Bästa skärmaskinen för papper 2023 – skär papper snyggt!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

1. Rexel ClassicCut CL710 Guillotin2. Rexel A3 CL420 Laser3. DAHLE 507
Rexel ClassicCut CL710 GuillotinRexel A3 CL420 LaserDAHLE 507

Bästa skärmaskin – En bra skärmaskin för papper är ett måste på kontoret. Med en bra maskin kan du snabbt skära till ark och dokument i den storlek som du önskar. Det finns två typer av skärmaskiner; pappersgiljotin och rullskärmaskin. Pappersgiljotinen har generellt sätt en större skärkapacitet och kostar lite mer. Det är viktigaste är att välja en skärmaskin som passar kontorets behov, men eftersom det finns många olika modellerna kan det vara lite klurigt att välja rätt. Därför har vi i detta bäst-i-test gått igenom ett stort antal skärmaskiner och recenserat våra favoriter. För att alla ska hitta en maskin som passar deras budget har vi delat in dem i tre prisklasser; premium, mellan och budget. I detta test hittar du även en köpguide med svar på vanliga frågor.

Topp 3 bäst i test skärmaskin för papper 2023

Det finns ett nästintill oändligt utbud av skärmaskiner för papper. Priset kan variera från ett par hundralappar upp till flera tusentals kroner. Vad är det egentligen som skiljer de olika maskinerna åt och är det värt att betala så mycket för en skärmaskin? För att göra det lättare för dig att välja har vi testat och recenserat olika modeller. Här hittar du tre skärmaskiner som vi gillar extra mycket.

1. Premium: Rexel ClassicCut CL710 Guillotin

Skärmaskin bäst i test - Rexel Classic cut

Vinnaren i premiumkategorin i detta bäst-i-test är Rexel® ClassicCut™ CL710 Guillotine. Denna skärmaskin av giljotinmodell har allt som det moderna kontoret behöver. Det är en mycket säker och exakt skärmaskin som är tillverkad helt i metall. Den har smarta markeringar och rutnät som gör det mycket enkelt att skära papper med stor precision. Allt du behöver göra är att bestämma vilken storlek du vill ha och därefter staplar du de papper som ska beskäras. Ett stort plus för denna maskin är att upp till 50 ark kan beskäras på en och samma gång. Maskinen har ett okrossbart och genomskinligt säkerhetsskydd som gör att dina fingrar skyddas från det vassa skärbladet och eventuella vassa kanter på pappret. Dessutom har den ett kalibrerat vred som gör att du kan låsa och justera mätaren. Den integrerad pappersstyrning passar för A4, A5, A6 och A7 och storleksguiden anges i metriska enheter och tum. Denna lyxiga skärmaskin lämpar sig framför allt för kontoret som beskär papper dagligen samt för de som vill kunna skära papper säkert och med stor precision.

Fördelar:

 • Mycket säker och lättanvänd
 • Passar många olika pappersstorlekar
 • Kan beskära upp till 50 ark på samma gång

Nackdelar:

 • Kräver en rejäl budget
Se priset här!

2. Mellan: Rexel A3 CL420 Laser

Skärmaskin bäst i test - Rexel A3

Varumärket Rexel® är även vinnaren i vår mellankategori. Rexel® A3 CL420 Laser är en utmärkt skärmaskin av giljotinmodell som har en skärkapacitet på 25 ark. Den smarta laserfunktionen ger användaren en exakt precision. Den låsbara pappersklämman ger ytterligare stabilitet när du skär papper. Denna skärmaskin är lika praktisk som den är snygg. Den kommer med en vacker, slitstark och transparent akrylplatta samt en praktiskt integrerat handtag som gör att du enkelt kan flytta den. Dessutom har den rundade kanter som ger ett bra skärskydd. Den har även markeringar för de vanligaste formaten och en mätskala i centimeter och tum. Modellen klarar av att skära A3 format. Det är en mycket bra skärmaskin för papper som passar i alla typer av kontor!

Fördelar:

 • Snygg & praktsik design
 • Passar A3 format
 • Precis skärning tack vare laserfunktionen

Nackdelar:

 • Endast plats för 25 ark (80 gram) åt gången
Se priset här!

3. Budget: DAHLE 507

Skärmaskin bäst i test - Skärmaskin DAHLE 507

Om du letar efter en billig och enkel skärmaskin för hemmabruk är DAHLE 507 ett bra val. Testets budgetvinnare är en rullskärmaskin som är enkel att använda för papper och foton. Den har inga avancerade funktioner, men den fungerar för de enklaste beskärningarna som passar för hobbybruk. Tack vare dess genomskinliga presskena hålls pappret på plats och det är enkelt att skära. Denna modell får ett stort plus för de markerade fotoformaten samt den vertikala och horisontella mätskalan. Denna enkla maskin klarar av att skära upp till 7 ark åt gången.

Fördelar:

 • Billig
 • Passar för hobbybruk
 • Bra för foton

Nackdelar:

 • Skär endast upp till 7 ark åt gången
Se priset här!

Vanliga frågor om skärmaskiner för papper

Det finns skärmaskiner i flera olika modeller och prisklasser. Vissa av dem kostar flera tusentals kronor och därför är det inte konstigt att många har frågor och funderingar inför ett köp. Här svarar vi på de vanligaste frågorna om skärmaskiner för papper.

✅ Finns det olika sorters skärmaskiner för papper?

Ja, det finns generellt sätt två typer av skärmaskiner för papper; pappersgiljotin och rullskärmaskin. En pappersgiljotin är en skärmaskin med ett långt skärblad fäst på en arm som trycks mot pappret. Denna typ av skärmaskin kan oftast skära fler ark åt gången, ibland upp till 50 stycken. Därför passar denna typ av skärmaskin bra på kontor som ofta skär papper. Rullskärmaskinen har ett inbyggt skärhuvud på en skena. Genom att dra skärhuvudet på skenan beskärs pappret. Denna modell är oftast enklare och billigare än pappersgiljotinen.

✅ Vad ska man tänka på vid köp av en skärmaskin för papper?

När du väljer skärmaskin är det viktigt att välja den som passar dig och ditt kontor bäst. Det finns alltifrån enkla modeller som är avsedda för hobbyverksamhet hemma till avancerade modeller som ger ett precist skär. Nedan listar vi några frågor du bör ställa till dig själv vid val av skärmaskin för papper.

 • Hur mycket papper ska beskäras? Skärkapaciteten varierar stort mellan olika modeller. Om du vill kunna beskära många ark på samma gång utan att tumma på kvaliteten bör du välja en i giljotinmodell i premium- eller mellanklassen. Om du endast ska beskära några enstaka pappersark eller fotografier räcker det gott och väl med en billigare rullskärsmaskin.
 • Hur stora är papperna? Skärmaskiner finns i flera olika storlekar och det är viktigt att du väljer en som passar ditt behov vad gäller storleken på papperna du vill beskära.
 • Hur ofta ska maskinen användas? Om den används flera gånger per dag är det bättre att välja en dyrare modell som håller längre. De billigare maskinerna är gjorda för att användas vid enstaka tillfällen.
 • Var ska skärmaskinen användas? Detta är framför allt viktigt för säkerheten. Om den används av flera personer eller om den står i ett hem med barn är det viktigt att den har en ordentlig säkerhetsanordning.

✅ Vad kan en skärmaskin användas till?

Skärmaskiner för papper kan används till att skära många olika sorters pappersdokument, exempelvis broschyrer, visitkort, namnbrickor, reklamblad, fotografier, etiketter och vanliga pappersark. Vissa kraftigare skärmaskiner kan även skära plast, kartong och papp.

✅ Varför är vissa skärmaskiner dyrare än andra?

Priset på en skärmaskin beror dels på vilken typ av skärmaskin det är samt kvaliteten på skärbladet, skärkapaciteten, precisionen och säkerhetsanordningen.

✅ Hur tar man hand om en skärmaskin?

Det är ganska enkelt att ta hand om en skärmaskin. Se till att ta bort pappersrester efter användning för att undvika att de fastnar. Använd alltid skärlås för att undvika eventuella skador när den inte används. Om den inte har används på ett tag kan du damma av den innan användning.

✅ Behövs det några tillbehör för att använda en skärmaskin för papper?

Det finns många olika tillbehör och reservdelar till skärmaskiner. De vanligaste är skärblad, skärunderlägg och laserriktare.

Så här använder du en skärmaskin

Sammanfattning

En skärmaskin för papper är ett viktigt kontorstillbehör, men det kan vara lite klurigt att välja bland alla modeller. Därför har vi valt ut våra tre favoriter i detta bäst i test. Premiumvinnaren är Rexel® ClassicCut CL710 Guillotin som är en mycket säker och användarvänlig pappersgiljotin. Den passar dig som vill ha en riktigt bra och säker skärmaskin med stor precision. Vinnaren i mellanklassen är en annan pappersgiljotin från Rexel®, men denna gång är det A3 CL420 Laser. Denna modell är utrustad med laserfunktion och klarar av upp till 25 ark åt gången. Om du letar efter en mindre avancerad skärmaskin för hemmabruk rekommenderar vi budgetvinnaren DAHLE 507 som är en väldigt enkel, men välfungerande rullskärmaskin.

Vi hoppas att detta test hjälper dig att välja den skärmaskin som passar dig och ditt kontor bäst!

Lämna en kommentar