justera inställningarna utan att det krävs några verktyg. Detta gör det enklare att skräddarsy maskinen efter dina behov. 

Bästa lamellfräs
Skapa snickarfogar till ditt trä med en lamellfräs

Tre vanliga frågor om lamellfräsar:   

Vad kan man använda en lamellfräs till? 

För en ovan hemmasnickare eller hantverkare är kanske en lamellfräs inte den allra första investeringen man behöver.  

Men faktum är att detta verktyg har flera användningsområden och kan bland annat användas för träskarvning, när du behöver sammanfoga till exempel bordsskivor eller för att skapa snickarfogar. Namnet avslöjar var den huvudsakligen är designad för – att skapa lameller som du fräser in i trämaterial. 

Vad använder man kex till med en lamellfräs? 

De lameller som man använder vid arbete med en lamellfräs kallas ofta också för kex. Detta är små träplattor som har en oval form och fungerar ungefär som klassiska träpluggar. Däremot anser många att de skapar en bättre stabilitet och kan också anpassas beroende på vilket typ av material du använder. 

En lamellfräs kan oftast skapa tre stycken olika där du kan välja mellan P0, P10 och P20. Det finns också lite andra mer ovanliga former av kex för specialuppdrag. När du fräser spår med lamellfräsen är det viktigt att du anpassar djupet för att passa det typ av kex som du ska använda. 

Ska man välja en lamellfräs med eller utan sladd? 

Det finns två olika typer av lamellfräsar på marknaden som du kan välja mellan. Förutom att funktionerna skiljer sig mellan olika modeller är det drivmedlet som är den allra största skillnaden.  

Du kan idag välja mellan elektriska modeller och sedan mer moderna batteridrivna alternativ som ger dig en ökad rörelsefrihet. Ett bra val när du arbetar på platser som har ett begränsat utbud av uttag eller när du jobbar utomhus. En nackdel är dock att du måste kompromissa med maskinens effekt och batteridrivna lamellfräsar är ännu inte lika starka som de elektriska alternativen.  

Men elektriska lamellfräsar har dock en sladd som kan ligga i vägen och det ger dig därför en ökad rörelsefrihet om du väljer en modell som har en något längre sladd. Gärna mer än 2 meter för att du ska kunna arbeta i mitten av rummet. 

Hur valde vi produkter till vår topplista? 

Vi påbörjade arbetet med denna artikel genom att läsa på mer om en lamellfräs egenskaper och vilka funktioner som är särskilt viktigt att kika på. En lamellfräs är trots allt inte en särskilt vanlig investering. Även fast det är en nödvändig investering för vissa typer av arbeten och i vissa yrken, kan det vara svårt att avgöra vilken modell som sticker ut från mängden på marknaden. 

Den information som vi samlade på oss var sedan vad som la grunden för de tre produkter som vi valde att inkludera på vår topplista. Dessutom hade andra recensioner, tester och även kundomdömen stor påverkan på vilka modeller vi slutligen valde ut. 

För att du ska kunna göra ett skräddarsytt val är det dock viktigt att du tar personliga omständigheter i åtanke och funderar på vilken modell som kommer fylla sin funktion bäst för dig. Med de bästa förutsättningarna kan du arbeta med full kontroll och därmed mer säkert.  

Källor: 

https://bygg.se/lamellfras-sa-fungerar-den/

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa lamellfräs

Proffsmagasinet
Prisjakt
Pricerunner

Lämna en kommentar