Bästa balansplattan 2023 – stärk ben- och fotmuskler med en balansplatta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Casall Balance Board II2. Abilica BalanceBoard3. Master Fitness Balance Board
Casall Balance Board IIAbilica BalanceBoardMaster Fitness Balance Board

Bästa balansplattan 2023 – Att ha en balansplatta hemma kan bland annat hjälpa dig förbättra din balans och stärka upp din muskulatur. Balansplattor, eller balansbrädor som de också kallas, används också mycket för prehab eller rehab. Då vi alla använder vår balans i de flesta av våra vardagsaktiviteter kan en balansbräda vara något för dig oavsett om du tränar mycket eller inte! Att de inte kostar särskilt mycket och tar lite plats är bara plus i kanten!

Vilka fördelar kan en balansplatta föra med sig? Är balansplattor säkra för just dig? Här ger vi dig svar på dessa frågor och mer. Men först tipsar vi dig om våra favoriter! Vilka balansplattor är bäst?

Topp 3 balansplattor bäst i test 2023

1. Vårt toppval! Casall Balance Board II

 • Varumärke: Casall
 • Diameter: 37 cm
 • Höjd: 8,5 cm
 • Max belastning: 250 kg

Balance Board II från Casall är helt klart en av de populäraste balansplattorna just nu. Casall grundades 1980 och har idag ett komplett redskapssortiment som är framtaget med en holistisk syn på träning.

Balance Board II är ett utmärkt verktyg för att förbättra din koordination och balans. Den fungerar väl för skadeförebyggande prehab, men också för rehab efter en skada redan skett. Efter en skada kan du bygga upp musklerna kring vrister, knän och vader. Allt detta gör den också till ett bra val för äldre personer som vill träna sina muskler och sin balans.

Förutom prehab och rehab kan balansplattan också användas tillsammans med styrkeövningar för att göra övningarna mer utmanande. Plattan hjälper dig förstärka träningseffekten av olika styrkeövningar. Speciellt under träning av bålens stabilisatorer kommer din kropp tacka dig för köpet av balansplattan. Eftersom Balance Board II klarar av en belastning på upp till 250 kilo passar den extra bra för dig som vill använda tyngre vikter när du står på brädan.

Casalls balansplatta är rund och har en rundad botten. Den har en diameter på 37 centimeter och är tillverkad i plast. På grund av att den är relativt lätt på endast 1 kilo, kan den också tas med på resor. En lätt balansplatta med hög maxbelastning och ett mycket överkomligt pris. Det kallar vi prisvärt!

2. Abilica BalanceBoard – Medium svårighetsgrad med höga kundbetyg!

 • Varumärke: Abilica
 • Diameter: 39 cm
 • Höjd: 6 cm
 • Max belastning: 250 kg

En annan storsäljare är BalanceBoard från Abilica, som också fått mycket höga kundomdömen. Flera konsumenter har lämnat högsta möjliga betyg för balansplattan, och det är något som alltid bådar gott.

Abilica är en av Nordens största försäljare inom träning och hälsa, och de står för högkvalitativa produkter med tilltalande design. Svårighetsgraden på deras BalanceBoard är beräknad till medium, och är utvecklad som hjälpmedel för att förebygga skador, stärka leder och anklar, och träna upp vader, säte och lår.

Balansplattan från Abilica är rund och har en kupolformad undersida. Med en diameter på 39 centimeter och en höjd på 6 centimeter, vilket gör den längre men lägre än vårt toppval här ovan. Den lägre höjden kan sänka svårigheten något, men kan vara positivt på sättet att många kunder har beskrivit produkten som att “ta väldigt lite plats”.

Om du vill göra armhävningar på BalanceBoard kommer du säkert uppskatta de två handtagen som finns på balansplattans ovansida. Dessa handtag kan utan tvekan underlätta vid flera olika övningar, samt göra den lätt att stuva undan när du inte använder den.

Den räfflade ytan på plattan ger dig ett stabilt grepp för fötterna så du kan balansera så säkert som möjligt. Balansplattan säljs till ett aningen dyrare pris, men för det du får känns den fortfarande som ett mycket prisvärt alternativ!

3. Master Fitness Balance Board – Lägre svårighetsgrad och budgetvänlig!

 • Varumärke: Master Fitness
 • Diameter: 39,6 cm
 • Höjd: 7,5 cm
 • Max belastning: 100 kg

Vårt sista tips handlar om Balance Board från det välkända varumärket Master Fitness. Varumärket Master grundades 1989 med målet att bli en leverantör som erbjuder de redskap som kunderna vill ha i en bra kvalitet och med snygg design. Deras balansplatta har en diameter på nästan 40 centimeter och en höjd på 7,6 centimeter.

Balansplattan har beskrivits av kunder som att inte ge lika stor av en utmaning jämfört med andra modeller. Därför kan den vara ett bra val för dig som vill ha en enklare balansplatta med en lägre svårighetsgrad. Perfekt för dig som finner balans utmanande nog som det är och vill sakta kunna öva upp balansen samt stärka din muskelstyrka.

Balansplattan från Master Fitness är försedd med plastbubblor på ytan som dessutom är räfflad. Det innebär att du kan få ett riktigt stabilt och skönt grepp på balansplattan. Modellen är främst till för personer som vill träna sin balans och koordinationsträning, särskilt gällande knäleder och fötter.

Då Master Fitness Balance Board har en lägre maxbelastning än våra andra rekommendationer passar den inte lika bra för dig som vill använda balansplattan med tyngre vikter. Men om det inte stämmer in på dig så är modellen en funktionell och enklare balansplatta som dessutom kommer till ett riktigt rimligt pris.

3 vanliga frågor om balansplattor:

1. Vilka fördelar finns det med att använda en balansplatta?

Att använda en balansplatta är något som alla kan ha nytta av, inte bara någon som skadat sig eller som börjat bli äldre. Den största fördelen balansplattor kan föra med sig är naturligtvis att den förbättrar din balans och finmotorik. Vi alla behöver balans i alla våra vardagsaktiviteter. Om du idrottar kan den förbättrade balansen och finmotoriken dessutom hjälpa dig att ha bättre precision när du tränar eller utför en sport.

Självklart används också balansbrädor för både prehab och rehab. Genom statisk balansträning på balansplattan hjälper du muskler att utvecklas, vilket både förebygger skador och främjar läkning. En extra fördel är också att du kan träna upp din reaktionsförmåga och få snabbare reflexer när du använder en balansplatta.

2. Hur använder jag en balansplatta säkert?

Det är relativt säkert att använda en balansplatta för de flesta. Men om du är orolig kommer här ett par säkerhetstips att ha i åtanke innan du börjar:

 1. Försök att inte ha en massa saker omkring platsen du tränar med balansplattan.
 2. Vissa väljer att ha en träningsmatta som underlag när de använder balansplattan. Om du har en träningsmatta kan detta få dig att känna dig säkrare.
 3. Se till att du använder passande skor, så att du kan ha ett stadigt grepp mot brädan och du inte glider av.
 4. Om du har benskörhet eller är lite äldre kan att ha på sig skyddande kläder vara ett sätt att öka säkerheten.

3. Kan jag använda en balansplatta för att gå ner i vikt?

Om du är intresserad av att hitta en träningsform som effektivt underlättar viktnedgång är inte balansplatta en särskilt direkt metod. Att bara använda en balansbräda förbränner inte mycket kalorier.

Det sagt, så kan du använda balansplattan för att öka svårighetsgraden i annan träning, exempelvis. med styrkeövningar. Det kan göra balansplattan till ett komplement som kan förbättra din precision i annan träning och därmed låta dig ge allt – vilket oftast ser till att du bränner fler kalorier.

Hur vi har valt våra favoriter

För att välja ut våra favoritbalansplattor undersökte vi olika modeller från olika märken på marknaden. Vi jämförde specifikationer och kundrecensioner och baserade också våra resultat på andra bäst-i-test och artiklar.

En av de viktigaste sakerna att ha i åtanke när du väljer en balansplatta är vilken svårighetsgrad du är intresserad av. Vi har därför försökt ta med balansplattor med olika svårighetsgrader. Ibland kan svårighetsgraden stå på produkten. Annars handlar svårighetsgraden delvis om storleken på balansplattan.

Om du är nybörjare kan du fundera på att köpa en balansplatta med lägre svårighetsgrad. När du är nybörjare kan du till exempel välja en balansplatta med lite större diameter, då de kan vara lättare att hålla balansen på. Oftast betyder en lägre höjd också att balansplattan är lite enklare att balansera på. Om du känner att du redan har bra balans kan du kika på balansplattor med mindre diameter och högre höjd.

Något annat vi höll utkik efter var maxbelastningen på balansplattorna. När en balansplatta klarar av högre belastning har du fler möjligheter i användning, då du exempelvis kan använda tyngre vikter i kombination med balansplattan. Dessutom betyder en högre maxbelastning ofta att hållbarheten på produkten är bättre. Med en högre maxbelastning är det mer troligt att modellen inte är känslig för att tappas och inte kommer gå sönder lätt.

Samtidigt som balansplattan ska klara av hög belastning och ha rätt svårighetsgrad för dig, måste den också komma till ett rimligt pris. Vilken balansplatta som är bäst för dig beror på vad du prioriterar och vilken svårighetsgrad du är intresserad av.

Vi hoppas vår artikel gav dig lite mer insikt i vad marknaden har att erbjuda och vad du ska ha i åtanke inför köpet av en balansplatta. Oavsett om du väljer en balansplatta från vår topplista eller inte hoppas vi du lyckas hitta den bästa balansplattan för dig!

Länkar och referenser:
Balansplattor hos Gymgrossisten

Exempel på övningar med balansbräda

Lämna en kommentar