Bästa attefallshuset – perfekt som fritidshus som kan byggas direkt på tomten!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Vibostugan Njuta2. Palmako Attefallshus Pernilla3. Sorselestugan Funkis 24
Vibostugan NjutaPalmako Attefallshus PernillaSorselestugan Funkis 24

Bästa attefallshuset – Ett attefallshus kan användas till flera olika saker. Många använder som ett komplement till det större huset på tomten och kan då användas som en gäststuga, växthus eller förråd. Lite större modeller av attefallshus kan du även använda som fritidshus eller bygga upp vid din kolonilott. I vissa fall krävs det dock bygglov innan huset kan börja byggas på tomten, så säkerställ att du hör med din kommun innan du beställer hem ditt nya attefallshus.

Vi har sammanfattat en topplista med de tre attefallshus på marknaden som vi finner lite extra utmärkande. Det bästa attefallshuset Njuta från Vibostugan har en mycket trevlig design och robust konstruktion som vi tycker du ska kika lite extra på!

Topp 3 bästa attefallshus bäst i test

1. Vår vinnare! Vibostugan Njuta

 • Storlek: 25 kvadratmeter
 • Obehandlat trä
 • Fin design
 • Rejäl konstruktion

Attefallshuset Njuta från Vibostugan har en lika praktisk design som huset är snyggt att kolla på. Njuta kommer snabbt att bli ett fint inslag i din trädgård, på strandtomt eller som ett fint gästhus.

Njuta levereras med färdigmonterade väggmoduler och takspetsar, som underlättar monteringen avsevärt. Dessutom gör det huset mer robust och utöver detta inkluderas också råspont och underlagspapp för att du ska få ett komplett kit utan krångel.

Vill du att huset ska var mer multifunktionellt kan du även vid köp välja till isoleringspaket och taksystem efter smak och tycke. Letar du efter ett fint attefallshus som är enkel att montera så kommer du att älska Njuta.

2. Palmako Attefallshus Pernilla – Tillverkad i robusta material!

 •  Material: Nordisk gran
 •  Storlek: 24,6 kvadratmeter
 •  Inkluderat sadeltak
 •  Anpassad planlösning

Detta attefallshus Pernilla från varumärket Palmako är tillverkat av nordisk gran och har därför en mycket rejäl konstruktion och blir ett fint inslag i trädgården. Därefter kan du själv avgöra om du vill använda attefallshuset som en gäststuga eller för extra förvaring. Eftersom du även kan anpassa planlösningen, kan du skräddarsy bygget efter vad du planerar att använda huset till.

Attefallshuset har en storlek på 24,6 kvadratmeter och inkluderat sadeltak och två olika storlekar av fönster adderar detaljer och ger ett trevligare intryck. Dessutom kan du även använda huset som ett mindre fritidshus om så önskas. Både väggar och tak skyddas med hjälp av ett fibermembran och gör därför materialet extra hållbart. Ett mer prisvänligt attefallshus med flera fördelar!

3. Sorselestugan Funkis 24 – Fin design!

 •  Material: Furu
 •  Storlek: 24 kvadratmeter
 •  Två olika rum
 •  Du väljer vart fönstret ska placeras

Detta lite lyxigare attefallshus Funkis 24 är tillverkad av rejäla material och tillägg som gör det mycket användarvänligt och multifunktionellt. Perfekt både för extra förvaring på tomten eller som ett mindre fritidshus. Vid köpet kan du även komplettera med flera extra tillbehör som gör att du kan skräddarsy huset precis som du vill ha det.

Inkluderade fönster kan placeras vart du vill och två lika stora rum ger dig gott med utrymme och förvaringsmöjligheter. Ett mycket väldesignat och robust hus som kan användas på flera olika sätt!

Krävs det bygglov för att bygga ett attefallshus?

Tyvärr gäller det inte bara att välja ett attefallshus som passar dig och din tomt, för att sedan bygga upp det när huset anländer. I många fall krävs det att du ansöker om bygglov för att du faktiskt ska kunna bygga upp attefallshuset, utan risk för att du får böter eller behöver riva det. Innan du köper ett attefallshus ska du därför ansöka om bygglov hos din kommun och även informera dem i samband med detta om hur stort attefallshuset kommer att vara.

Men om du äger tomten, varför begärs det att du ansöker om ett bygglov? Tyvärr så är det inte alltid själv man kan avgöra huruvida bygget kommer att påverka grannar, sikten från vägen eller naturen omkring. Det är därför som man enligt bygglagarna som råder i Sverige, måste ansöka om bygglov i särskilda fall. Men när behöver du då ansöka om bygglov för attefallshus och när behöver du inte?

Ett attefallshus kräver inget bygglov om det uppförs i närheten av huset och har en maximal höjd på 4 meter. Om huset kommer att ligga mer än 4,5 meter intill tomtgränsen, måste du dock prata med dina grannar för att du inte ska behöva ansöka om bygglov. Efter deras godkännande kan bygget påbörjas.

Däremot gäller andra förskrifter om du bor nära vatten, strand, järnväg eller väg. Det kan därför vara bra att höra med din kommun om vad som gäller i just ditt område, för att säkerställa att uppbyggnaden uppfyller de krav som gäller och för att du ska undvika konsekvenserna om du bryter mot Byggnadsnämndens lagar vad gäller bygglov.

Vart ansöker man om bygglov?

Om du har en tomtgräns som ligger nära huset eller planerar att investera i en större modell som gör att du måste ansöka om bygglov innan du monterar attefallshuset på tomten är det viktigt att du ansöker om bygglov hos rätt myndighet och även ansöker i god tid då det kan ta flera veckor innan du får svar på din ansökan om bygglov.

Så vart ansöker man om bygglov? Detta gör du till din kommuns byggnadsnämnd och anledningen till detta är att olika kommuner i Sverige har lite olika riktlinjer när det kommer till bygglov. Dessutom kommer kommunen att ha en god kännedom om omkringliggande terräng och marker. Du kan ansöka direkt på kommuns hemsida eller genom att kontakta kommunen via mail eller telefon. Du kan behöva komplettera med en ritning på attefallshuset så de är bra om du har valt ut vilken modell du ska köpa innan du kontaktar byggnadsnämnden.

Bästa attefallshuset
Investera i ett attefallshus – perfekt för trädgården

Tre vanliga frågor om attefallshus:

Kan man köpa ett attefallshus färdigmonterat?

Beroende på vilket typ av attefallshus du väljer ser monteringen lite olika ut. Men oavsett vilket du slutligen väljer så medföljer alltid en ritning, som underlättar när du bygger upp attefallshuset på tomten.

De flesta modeller inkluderar ett kit med väggar, tak och golv där du sedan har möjlighet att addera extra tillägg beroende på hur din budget ser ut. Däremot krävs det att du själv besitter rätt verktyg för att kunna följa ritningen till punkt och pricka.

Har du mindre erfarenhet av bygge så kommer det underlätta markant om du väljer en modell där både väggar och tak är färdigmonterade. Du behöver då endast sätta ihop samtliga delar, utan att behöva krångla med detaljbygget. Dessutom har du oftast möjlighet att anlita en byggfirma som kan göra jobbet åt dig. Bygget kommer visserligen bli något mer kostsamt, men du säkerställer också att attefallshuset är rätt monterat och att det sedan kommer hålla i ur och skur.

Hur stort bör ett attefallshus vara?

Standardstorleken på attefallshus ligger vanligtvis runt 25 kvadratmeter, men det finns också mindre och större modeller på marknaden. Beroende på vad du planerar att använda huset till så är det värt att kika på lite olika modeller, men ha också i åtanke att om höjden på huset överstiger 4 meter så krävs det bygglov och även om huset är mer än 40 kvadratmeter stort.

Vad ska man tänka på vid köp av attefallshus?

Det allra viktigaste är konstruktionen, valet av material, storleken och hur enkelt attefallshuset är att montera. Men detta innebär inte att det finns ett val på marknaden som passar samtliga individer, utan här gäller det att du funderar på hur stort huset ska vara för att passa dina behov och även om det är några särskilda tillägg som kommer göra attefallshuset till ett extra bra val för dig.

Material kommer att påverka hur robust huset står på plats och också hur lång hållbarhet attefallshuset har. Trämaterial är extra vanligt vad gäller attefallshus, då trä är väderbeständigt, robust och mycket hållbart. Furu eller gran är två material som sticker ut lite extra på marknaden.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

Ett attefallshus kan användas både som en praktisk förvaring, gäststuga eller som förråd. Du väljer själv och kan anpassa storleken på huset efter vad du planerar att använda det till och även välja till passande tillbehör. Vi har säkerställt att du, oavsett användningsområde kan hitta en passande modell på vår topplista som fyller sin funktion. Beroende på vilka tillval du gör ser dock priset lite olika ut, vilket är värt att ha i åtanke.

För att kunna välja ut vilka modeller vi ville inkludera var det flera olika faktorer som vägde in. Vi jämförde bland annat olika attefallshus material, konstruktion, hur enkla de är att montera och vilka extra tillägg som följer med vid köpet. Dessutom jämförde vi vår topplista med andra hemsidors topplistor för att säkerställa att vi har gjort ett rättvist och övervägt val av marknadens olika modeller.

Behöver du mer plats på tomten eller lite extra utrymme när du får gäster? Då kommer ett attefallshus att vara en perfekt investering. Genom att välja till veranda har du också möjlighet att använda din trädgård mer och ta till vara på samtliga av årets soltimmar!

Källor och referenser:

https ://www.bastihemmet.se/recensioner/basta-attefallshuset/

https ://xn--trdgrdslandet-cfbr.nu/basta-attefallshuset/

https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-bygglov/attefallshus/

Vi har jämfört Attefallshus avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Byggmax
Buildor
Skånska byggvaror

Lämna en kommentar