Bästa rotationslasern – Få till raka linjer på hemmaplan!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Topcon RL-H5A2. Stanley RL700LR3. Nedo Sirius 1 HV
Topcon RL-H5AStanley RL700LRNedo Sirius 1 HV

Bästa rotationslasern – Vill du kunna mäta ut raka linjer precist och enkelt? Då kommer du verkligen att uppskatta en rotationslaser. Denna smarta mätare använder sig av en laserdiod, som gör att du kan sätta upp tavlor och hyllor rakt. Dessutom är den en utmärkt investering för dig som planerar att genomföra ett eventuellt byggprojekt i hemmet. Du kan på ett mycket smidigt sett mäta ut både väggar och tak i hemmet, för raka linjer som verkligen imponerar.

Men när du väljer maskin är det viktigt att den besitter rätt egenskaper och har funktioner som passar dig. Innan du gör ett val är det därför viktigt att du funderar på, vad du planerar att använda rotationslasern till och vilka funktioner som kommer att underlätta för dig allra mest.

För att du ska kunna göra ett bra val har vi genomsökt marknaden efter den bästa rotationslasern 2021. Vi har även inkluderat några väl värda utmanare. Gör ett val som passar dig och din budget och du kan sedan mäta som ett proffs!

Topp 3 rotationslasrar bäst i test

1. Vår vinnare! Topcon RL-H5A

 •  Precis mätning
 •  Tålig konstruktion
 •  Förstärkt glas
 •  Kompatibel med stativ

Den mycket robusta rotationslasern RL-H5A från varumärket Topcon, är ett perfekt val för dig som letar efter en modell som ger en väldigt precis mätning och som har en design som är enkel att använda. RL-H5A är ett passande val för både privatpersoner och professionella användare, vilket är anledning till att modellens placering på topplistan.

Topcon har säkerställt att rotationslasern har samtliga funktioner som krävs för att den ska vara både multifunktionell och tålig. Det förstärkta glaset ger maskinen en lång livslängd och den tåliga konstruktionen gör den robust.

RL-H5A kan användas fristående eller tillsammans med stativ om du behöver mäta större ytor eller svåråtkomliga områden. Denna rotationslaser kan med fördel användas till ytor så stora som 800 meter, vilket gör att den faller i en klass för sig. En premiummodell som passar bra när du vill kunna mäta i eller utanför hemmet.

2. Stanley RL700LR – 40 timmars driftstid!  

 • För bruk inom- och utomhus
 • Röd laserstråle
 • Arbetsområde: 600 meter
 • Batteridriven

RL700LR från Stanley är byggd för att kunna användas både inom- och utomhus. Den ger vid mätning ifrån sig en röd laserstråle, som gör det enklare för dig att markera ut vart hyllor eller linjerna ska dras. Dessutom är maskinen helt batteridriven, för att den ska kunna brukas var helst du önskar.

Med en driftstid på 40 timmar, behöver du inte oroa dig för att maskinen ska sluta fungera mitt under arbetspasset eller när du mäter. Inkluderad fjärrkontroll och målplatta hjälper dig att mäta mer precist och under kontrollerade former. Perfekt om du inte tidigare har använt en rotationslaser eller letar efter ett smidigare sätt att mäta på.

Denna rotationslaser RL700LR har ett arbetsområde på upp till 600 meter, vilket innebär att maskinen är väldigt multifunktionell och kan mäta både större lokaler och tak. Ett komplett set som även säljs till ett mycket bra pris.

3. Nedo Sirius 1 HV – Helautomatisk roterande laser!

 •  Inkluderad fjärrkontroll
 •  Plastväska medföljer
 •  Arbetsområde: 300 meter
 •  Skyddsklass: IP54

Sist men inte minst har vi också denna modell Sirius 1 HV, från varumärket Nedo. Den säljs tillsammans med inkluderad fjärrkontroll och är konstruerad med skyddsklass IP54, vilket gör att den håller längre och därmed blir ett mer förmånligt val. Inkluderad plastväska, underlättar även förvaring av rotationslasern när du inte använder den.

Denna modell har ett arbetsområde på upp till 300 meter, vilket kanske inte är marknadens bästa. Men passar perfekt för dig som letar efter en mer kompakt modell, som ger en väldigt precis mätning. Dessutom är denna rotationslaser konstruerad för att kunna användas både horisontellt och vertikalt, vilket gör den mer multifunktionell än flera andra modeller på marknaden.

Inkluderad fjärrkontroll gör lasern väldigt användarvänlig och ett bra inköp för både privatpersoner och professionella användare. Ett bra köp om du till exempel behöver lägga nytt betonggolv i garaget eller vill få riktigt raka hyllor och hörn i hemmet. Med maskinens röda laserstråle, är det enkelt att markera ut vart spikar ska fästas och linjer ska dras.

Vad kan man använda en rotationslaser till?

En rotationslaser är ett mer multifunktionellt verktyg än många kan tänkas tro. Den kan dels användas för att mäta ut vart spikar och hyllor i hemmet ska fästas, men utöver detta underlättar den även mängder av andra bestyr och är ett måste att köpa för personer som arbetar med att renovera.

Med en rotationslaser kan du mäta som ett proffs och då en rotationslaser mäter 360 grader runt sin egen axel, ger den väldigt precisa och raka mått. Många modeller på marknaden kan användas både horisontellt och vertikalt, vilket underlättar markant vid till exempel större renovering eller om du behöver mäta på ytor som annars är lite svåra att komma åt.

Hur visar då mätaren vart du ska spika eller dra linjer? Jo, genom en inbyggd röd eller grön laserstråle kan du se exakt vart linjen ska dras och gör att du kan spara massor av tid. Inget mer krångel med en otymplig mätstock. Med en rotationslaser kommer ditt hem bli väldigt symmetriskt, där allting hänger rakt.

Bästa rotationslasern
Gör jobbet lättare med en rotationlaser i verktygslådan

Tre vanliga frågor när man ska köpa rotationslaser

Hur stora ytor bör en rotationslaser kunna mäta?

Hur effektiv rotationslasern behöver vara beror lite på hur stora ytor du planerar att använda den på. Det kan verka lockande att köpa en maskin med det absolut bästa arbetsområdet. Men många maskiner visar då inte en lika precis mätning och är oftast även betydligt dyrare. Det är då bättre att investera i en anpassad rotationslaser, som har en skräddarsydd kapacitet och funktioner som passar dig och din användning.

Vilka fördelar ger en batteridriven modell?

Många hushållsmaskiner drivs idag med ett batteri och det av flera anledningar. Dels gör det maskinen mer drift- och miljövänlig, där du kan arbeta vart och när som helst. Batteridrivna modeller fylls på mellan användningen och kräver därför inte att den kopplas samman med ett eluttag. Detta ger dig fler fördelar och du behöver heller inte krångla med en sladd som ständigt är i vägen.

Enda nackdelen med en batteridriven rotationslaser är att det vanligtvis väger aningen mer. Men då lasern placeras på marken eller på ett stativ, behöver detta inte nödvändigtvis vara ett särskilt stort problem. Det kommer istället endast vara under själva transporten som vikten har betydelse.

Planerar du att använda den för hemmabruk, rekommenderar vi trots allt en batteridriven modell. Du kan arbeta vart som helst och ladda maskinen på nytt över natten. Säkerställ dock att maskinen har en bra batteritid, för att du inte ska behöva ta en paus mitt i arbetet för att ladda batteriet.

Vilka funktioner är allra viktigast vid köp av rotationslaser?

En rotationslaser är designad för att underlätta mätning i och utanför hemmet. Men för att den ska vara skräddarsydd för dig är det viktigt att den modell du slutligen faktiskt väljer också har funktioner som underlättar de bestyr som du planerar att genomföra.

Det två viktigaste funktionerna som du bör kika på med en rotationslaser är hur precist den mäter, samt hur stort arbetsområde den klarar av. Det är viktigt att du kan lita på att mätningen faktiskt är rak och att den klarar av att mäta de rum som du behöver använda lasern i.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

Att välja rätt verktyg är inte alltid det lättaste, vilket vi är fullt medvetna om. Det bästa verktyget för dig kommer behöva baseras på dina egna önskemål och förutsättningar. Inkluderade funktioner ska vara anpassade efter din erfarenhet och vad du planerar att använda maskinen eller verktyget till. Samma tankesätt behöver du således ha, när du väljer ut vilken rotationslaser som passar dig.

När vi valde ut vilka modeller vi skulle inkludera på topplistan, var vi noga med att inkludera maskiner som är lättanvända, som klarar av ett större arbetsområde och som ger en väldigt precis mätning. Utöver detta har vi haft maskinens övriga funktioner i åtanke, samt dess totala vikt för att den ska vara enkel att bära med sig och även kunna användas professionellt.

En annan viktig sak för oss var att inkludera modeller som inte är alltför kostsamma. En avancerad modell kan kosta flera tusentals kronor, vilket då är menat att vara bättre för byggfirmor eller personer som behöver en mer komplex modell inom sitt yrke. Detta är då inte det bästa valet för dig som privatperson, varav vi har lagt lite extra krut på att leta fram modeller som håller samma mått, men som inte säljs för den summan.

Så när du planerar en renovering eller behöver sätta upp hyllor eller tavlor i hemmet, kommer en rotationslaser att göra jobbet betydligt enklare. Välj en modell som faller dig i smaken och få ett hem med raka linjer som imponerar!

Länkar och referenser

Alla rotationslaser hos Proffsmagasinet och Verktygsproffsen

Lämna en kommentar