Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Lövblås bäst i test 2024 – Hitta den bästa lövblåsaren

1. BLACK & DECKER LÖVBLÅS2. TORO LÖVBLÅS ULTRA BLOWER3. MTD RYGGBUREN LÖVBLÅS
BLACK & DECKER LÖVBLÅSTORO LÖVBLÅS ULTRA BLOWERMTD RYGGBUREN LÖVBLÅSARE

Lövblås bäst i test 2024 – Fram på höstkanten övergår det gröna och lummiga i vackra, roströda och gröngula toner. Löven på träden är en skönhet att betrakta samtidigt som höstdimman lägger sig som en slöja över marken. Men de många löven som i början ser så vackra ut på träden, kommer snart att blåsa av och då bildas det stora lövhögar som kan vara problematiska av olika anledningar.

Det kan dels orsaka halka och dels vara i vägen när de blir för många och samlar sig. Just då kan en lövblåsare vara bra att ha till hands. Man tänker kanske inte på det men våta löv kan orsaka benbrott likaväl som is eller snö.

Inte sällan ser man killar och tjejer från kommunen eller andra företag som är ute och blåser bort löv i allmänna parker eller framför viktiga gångvägar. Men en lövblåsare kan du även investera i själv. De är bra att använda på tomten i stan eller på landet, framför garaget för att komma fram med bilen och för att städa undan löven på buskar i trädgården som fastnar på pryttlar eller altanen. Kort och gott – när hösten gläder alla andra, är det huvudsakligen din uppgift att hela tiden ta rätt på de dansande och klibbiga löven.

Hur används en lövblås?

Många lövblåsare har både blås-och sugfunktion i ett. Det innebär att du först smidigt kan blåsa ihop löven i olika högar för att sedan suga upp dem istället för att ge dig ut och kratta i flera timmar. Det är framför allt de bensindrivna och lövblåsare som går på elnätet som även har denna sugfunktion som så hjälpligt kommer till användning för ihärdiga lövsamlare.

Om du först har försökt dig på att suga upp löven när de ligger utspridda, så har du förmodligen fått smaka på hårt arbete. Löv gillar att dansa omkring och du vill förmodligen inte fara som en stolle hit och dit med din lövblåsare och jaga dem. Och finns sugförmågan i lövblåsaren, följer det nästan garanterat med en uppsamlingspåse där löven smidigt samlas upp så att du kan gå till komposten efteråt och slänga dem där.

Inte nog med det; påsarna brukar även vara utrustade med någon form av kvarn som river sönder löven ytterligare för att de inte ska blåsa iväg igen när du tar ut dem och går iväg någonstans för att göra dig av med dem. Lövblåsare brukar också vara bra på att separera löv från andra föremål som t. ex. grus, vilket innebär att de är perfekta även för grusgångar.

Beroende på om det är en starkt eller svagare lövblåsare, så kan det vara lite svårt i början att få kläm på hur den fungerar. Dessutom kan det ta lite tid att blåsa bort våta löv med en lövblåsare som inte har en lika stark motor. Och istället kan du blåsa iväg löven för långt om motorn är kraftfull. Så ha lite tålamod. Det ger sig till slut. I detta bäst i test har vi huvudsakligen tagit ut modeller som är enkla att förstå sig på. En är dock ett litet undantag för dem som vill bekanta sig mer med en tyngre variant.

Lövblåsare kan vara tunga eller lite lättare och detta påverkar naturligtvis din fysik och hanteringen av maskinen. Se alltid till att välja en lövblåsare som du kan arbeta med utan att få nack-eller ryggproblem på grund av för tung vikt. Riktigt tunga lövblåsare brukar kunna hängas och bäras på ryggen medans lättare varianter går utmärkt att bära för hand.

Det kan ju vara bra att veta om det finns svagare personer i familjen som också vill hjälpa till att blåsa undan löv och kvistar. Gå först till en butik eller några olika ställen för att prova ut några bra lövblåsare. Bär omkring på dem ett tag. Testa och känn efter hur du håller dem, använd ett par arbetshandskar och jämför för- och nackdelar. Detta vinner du på i längden.

Tre olika modeller

Detta leder oss naturligt in på de olika typerna av lövblåsare, nämligen eldrivna, batteridrivna eller bensindrivna. De bensindrivna är starkare och klarar av mer men en batteridriven slår inte lock för dina öron lika enkelt. En eldriven är givetvis mer miljövänlig än en bensindriven lövblåsare och de är också tystare.

Och ljudet av en lövblåsare kan vara allt annat än behagligt, det vet folk som arbetar med dem under hösten. De lövblåsare som går på batteri är också betydligt lättare och därmed också enklare att hantera för en lekman. Och denna modell är den allra tystaste av dem alla.

Tyvärr laddas batteriet ur ganska snart så att du inte kan arbeta hur länge som helst innan du måste ta en paus. Så om du endast ska använda en lövblåsare till din lilla trädgård eller till lite mindre ytor, bör du nog införskaffa en eldriven modell eller möjligtvis en batteridriven.

Om ytorna är större och du har gångar, många buskar och träd på din tomt, kan en bensindriven vara ett bättre alternativ. Men tänk för Guds skull på grannarna som lätt vaknar eller blir irriterade om du kör med en skränande lövblåsare på tomten bredvid. Och ha alltid hörselskydd när du arbetar eftersom du är personen närmast maskinen. En eldriven lövblåsare kan också komma med en lång sladd som kan vara otymplig att dra omkring på.

Topp 3 Bästa Lövblås 2024

För att göra dig mer klok på några olika lövblåsare, har vi nu samlat tre modeller och gjort ett litet bäst i test just på lövblåsare. Vi har testat några olika sorter och jämfört deras fördelar och nackdelar. Vissa är batteridrivna och vissa går på bensin. Så målet med detta test är inte bara att kora en vinnare utan även ge dig exempel på bra produkter av olika typer.

I vårt bäst i test har vi en modell från Black & Decker, en från MTD och en från Greenworks som alla har olika egenskaper och kvaliteter. Det är bara för dig att sätta dig ned och läsa igenom sammanfattningen av varje modell och skapa dig en egen idé om vilken som skulle passa dig bäst.

Lövblås black and decker

1. BLACK & DECKER LÖVBLÅS MED UPPSAMLINGSSYSTEM

Vi börjar vårt lövblås bäst i test med denna smarta sladdlösa elnätsdrivna maskin från Black & Decker. Detta är en lövblåsare med en motor på 3000 W och som dessutom kommer utrustad med ett uppsamlingssystem och en liten kratta på köpet.

Den har en stark sugkraft och blåseffekt på 418 km/h som lämpar sig lika bra både på våta och torra löv. Vid påsen finns en inbyggd komposteringsfläkt som river sönder löven och gör dem betydligt enklare att hantera när man tömmer dem i komposten.

Denna funktion gör så att volymen reduceras markant då löven rivs sönder i små, små bitar. Vill du så kan du även ansluta den till din kompostbehållare, så att du slipper tömma påsen. Detta är verkligen finurligt och bekvämt.

Ett stort plus i kanten är att denna maskin både är relativt liten och lätt att hantera. Så den kan användas av alla i familjen eftersom den är handburen och enkel. Den är även ganska tystlåten eftersom den integrerade fläkten minskar bullret. Du kan enkelt variera mellan de olika hastigheterna som maskinen har, så det är helt enkelt du som är boss.

Priset för denna lövblåsare ligger strax över tusenlappen och är verkligen en prisvärd produkt som du kan ha glädje av längre. Om du däremot skulle behöva använda den till större ytor, kan du behöva se dig om efter en tyngre och kraftfullare variant men denna duger emellertid gott och väl till de flesta arbeten.

Lövblåsare toro

2. TORO LÖVBLÅSARE ULTRA BLOWER

Här som vår andra testdeltagare i vårt bäst i test, har vi en flexibel modell från Toro som är eldriven. Den fungerar både som lövblåsare och uppsamlare, d.v.s. lövsugare och finfördelare i en och samma modell.

Vi har valt att lägga den som nummer 2 eftersom dess pris ligger mittemellan de andra två listade modellerna i testet. Här kan vi snacka om luftström! Hela 402 km/h kommer hastigheten upp till och du kan tänka dig själv att det blåser rejält om öronen när den är igång.

Trots detta väger den enbart 3,8 kg och kan lätt bäras omkring av de flesta vuxna personer. Luftflödet kan du själv reglera med en steglös funktion som lämpar sig lika bra för våta och envisa löv till känsliga nyplanteringar.

Med sin sugförmåga reducerar den löven upp till en sextondel och ökar volymen i påsen. Den har ett inbyggt fläkthjul för tystare gång och motorn är på 1500 W, d.v.s. inte lika effektiv som den ovan listade modellen, Black & Decker. Men en bra hjälpreda i trädgården får man allt.

Samma modell finns även som Ultra Blow Plus, som finfördelar ännu bättre, upp till en tjugondel. Du får också ett svängande munstycke som gör att den blåser mer på stenbelagda områden utan att man för den delen behöver vrida på handleden.

3. MTD RYGGBUREN LÖVBLÅSARE

Lövblås mtd

Den här modellen från MTD är ett lövblåsaggregat som bärs på ryggen under användning. MTD lövblåsare är den dyraste blåsaren i vårt bäst i test och också den kraftfullaste. Den har en 4-taktsmotor och kommer lätt upp i hastigheter på runt 240 km/h.

Det betyder att de lätt kan blåsa bort både torra och våta löv och annat skräp som ligger i vägen. Denna kraft gör också att man kan använda dem under de flesta årstider, eftersom de är så pass bra att blåsa bort skräp.

Då den verkligen är utrustad för att klara av tuffa jobb, så är den ergonomiskt utrustad med bekväm ryggsele som kommer vadderad för din komfort. Den har även ett midjebälte och en axelförstärkning så att du kan hålla på länge ute i trädgården eller parkerna. Detta är bra då den väger 9 kg och lätt blir en belastning för vissa personer efter en tid.

En stor fördel är att den har en miljövänlig motor, trots att den går på bensin. Den är en 4-takt och gör därmed ut mindre utsläpp. Men denna kraftfulla och tunga grej, gör den emellertid inte praktisk för alla. Så du bör nog vara någorlunda stor och stark och veta hur man hanterar en sådan lövblåsare om du ska köpa den här modellen.

Samma märke har dock liknande modeller som även är eldrivna och lättare att hantera. En nackdel är att denna lövblåsare inte har en sugfunktion. Den erbjuder bara blås. Så det ligger en hel del jobb efteråt som väntar på dig, genom krattning och inhämtning av löven och skräpet.

Summering av testet

Då har vi kommit till slutet av detta bäst i test av lövblås, och trots att alla tre modellerna har sina fördelar, tycker vi ändå att den mest prisvärda som samtidigt har en bra användarvänlighet, en stark motor och som likaväl kan användas av en erfaren respektive en ovan person, är den eldrivna lövblåsaren från Black & Decker som var först ut i detta bäst i test.

Det billigare är inte alltid sämre och här har vi beviset på detta. Överlag är det en mycket bra lövblåsare som fungerar lika bra för storstädaren som för den lilla trädgårdsmästaren som finns i oss alla. Luftströmmen är utomordentlig och kan bestämmas helt utifrån dina behov.

Lövblåsaren är dessutom mycket flexibel och finfördelar det mesta till en mycket behaglig volym. Den gör helt enkelt det mesta rätt. En extra fördel är att man enkelt och smidigt kan koppla den till trädgårdsavfallet och slippa tömma påsen för hand. Då vinner man ytterligare tid och vem vill inte det?

Okej, du kanske inte kan arbeta med den professionellt, eftersom detta oftast kräver en bensindriven och kraftfull maskin. Men vi tycker också att detta bäst i test bör sträcka sig främst till privatpersoner som är ute efter en behändig och bekväm lövblåsare som ska hjälpa till i vardagen, För vem orkar bära omkring på en tung maskin enbart för trädgårdsskötsel? På så vis breddar vi målgruppen genom detta lövblåsare bäst i test, så att de flesta ska få chansen att utse sin favorit.

Men använder du ibland en lövblåsare i ditt arbete, kanske du ska satsa på MTD:s modell som verkligen blåser löven dit de ska.

Vi hoppas att du har haft en trevlig läsning och att du har blivit mer införstådd i vad en lövblåsare ska klara av. Om du är en van trädgårdsmästare har du förmodligen redan koll på olika sorters trädgårdsredskap och lövblåsare, men för dig som inte ännu är så bekant med denna typ av redskap, så kan detta test vara bra att läsa igenom.

Lämna en kommentar