Bästa vattenspridaren – Underlätta vattning av trädgården!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Gardena AquaZoom L2. Gardena Impulsspridare Med stativ3. Hozelock Pro 314 M2
Gardena AquaZoom LGardena Impulsspridare Med stativHozelock Pro 314 M2

Bästa vattenspridaren – Hur långdraget och tråkigt kan det kännas att spendera hela din lediga kväll med att vattna trädgården eller din grönsaksodling? För bästa resultat måste du även vattna vid rätt tidpunkt på dygnet, vilken kan vara knepigt om du jobbar sent eller har en väldigt hektisk vardag. Lösningen är då att använda en vattenspridare, som sedan kan kopplas samman med en timer om du vill ha mer tid över för annat.

Men för att vattenspridaren faktiskt ska fylla sin funktion är det viktigt att den är utrustad med rätt anslutning till ditt vattensystem, att den har en kapacitet som passar din trädgård eller användning, samt att den helt enkelt har funktioner som underlättar hanteringen.

Vi listar våra favoriter, efter noggranna jämförelser av marknadens utbud av vattenspridare. Den bästa vattenspridaren Gardena Aquazoom L, tycker vi är ett extra bra val om du letar efter en vattenspridare som är mycket multifunktionell och väderbeständig.

Topp 3 vattenspridare bäst i test

1. Vår vinnare! Gardena AquaZoom L

 • Jämn bevattning
 • Frostsäker
 • Inbyggt filtersystem
 • Multifunktionell

Denna bäst i test vinnare år 2020 från RedDot, är också vår favorit! Den besitter funktioner som gör den väldigt multifunktionell och i kombination med produktens fantastiska pris slår Gardena Aquazoom L alla andra modeller på marknaden.

Vattenspridaren är konstruerad med bland annat ett inbyggt filtersystem, som säkerställer att ingen smuts eller mindre partiklar letar sig in i spridaren och orsakar stopp. Detta ger då spridaren en väldigt jämn bevattning och denna oscillerande vattenspridare är designad för att användas på ytor så stora som 350 kvadratmeter. Men med en enkel justering, kan du även vattna dina mindre grönsaksland eller gräsmatta.

En annan mycket stor fördel med denna vattenspridare är att den är robust och tillverkad av väderbeständiga och frostsäkra material. Vill du ha en pålitlig och multifunktionell vattenspridare, så tycker vi att du ska kika lite extra på AquaZoom L från varumärket Gardena.

2. Gardena Impulsspridare Med stativ – Stor maximal bevattningsyta!

 • Justerbar bevattningsområde
 • Robusta tillverkningsmaterial
 • Med inkluderat stativ
 • Maximal kapacitet: 490 kvadratmeter

Genom att använda din vattenspridare tillsammans med ett stativ, kan du få en längre räckvidd och mindre vattenbildning. Gardenas Impulsspridare med stativ är därför ett mycket bra val om du har en större trädgård som behöver lite omsorg eller har stora odlingsmarker som ofta behöver vatten. Spara tid och energi och låt denna impulsspridare göra jobbet åt dig.

Denna vattenspridare från Gardena har en maximal kapacitet på 490 kvadratmeter, men då räckvidden enkelt kan justeras och även vattennivån och vinkeln kan regleras, kan du skräddarsy användningen för att passa både din trädgård och rådande väder.

För att vattenspridaren ska stå stadigt på både gräsmatta och jordbäddar, har både spridaren och stativet tillverkats av robusta material som tål både väder och vind. Ett utmärkt val för dig som letar efter en något mer kraftfull modell!

3. Hozelock Pro 314 M2 – Perfekt till grönsakslandet!

 •  Slädspridare av hög kvalitet
 •  Jämn bevattning
 •  Stabil konstruktion
 • Vattentryck: 1-10 bar

Den mycket prisvänliga slädspridaren Pro 314 M2 från varumärket Hozelock är lika funktionell att använda för vattning av dina grönsaksland som blomrabatter eller gräsmatta. Detta då modellen har försetts med ett vattentryck som enkelt kan justeras mellan 1-10 bar och spridaren ger en väldigt jämn vattenfördelning. Med mindre vattenbildning behöver du inte oroa dig för att dina grödor får för mycket vatten.

Pro 314 M2 har en cirkulär design, där du kan justera om du vill att spridaren ska vattna i 360 grader eller i en halvcirkel. Perfekt om du har grönsakslandet uppdelat och det är vissa plantor som kräver mer vatten än andra. Spridarens maximala räckvidd är 314 kvadratmeter, så har du väldigt stora odlingar bör du istället kika på modellerna ovan.

Vattenspridarens robusta konstruktion gör att den står stadigt på både grus, jord eller gräsmatta vilket också bidrar till dess multifunktionella användningsområde. Trots detta har vattenspridaren en lätt vikt på under 0.5 kilo och är kompatibel med de flesta vattenanslutningar. Ett prisvänligt val som därmed passar samtligas budget!

Vad är skillnaden på en oscillerande och en pulserande vattenspridare?

När man kikar på marknadens utbud av vattenspridare kommer man stöta på två stycken begrepp, som kan göra valet aningen förvirrande om man inte känner till dess innebörd. Detta är oscillerad och pulserande vattenspridare. Det är framförallt några saker som gör att dessa skiljer sig åt så markant, vilket vi ska kika lite mer på här.

Oscillerande vattenspridare

Denna typ av vattenspridare är särskilt anpassade för mindre eller medelstora trädgårdar på upp till 500 kvadratmeter. Dess typiska konstruktion är att vattnet går i en rektangulär stråle, vilket gör dem till ett extra bra val för vattning av gräsmattor. Vattenflödet är också väldigt jämnt och det är väldigt liten risk för vattenbildning, vilket kommer att få din gräsmatta att frodas.

Av marknadens alla val så är oscillerande vattenspridare de absolut vanligaste och är oftast något mindre kostsamma. Dess vikt är låg och kan enkelt anslutas till ditt vattensystem, för att sedan flyttas omkring i trädgården när så önskas.

Pulserande vattenspridare

Dessa typer av vattenspridare blir allt mer vanliga och passar större trädgårdar på runt 500 kvadratmeter eller mer. De är väldigt justerbara och har ett cirkelformat spridningsmönster, istället för en rak som de oscillerande modellerna har. Dessa modeller är vanligtvis något mer kostsamma, men då de är väldigt multifunktionella och kan täcka väldigt stora ytor kan de användas till både odlingar eller för vattning av din gräsmatta.

Bästa vattenspridaren
Håll din gräsmatta frisk och fin med en vattenspridare

Tre vanliga frågor när man ska köpa vattenspridare:

Vilken typ av vattenspridare behöver jag?

Beroende på hur stor trädgård du har och vad du faktiskt vill vattna, bör valet av vattenspridare baseras på detta. För att den ska fungera optimalt och ge rätt vattenmängd och vattentryck, bör du kika på vilket spridningsmönster vattenspridaren har och framförallt vilken räckvidd strålarna har.

En vattenspridare som du enkelt kan justera är att rekommendera, då det gör att du kan anpassa strålarna efter de grödor eller trädgård du har och dessutom kan basera vattenmängden beroende på hur vädret ska bli.

Finns det några risker med att använda en vattenspridare?

Genom att köpa en vattenspridare får du framförallt fördelar, du sparar tid på att vattna din trädgård och kan även planera vattningen bättre om den kombineras med en timer. Men med sagt, så finns det precis som med allt annat även några risker.

Om du planerar att använda vattenspridaren till dina barn, för att de ska kunna svalka sig själva när vädret är varmt är det framförallt en riskfaktor som du bör se upp för. Låt inte den tillkopplade vattenslingan ligga i solen. Istället för kallt vatten, kommer dina barn istället att sprutas med skållande hett vatten vilken i värsta fall kan leda till brännskador.

Innan du placerar ut vattenspridaren, låt vattnen rinna en stund innan användning. Detsamma gäller vid vattning, då dina plantor inte kommer att må särskilt bra om de vattnas med för varmt vatten.

Vad ska man tänka på vid användning av vattenspridare?

För att din gräsmatta eller grödor ska må som bäst är det viktigt att du anpassar vattenmängden och strålen. Det är också väldigt viktigt att du väljer rätt tidpunkt på dygnet, för när du sätter på vattenspridaren. Dina plantor kommer att må som bäst om de vattnas i slutet av dagen. Temperaturen kommer att vara mer ljummen och dina växter kan suga upp mer näring.

Valet av vattenspridare har därför väldigt stor betydelse, så gör ett anpassat val och dina grödor kommer att få bättre. Har du inte tid att själv ställa in vattenspridaren, kan du koppla den samman med en timer.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

Att använda en vattenspridare för bevattning av din gräsmatta, blomrabatter eller odlingar kommer att göra att du sparar massor av tid. Genom att koppla spridaren samman med en timer, kan du även enkelt ställa in hur länge och när på dygnet som du vill att spridaren ska gå på. Detta ger en optimal användning och plantor som frodas.

När du ska välja ut vilken vattenspridare som du vill investera i är det viktigt att du har dig själv och din trädgård i åtanke. Hur stora ytor behöver vattenspridaren täcka, hur jämn bevattning kräver dina växter för att må som bäst och när på året planerar du att använda vattenspridaren? Detta kommer nämligen ha stor betydelse för hur stabil och robust modell du behöver.

Det var också dessa punkter som vi hade särskilt i åtanke när vi jämförde marknadens produkter och valde ut de tre som vi slutligen recenserade. Samtliga vattenspridare på listan är robusta och multifunktionella, men vi har också vart noga med att inkludera lite olika typer av vattenspridare för att du ska kunna göra ett skräddarsytt val.

Gör dig själv och dina växter en tjänst och investera i en vattenspridare som gör jobbet åt dig. Du kan sedan spendera den tiden på att njuta av solen eller dina lediga dagar på semester, utan att du behöver oroa dig för din trädgård!

Källor och referenser:

https://www.fiskars.com/sv-se/tradgardsarbete/produkter/bevattning/vattenspridare

https://www.xeed.se/skotselguiden/valj-ratt-redskap/sa-valjer-du-ratt-vattenspridare.html

https://www.bygghemma.se/

Vi har jämfört vattenspridare avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos
Byggmax
Cdon
Gardenstore
Elon
Hemmy
Proffsmagasinet

Lämna en kommentar