Bästa carporten 2023 – Förvara ditt fordon på ett säkrare sätt!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Palmako Robert2. GOP Arcadia3. Palmako Karl
Palmako RobertGOP ArcadiaPalmako Karl

Bästa carporten 2023 – Att bygga en carport på uppfarten är ett perfekt alternativ för dig som inte har ett inbyggt garage i hemmet eller som behöver extra förvaring för dina fordon. Denna robusta konstruktion skyddar din bil från regn och snö, vilket kommer att spara dig tid under vintermånaderna och även minska risken för rostskador från väderpåfrestningar.

Många carports ger dig också möjlighet för extra förvaring, såsom din cykel eller verktyg om du köper till ett passande förråd.

Men det är tyvärr inte bara att smälla upp en carport och börja använda den direkt, det krävs i de flesta kommuner bygglov för carports vilket du måste ansöka om innan bygget kan påbörjas. Men för att du ska spara tid och kunna göra en bra investering, har vi letat fram marknadens bästa carports. Stadiga och användarvänliga modeller som skyddar din bil och håller den mer säker!

Topp 3 bästa carports bäst i test 2023

1. Vår vinnare! Palmako Robert

 •  Plats för en bil
 •  Material: robust trä
 •  Klassisk design
 •  Målad med grundprimer

Denna rejäla och stilrena carport Robert från varumärket Palmako är ett perfekt komplement på din uppfart. Då carporten består av rejäla och väderbeständiga material, som även har målats med grundprimer för att färgen ska hålla längre och minimera behandling av träet.

Carporten är designad för att ha tillräckligt med plats för en bil eller två motorcyklar. Sex stycken stabila stolpar har kombinerats med ett robust tak, där du även har möjlighet att välja till flera tillval för att carporten ska bli ännu mer skräddarsydd. Däribland takavvattning som skyddar materialen lite extra och ger carporten en ännu längre hållbarhet.

Så om du letar efter en stabil och snygg carport att bygga upp för ett fordon, så är Robert från Palmoka ett mycket bra val. Dessutom säljs paketet till ett överkomligt pris som gör att den passar de flesta hushåll.

2. GOP Arcadia – Rymmer en bil!

 •  Rymmer en bil
 •  Enkel att montera
 •  Skyddande tak
 •  Material: aluminium

Carporten Arcadia från varumärket GOP är ett mer prisvänligt val och tillverkad av aluminium som huvudmaterial. Den rejäla konstruktionen med inkluderat tak, skyddar din bil från regn, snö och även solen. Inbyggt UV-skydd minimerar risken för väderskador på din bil lite extra. Ett mycket prisvärt val som gör att du kan parkera din bil under skydd!

Takdelen är tillverkad av 6 millimeters polykarbonat, som är extremt slagtålig och har även försetts med en kanalkonstruktion för att leda bort vatten och snö från taket för att det inte ska utsättas för onödig belastning under vintermånaderna.

Materialen är tillräckligt robusta för att carporten ska kunna användas året om, där konstruktionen även är flyttbar. Arcadia är särskilt designad för att kunna monteras och stå stabilt på samtliga underlag, så oavsett om du ställer den på grus, betong eller asfalt kommer den hålla ditt fordon säkrare. Ett prisvärt val som vi rekommenderar!

3. Palmako Karl – Rymmer två bilar!

 •  Modern konstruktion
 •  Skyddar från väderpåverkan
 •  Rymlig modell
 •  Mycket robust

Den dubbla carporten Karl från varumärket Palmako är ett utmärkt val för dig som har fler fordon i hushållet som behöver förvaras. Denna konstruktion är tillverkad av robust limträ och bevarar därför sin form och stabilitet längre.

Materialet skyddar även bilarna från väderpåverkan under hela året, så att dina bilar inte får rostskador eller utsätts för starkt solsken som kan påverka lackeringen negativt. Dessutom innebär det att du inte behöver kliva in i en bil på sommaren som är kokande varm, samtidigt som det minimerar skrapning av bilen på vintern.

Monteringen av carporten går snabbt och enkelt att utföra själv, så när du har fått bygglovet godkänt kan du planera vart carporten ska stå och sedan njuta av fördelarna som denna konstruktion ger dig!

Krävs det bygglov för att bygga en carport?

När du själv letar dig igenom marknadens utbud av färdigkonstruerade carports eller kanske går i banorna att bygga din egen carport från grunden är det några olika saker som du bör ha i åtanke. En färdig carport kan inhandlas hos många olika bygghandlare och företag. Detta ger dig framförallt fördelen att planritningarna redan finns och du behöver därmed inte anställa en firma eller rita upp detta på egen hand inför ansökan om bygglov.

Men vill du bygga allt från grunden själv måste du skicka in planritning, fasadritning, sektionsritning och en situationsplan. Du kan även göra detta på egen hand, alternativt anställa ett företag för att göra dessa ritningar åt dig. Men vad gäller då vid ansökan om bygglov och krävs det alltid bygglov för carports?

Bygglov krävs om carporten kommer stå i direkt anslutning till huset, nära en allmän väg eller om det är mindre än 4,5 meter från carporten och din tomtgräns. I de flesta fall behöver du alltså ansöka om bygglov. Detta gör du direkt till kommunen, som sedan kommer att handlägga ditt ärende och antingen godkänna eller avslå din ansökan.

Men det finns dock en undantag som gör att du inte behöver ansöka om bygglov och det är om carporten har mått som understiger 3 meter på höjden eller den har en yta som är maximalt 15 kvadratmeter. I dessa fall kommer konstruktionen istället att räknas som en friggebod och inget bygglov krävs.

Är du osäker på vad som gäller är det trots allt bättre att ta det säkra före det osäkra och faktiskt ansöka om bygglov. Det kommer inte att krävas alltför mycket jobb och säkerställer att du inte bryter mot några förordningar. Dessutom behöver du inte vara rädd för att carporten måste rivas om den bryter mot några av kommunens regler vad gäller bygglov.

Bästa carporten
Slipp ha ditt fordon oskyddat med hjälp av en carport

Tre vanliga frågor om carports:

Hur monterar man en carport?

En carport har visserligen en ganska stor konstruktion, men är faktiskt i de flesta fallen väldigt enkla att bygga upp på egen hand. Vid köp medföljer alltid en bruksanvisning som vägleder dig genom hela byggprocessen, dessutom kommer du att få information om vilka verktyg som krävs för att konstruktionen ska kunna byggas korrekt.

Om du inte känner dig bekväm med att själv sätta upp carporten, kan du även välja till montering vid köpet i de flesta fallen och därmed säkerställa att carporten byggs upp på ett riktigt sätt.

Kan man använda en carport året om?

De flesta carports är tillverkade av robusta material och ett stabilt tak som gör att de kan användas året om. Men detta beror då helt och hållet på vilken typ av carport du väljer att investera i. I jämförelse med ett garagetält som inte tål väderpåverkan lika bra som en carport, är detta en mer rejäl investering som du kan ha monterad på uppfarten året om. Samtliga modeller på vår topplista är exempel på perfekta val som du kan använda året om.

Hur stor behöver carporten vara?

Hur många bilar har du? Detta är den huvudsakliga frågan som du måste ställa dig själv inför köpet av carport. Har du en bil så räcker gott och väl en mindre modell, medan det krävs en större konstruktion om du har fler bilar som du vill parkera under skyddande tak.

Många carports ger dig också fördelen att de har inbyggda förråd, alternativt förråd som du kan köpa till. Detta gör att du även kan förvara redskap, biltillbehör och dina trädgårdsmöbler på ett säkrare sätt och som ger dig möjlighet att organisera dina tillhörigheter bättre. Men gör ett val som passar dig!

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

Idag har de flesta en bil för att ta sig runt i, men däremot är det inte alla bostäder som har ett inbyggt garage eller plats där du kan förvara ditt fordon undan vind, regn och snö.

Om du är trött på att skrapa bilen under vintern eller precis har köpt en ny bil som du vill hålla undan vädret, så bör du kika på en robust carport. Konstruktionen kan monteras direkt på uppfarten eller till och med din allokerade parkeringsplats om du får godkänt för detta.

När vi letade igenom marknadens utbud och läste på om carports, bygglov och hur de bör vara konstruerade för att uppfylla sin funktion var det framförallt några saker som vi fann extra anmärkningsvärda.

Därför hade vi material, konstruktion, rymlighet och dess skyddande förmåga särskilt i åtanke när vi valde ut carports till topplistan. En bra kombination av dessa ger en modell som skyddar din bil från flera olika typer av väder och som är robust nog att stå monterad på uppfarten året om. Du behöver endast välja en som passar ditt hushåll och antal bilar som du har!

Källor och referenser:

https://www.hus.se/carport/
https://tradgardsskolan.se/basta-carport/

Vi har jämfört carports avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Buildor
Byggmax
Gardenstore

Lämna en kommentar