Bästa träoljan 2023 – Skydda ditt trä mot fukt och mögel!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. Träolja Meranti Wolwax2. Teknos Woodex Aqua Wood3. Cuprinol Trädäckolja Plus
Träolja Meranti WolwaxTeknos Woodex Aqua WoodCuprinol Trädäckolja Plus

Bästa träoljan 2023 – Det svenska vädret gör att dina trämöbler och ditt trädäck lätt kan förstöras om det inte underhålls på ett korrekt sätt. Om du vill att dina utemöbler ska behålla det vackra träet är det därför viktigt att du oljar in det med en riktigt bra träolja minst en gång om året. En bra träolja kan göra en stor skillnad och kommer att skydda ditt trä från både mögel och fukt eftersom den är vattenavvisande.

Förutom att skydda ditt trä kommer det också se till att träet fortsätter att vara vackert och friskt. Vackra möbler kommer också att göra din trädgård med tilltalande. För att underlätta valet har vi gjort en lista över de tre bästa träoljorna under 2023. Kika igenom vår topplista för att hitta den bästa träoljan för dig.

Topp 3 träoljor bäst i test 2023

1. Vår vinnare! Träolja Meranti Wolwax – Fuktskyddar och underhåller!

 • Lätt att applicera
 • Vattenbaserad träolja
 • Inga organiska lösningsmedel
 • Torkar snabbt

Träolja Meranti Wolwax är ett perfekt val för dig som vill behandla trä utomhus och få det att hålla länge. Träoljan är vattenbaserad, och den både fuktskyddar och underhåller ditt trä. Eftersom den är vattenavvisande håller den envis fukt och mögel borta från dina utemöbler. Oljan är vaxbaserad och den innehåller inga organiska lösningsmedel. Träoljan ger en varm brunton, men utan att det tar bort virkets naturliga ådringar som är så vackert att se på trä.

Appliceringen är enkel, men tänk på att alltid använda dig av skyddshandskar när du oljar träet. Applicera heller inte ojlan om temperaturen är under 5 grader eller om det är starkt solljus. Finns det gamla färgrester måste du ta bort dessa innan du börjar med applikationen. Du behöver heller inte oroa dig om du råkar glömma att behandla ditt trä ett år, eftersom det med Meranti, kan räcka att behandlingen sker vartannat år.

Tack vare att Träolja Meranti Wolwax torkar snabbt, lämnar ett bra resultat och låter de naturliga ådringarna för virket komma fram är det en självklar vinnare för oss!

2. Träolja Teknos Woodex Aqua Wood – Träolja som är enkel att hantera!

 • Djuppenetrerande träolja
 • Ett bra skydd för trä utomhus
 • Motverkar sprickbildningar
 • Enkel att applicera

För dig som vill behandla dina trädgårdsmöbler, bryggor, staket eller dörrar erbjuder Träolja Teknos Woodex Aqua Wood en träolja med en torrhalt på 22 %. Tack vare detta är den enkel att applicera och den är även mycket lättarbetad, oavsett vilket trä du har tänkt behandla. Dra ihop hela familjen för en heldag när du ska skydda dina utomhusmöbler med Träolja Teknos Woodex Aqua Wood.

Den är speciellt ett skydd för trä som ek, mahogny, furu eller exotiska träslag. Innan du applicerar Träolja Teknos Woodex Aqua Wood är det viktigt att du tar bort all gammal färg och burken bör också röras om innan du använder den och du kan med fördel applicera träoljan med en pensel, spruta eller svamp.

Träoljan tränger in sig på djupet och det håller fukten och mögel borta från ditt trä. Genom att använda Träolja Teknos Woodex Aqua Wood kommer du att ge dina utomhusmöbler en längre livslängd!

3. Cuprinol Trädäckolja Plus – Dubbelt UV-filter för ett extra skydd!

 • Starkt vattenavvisande
 • Bra UV-skydd
 • Motverkar fukt och sprickbildning
 • Bevarar träets naturliga lyser

Detta är en träolja som går in direkt till djupet av träet för det ultimata skyddet. Cuprinol Trädäckolja Plus är en vattenburen alkydolja som har ett dubbelt UV-filter. Torktiden ligger enbart på 8 timmar och efter 12 timmar kan du måla över träet. Tack vare att den är extremt vattenvisande behöver du inte länge oroa dig för att fukt eller mögel kommer att ta sig in i träet. Den är speciellt avsedd för att användas på tryckimpregnerat trä.

För dig som vill behålla den naturliga färgen på ditt trä är Cuprinol Trädäckolja Plus perfekt. När du applicerar den blir det en mjölkaktig ton, men efter några minuter kommer denna att bli färglös så du kan behålla det naturliga träet. Den erbjuder upp till 4 års hållbarhet och den motverkar att sprickor i träet bildas och den skyddar också mot nedbrytningen av träytan.

Därför är en bra träolja viktigt

Att ha en träolja till dina trämöbler är vitalt, speciellt om du vill bevara ditt trä på det bästa sättet. En bra träolja ser till att dina utemöbler i trä eller ditt trädäck kommer att hålla under många år. Ditt trä får tillbaka sin ursprungliga lyster, det håller längre och det håller borta mögel och vatten. För det bästa resultatet bör du olja in dina möbler varje år.

Tack vare det svenska klimatet får utemöbler och däck i trä stå ut för mycket påfrestningar, allt från snö, till fukt, kyla, vind och sol. Därför behöver ditt trä hjälp att hålla sin glans och hålla fukt och mögel borta. En riktigt bra träolja kan göra detta åt dig. Det är en klart värd investering om du vill att däcket eller möblerna ska hålla under en längre tid.

En träolja av bra kvalitet är dessutom enkel att arbeta in och som lämnar ett bra resultat efter sig.  Den ska inte vara allt för tjock eftersom det blir svårare för träet att absorbera den. En träolja används inte heller enbart utomhus, utan det är något som du dessutom kan använda på ditt trägolv hemma.

Genom att regelbundet använda dig av en bra träolja kommer det både att spara dig pengar och tid. Du slipper att slipa ner dina trämöbler, och du behöver heller inte köpa nya. En bra träolja håller dessutom länge och det krävs inga många applikationer för att du ska få fram ett bra resultat.

Bästa träoljan
Skydda ditt trä med en kvalitativ träolja

Tre vanliga frågor om träolja:

 

Vad ska man tänka på när man köper träolja?

För att ditt trä ska bli behandlat på rätt sätt måste du ha rätt träolja för det material som du har. Idag finns det träoljor som är speciellt anpassat till olika sorters av trä. Kontrollera därför alltid din träolja för att se till att det är passande för ditt behov. En annan sak att tänka på är nyansen av träoljan så det inte blir fel nyans på ditt trä. Vill du behålla den naturliga glansen borde du välja en av de träoljor som vi har rekommenderat i vår topp 3 lista.

Andelen olja i träoljan ska vara mellan 30-50 % då kommer oljan att kunna tränga sig in i träet för det bästa resultatet. Du borde även välja en olja som är anpassat till ditt specifika ändamål. Ska du behandla trämöbler ska du inte välja en träolja som är anpassad för en altan.

Hur lägger jag på träolja?

Innan du börjar med att lägga på träoljan borde du byta ut dina kläder. Se till att du inte har på dig något som du är rädd om. Du behöver en pensel, en roller eller trasa beroende på ytan som du ska arbeta på. Du börjar med att stryka på träet med raka penseldrag. Om träet suger åt sig oljan kan du lägga på två lager. Du vill även se till att du får ett jämnt resultat, så torka alltid bort överflödig olja. Om du inte tar bort överflödig olja kan det lägga sig på ytan och skapa fetaktiga sjöar i ditt trä. Du kan inte torka bort dessa utan de måste slipas ner.

När är det bäst att lägga på träolja?

Du borde anpassa detta efter vad vädret är. Att behandla träet i regn är inget som är rekommenderat. Gör det istället en dag då det är uppehåll från att regna. Du vill heller inte lägga på träoljan under en dag då solen är stark. En sval dag med några moln är den perfekta dagen för att lägga på träoljan och för att behandla ditt trä. Kolla alltid vad träoljan som du köper rekommenderar. Du kommer att få introduktioner om hur du bäst använder och applicerar träoljan och det är alltid viktigt att följa dessa fullt ut för det bästa resultatet.

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

Till vår topplista har vi valt ut tre riktigt bra produkter som vi rekommenderar, som är enkla att applicera, samtidigt som du får ett bra resultat som håller länge. Att ta hand om dina trämöbler, trädäck eller trägolv ska inte vara komplicerat, och med våra bäst i test produkter kommer du lyckas applicera oljan både snabbt och effektivt.

I vår lista valde vi tre träoljor där appliceringen inte är komplicerad och torkningen sker snabbt. Vi tänkte även på att inkludera djuppenetrerande oljor för det ultimata skyddet av ditt trä. Alla träoljor i vår lista är prisvärda och håller en hög kvalitet. Du kommer inte enbart se till att dina möbler, däck eller dörrar ser snygga ut, men också att de håller under många år framöver.

Vi hoppas vår topp 3 lista har gjort valet av den bästa träoljan enkelt för dig!

Länkar och referenser

Vi har jämfört träoljor avseende kundbetyg och kundnöjdhet hos
Pricerunner.se
Prisjakt.se
Beijer Bygg
Granngården
Byggmax

Lämna en kommentar