Bästa arkivskåpet – effektiv förvaring i hängmapsskåp!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

1. Håbeco Hängmappsskåp 4-lådigt 60P2. Nordic Brands Arkivskåp 4 lådor3. Hängmappsskåp standard 4 lådor
Håbeco Hängmappsskåp 4-lådigt 60PNordic Brands Arkivskåp 4 lådor Hängmappsskåp standard 4 lådor

Bästa arkivskåpet – Förvaring och smidig hantering av dina viktiga papper och dokument är A och O när du arbetar på kontor. Att kunna organisera och skydda dina pärmar eller värdehandlingar underlättar ditt arbete och ger dig en säkerhet om dessa dokument inte finns sparade elektroniskt. Ett arkivskåp kan då vara precis det du behöver. Det finns ett brett sortiment av skåp på marknaden som passar minst lika bra på kontoret som i hemmet – en del även med brandskydd!

Vi har listat de bästa arkivskåpen i både enklare och kraftigare konstruktion som håller dina dokument på plats och i säkert förvar.

Topp 3 arkivskåp bäst i test 

1. Vårt toppval! Håbeco Hängmappsskåp 4-lådigt 60P

Bästa arkivskåpet Håbeco
 • Brandklass: 60P
 • Antal lådor: 4
 • Färg: Vit
 • Låsningstyp: Centrallåsning
 • Mått: 1409 x 441 x 499 mm

Håbeco hängmappsskåp är Sveriges i särklass mest sålda vertikalsskåp och vi förstår verkligen varför! Detta skåp används hos tusentals inom offentlig förvaltning och på kontor runt om i landet för säker förvaring av pärmar och hängmappar.

Håbeco hängmappsskåp används i första hand för brandskydd av viktiga papper och pärmar och är brandcertifierad brandklass 60P, för papper i 60 minuter. Detta innebär att skåpet kan stå emot en brand i 1 timme. Skåpet har 4 lådor som är anpassade för A4, men har även plats för hängmappsförvaring. Med ett brandskyddat skåp kan du känna dig trygg i att dina värdehandlingar inte förstörs ifall byggnaden sätts i brand.

Detta arkivskåp levereras med centrallås-nyckel, men elektroniskt kodlås finns även som tillval för den som föredrar denna låsningsmetod. Andra tillval som Håbeco erbjuder är bland annat pärmhållare, datamediainsats och separat låsning för en eller flera av dina lådor.

Vi kan starkt rekommendera detta arkivskåp för den som värnar om sina dokument och dessutom vill hålla dem säkra mot brand och stöld på bästa sätt!

Se priset här!

2. Nordic Brands Arkivskåp 4 lådor svart – Utrymmesbesparande design

Bästa arkivskåpet - Nordic brands
 • Kapacitet: 40 mappar per låda
 • Antal lådor: 4
 • Färg: Svart
 • Låsningstyp: Knapplås
 • Mått: 128,3 x 41,3 x 40 cm

På andraplats har vi ett klassiskt arkivskåp från Nordic Brands. Detta arkivskåp är ett förvaringsutrymme speciellt anpassat för hängmappar. Med fyra robusta lådor med svart yta har du ett arkivskåp som passar in i de flesta kontor.

Arkivskåpet har rymliga lådor som kan ta upp till 40 hängmappar per låda. Skåpet har en utrymmesbesparande design som underlättar för det du vill arkivera och spara. Det sitter även på en smart och säker låsfunktion så du slipper ha obehöriga i de lådor du vill hålla enskilda.

För att lyckas med detta har varannan låda ett enhetligt låssystem som gör att du kan välja vilka lådor du vill hålla låsta. På så sätt kan du fortfarande låta andra arbeta med de filer och mappar som du inte behöver ha låsta. Du kan därför underlätta filsäkerheten och organiseringen av dina kontorsartiklar och samtidigt göra det med stil!

Se priset här!

3. Hängmappsskåp standard 4 lådor– med centrallåssystem 

Bästa arkivskåpet - Hängmapsskåp standard
 • Kapacitet: 260 filer
 • Antal lådor: 4
 • Färg: Vit
 • Låsningstyp: Centrallåsning
 • 1,32 x 414 x 630 mm

På tredjeplats har vi ett arkivskåp som passar minst lika bra i ditt hem som på kontoret då dess design är konstruerad som en vanlig byrålåda. Hängmappsskåp standard 4 lådor är ett mycket smart och rymlig skåp för arkivering av dina dokument och kontorsmaterial.

Med fyra lådor får du plats med totalt 260 filer och skåpet har dessutom tumhål för enkel hämtning. Skåpet är tillverkat av lackerad stålplåt och har en vikt på 51 kilo. Tjockleken ligger på endast 1 millimeter så lådorna är mycket lätta och smidiga att öppna och stänga.

Arkivskåpet är utrustat med ett centrallåssystem med två nycklar som medföljer. Det gör att du kan hålla dina dokument säkra utan att någon obehörig kan få tillgång till dem. Arkivskåpets utseende gör att det smälter in fint med resterande inredning och vid inbrott blir det svårare att upptäcka att värdehandlingar bevaras i skåpet.

Se priset här!

Vem behöver ett arkivskåp?

Ett arkivskåp fungerar som en förvaringshylla för dokument, pärmar och andra kontorstillbehör. Det är optimalt för förvaring i kontorslandskap, men även i hem som har rum som används som kontor. I ett arkivskåp kan du snabbt och enkelt se alla dina samlade dokument och fördela pärmar och annat på ett organiserat sätt för att lättare hålla reda på dina papper.

Ett arkivskåp är även fördelaktigt för värdepapper och andra dokument som du är lite mer rädd om, däribland originalkontrakt, testamenten med mera. Vad som skiljer arkivskåp från vanliga förvaringshyllor är att de oftast är gjorda av mycket tåliga och robusta material. Lådorna är oftast större och rymligare och bättre sammansatta så du på ett enkelt sätt kan organisera och ordna med dina papper.

En annan fördel med arkivskåp är att du kan välja att låsa ditt skåp. Med ett flertal arkivskåp kan du även med hjälp av en bygel välja om en enskild låda ska vara öppningsbar, medan resten av skåpet är låst. Detta är bra ifall du har en del dokument sparade som du inte vill att någon annan ska kunna komma åt.

Många arkivskåp idag är också utrustade med praktiska elkodslås som förenklar öppning och stängning av skåpen i situationer där det är många som ska komma åt innehållet i lådorna. Med elkodslås behöver du heller inte hålla reda på nycklar, utan enbart komma ihåg din kod. Arkivskåp är därför en utmärkt plats för förvaring av viktiga dokument och minskar risken för stöld.

3 vanliga frågor om arkivskåp:

✅ Hur låser man ett arkivskåp?

Ett arkivskåp kan låsas både genom vridning av en vanlig nyckel eller genom elkodslås, beroende på vad som blir mest effektivt för den enskilda personen och hur många som behöver ha tillgång till arkivskåpet.

✅ Vad menas med arkivskåpsklassning?

När man talar om klassning gällande arkivskåp menar man brandklassning. Detta innebär att arkivskåpen testas och får en certifiering på att de besitter ett visst brandskydd. En del arkivskåp har en högre klassning än andra och säkerställer att dina dokument är säkra vid brand. Man räknar då ut hur länge skåpet kan stå intakt och skydda handlingarna vid en brand.

✅ Finns det olika slags arkivskåp?

Javisst, det finns olika modeller av arkivskåp du kan välja mellan efter behov. Allt ifrån klassiska skåp med utdragbara luckor, jalusidörrar, säkerhetsskåp, brandklassade skåp, hängmappsskåp och de med skjutdörrar. 

Arkivskåp med eller utan brandskydd för säkerhet?

Innan du köper ett arkivskåp är det en god idé att fundera på ifall du vill ha ett skåp med eller utan ett brandskydd. Skåp med brandskydd gör att priset på skåpet stiger en aning, men samtidigt kan du vara helt säker på att dina dokument eller CD-skivor står intakta vid brand.

Arkivskåp med brandskydd delas in i olika klasser beroende på hur länge de kan stå emot och skydda dokumentet vid en brand. De flesta arkivskåp på marknaden är konstruerade för att kunna skydda dina papper och värdehandlingar mot brand i 60-120 minuter.

Lås som skyddar vid inbrott

En del arkivskåp är även utrustade med stöldfördröjande skydd mot inbrott, vilket kan ha en avgörande skillnad för säkerheten av dina papper. Du behöver dock inte stöldsäkra hela arkivskåpet on du inte vill, det finns funktioner som gör att du kan hålla en låda låst medan de andra är öppna. På så sätt kan du hålla dina mest värdefulla dokument enskilda och säkra ifall det är många som behöver tillgång till skåpet.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista över bästa arkivskåpet

Vi har valt att jämföra olika slags arkivskåp och modeller mot varandra, utan att priset har varit det viktigaste. Vi har istället lagt mer vikt på storlek, funktioner, användarvänligheten och ifall skåpet är utrustat med brandskydd eller inte. Vi valde produkter genom att ställa fördelar mot nackdelar och har även tagit kundrecensioner i beräkning när vi gjort våra val.

Vad som är ett optimalt arkivskåp för den en person, kan vara för stort och otympligt för någon annan. Det är därför viktigt att ha i åtanke att du alltid bör köpa arkivskåp efter dina egna behov och utifrån vart du tänkt ha skåpet och till vilket syfte.

Vi rekommenderar dock starkt att du tittar lite extra på arkivskåp med brandskydd, då de är de enda alternativen som faktiskt kan rädda dina viktiga dokument ifall olyckan skulle vara framme. Vi hoppas att vår bedömning av kvalitativa arkivskåp har gett dig fler tips och information kring hur du bör tänka när du ska göra ditt egna val!

Läs mer:
Lyreco
Kontorsgiganten

Lämna en kommentar