Bästa avståndsmätaren 2023 – mät avstånd korrekt utan ett måttband!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. BOSCH GLM 120 C2. Leica Disto D23. Makita LD030P
BOSCH GLM 120 CLeica Disto D2Makita LD030P

Bästa avståndsmätaren 2023 – Att mäta avstånd är något som kan bli komplicerat om det handlar om ett längre avstånd eller om du vill mäta i ett mindre utrymme. Om du ska mäta ut en husgrund är det viktigt att detta blir en korrekt mätning, vilket kan bli svårt om du ska göra det med en måttstock. För att få en korrekt mätning kan du därför använda dig av en avståndsmätare. Den ger dig en omedelbar mätning och exakta resultat.

En avståndsmätare är inte enbart ett bra verktyg för den som arbetar med att bygga, utan även den som gör DIY i hemmet med att bygga ut köket. Vill du möblera om? Då kan även en avståndsmätare hjälpa till. En avståndsmätare är även passande för dig som ägnar dig åt jakt eller golf.

På marknaden finns många prisvärda och effektiva avståndsmätare att välja mellan. Allt från avståndsmätare som kommer med Bluetooth, till extra ljusstyrka att använda när det är mörkt ute. Har du aldrig använt dig av en innan kan det dock vara svårt att veta vilken du borde välja. Därför har vi satt samman ett topp tre val av avståndsmätare under 2021. Vi har valt ut tre avståndsmätare som vi anser vara de bästa att investera i.

Topp tre avståndsmätare bäst i test 2023


1. Vinnare! – BOSCH GLM 120 C – Mäter upp till 120 m

 • Räckvidd på 120 meter
 • Noggrannhet på 1,5 mm
 • Kamera med 5 megapixel
 • Kommer med en Bluetooth anslutning

Den självklara vinnaren för oss är Bosch GLM 120 C som ger dig den smarta lösningen för att mäta och dokumentera omgivningar, även utomhus. Räckvidden är på 120 meter med en noggrannhet på 1,5 millimeter. Medföljande tillbehör är väska och en USB-Micro kabel.

Kameran kommer med 5 megapixels och den har även en integrerad zoom. Bosch GLM 120 C kommer med en Bluetooth anslutning. Vilket du kan använda med Measuring Master Appen vilket är kostnadsfri att använda. Displayen är enkel att läsa med 2,8″ IPS färgdisplay och optiskt bindning.

Du kan använda dess kamera som en sökare för att se ditt mål. Tack vare att den kommer med en mikro USB-kabel är det enkelt att överföra minnet från den till datorn. Damm-och stänkskyddet ligger på IP 54 så den klarar av tuffare förhållande utomhus. Eftersom det är en Bosch produkt kan du även förlänga din garanti på denna avståndsmätare. För att göra detta måste du registerna den på Bosch hemsida inom 4 veckor efter köp. Det ger dig då en förlängd garanti på 3 år.

2. Leica Disto D2 – Kommer med Bluetooth och sparar 10 mätningar!

 • Kompakt design
 • Mäta avstånd upp till 100 meter
 • Noggrannhet på 1.5 mm
 • Klarar tuffa förhållanden

Letar du efter en mätare som du kan använda med din smarttelefon? Leica Disto D2 är då ett optimalt val då den kommer med Bluetooth Smart 4.0. Du kan enkelt föra över dina mätningar till din telefon eller surfplatta och mätaren sparar upp till 10 mätningar i minnet. Är det mörkt ute finns det även en displaybelysning som gör det enklare att se i mörkret. Displayen är lättläst och den kommer med en automatisk positionsavkänning.

Lecia Disto D2 har en ergonomisk design som gör den enkel att använda. Mätaren kan göra mätningar upp till 100 meter och noggrannheten ligger på 1,5 millimeter. Skyddsklassen på denna ligger på 1P54 så du kan använda den utomhus. Du kan även räkna ut volymer, Pythagoras sats och areor tillsammans med Lecia Disto D2. För dig som inte har mycket tidigare kunskap kring att använda en avståndsmätare är denna ett smart val.

Du driver den med två 2 AAA batterier vilket ger upp till 10 000 mätningar, vilket blir cirka 20 timmar drifttid. Förvaringstemperaturen ligger på mellan –25 till 70 °C och drifttemperaturen ligger mellan -10 till 50 °C.

 

3. Makita LD030P – Liten och händig!

 • Precisionsmätningar upp till 30 meter
 • Noggrannhet på 2,0 mm
 • IP54
 • Liten och lätt

Med en räckvidd på 30 meter och noggrannhet på 2,0 millimeter är Makita LD030P ett självklart val på vår lista. Skyddsklassen är IP54 vilket betyder att den kan hantera vattenstänk och är dammskyddad. Vikten är låg på endast 0,094 kilo så den är enkel och lätt att ta med sig. Du kommer därmed enkelt åt svåråtkomliga ställen med Makita LD030P.

Du driver sen med 2x 1,5 V (AAA) batterier, vilket ger upp till 5000 mätningar innan du behöver byta batteri. Användningstemperaturen ligger mellan 0 till 40° och mätaren kan också beräkna area (m2). Den har dessutom en trackning funktion som kan utföra kontinuerlig mätning. Tack vare att den kommer med kortkommandoknappar är det enkelt att göra kommandon som du använder frekvent lättåtkomliga.

Makita är ett ledande märke idag som levererar verktyg till en hög kvalitet. Mätaren tillkommer med en garanti, och som vanligt har Makita lagt ett stort fokus till att den ska vara av hög kvalitet.

Att tänka på vid köp av en avståndsmätare

Det finns ingen brist på avståndsmätare att välja mellan, det är snarare den stora valmöjligheten som gör det svårt att hitta rätt. Allt från olika prisklasser, till de som erbjuder olika funktioner. Om du ska investera i en avståndsmätare är det alltid bättre att välja en som håller en bra kvalitet. Det finns så pass många modeller i olika prisklasser att det kan vara svårt att välja rätt.

Första frågan du bör ställa dig själv är – Hur långt kommer jag att behöva mäta och hur noggrann är den? Det kommer då att vara enklare att välja en avståndsmätare som passar dig. En annan sak att tänka på är om den har en display som är enkel att läsa av. Vill du att den enbart ska fungera som en avståndsmätare eller vill du att den ska ha extra funktioner? Det finns mätare som tillkommer med app och Bluetooth.

Ska du använda den utomhus är det också viktigt att den kan hantera vatten. Du måste du kolla på vilken IP styrka den har så att du kan använda den utomhus under dåligt väder. Robusthet är något annat att tänka på. Du vill ha ett tufft redskap där du inte behöver oroa dig för att den ska gå i sönder.

Bästa avståndsmätaren
Underlätta renoveringsarbetet med en avståndsmätare

3 vanliga frågor om avståndsmätare

 

Hur väljer jag den rätta avståndsmätaren?

Den första frågan du ska ställa dig själv innan du köper en avståndsmätare är vad du behöver den till och hur långt avstånd du behöver att den mäter. Något annat du borde tänka på är om den är användarvänlig och inte alldeles för avancerad. Om du enbart vill göra DIY i hemmet har du inte samma behov av en avståndsmätare som en snickare eller byggare har.

Hur fungerar en avståndsmätare?

Trots att det finns olika sorters av avståndsmätare är principen för alla densamma. En avståndsmätare skickar en laserpuls till det mål som du vill mäta och den mäter sedan tiden det tar tills den kommer tillbaka. Den kommer då att räkna ut det avstånd som det är med ditt valda mål.

Vad är en avståndsmätare bra för?

En avståndsmätare är ett måste för dig som jobbar som snickare, byggare eller för dig som håller på att renovera. Den används även flitigt för jakt. En avståndsmätare ger en hög precision och du slipper att göra en mätning med måttband eller tumstock. Den kan hjälpa till med allt från att sätta upp tavlor rätt, till att såga brädor i rätt storlek och mäta ut avstånd när du är ute och jagar. En avståndsmätare är vital för markarbeten där det ska mätas ut vart olika rör ska vara för att bygga.

Vad vi har tänkt på när vi skapade vår topplista

Vi har gjort gedigna jämförelser mellan olika modeller av avståndsmätare och med olika funktioner. I vår topplista hade vi i åtanke, både personer som kommer att använda den i jobbet, men även de som kommer att använda den hemma. Vi kollade på vad för avstånd den kan hantera och dess noggrannhet. Prestandan var också viktig för våra topp 3 och att den inte har en stor felmarginal. Användarvänligheten är även något som är viktigt, plus att den kommer med funktioner som kommer att göra jobbet enklare.

Hela poängen med att inskaffa en avståndsmätare är för att den ska göra jobbet enklare. Mäta ut längre avstånd, och även in trånga utrymmen. Vi har därför varit väldigt noggranna med att välja ut vilka som har hamnat på vår lista. Det är avståndsmätare som gör jobbet enklare, och som du kan lita på kommer att utföra ett jobb till en hög standard.

I vår lista valde vi även märken som är kända för att designa hög kvalitativa produkter och även att de erbjuder en form av garanti för deras produkter. Välj en avståndsmätare i vår topp lista så kommer du inte att ångra dig. Att utföra jobbet kommer att vara enklare, och du slipper att använda måttband igen.

Länkar och referenser:

Alla avståndsmätare hos Proffsmagasinet och Verktygsproffsen

Instruktionsvideo Bosch GLM 120 C

Lämna en kommentar