Köpguide Plastfickor – allt om de bästa plastfickorna!

Köpguide Plastfickor – Det finns alltid ett behov av bra och tåliga plastfickor på arbetsplatsen såväl som i hemmet. De kan används för att förvara, organisera och skydda dokument. Det är även populärt att använda plastfickor i fotoalbum samt för att skydda tidningar och andra dokument. Utbudet av plastfickor är stort och det finns många olika modeller. Utöver den klassiska modellen med öppen överkant kan du idag även välja färgade plastfickor, dubbelvikta fickor och många fler mer. För att hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av plastfickor har vi sammanställt denna praktiska köpguide. Här hittar du all information om plastfickor samt utförliga recensioner av några av de bästa plastfickorna på marknaden.

Att tänka på vid köp av plastfickor

När du köper plastfickor måste du utgå från ditt behov och dina preferenser. Du bör tänka igenom vad du ska använda plastfickan till, hur stor den måste vara samt om du har några preferenser angående färg och material. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du köper plastfickor.

Användningsområde

Vad ska du använda dina plastfickor till? Det är den viktigaste frågan du bör ställa dig själv. Det finns nämligen plastfickor för en rad olika ändamål. De vanligaste anvädningsområdena för plastfickor är:

 • Spara & arkivera dokument. De flesta kontor och arbetsplatser använder plastfickor för att spara, sortera och arkivera dokument. Plastfickorna som används för detta ändamål sätts oftast in i pärmar och därför måste du även tänka på plastfickans hålslagning och storlek så att den passar pärmen den är avsedd för.
 • Organisera dokument. Genom att sätta in papper och andra dokument i plastfickor i pärmar blir det enklare att organisera dem. Många väljer plastfickor med färgmarkering för att enklare kunna separera och organisera dokumenten i olika kategorier.
 • Skydda dokument och fotografier. Plastfickor hjälper till att skydda viktiga dokument och fotografier från skador. Även tidningar och andra föremål kan förvaras och skyddas i plastfickor.
 • Sammanfoga dokument. Plastfickor används ofta i jobbsammanhang för att sammanfoga flera pappersark på ett och samma ställe. Detta är vanligt i samband med presentationer och konferenser och ger ett mer professionellt intryck än att dela ut lösa pappersblad.

Storlek

Plastfickans storlek spelar stor roll för att den ska uppfylla sin funktion på bästa sätt. De vanligaste storlekarna är A4, A3 och A5. Om du är osäker på vilken storlek som du behöver kan du mäta dokumentets bredd och höjd och välja plastfickor som är minst 3 millimeter bredare och högre.

Tjocklek

Dessutom finns det olika tjocklekar på plastfickorna varav den vanligaste är 0,06 millimeter. Plastfickornas storlek variera från 0,03 upp till 0,12 millimeter. De tunnaste kan upplevas som sladdriga utan struktur, men de tar å andra sidan mindre plats i pärmarna. De tjockare ger mer struktur och bättre skydd, men de tar mer plats.

Olika sorter

De flesta känner till den traditionella traditionella plastfickan som är genomskinlig med en öppning i överkant. Visste du att det idag finns betydligt fler olika sorters plastfickor? Idag finns det även följande sorter:

 • Dubbelvikta plastfickor
 • Plastfickor med fack
 • Plastfickor med hål som är avsedda för pärmar
 • Plastfickor med öppning mot hålkanten (ryggen)
 • Plastfickor som är öppna upptill och ned en bid på långsidan
 • Plastfickor med färgmarkeringar
 • Kopieringssäkra plastfickor
 • Mappfickor
 • Plastfickor särskilt avsedda för foton
 • Fotoalbum med plastfickor

Yta

Det finns dessutom plastfickor med olika sorters ytor.

 • Transparenta plastfickor är den vanligaste sorten. Dessa är helt genomskinliga med en slät yta.
 • Präglade plastfickor är en mönstrad eller matt yta som som minskar risken för reflektion vid läsning och kopiering. Vissa av dessa går dessutom att skriva på.

Topp 3 Bästa plastfickorna

Det finns ett stort utbud av plastfickor vilket gör det svårt att välja ut de bästa sorterna eftersom det beror mycket på användarens behov. Vissa sorter är dock bättre än andra och vi har granskat utbudet för att välja ut tre stycken som vi gillar extra mycket. Vi inkluderar även en värdig utmanare som passar särskilt bra för personer som letar efter plastfickor för fotografier.

1. Signalficka A4 sort.färg – Bäst i test

Köpguide: Plastfickor - Signalficka

Denna fina plastficka i A4-format är ett måste på kontoret samt privatpersoner som gillar att organisera. Plastfickan är öppen i överkant och längs halva långsidan vilket gör det lätt att sätta i och ta ut dokument utan att de skadas. De smarta färgmarkeringarna på sidan gör att du enkelt kan sortera dokument i olika kategorier. Det är även möjligt att skriva på färgmarkeringarna vilket underlättar kategoriseringen. Plastfickan är med präglad yta och den är helt kopieringssäker och reflexfri. Tjockleken är 0,12 millimeter vilket ger stabilitet och bra skydd. Den är universalhålad vilket innebär att den passar i alla alla sorters pärmar. Den säljs i färgerna vit, blå, gul, röd och grön. Materialet är miljövänlig polypropylenplast och säljs i 10-pack och 100-pack. En fantastiskt bra plastficka med multifunktion!

 • 293,75 kr
 • 302,50 kr
 • 346,00 kr

Du hittar produkten här.

2. Nordic Brands Plastficka, A4, stansad, 60 mikrometer – Prisvärd klassiker

Letar du efter en traditionell plastficka till ett bra pris? Då passar denna klassiker från Nordic Brands perfekt. Det är en plastficka i A4-format som är 0,6 millimeter tjock. Den har en öppning högst upp och tillverkad i stabil polypropylen. Med 11 hål passar den för de allra flesta pärmar och mappar. Det genomskinliga materialet passar utmärkt för att förvara papper och samt för daglig användning för att skydda dokument från spill. Dessutom är denna plastficka kopieringssäker. Den säljs i flerpack med 100 stycken. Ett utmärkt val om du ska köpa många plastfickor för kontoret eller hemmet.

Du hittar produkten här.

3. Plastficka A3 frihängade med hål – Lyxvarianten

Köpguide: Plastfickor - Plastficka A3 frihängade med hål

Denna lyxiga plastficka passar för affischer och större dokument upp till A3-storlek. Den har öljetter i den översta kanten vilket gör det möjligt att hänga upp den. Den är tillverkad behandlad miljövänlig antireflex plast. Denna frihängande plastficka passar perfekt för kontor och butiker som vill skydda större dokument eller sätta upp affischer. Det är en mycket stabil plastficka som ger ett professionellt intryck. Den säljs i 10-pack.

Du hittar produkten här.

Exclusive Line Super Album Blå – Utmanare

I denna köpguide har vi även valt att inkludera en utmanare. Exclusive Line Super Album är ett fotoalbum med plastfickor. Denna produkt passar utmärkt för dig som vill skydda dina fotografier på bästa sätt. Albumet har plats för 300 fotografier i standardformatet 11×15 centimeter. Bildorienteringen är liggande och det går att anteckna vid sidan av plastfickorna. Albumet innehåller 100 vita sidor som är omgivna av en kraftig pärm som ger en exklusiv känsla. Albumet finns även i andra färger, bland annat svart.

Du hittar produkten här.

Vanliga frågor vid köp av plastfickor

✅ När används plastfickor?

Plastfickor har ett brett användningsområde, men används framför allt på kontor för att organisera och skydda dokument. De används även för att skydda fotografier, tidningsklipp, tidningar och andra viktiga dokument.

✅ Finns det olika sorters plastfickor?

Ja, det minns många olika storlekar, modeller, tjocklekar och ytor på plastfickor. Därför bör du alltid utgå från ditt behov och plastfickan användningsområde när du köper plastfickor.

✅ Vad är ett fotoalbum med plastfickor för något?

Fotoalbum med plastfickor är särskilt utformade för att skydda fotografier. Bilderna får plats i fickor med exakt rätt format vilket gör att de lättare håller sig på plats.

Sammanfattning

Det finns alltid ett stort behov av plastfickor i hemmet och på kontoret. Det finns dock ett enormt utbud av olika sorter och storlekar. Som konsument är det inte helt lätt att hitta rätt plastficka. Därför har vi sammanställt denna köpguide med tips på vad du bör tänka på när du köper plastfickor.

Vi undersökte även utbudet av plastfickor på den svenska marknaden och valde ut tre stycken som vi gillade extra mycket i kategorierna Bäst i test, Prisvärd klassiker och Lyxvarianten. Vi inkluderade även en utmanare som passar särskilt bra för personer som letar efter plastfickor för fotoalbum.

Vi hoppas att denna köpguide hjälper dig att hitta de bästa plastfickorna för ditt behov!

Mer ordning och reda:
Bästa skärmaskinen
Bästa arkivskåpet
Staples

Lämna en kommentar