Bli av med fotvårtor – Bästa vårtmedlen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Wartner pen2. Scholl Freeze Vårtborttagare3. Vårtfri
Wartner penScholl Freeze VårtborttagareVårtfri

Bli av med fotvårtor – Fotvårtor är ett av de vanligaste fotproblemen i Sverige, det drabbar oftast barn i skolåldern. Vårtorna orsakas av ett virus som gör att vårtan bildas och smittar vanligast via hudkontakt. Vårtorna är ofarliga, men kan vara psykiskt påfrestande för de som drabbas. Men du kan vara lugn, det går att behandla fotvårtor både på egen hand, och med hjälp av läkarråd.

Vi har listat några medel som behandlar och tar bort dina fotvårtor både enkelt och effektivt! 

Vad är fotvårtor och hur smittar de?

Fotvårtor uppstår av en infektion i huden som orsakas av virus som tillhör humant papillomvirus (HPV). Det finns över 200 olika typer av HPV-virus, däribland könssjukdomar eller de infektioner som kan ge en ökad risk för cancer. Fotvårtor är dock en ofarlig hudvårta som ger en förtjockning av huden och kan drabba alla, oavsett ålder. Vårtorna trivs bäst på händer och fötter, även om de också kan förekomma på andra områden på kroppen.

Fotvårtor uppstår under fuktiga och varma förhållanden och miljöer där det är lättare för viruset att spridas. HPV-viruset sprids ofta genom någon som redan är smittad, och fastnar på dina fötter och kan sedan utvecklas till en egen infektion om de sätter sig fast i huden.  

Fotvårtor sprider sig mycket lätt och snabbt via hud-mot-hudkontakt eller om du går på ytor och föremål där någon som är smittad har vistats. Viruset kan exempelvis sprida sig om du går barfota på ytor som blivit utsatta av viruset eller använder en nagelfil som tillhör någon som bär på viruset. Det är därför extra viktigt att du är försiktig när du vistas på offentliga platser där viruset lätt sprids, som i allmänna bassänger, duschar och omklädningsrum. 

Om du är van att gå runt barfota riskerar du tyvärr att bli smittad då chansen är stor att någon som redan har fotvårtor lämnat ifrån sig viruset. Om du själv redan är drabbad kan du också därför lätt sprida viruset vidare till andra. 

Vanliga symptom på fotvårtor

Det vanligaste symptomet vid fotvårtor, som ofta även är det som gör att du upptäcker smittan är att du ser en förtjockning av huden. Vårtorna är runda med en hårdare kant och kan ha en småknottrig yta. Dina vårtor kan även ha utseendet av blomkålshuvuden, men detta syns oftare på handvårtor än fotvårtor. 

Fotvårtorna kan sitta var som helst på foten och de är normalt sett mellan 4-5 millimeter stora. De kan antingen sitta en eller flera vårtor tillsammans i grupper. Det är vanligt att du kan se en eller flera svarta prickar i vårtan, speciellt om du skrapat bort det översta skiktet på vårtan. Detta är blodkärl som har förtätats och det är inte farligt eller ovanligt.

Ifall dina vårtor utsätts för hårt tryck, av exempelvis hårt sittande skor kan detta göra vårtan öm, men detta är inte heller någonting du behöver oroa dig för.

Bli av med fotvårtor
Få friska fötter utan besvär med hjälp av ett vårtmedel

Behandling av fotvårtor:

Fotvårtor är, som tur är, en helt ofarlig åkomma. Du behöver därför inte behandla din vårta då den så småningom kommer att försvinna av sig själv, men det kan ta allt ifrån månader till år. Under samma tid kan du också, om du låter den gå obehandlad, även smitta andra i din närhet. En bra idé är därför att du startar en behandling så fort som möjligt när du upptäckt din fotvårta. En del vårtor är lätta att bli av med, medan andra tar längre dig att få bort och då krävs det en hel del tålamod.

Det finns många olika behandlingar på marknaden som hjälper till att döda viruset och få bort vårtan, men i vissa mer sällsynta fall, kan det vara nödvändigt att uppsöka en läkare för att få behandling, speciellt om du exempelvis är diabetiker. Det finns allt ifrån plåster och salvor till geler och frysmedel som du kan använda dig av för att avlägsna vårtor och stoppa viruset.

Receptfria medel är effektiva mot fotvårtor

Du kan därför med fördel testa på olika receptfria medel som är väldigt effektiva och fungerar i många fall. Det vanligaste är receptfria vårtmedel som stryks på det drabbade området under ett par veckors tid. Ett vårtmedel kan skynda på läkningen av vårtor genom att du först mjukar upp vårtan i varmt vatten för att sedan fila ner så mycket död hud som du kan. Stryk på vårtmedlet och låt det verka. Läs dock alltid noga igenom anvisningarna för det vårtmedel du köpt innan du startar behandlingen.

Har du inte det tålamod som vårtmedel kräver kan ett alternativ vara att du istället köper ett frysmedel för att bli av med vårtan. Frysmedel finns tillgängligt att köpa i sprej-, gel- eller stiftform och det räcker ofta med en engångsbehandling. Frysmedlet gör att vårtan fryses bort och ramlar av några dagar efter behandling.

Det kan därför räcka med en behandling för att få bort fotvårtan genom vårtmedel eller genom att helt enkelt frysa bort vårtan om du har tur. Det är högst individuellt hur envis just din vårta är så kom ihåg att det kan ta några veckor från första behandling tills dess att vårtan ramlar av. Fotvårtor kan också komma tillbaka ifall du vistas i miljöer där viruset kan smitta, som exempelvis badhus. 

När behöver jag uppsöka vård?

I de flesta fall behöver du inte uppsöka vård, då vårtor är helt ofarliga och läker av sig själv även om du väljer att inte behandla dem. Det finns ändå de fall där du dock kan behöva söka vård för dina vårtproblem. Om du är osäker på om det är vårtor du drabbats av eller om du får vårtor på andra ställen på kroppen än händer och fötter kan du uppsöka din närmaste vårdcentral. Du kan lätt hitta närmaste vårdcentral på Vårdguiden, eller ringa 1177 för råd angående dina besvär.

Om du har försvagat immunsystem och plötsligt får problem med många vårtor eller om dina vårtor blöder eller på ett annat sätt är besvärande kan du få sjukvårdsråd från exempelvis 1177 kring vad du kan göra för att behandla dina vårtor.

Behandling av fotvårtor  – bäst i test

–         Wartner pen: Detta vårtmedel mot hand- och fotvårtor är konstruerat som en penna för snabb och enkel borttagning av vårtor. Pennan har en patenterad teknologi för kemisk peeling med 40% triklorättiksyra (TCA) som effektivt dödar viruset. Du använder denna produkt genom att trycka på pennan så att medlet når den drabbade området. Appliceringen är mycket enkel då pennan har ett ergonomisk penngrepp som gör att substansen endast vidrör den drabbade huden.

       Normalt sett behövs det mellan två till fyra appliceringar och du får omedelbart en synlig effekt. Wartner pen kan användas av alla från fyra år och uppåt och är ett självklart val för den som vill få bort sin vårta snabbt och smärtfritt!

–       Scholl Freeze Vårtborttagare: Detta är ett smart frysmedel som fungerar genom att frysa ner vårtan och samtidigt döda rötterna. Medlet är konstruerat som en penna och du kan därför mycket precist behandla det drabbade området. Medlet passar för både hand- och fotvårtor och en behandling är ofta det enda som behövs. Inget plåster eller någon efterbehandling krävs. 

       Efter att du behandlat din vårta med Scholls vårtborttagare bildas vanligen en blåsa på vårtan som  sedan faller av inom 10-14 dagar och ny, frisk hud växer fram där vårtan tidigare suttit. Detta frysmedel passar utmärkt för de som föredrar en kort behandling för att få bort även de mest envisa vårtorna effektivt och snabbt!

–       Vårtfri: Vårtfri är en behandling mot vårtor som på ett skonsamt sätt torkar ut dina hand- och fotvårtor. Denna lösning bör appliceras en gång i veckan med den inkluderade bomullstopsen som inte lämnar några spår på huden efter applicering. Medlet bör användas så länge du fortfarande har en vårta kvar på huden och kan användas av alla från fyra år och uppåt.

       Detta klassiska medel absorberas direkt av huden och du kan därför sätta på dig strumpor eller bada direkt efter behandling. Slipp vårtor med Vårtfri utan kladd eller starka medel!  

Förebygg fotvårtor: 

Det är en bra idé att behandla en drabbad fot i god tid, då de annars kan smitta till andra områden på din kropp eller till någon annan. Men det finns även en hel del knep som gör att du kan förebygga uppkomsten av fotvårtor. Fotvårtor kan dock dessvärre komma tillbaka även efter att du behandlat dem, så en god fothygien är tyvärr ingen garanti för att de inte ska komma tillbaka. Men du kan minimera risken genom att göra följande:

  1. Gå inte barfota i offentliga omklädningsrum eller i duschar. Ha alltid på dig badtofflor för att minska risken att bli smittad och smitta andra. 
  2. Rör inte vid andras vårtor.
  3. Undvik att peta och klia på dina egna vårtor om du redan drabbats.
  4. Låna inte andras skor, nagelfilar, rakapparater eller handdukar för att minska smittorisken.
  5. Sätt på plåster som skydd över vårtorna om de ömmar.

Länkar och referenser: 

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/vartor-och-svamp/vartor-pa-hander-och-fotter/

https://www.doktorn.com/sjukdomar/allt-om-vårtor/

Vi har jämfört vårtmedel avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Meds
Lloyds Apotek
CDON

Lämna en kommentar