Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bästa avloppsrensare 2024 – Åtgärda stopp i avloppet! 

Bästa avloppsrensare 2024 – Stopp i avlopp är ett vanligt förekommande problem i många hushåll. Det finns ett flertal olika huskurer för stopp i avloppet, men dessa kan i en del fall leda till mer skada än nytta för avloppen. Med en avloppsrensare kan du på ett säkert och effektivt sätt åtgärda stopp i avloppet utan att behöva anlita en rörmokare.   

Vi har valt ut tre favoriter på marknaden för att du ska hitta den bästa avloppsrensaren för dig och ditt hem!  

1. MILWAUKEE M18 FFSDC16-5022. RIDGID K-45-AF3. Rothenberger 072070X Ropump Super Plus
 MILWAUKEE M18 FFSDC16-502RIDGID K-45-AF
Se priset härSe priset härSe priset här

Topp tre avloppsrensare bäst i test 2024

1. Vår vinnare! MILWAUKEE M18 FFSDC16-502

 • Hög kapacitet 
 • Användarvänlig 
 • Inbyggd ryggsäckssele 
 • Digitalt överbelastningsskydd 

Vår vinnare av avloppsrensare är MILWAUKEE M18 FFSDC16-502. Detta är en elektrisk avloppsrensare som passar utmärkt till större avloppsarbeten för den som är ute efter högsta möjliga prestanda tillsammans med en god användarvänlighet. Avloppsrensaren har en maximal dräningsdiameter på 75 millimeter, arbetar på 18 volt och har en mycket god tålighet och hållbarhet.   

Avloppsrensaren är utrustad med en inbyggd ryggsäckssele som gör att verktyget är lätt att transportera, samt ett digitalt överbelastningsskydd för både batteriet och själva avloppsrensaren vilket gör att du får högre prestanda. Du får dessutom en avloppsrensare som har en kolborstfri motor med maximal kraft hela 30 meter ned i avloppet.  

MILWAUKEE M18 FFSDC16-502 är en 16 millimeters avloppsrensare med ett verktygsfritt trumanslutningssystem som gör att du snabbt kan växla mellan olika kabelstorlekar eller lägga in en andra trumma. Denna elektriska avloppsrensare är visserligen ett något dyrare val, men är ett av de mest kraftfulla alternativen på marknaden. 

2. RIDGID K-45-AF – För mindre avlopp! 

 • Lättviktig 
 • Autofeed-funktion 
 • Medföljande väska 
 • För avloppsledningar 20-40 mm 

På andraplats har vi valt ut en användarvänlig och lättviktig modell. RIDGID K-45-AF är en rensmaksin som passar perfekt till rensning av små avloppsledningar på 20-40 millimeter och här kan du exempelvis rensa igenblockerade diskledningar, handfat, badkarsavlopp eller duschavlopp snabbt och smidigt. Avloppsrensaren är mycket lättviktig, vilket gör att den är lätt att transportera och använda.  

Modellen har ett variabelt varvantal som roterar spiralen 0-600 r/min och dess kanister i två delar har ett smart vridlås med utbytbar invändig trumma, som underlättar spiralbyte och gör att du som användare lättare hittar rätt spiral för det jobb du tänkt utföra. Modellens innertrumma förhindrar vattenläckage och själva trumman är helt rostfri.  

Med autofeed-funktionen kan du mata fram och dra tillbaka rensspiralen snabbt med hjälp av ett enkelt tryck på hävarmen, som gör att du kan arbeta mycket enkelt och effektivt. Detta är ett alternativ för den som är ute efter en god prestanda, men ändå lätt att transportera.    

3. Rothenberger O72O7OX Ropump Super Plus – Prisvänlig! 

 • Lättanvänd 
 • Två D-handtag 
 • Kraftfull 
 • Kompakt design  

På tredjeplats har vi valt ut Rothenberger O72O7OX Ropump Super Plus som är ett av de bästa prisvänliga alternativen på marknaden. Denna renspump är en kraftfull sug-och tryckrensare utrustad med två stora D-handtag som ger en god ergonomi och en enkel användning. Den passar utmärkt för alla klassiska områden där du kan få stopp i avloppet som exempelvis handfat, dusch och badkar.   

Avloppsrensaren är otroligt kompakt i sin design som gör att du lätt kan transportera den och förvara den i ditt hem, utan att den tar mycket plats. Modellen fungerar enligt luftpumpsprincipen med vattentryck och är ett mycket miljövänligt sätt att rensa dina avlopp på.   

Olika typer av avloppsrensare 

När du bestämt dig för att köpa en avloppsrensare kommer du stå inför valet om du ska köpa en manuell eller elektrisk/eldriven avloppsrensare. Båda typer får bort blockeringar i ett avlopp, men de fungerar på olika sätt och har olika fördelar. Tänk dock på att avloppsrensare och toalettrensare inte är samma sak och du bör därför aldrig använda en avloppsrensare för en toalett och tvärtom. 

Elektrisk avloppsrensare 

En elektrisk avloppsrensare är att rekommendera för den som vill att verktyget ska göra hela jobbet åt dig, här handlar det därför om bekvämlighet. Huvudskillnaden mellan en elektrisk avloppsrensare och en manuell är att den elektriska modellen har en motor som driver dess kabel ned i avloppet. En elektrisk avloppsrensare kan i de flesta fall även komma längre ned i ditt avlopp, vilket är en av anledningarna till att dessa används av rörmokare. 

En elektrisk avloppsrensare kan ta sig igenom avloppet med hjälp av den förstärkta kabeln för att nå fram dit det är igentäppt och automatiskt dra kablarna fram och tillbaka. För eldrivna modeller av VVS-avloppsrensare kan du dessutom rensa större stopp än vad du kan med en manuell modell. 

Du behöver dock ha i åtanke att en elektrisk avloppsrensare är minst dubbelt så dyr som en manuell, så här behöver du ha din budget i åtanke för att kunna göra ett gott val.  

Manuell avloppsrensare 

Man bör inte underskatta den manuella avloppsrensaren då de fortfarande är mycket populära och klarar av vanliga stopp i avlopp utmärkt. För att använda en manuell avloppsrensare gör du mestadels av jobbet själv. Den manuella rensaren är utformad med en skruvbit i slutet av en lång stav av metall. Den har även en flexibel axel med ett vevhandtag i motsatt ände av skruvbiten i slutet av staven.  

Du vrider veven själv med handen samtidigt som du håller axeln stabilt när kabeln tar sig ned i avloppet. Sedan vrider du manuellt i dess handtag och skruven genom det blockerande materialet. Varför många väljer en manuell modell är dessutom att de är betydligt billigare än en elektrisk modell, men har du många avlopp att rensa dagligen är en elektrisk avloppsrensare dock ett bättre val.    

Bästa avloppsrensare
Rensa avlopp snabbt och enkelt med en avloppsrensare

Tre vanliga frågor om avloppsrensare:  

Hur ofta bör man rengöra sitt avlopp? 

Hur ofta du bör rengöra ditt avlopp beror på vilken typ av avlopp det är och hur ofta det används. En god rekommendation är dock att regelbundet rengöra sina avlopp för att undvika både luktproblem och blockeringar. Köksavlopp bör rengöras ungefär en gång i månaden då både matrester, matos och oljor kan fastna och bilda beläggningar i avloppet. Här kan du enkelt skrapa bort matrester och skölja avloppet med varmt vatten för att se till att det håller sig rent.

Badrummets avlopp bör rengöras ungefär varannan månad tillsammans med ventiler och tätningar för att undvika problem med dåliga lukter. 

Vem behöver en avloppsrensare? 

Alla har egentligen användning för en avloppsrensare i sitt hem, oavsett om det är till privat bruk eller i arbetet. Med en mängd olika storlekar och typer av avloppsrensare kan du här göra ett passande val för dig och ditt hem. Då stopp i avloppet oftast händer oväntat är det en god investering att ha hemma när olyckan väl är framme.  

En avloppsrensare rensar avloppet snabbt och enkelt helt utan kemikalier. Du kan visserligen i en del fall rensa ditt avlopp med hett vatten eller andra metoder som bikarbonat eller ett medel, men det beror helt på det material som ditt avlopp är gjort av. 

Kokande vatten kan exemplevis skada eller missfärga plast eller laminat handfat och bikarbonat kan orsaka skador på rör och avloppsanläggningar. En avloppsrensare är därför ett mycket bättre alternativ om du är osäker på vad för slags rör eller avlopp du har.  

Vad bör du ha i åtanke när du ska köpa en avloppsrensare? 

En avloppsrensare är en otroligt smidig och effektiv maskin som är mångsidiga vid rensning av exempelvis avlopp, handfat eller tvättmaskinsavlopp. De är en stor fördel för husägare som vill ha en rensare nära till hands för att inte behöva spendera pengar på rörmokare.  

Det finns oändligt många olika typer av avloppsrensare på marknaden, vilket kan göra det svårt att veta viken man bör välja. Här gäller det därför att först fundera ut vad det är du behöver. Är det för avlopp i hemmet eller i arbete? Detta kommer påverka hur pass avancerad modell du behöver. Det finns dock ett flertal olika punkter du bör ha i åtanke innan du gör ditt val, oberoende hur avancerad modell du söker. 

Kapacitet och räckvidd 

En av de viktigaste och avgörande funktionerna som skiljer en bättre avloppsrensare mot en sämre är hur lång räckvidden ned i avloppet är. I många fall hamnar blockeringen väldigt långt ned i avloppet och här kommer du då behöva en avloppsrensare som når tillräckligt långt ned för att du ska kunna åtgärda stoppet.  

Du bör även ha den maximala dräneringsmillimetern i åtanke och diametern på de rör du har i din fastighet. Detta då störst kapacitet inte alltid är bäst. Här behöver du göra ett anpassat val för just din bostad.  

Användarvänlighet 

Hur lätt din avloppsrensare är att använda har stor betydelse för upplevelsen och hur du kommer kunna arbeta med den. Här bör du kika efter en modell som har en enkel instruktion och inte alltför avancerad reningsprocess. Det ska vara lätt för dig att arbeta och manövrera verktyget för att du ska kunna få bort det som blockerar dit avlopp. 

Batteritid 

Batteritiden är även otroligt viktig då du inte vill att verktyget ska ta slut mitt under användningen. Om din avloppsrensares batteritid tar slut när du använder den så behöver du dra tillbaka spiralen manuellt, vilket du självklart vill undvika. 

Källor:  

Svenskt avlopp

https://bygg.se/avloppsrensare-avlagsna-stopp-med-olika-metoder/

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa avloppsrensare

Proffsmagasinet
Verktygsproffsen
Prisjakt
Pricerunner

Lämna en kommentar