Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa dokumentförstöraren 2023 – skydda känslig information på bästa sätt!

1. Rexel Momentum X4152. Rexel Auto 60X3. Leitz IQ Slim Home Office P4
Rexel Momentum X415Rexel Auto 60XLeitz IQ Slim Home Office P4

Bästa dokumentförstöraren 2023 – En dokumentförstörare är en viktig maskin för dig som behöver bli av med känslig information på ett säkert sätt. Oavsett om letar efter en dokumentförstörare för företagets kontor eller för ditt hemmakontor finns det dock en del saker att ha koll på.  

Vilka egenskaper bör maskinen ha? Vilken säkerhetsklass är nödvändig för dina behov? Vilken typ av skötsel behöver en dokumentförstörare för en lång livslängd? Dessa frågor och mer svarar vi på här nedan! 

Men först och främst, här kommer våra tre favoriter från de bästa dokumentförstörarna på marknaden! 

Topp 3 dokumentförstörare bäst i test 2023  

1. Vårt toppval! Rexel Momentum X415 

 • Varumärke: Rexel 
 • Säkerhetsklass: P-4 
 • Makulerar: 15 ark/inmatning 
 • Korsskärning: 4×40 mm 
 • Behållare: 23 L 
 • Kontinuerlig drifttid: 2h 

Vårt toppval kommer från Rexel som grundades 1939 i Storbritannien och idag skapar innovativa och funktionella kontorsmaskiner.  Det som imponerar mest hos deras serie Rexel Momentum är den långa kontinuerliga drifttiden. Rexel Momentum X415 har kraften att makulera med en kontinuerlig driftstid på hela 2 timmar.   

Modellen kan makulera upp till 15 ark i en inmatning, så den makulerar inte bara längre, men också mer. Den klarar också av dokument som har gem eller häftklammer i hörnen. Dokumentförstöraren har också anti-jam teknologi som ser till att maskinen stannar automatiskt och matar tillbaka papper när för mycket papper matats in. På så sätt kan den fortsätta att arbeta så avbrottsfritt som möjligt.  

Rexel Momentum X415 har en hög säkerhetsnivå med säkerhetsklassen P-4. Den har korsskärning där bitarna blir 4×40 millimeter. Modellen kommer dessutom med en generös avfallsbehållare som rymmer hela 23 liter, vilket motsvarar 225 A4 ark. 

Något som naturligtvis också uppskattas är dokumentförstörarens tysta drift. Oavsett om du har maskinen på kontoret eller hemma leder detta till minimal störning. Modellen är också mycket användarvänlig, med intuitiva pekknappar som leder till enkel hantering av maskinen.  

Tyst, användarvänlig och med imponerande drifttid – det och mer gör Rexel Momentum X415 till ett utmärkt val för ett kontor med 1-5 personer, eller ett hemmakontor! 

2. Rexel Auto 60X – Tidsbesparande automatisk arkmatning! 

 • Varumärke: Rexel  
 • Säkerhetsklass: P-3 
 • Makulerar: 60 ark/inmatning 
 • Korsskärning: 4×45 mm  
 • Behållare: 15 L 
 • Kontinuerlig drifttid: Nej 

Vårt andra tips kommer också från varumärket Rexel. Den stora fördelen med Rexel Auto 60X är den automatiska arkmatningen. Till skillnad från Momentum X415 har den tekniskt sett inte kontinuerlig körtid. Istället har den dock möjligheten att makulera upp till 60 ark i en påfyllning, vilket beror på den automatiska arkmatningen.  

Den automatiska matningen innebär att du inte behöver stå vid maskinen och mata den med papper, utan du kan helt enkelt lägga en hel pappershög med 60 ark och låta maskinen mata sig själv! En av de största fördelarna med detta är naturligtvis att du sparar mer av din värdefulla tid. Det har beskrivits som att du kan spendera 98% mindre tid vid makulering på grund av denna funktion.  

Auto 60X kan makulera upp till 60 ark (80 g/m²) eller 65 ark (70 g/m²). Om du vill strimla färre papper manuellt har maskinen också ett manuellt inmatningsfack som kan ta upp till 5 ark åt gången. Maskinen klarar också av att strimla häftklamrar, gem och kreditkort.  

Modellen har säkerhetsklassen P-3, och papper matas ut i korstrimlade bitar på 4×45 millimeter. Avfallsbehållaren klarar av 15 liter, vilket motsvarar ungefär 100 ark. Dokumentförstörarens ljudnivå ligger på 59 dB. 

Rexel Auto 60X är perfekt för dig med mycket papper och lite tid, och kommer att vara en perfekt hjälpreda för ditt hemkontor. 

3. Leitz IQ Slim Home Office P4 – Kompakt och prisvärd! 

 • Varumärke: Leitz 
 • Säkerhetsklass: P-4 
 • Makulerar: 10 ark/inmatning 
 • Korsskärning: 4×28 mm  
 • Behållare: 23 L 
 • Kontinuerlig drifttid: 6 min 

Vår sista rekommendation kommer från tyska Leitz, vars historia började redan 1871. Idag är Leitz ett ledande varumärke inom kontorsmaterial, och utvecklar högkvalitativa produkter med funktionalitet som främsta fokus. Deras dokumentförstörare Leitz IQ Slim Home Office P4 är inget undantag.  

Denna modell är ett bra val för dig som vill ha en kompakt dokumentförstörare för ditt hemmakontor och helst inte betalar för mycket för det. Precis som namnet antyder är denna maskin “slim” och kompakt, med en vikt på endast 6,5 kilo.  

Slim Home Office P4 kan strimla upp till 10 ark på en gång, och har en kontinuerlig drifttid på 6 minuter. När det gäller dessa specifikationer är modellen långt ifrån lika imponerande som våra andra toppval. Däremot är priset lägre och gör maskinen ett fantastiskt prisvärt alternativ för dig som inte behöver strimla massvis med papper åt gången.  

Dokumentförstöraren har anti-jam teknologi, en enkel och intuitiv touch-kontroller, och en lättömd avfallsbehållare som klarar av 23 liter. Den har dessutom extra tyst drift för en lugnare arbetsmiljö.  

Kompakt, tyst och väldigt prisvärd. Leitz IQ Slim Home Office P4 är det perfekta valet för dig som vill ha en mindre dokumentförstörare som inte kostar skjortan, för enstaka användning på ditt hemmakontor.  


 

Vem behöver en dokumentförstörare? 

Det finns massvis med dokument som kan innehålla känslig information och som bör förstöras. Dokumentförstörare är därför en av de klassiska maskinerna du kan hitta på ett vanligt kontor. Även privatpersoner köper dokumentförstörare för sitt hem eller hemmakontor.  

Många papper behöver sparas, men det finns också en hel del dokument med privat information som du inte vill ska hamna i fel händer. En dokumentförstörare strimlar då dessa papper åt dig, för att hindra att andra kommer åt den känsliga informationen.  

En stor anledning till att ha en dokumentförstörare är för att minska risken av ID-stöld. Identitetsstöld ökar, och även om internetköp är en av de större anledningarna så finns det också ID-kapare som stjäl information ur människors skräp.  
 

kontorslandskap
Ett modernt kontorslandskap

3 vanliga frågor om dokumentförstörare: 

1. Hur använder man en dokumentförstörare?  

Det är mycket enkelt att använda en dokumentförstörare. Knapparna på maskinen är oftast enkla och intuitiva. Dokumentförstöraren har en ingång som ser lite ut som en brevlåda. Oftast matar du helt enkelt in papperet du vill förstöra in i hålet och låter dokumentförstöraren att strimla dokumentet. Vissa modeller har också automatisk matning, där du helt enkelt lägger in dokumenten och låter maskinen mata sig själv.  

Hur många ark du kan mata åt gången skiljer sig åt från maskin till maskin. Om du behöver strimla mycket papper åt gången är det därför bra att dubbelkolla detta innan du matar in arken. När avfallsbehållaren är full lossar du behållaren och tömmer den i pappersinsamlingen.   

2. Vilken typ av skötsel och underhåll behöver en dokumentförstörare? 

Med rätt skötsel och underhåll kan en dokumentförstörare hålla i många år. Om du vill förlänga din maskins livslängd är det bra att följa dessa skötselråd: 

 • Strimla endast torrt papper 
 • Mata den inte med för mycket papper på en gång 
 • Töm behållaren regelbundet 
 • Stäng av maskinen när den inte används 
 • Kontrollera regelbundet att pappersfragment inte fastnat bland knivarna 
 • Torka av damm på utsidan av maskinen 
 • Smörj knivarna enligt tillverkarens rekommendationer 

3. Vilken säkerhetsklass behöver jag från min dokumentförstörare? 

När du köper en dokumentförstörare ska det stå en säkerhetsklass mellan 1 och 7. Vad är skillnaderna mellan dessa klasser och vilken standard borde du leta efter? Här listar vi klasserna och deras specifikationer: 

 1. Klass 1 är den lägsta klassen, där papper blir strimlor med 7 millimeters bredd. Detta kan passa mer allmänna dokument som helst ska göras svårlästa.  
 2. Klass 2 förvandlar papper till strimlor med 3,9 millimeters bredd, och passar interna dokument som ska bli oläsliga. 
 3. Klass 3 korsstrimlar papper till bitar på 4 x 48 millimeter, och passar känsliga dokument från ett företag. 
 4. Klass 4 korsstrimlar papper till bitar på 3,9 x 40 millimeter, och passar hemliga dokument om ett företags organisation, exempelvis personuppgifter. 
 5. Klass 5 korsstrimlar papper till bitar på 2 x 15 millimeter, och passar hemliga dokument som kan skada verksamheter. 
 6. Klass 6 korsstrimlar papper till bitar på 0,8 x 12 millimeter, och passar väldigt hemliga dokument, såsom polisärenden.  
 7. Klass 7 korsstrimlar papper till bitar på 1 x 4,7 millimeter, och passar dokument med extremt hög säkerhet, till exempel papper som gäller rikets säkerhet.  

Klasserna 5 till 7 används alltså mest av myndighetsavdelningar eller advokatkontor. De flesta företag väljer en dokumentförstörare med säkerhetsklass 4. Vad du väljer att använda beror på dina dokument och dina behov.  
 

Hur vi skapade vår topplista 

För att hitta våra tre favoriter undersökte vi modeller från olika märken på marknaden. Vi jämförde specifikationer och fördelar med hjälp av guider och test.  

En av faktorerna vi prioriterade var naturligtvis prestandan. Detta då högre prestanda leder till sparad tid och därmed högre effektivitet för användaren. Den långa kontinuerliga drifttiden hos vårt toppval ser till att du inte behöver låta maskinen vila förrän efter 2 timmar. Med den automatiska arkmatningen hos vårt andraval behöver du inte ens stå där och mata in papper, utan maskinen matar sig själv.  

Hos vårt tredjeval valde vi en dokumentförstörare som inte klarar av lika mycket. Detta beror på att modellen hade andra fördelar, och på att många inte har ett lika stort behov av att makulera stora kvantiteter av papper. 

Naturligtvis är det också viktigt att maskinen är användarvänlig, så att den är lätt att använda och förutser användarens behov. Därför uppskattade vi modeller med intuitiva knappar och rymliga avfallsbehållare. Dessutom fick modeller med tyst drift plus i kanten – för vem vill inte ha en lugn arbetsmiljö?  

För personer som vill ha en dokumentförstörare till deras hemmakontor kan det också vara viktigt att ha en kompakt maskin som inte tar upp för mycket plats. Det gav vårt prisvärda tredjeval en fördel som säkert kommer uppskattas av många.  

Länkar och referenser:

Dokumentförstörare hos Kontorsgiganten, Kontorsnetto

Unboxing av Rexel Momentum X415

Lämna en kommentar