Bästa betongslipen 2023 – slipa betong som ett proffs!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Makita NPC5000C 125 mm2. Flex LD 24-6 1803. Bosch GBR 15 CAG
Makita NPC5000C 125 mmFlex LD 24-6 180Bosch GBR 15 CAG

Bästa betongslipen 2023 – När du planerar att arbeta med betong och vill ha en fin finish och yta, så kommer en betongslip att vara en nödvändig investering. Oavsett om du behöver jämna ut betonggolvet eller raka till kanter och hörn, så är detta en användningsbar och justerbar maskin som gör jobbet enkelt att genomföra.  

En bra betongslip ska ha en kombination av flera olika punkter. Framförallt ska den vara säker att använda och ha en bra greppvänlighet. Utöver detta ska den vara justerbar och enkel att använda, oavsett tidigare erfarenhet. För att göra valet enkelt för dig, har vi skapat en topplista med tre modeller som vi tycker du ska kika lite extra på.  

Topp 3 betongslipar bäst i test 2023  

1. Vår vinnare! Makita NPC5000C 125 mm 

 • 5 meter sladd 
 • Effekten är justerbar 
 • Handtaget är gummibeklädd  
 • Ljudtrycksnivå: 91 dB(A) 

Betongslipen NPC5000C 125 mm från varumärket Makita är den vinnande modellen på vår topplista. Den har en väldigt jämn drift och själva maskinen är sammankopplad med en 5 meter lång sladd, för att du ska ha en god räckvidd när du arbetar. Detta i kombination med maskinens säkerhetsfunktioner och pris, gör den till en självklar vinnare.  

För att betongslipen ska vara en ren fröjd att arbeta med har den utrustats med ergonomiskt utformade handtag som är beklädda med gummi, för att ge dig ett skönt och stadigt grepp. Detta ökar då maskinens säkerhet och minskar risken för att du gör dig illa. Betongslipen har även en ganska lätt vikt på 4 kilo, för att den ska vara enkel att lyfta och arbeta länge med.  

Maskinens effekt kan du enkelt justera, för att anpassa styrkan efter vilket underlag du arbetar på och hur mycket som behöver slipas. NPC5000C är en lättanvänd betongslip med ett maximalt sågdjup på 125 millimeter.  

2. Flex LD 24-6 180 – Passar större ytor!  

 •  Effekt: 2400 Watt 
 •  Effektivt dammutsug  
 •  Skivdiameter: 180 millimeter 
 •  Utrustad med spindellås 

Detta är det allra bästa valet om du letar efter en betongslip som kan hantera större ytor och som har en starkare motor. Med sin effekt på 2400 Watt är LD 24-6 180 en maskin som du verkligen kan lita på. Den har även försetts med ett praktiskt spindellås och ett mycket greppvänligt handtag, för att göra hanteringen mer säker.  

Utöver detta är denna betongslip från varumärket Flex utrustad med ett mycket praktiskt dammutsug. Detta avlägsnar damm som annars hade försämrat din sikt, vilket därmed minskar risken för att du slinter. Maskinen startar upp väldigt mjukt och du kan sedan enkelt justera maskinens höjdinställning efter hur underlaget ser ut som du ska släta till.  

Med sin skivdiameter på hela 180 millimeter, klarar den av större ytor och passar perfekt för bland annat slipning av betonggolv. En utmärkt modell som gör större arbeten betydligt lättare.  

3. Bosch GBR 15 CAG – Utrustad med praktiskt dammutsug!  

 •  Total vikt: 2.6 kilo 
 •  Lång livslängd och garanti  
 •  Effekt: 1500 Watt 
 •  Väldigt precis och kantnära slipning  

Betongslipen GBR 15 CAG från det mycket populära varumärket Bosch, är en perfekt investering för bland annat grovslipning av betong. Slipen är försedd med en skivdiameter på 125 millimeter, vilket gör den till ett bra val för mindre till medelstora ytor. På grund av maskinens form ger den en väldigt precis och kantnära slipning.  

Om du redan innehar en eller flera maskiner från Bosch Professional-serie, så kommer du att finna denna modell extra användningsbar. Den är nämligen kompatibel med samtliga produkter ur varumärkets serie. Bland annat kan du ansluta Bosch M-klassdammsugare, för att göra arbetet i princip fritt från damm. Detta gör hanteringen mer säker och du undviker att damm hamnar i betongspåren.  

Maskinen har även utrustats med ett specialtillverkat tätningssystem, som skyddar både växellådan och maskinens motor från dammpartiklar. Detta ger då GBR 15 CAG en längre livslängd, vilket gör att du kan spara pengar i det långa loppet. Passar perfekt både för entusiastiska hemma fixare som professionella användare. 

 

När ska man använda en betongslip? 

En betongslip är ett måste när du ska använda detta funktionella material för att gjuta ett golv, bygga upp en mur eller bygga kanter till dina rabatter. Oavsett vad du använder betong till så kommer en betongslip att underlätta arbetet. Dessutom kan du få riktigt snygga och raka kanter för ett fint slutresultat.  

För att betongslipen ska vara praktisk att använda och falla dig i smaken, är det däremot några särskilda punkter som du bör prioritera. Maskinen ska ha en skräddarsydd skivdiameter för att passa de ytor den ska användas till. Den ska även ha ett greppvänligt och väl genomtänkt handtag, samt kunna justeras för att kunna användas till fler användningsområden.  

Så planerar du att gjuta betong eller arbetar med betong som sedan behöver behandlas? Då ska du kika på en anpassad slip för den yta den ska användas till. Detta kommer att göra jobbet så extremt mycket snabbare och enklare för dig.  

Bästa betongslipen
Slipa din ineteriör i betongmaterial

Tre vanliga frågor om betongslipar 

Vilka funktioner ska en betongslip ha? 

En bra betongslip ska kunna vara ganska anpassningsbar, för att kunna användas till lite olika typer av slipning. Det är viktigt att du kikar på betongslipens skivdiameter, för att avgöra hur stora ytor maskinen kan behandla. Detta är då särskilt viktigt om du planerar att använda den på golv eller liknande och då behöver en modell som är tillräckligt stor och kraftfull.  

Om du köper en för liten maskin kan det istället resultera i att du slösar tid, då maskinen inte kan behandla en större diameter på en och samma gång. Om du kommer att arbeta på mindre ytor är det istället viktigt att maskinen inte är för stor, då det kommer bli svårt att komma åt i hörn eller runt kanter.  

Utöver detta är säkerheten A och O vid köp av en betongslip. Liksom många andra mer kraftfulla maskiner på marknaden, kan de ge upphov till stor skada om de inte skyddar dig som användare och inte används på ett riktigt sätt.  

Just en betongslip kräver till exempel en utvecklad låsmekanik, alternativt att maskinen har en automatisk stoppfunktion, som gör att maskinen stängs av om den upptäcker fara eller kommer i kontakt med annat underlag. Till detta ska maskinen såklart även ha ett skönt handtag och gärna ha en väldigt jämn drift för att förhindra att du slinter under användning.  

Hur stor effekt bör en bra betongslip ha? 

Detta beror lite på hur stora ytor du tänker behandla och hur maskinen ser ut. Om du till exempel behöver slipa större betonggolv eller områden så rekommenderar vi att du kikar på en betongslip med en större skivdiameter på mellan 150-185 millimeter. För att den då ska vara tillräckligt stark bör maskinen sedan kompletteras med en motor som har en effekt på mellan 2000-2500 Watt.  

Om du däremot inte planerar att använda maskinen till särskilt stora uppdrag, kommer en mindre modell att ge dig fler fördelar. Kika då istället på en modell som har en skivdiameter på runt 125 millimeter och en effekt på runt 1500 Watt. Fördelen med dessa är att vikten är lägre, de ger en mer ergonomisk arbetsposition och kan användas längre, utan att dina armar blir trötta.  

Har greppvänligheten någon betydelse ? 

Greppvänligheten har alltid stor betydelse vid köp av handburna maskiner eller verktyg, detta för att maskinen ska vara säker att använda. Utan en bra greppvänlighet finns det stor risk för att du slinter under hanteringen och skadar dig. Greppvänligheten är någonting som du alltid bör väga in vid köp av kraftfullare maskiner.  

För att säkerställa att betongslipen du köper har en bra greppvänlighet, ska du kika på hur handtagen är utformade. Det är även en stor fördel om de är klädda med gummi eller liknande, för att du ska kunna få ett fast tag under hanteringen.  

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista 

När vi valde ut vilka produkter vi skulle inkludera i denna topplista, var det framförallt några saker som vi fokuserade lite extra på. Dessa var att inkludera tre stycken modeller av betongslipar med god greppvänlighet, som är enkla att hantera, samt har en väldigt justerbar design som gör att du kan skräddarsy den efter din egna användning.  

För att topplistan ska vara anpassad efter samtliga personers budget, har vi även haft priset i åtanke. Vi har därför inkluderat en utmärkande produkt i tre olika priskategorier, för att du ska kunna göra ett bättre val.  

Planerar du att arbeta med betong? Då kommer en betongslip att göra arbetet betydligt smidigare. Betong är ett material som kommer att kräva en del efterbehandling, för att bli rak och jämn. En betongslip kan därmed slipa till ojämna ytor, kanter eller veck som du inte vill ha kvar.  

En betongslip är ett lättanvänt verktyg som inte kräver någon tidigare erfarenhet. Slipa betong som ett riktigt proffs på hemmaplan med en anpassad betongslip som är anpassad för dig och den yta du behandlar!  

Länkar och referenser:

Slipmaskiner hos Proffsmagasinet, Verktygsproffsen

Finsk recension av Makita maskinen

Lämna en kommentar