Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa ritplatta 2024 – Underlätta illustrering! 

1. Wacom Intuos Bluetooth Medium Ritplatta2. Wacom Cintiq 16″ Ritplatta3. Wacom One 13
Wacom Intuos Bluetooth Medium RitplattaWacom Cintiq 16Wacom One 13
Se priset härSe priset härSe priset här

Bästa ritplatta 2024 – Har du ett intresse för illustration eller bildredigering är en ritpenna ett smart verktyg att investera i. Detta är även ett gott komplement till en datormus som underlättar arbetet för designers och kreativa användare. Ritplattor finns i flera olika storlekar och modeller vilket gör att det kan vara svårt att välja rätt.  

I denna artikel har vi valt ut tre ritplattor som är utmärkta för kreativt arbete där du kan rita, illustrera och bildredigera snabbt och enkelt! 

Vad är en ritplatta? 

En ritplatta är ett effektivt verktyg främst för illustratörer och designers, men är även användbar till andra kreativa användare. En ritplattas uppgift är att komplettera din datormus genom att du lättare kan rita på din ritplatta med hjälp av plattan och pennan som du ansluter till din dator.  

Du kan ansluta din ritplatta via USB eller trådlöst för att rita på samma sätt som du skulle göra med en vanlig penna på ett papper. Det finns många olika modeller på marknaden där en del har pek-eller touchfunktion som gör det ännu lättare att rita med.  

Hur fungerar en ritplatta? 

En ritplatta fungerar genom att du använder en penna att skriva och rita med som är tryckkänslig, istället för att använda din vanliga datormus. Fördelen med detta är att pennan  ger dig en större precision när du både tecknar, retuscherar och maskerar någonting. Ritplattor kan i de flesta fall ställas in så de både fungerar för höger-och vänsterhänta för att göra det lika lätt att skissa för alla. 

Ritplattan har inställningar som gör att du kan ställa in dem precis som din datormus om du är ute efter ett ergonomiskt alternativ. Du kan även ställa in hur ritplatta ska reagera på pennans rörelse för ett mer skräddarsytt sätt att arbeta på.  

Möjligheten att kunna rita digitalt som om du skrev på ett papper och dessutom kunna skriva med pennan för ett mer personligt resultat underlättar otroligt för den som arbetar med skisser och bildredigering dagligen. 

Topp tre ritplattor bäst i test 2024

1. Vårt toppval! Wacom Intuos Bluetooth Medium Ritplatta 

 • Trådlös 
 • Bra för nybörjare 
 • God rityta 
 • Lätt vikt 

Vår absoluta favorit av ritplatta är Wacom Intuos Bluetooth Medium på grund av ett flertal olika anledningar. Ritplattan är utrustad med en större rityta och passar därför nybörjaren eller den som använder större rörelser med sin penna. Ritplattan är trådlös via Bluetooth och behöver därför inte kopplas in av din enhet för att du ska kunna använda den.   

Pennan som medföljer känns väldigt naturlig i handen, någonting som gör det lättare att rita och skissa med den. Pennan är mycket tryckkänslig som gör att du kan styra hur linjen ritas på plattan beroende hur hårt du trycker pennan mot underlaget. Wacom Intuos Bluetooth Medium har en tryckkänslighet på 4096 trycknivåer och fungerar för operativsystem som Microsoft Windows 7 eller senare och Apple MacOS X 10.11 eller senare. 

Ritplattan är dessutom tunn på endast 410 gram, vilket gör att den är lätt att ha med sig även om den är större i storleken än sin lillebror Intuos S. Detta är ett perfekt val av första ritplatta då den har avancerade funktioner, hög prestanda och är otroligt prisvärd! 

2. Wacom Cintiq 16″ Ritplatta – Premiumvalet! 

 • Hög prestanda 
 • Hög parallax 
 • Utfällbara ben  
 • Smal 16 tumsskärm 

För den som är ute efter den mest avancerade och precisa ritplattan är Wacom Cintiq 16 så nära perfekt som du kan komma. Detta är ett premiumval som syns både i pris och prestanda. Denna ritplatta är utmärkt för grafiska designer, illustratörer eller de som har ett yrke där de skissar dagligen.  

Här får du en skärm med 1920 x 1080 HD, som gör att du ser ditt arbete i detalj samtidigt som du får en färgskala på 72% NTSC som gör att dina färger är verklighetstrogna. Ritplattan har utfällbara ben med gummifötter för ett mer ergonomiskt utförande och den digitala pennan är i världsklass. 

Pennan har en trycknivå på hela 8192 och kan därför känna igen de allra lättaste penndragen på ritplattan. Ritplattan ger en lutningsigenkänning på 60 grader som gör att dina penseldrag känns realistiska som om du skrev på ett papper. Wacom Cintiq 16 är den ultimata ritplattan för professionella designers. 

3. Wacom One 13 – Kundfavorit! 

 • God tryckkänslighet 
 • 13,3 tumsskärm 
 • Användarvänlig 
 • 19 graders lutning 

På tredjeplats har vi Wacom One 13 som är en ritplatta som fungerar som ett multiverktyg så du kan skapa fritt med olika penslar och pennor och den passar lika bra för nybörjaren som den med vana av ritplattor. Ritplattan har en tryckkänslighet på 4096 nivåer och en skärm på 13,3 tum som gör att du får en storlek som är lagom stor och smidig.  

Ritplattan är trådlös och du kan välja att antingen låta ritplattan ligga platt eller ställa in den på 19 graders lutning. Pennan är ergonomiskt utformad och ritplattan har en pappersliknande duk som gör att det känns som att du skriver på ett vanligt papper. Wacom One 13 är en stor kundfavorit som passar allt ifrån designers till hobbykonstnären. 

Tre vanliga frågor om ritplattor:  

Är det svårt att rita på en ritplatta?  

När du först börjar använda en ritplatta kan det kännas svårt och krångligt. Detta då varken ritplattan eller pennan kommer kännas exakt som när du ritar med vanlig penna och papper. Att lära sig att rita på en ritplatta är dock inte svårt och genom att öva och testa på olika funktioner kommer du snabbt se hur mycket lättare det blir med tiden och alla de goda fördelarna illustration på en ritplatta ger. 

Har trycknivåerna någon betydelse? 

Trycknivåerna på en ritplatta har betydelse för hur precist din platta ska kunna rita. Olika ritplattor har olika trycknivåer och när du trycker pennan mot plattan känner ritprogrammet automatiskt av hur tjock linjen du ritar blir. Ju högre värde din ritplatta har på trycknivåerna desto högre precision ger pennan och du kan få till även de allra minsta detaljerna.  

De flesta modeller av ritplattor har en penna med trycknivå på cirka 4096. Detta fungerar utmärkt till de flesta illustrationer, men om man vill nå ett så precist resultat som möjligt bör man investera i en ritplatta med 8192 trycknivåer. 

Vad bör du ha i åtanke när du ska köpa en ritplatta? 

När du ska köpa en ritplatta är det första du behöver fundera över vad du kommer vilja använda den till. Ska den användas för skrift, illustrationer eller både och? Utifrån detta kan du sedan bestämma dig för vilka slags funktioner du kommer behöva för den. Ritplattor kommer i många olika modeller, storlekar och trycknivåer. Här är det därför viktigt att du ser över dina behov och hur avancerat platta du kommer behöva.  

En kvalitativ ritplatta bör ha tillräckligt stor rityta för att du ska tycka att den är bekväm att arbeta med. Även skärmen du har på din dator har betydelse för den storlek du bör välja på din ritplatta. Har du en större skärm är det naturligt för många att även investera i en lite större skärm på ritplattan, medan de mindre modellerna är lättare att ha med sig.   

Specifikationerna för skärmen kan även variera beroende på modell. En del kommer med högre upplösning och andra som visar färger sanningsenligt. Du behöver även ha koll på om skärmen har hög parallax eller inte. Detta beskriver det avstånd som finns mellan pennstiftet och den digitala linjen.  

Att välja mellan trådlös eller uppladdningsbar penna är ett val du behöver göra beroende på hur du vill arbeta. För trådlösa pennor har du ofta en elektromagnetisk frekvens som är den som överför ström till pennan. Väljer du en trådlös modell behöver du inte byta batterier eller ladda den.  

Bästa ritplatta
Förenkla illustrering och redigering med en ritplatta

Vad för olika funktioner bör du titta efter? 

När du ska investera i en ritplatta finns det flera olika funktioner och faktorer du bör ha i åtanke. Alla kan ha nytta av en ritplatta, men den används ofta av grafiker, illustratörer och designers för att underlätta CAD-ritningar. Den använda även till bildredigering när du exempelvis retuscherar eller frilägger något och när du skissar för hand. 

Olika funktioner som kan vara bra att kika på är hur pennan är konstruerad. Pennan har ofta olika knappar som bland annat att aktivera suddgummit eller att den gör ett högerklick när den nuddar ritytan. Om du köper en ritplatta med en penna som kan känna av om pennan är vinklad kan du använda penselfunktionen som då återger vinkeln i programmet.  

Upplösningen är en annan faktor som du bör kika på när du väljer ritplatta. Upplösningen anges i Lines Per Inch, LPI och ju högre upplösning, desto bättre precision har pennan på ritplattan. Tiltfunktionen på pennan innebär att när du lutar pennan beter sig sträcket man ritar som om du hade haft en riktig penna att skissa med.

Om du har en bred och skarp spets kan du med fördel både rita breda och tunna linjer beroende på hur du håller din digitala penna, vilket gör att det känns som att du ritar med en vanlig penna på papper.  

En viktig punkt som många glömmer att kika efter är vad för program som ritplattan kan skissa och måla med. En del ritplattor har endast egna program som du kan använda plattan med, vilket begränsar vad du kan rita och illustrera. Se därför till att välja en ritplatta som även är kompatibel med populära rit-och bildbehandlingsprogram för en större frihet. 

Källor:  

https://www.scandinavianphoto.se/kunskap/valja-ritplatta

https://digitalfotoforalla.se/bildbehandling/darfor-ska-du-anvanda-en-ritplatta-nar-du-bildbehandlar

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa ritplatta

Conrad
Komplett
Prisjakt
Pricerunner

Lämna en kommentar