Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa lamineringsmaskinen 2024 – få snygga dokument!

1. LAMINERINGSMASKIN GBC FOTON 30 A3 AUTO2. LEITZ ILAM LAMINATOR OFFICE PRO A33. GBC LAMINERINGSMASKIN INSPIRE A4, TERMISK LAMINATOR
LAMINERINGSMASKIN GBC FOTON 30 A3 AUTOLEITZ ILAM LAMINATOR OFFICE PRO A3GBC LAMINERINGSMASKIN INSPIRE  A4, TERMISK LAMINATOR

Bästa lamineringsmaskinen 2024 – Alla kontor behöver en välfungerande lamineringsmaskin. Laminering innebär att dokument läggs mellan två plastfilmer, eller en så kallad lamineringsficka, och klistras ihop med hjälp av en maskin. Skyltar, visitkort, fotografier, presentationer – i princip allt kan lamineras med en bra maskin. Laminering skyddar mot fukt, smuts och vätska och ger dessutom ett professionellt intryck. Det gäller dock att välja en maskin som passar kontorets behov. Det finns många modeller och priserna varierar kraftigt. I detta bäst-i-test har vi testat ett stort antal lamineringsmaskiner och utsett vinnare i tre olika prisklasser – premium, mellan och budget. Längre ner i testet hittar du även svar på vanliga frågor.

Topp 3 Bästa lamineringsmaskinen 2024

Det finns ett mycket stort utbud av lamineringsmaskiner på den svenska marknaden. Det är dock inte alla som behöver en avancerad maskin med massor av funktioner. För det lilla hemmakontoret räcker det oftast med en enklare modell. Därför har vi i utsett vinnare i tre olika prisklasser.

1. Premium: Lamineringsmaskin GBC Foton 30 A3 Auto

Bästa lamineringsmaskinen - GBC Foton 30 A3 Auto

Fördelar:

  • Helautomatisk och mycket lättanvänd
  • Mycket snabb
  • Uppfyller alla lamineringsbehov på kontoret

Nackdelar:

  • Den dyraste modellen i testet

Vinnaren i premiumkategorin i detta test är GBC Foton 30 A3 Auto. Denna modell är världens första helautomatiska lamineringsmaskin och fungerar för i princip alla sorters dokument. Aldrig tidigare har det varit så enkelt all laminera dokument. Allt du behöver göra är att placera dokumentet i det avsedda facket så matas det in automatiskt i maskinen när du trycker på startknappen. Det är möjligt att laminera upp till 30 stycken A4 eller A3 per laddning vilket sparar mycket tid. Det enda som krävs är att maskinen laddas med laminatkassetter. En startkassett på 75 mic medföljer och räcker till cirka 250 A4. En lampa på maskinen indikerar när det är dags att byta kassett. Det går att använda många olika tjocklekar på lamineringsfickorna och resultatet är perfekt. Den fungerar även för icke-standardformade dokument. Den smarta och användarvänliga kontrollpanelen gör att det är möjligt att växla mellan automatiska och manuella inställningar. Maskinen värms upp på mindre än en minut och går dessutom in i ett strömsparläge när den inte använts vilket är bra för miljön. Denna maskin är det absolut bästa valet för kontoret som laminerar med jämna mellanrum och som vill ha full flexibilitet.

Se priset här!

2. Mellan: Leitz iLAM Laminator Office Pro A3, silver, 80–175 μ

Bästa lamineringsmaskinen - Leitz iLAM Laminator Office Pro A3

Fördelar:

  • Snygg design
  • Snabb uppvärmning
  • Automatisk avstängning

Nackdelar:

  • Några begränsningar gällande dokumentens tjocklek

iLAM Laminator Office Pro A3 från varumärket Leitz är vinnaren i mellankategorin. Denna multifunktionella laminator fungerar utmärkt till mellanstora kontor såväl som till det ambitiösa hemmakontoret. På mindre än 60 sekunder värms maskinen upp och är redo att användas. Smarta LED-lampor indikerar när den är redo att användas. Den stängs av automatiskt när den inte har använts på ett par minuter vilket sparar ström. Den klarar av flera olika storlekar och tjocklekar, men är något mer begränsad än premiumvinnaren i detta test. Resultatet är dock mycket bra och eleganta design gör den till en värdig vinnare i mellanklassen.

Se priset här!

3. Budget: GBC Lamineringsmaskin Inspire A4, termisk laminator, svart, 2 x 75 μ

Fördelar:

  • Billig
  • Kompakt design
  • Bra för mindre dokument

Nackdelar:

  • Klarar endast av en tjocklek
  • 5 minuters uppvärmning

Testets budgetvinnare är Inspire A4 från GBC. Denna modell passar dig som vill ha en enkel, men välfungerande lamineringsmaskin för hemmabruk. Den är mycket lätt att använda och med en enkel knapptryckning får du snygga dokument. Den tar dock cirka fem minuter att värma upp och klarar bara dokument i A4-storlek eller mindre. Endast lamineringsfickor med tjockleken 2×75 mic kan användas i denna maskin. Designen är mycket kompakt vilket gör att den enkelt kan förvaras i ett skåp eller i en hylla när den inte används. Om du vet att du endast ska laminera några mindre dokument vid ett fåtal tillfällen är detta en passande lamineringsmaskin.

Se priset här!

Vanliga frågor om lamineringsmaskiner

Vid köp av en lamineringsmaskin är det många som har en frågor och funderingar. Utbudet är stort och priserna varierar från ett par hundralappar till flera tusentals kronor. Därför har jag sammanställt de vanligaste frågorna och svaren här.

Vad är en lamineringsmaskin?

En lamineringsmaskin är ett kontorstillbehör som gör det möjligt att plasta in ett dokument. Dokumentet som ska lamineras läggs först mellan två plastfilmer eller i en lamineringsficka. Därefter sker själva lamineringen i en särskild maskin som med hjälp av värme och/eller tryck sammanfogar dokumentet med plasten. Laminator är ett annat ord för en lamineringsmaskin.

Finns det olika sorters maskiner?

Det finns en mängd olika storlekar och modeller. Innan du köper lamineringsmaskin bör du fundera över ditt användningsbehov. Hur ofta ska den användas och vad är det som ska lamineras? Storleken på dokumenten spelar stor roll vid valet av maskin. En stor maskin kan laminera större dokument, men även flera mindre dokument på en och samma gång vilket sparar tid. De flesta lamineringsmaskiner har en valsbredd på A4, A3 eller A2. En maskin med större valsbredd ger möjligheten att laminera flera små dokument samtidigt vilket kan vara praktiskt i ett större kontor. Dessutom är vissa maskiner betydligt snabbare att värma upp vilket också är viktigt om kontoret laminerar ofta. Enklare maskiner har ofta en förinställd temperatur medan de mer avancerade maskinerna erbjuder möjligheten att ställa in både temperatur och hastighet. Du bör även fundera på vad det är som ska lamineras. Enklare kopieringspapper kan lamineras i en enklare modell, men tjockare papper eller fotografier kräver oftast en lamineringsmaskin där du kan ställa in hastighet och temperatur.

Hur lång tid tar det att laminera?

Det beror helt och hållet på vilken maskin du väljer. En enkel variant kan värmas upp på cirka 5 minuter och det är möjligt att laminera en A4 per minut. En mer avancerad modell kan värmas upp på cirka 1 minut och vissa av de bästa modellerna har kapacitet att laminera upp till fen stycken A4 per minut.

Vad kan en lamineringsmaskin användas till?

Lamineringsmaskinen är ett viktigt kontorstillbehör och används för att plasta in visitkort, namnskyltar, viktiga dokument, reklamblad, presentationer, fotografier och mycket mer. Lamineringen ger dokumentet en snygg finish och skyddar dessutom mot smuts och vätska vilket gör att de kan rengöras och återanvändas. Det är ett utmärkt sätt att ger dokumenten en längre livstid.

Varför är vissa lamineringsmaskiner dyrare än andra?

Precis som de flesta andra produkter så får du vad du betalar för. En dyrare lamineringsmaskin är mer avancerad än de billigare modellerna och klarar av att laminera olika typer av dokument i olika storlekar. Dessutom värms de upp snabbare och kan laminera fler dokument per minut. Tack vare olika temperatur- och hastighetsinställningar kan du skräddarsy lamineringen efter ditt behov och således få ett bättre resultat.

Behövs det några tillbehör för att använda en lamineringsmaskin?

För att laminera krävs det lamineringsfickor. Det finns olika varianter med olika tjocklek, ytskick och format. Det är viktigt att du väljer fickor som passar till din lamineringsmaskin. Tjockleken anges i micro och förkortas mic. Ju högre mic, desto tjockare är fickan. Vanliga tjocklekar är 75, 100, 125 och 250 mic. Det finns matta och blanka fickor varav de matta ofta är antireflexiva vilket gör det lättare att läsa dokumentet. Det finns lamineringsfickor i ett stort antal olika storlekar och format. Valet av lamineringsficka beror på användningsområde samt lamineringsmaskinens kapacitet.

Summering av testet för bästa lamineringsmaskinen

En lamineringsmaskin är ett av de viktigaste kontorstillbehören, men det finns ett nästintill oändligt utbud av modeller och storlekar. För att gör det lättare för dig att välja har vi utsett vinnare i tre olika prisklasser. Premiumvinnaren i detta bäst i test är GBC Foton 30 A3 Auto som är världens första helautomatiska lamineringsmaskin och fungerar för i princip alla sorters dokument. Mellanvinnaren är iLAM Laminator Office Pro A3 från varumärket Leitz. Denna multifunktionella modell passar till mellanstora kontor såväl som till det ambitiösa hemmakontoret. Budgetvinnaren är GBC Lamineringsmaskin Inspire A4 för dig som vill ha en väldigt enkel, men välfungerande maskin.

Vi hoppas att detta test hjälper dig att välja den bästa lamineringsmaskinen som passar dig och ditt kontor allra bäst!

Lamineringsmaskiner:
Lyreco
Kontorsgiganten

Lämna en kommentar