Bästa fågelskrämman 2023 – Håller fåglarna borta från trädgårdslandet!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

1. GreenLine MotFågel2. Ryom 2 drakar fågelskrämma3. Fågelskrämma Uggla
GreenLine MotFågelRyom 2 drakar fågelskrämmaFågelskrämma Uggla

Bästa fågelskrämman 2023 – Frodande rabatter eller bryggkanter är väldigt lockande för fåglar och om du vill hålla oinbjudna fåglar borta från din tomt, fält eller trädgårdsland är en fågelskrämma en mycket bra lösning. Detta smarta trädgårdskomplement är heller inte en särskilt dyr investering och kommer resultera i en större skörd och mindre städjobb i det långa loppet.

För att den modell du köper ska vara funktionell och faktiskt fungera, ska du ha din tomt och besökare i åtanke. Många fågelskrämmor är nämligen särskilt konstruerade för vissa typer av fåglar, vilket gör att du måste ha koll på området och fåglarna som ofta befinner sig runt tomten. Utöver detta måste du fundera på om du vill ha en mekanisk fågelskrämma eller en mer klassisk modell.

Vi har efter gedigen efterforskning av marknadens utbud, letat fram tre modeller i olika former som vi tycker du ska kika lite extra på. Då framförallt den vinnande modellen MotFågel från GeenLine, som vi har utsett till den bästa fågelskrämman 2023!

Topp 3 bästa fågelskrämmor bäst i test 2023

1. Vår vinnare! GreenLine MotFågel

 • Flera inkluderade tillbehör
 • Simulerar närvaron av en rovfågel
 • Rör sig med vinden
 • Enkel att montera

Varumärket GreenLine har designat denna praktiska fågelskrämma MotFågel med en konstruktion som är menad att simulera närvaron av en riktig rovfågel.

Genom att ha ett väldigt naturtroget rörelsemönster som ändrar höjd, bredd och som även rör sig med vinden kommer oinbjudna fåglar att hålla sig borta från din tomt. Framförallt duvor, fiskmåsar och skator som har större fåglar som en naturlig fiende, kommer inte längre att förstöra din brygga eller trädgårdsland mer.

Vid köp medföljer flera tillbehör, som gör MotFågel till en mycket bra och prisvärd investering. Utöver detta är denna modell mycket enkel att montera fast vid en stolpe, träd eller helt fristående tack vare inkluderad lina, mast och markfäste. I köpet ingår även två stycken olika typer av drakar som du kan alternera mellan.

Om du letar efter en mer naturtrogen fågelskrämma att använda på tomten eller i sommarhuset, är denna modell från GreenLine ett mycket passande val. Montera nära vatten eller där fåglarna håller till som mest och du kommer direkt att få mindre fåglar som besöker dig och som äter upp din skörd.

2. Ryom 2 drakar fågelskrämma – Komplett set!

 • Varierar i flyghöjd
 • Realistisk design
 • Enkel att montera
 • Avskräcker flera typer av fåglar

Fågelskrämman 2 drakar från varumärket Ryom, har designats i en väldigt realistisk design som avskräcker flera typer av fåglar, som du gärna inte vill ska picka sönder din gräsmatta, rabatt eller skräpa ner på stranden. Genom att placera ut denna fågelskrämma på önskad plats i trädgården, kan du hålla fåglarna borta.

Denna modell är konstruerad för att vara enkel att montera och efter montering, varierar den i flyghöjd och anpassar sig efter vindens styrka. Detta ger ett väldigt verklighetstroget resultat som framförallt kommer att hålla kajor, fiskmåsar, duvor och kråkor borta från din egendom.

Vid köp medföljer två stycken olika drakar som du kan variera mellan. Detta gör att fåglarna inte vänjer sig vid en modell och att de helt enkelt håller sig borta och inte blir för nyfikna. Genom att variera höjden, mönstret, hastigheten och flyghöjden på fågelskrämman, kommer den att fungera optimalt och blir dessutom ett fint inslag i trädgården.

3. Fågelskrämma Uggla – Reflekteras i ljuset!

 • Kan monteras på stolpar
 • Rör sig i vinden
 • Reflekterande ögon
 • Höjd: 40 centimeter

Denna söta lilla fågelskrämma har en design som efterliknar en väldigt verklighetstrogen uggla, både vad gäller form och höjd. Den kan enkelt placeras ut i träd eller monteras fast på stolpar för att hålla fåglar borta från dina land eller egendom.

Ugglan har konstruerats med ett huvud som rör sig med vinden och reflekterande ögon. Detta ger ett väldigt realistiskt intryck. Ugglan har även en höjd på 40 centimeter, som även det bidrar till fågelskrämmans funktionalitet.

Om du vill montera ugglan direkt vid landet eller på en plan yta, kan fågelskrämman fyllas med sand eller små stenar för att stå stabilt under samtliga väder. Förutom att ugglan är en praktisk investering, så är den även en fin liten inredningsdetalj i trädgården.

Vem behöver en fågelskrämma?

En fågelskrämma är inte bara en vanligt förekommande utklädande under Halloween. Dess tänkta användningsområde är för att skrämma bort oönskade fåglar från plantager, odlingar eller andra platser som de ofta besöker och skräpar ner på.

Om du har bärbuskar, äppelträd eller grönsaksland har du säkerligen haft flera tillfällen som dina grödor har förstörts av glupska fåglar. Genom att inhandla en fågelskrämma i en passande storlek och form, kan du råda bot på detta och hålla oönskade fåglar borta från din tomt.

Bästa fågelskrämman
Skräm bort fåglar från din gräsplätt med en fågelskrämma

Tre vanliga frågor vid köp av fågelskrämma:

Vilken typ av fågelskrämma behöver jag?

Storleken och typen av fågelskrämma som du behöver beror framförallt på tre faktorer. Vilka typer av fåglar behöver du skrämma bort, hur stor trädgård har du och vilka typer av grödor försöker du hålla fåglarna borta från? Det är detta som du måste fundera på, innan du väljer vilken typ av fågelskrämma som du behöver införskaffa.

Om du vill hålla din brygga fri från sovande fåglar kan du köpa en realistisk fågelskrämma att montera upp nära badbryggan. Du kan även inhandla en plastfågel av större storlek, som änderna eller gässen är rädda för.

När det kommer till odling, är det realistiska fåglar som du bör kika på. Framförallt när det kommer till mindre trädgårdsland, bärbuskar eller äppelträd. Men om du däremot har ett större odlingsfält som du vill hålla fåglarna borta från, bör du istället kika på en patrondriven fågelskrämma med inbyggd kanon.

Kan en fågelskrämma sluta fungera?

Fåglar är väldigt nyfikna och om du har samma fågelskrämma utplacerad på samma ställe under en längre tid, kan den sluta vara lika effektiv. Försök därför flytta runt fågelskrämman och säkerställ också att den modell du väljer är reflekterande eller följer med vinden, för att dess höjd, hastighet och placering ska justeras ofta.

Dock kommer inte en fågelskrämma att hålla alla fåglar borta tyvärr. De vänjer sig snabbt och kan häcka och vänja sig vid de flesta ljud- och ljusförhållanden. Så det kan också vara värt att täcka för dina allra mest dyrbara plantor med nät eller liknande, för att skydda dem lite extra från hungriga näbbar.

Finns det några för- och nackdelar med en fågelskrämma?

En fågelskrämma har inte många nackdelar, förutom att de kan sluta fungera om du inte tar dig tiden till att flytta runt dem. Istället ger ett inköp av en fågelskrämma dig flera fördelar. Du kan framförallt skydda din brygga och dina plantor från fåglar och en fågelskrämma är heller inte en särskilt kostsam investering.

Finns det olika varianter av fågelskrämmor?

Men hur väljer du då rätt fågelskrämma och fungerar de verkligen? Fåglar kan vara nyfikna, men kan avskräckas genom ljusreflektioner, ljud eller realistiska fågelskrämmor. Det är därför viktigt att den fågelskrämma du köper har en eller flera av dessa funktioner, för att den ska fungera och för att fåglarna ska hålla sig undan.

För vanliga trädgårdar är det framförallt realistiska fågelskrämmor som är allra vanligast. De är enkla att montera, tar inte upp mycket plats och du behöver heller inte distraheras av kanoner som avfyras så snart fåglarna är i närheten. De behåller fridfullheten i trädgården och kan även fungera som en fin inredningsdetalj.

Realistiska fågelskrämmor är designade för att simulera en större rovfågel och rör sig med vinden för att vara mer verklighetstrogen. Eftersom den ändrar hastighet, höjd och ofta även har reflekterande detaljer är dessa typer av fågelskrämmor mycket effektiva. Men gör ett val som baseras på din trädgård och även vilka typer av fåglar som du försöker hålla borta från dina odlingar eller brygga.

Blandade fågelskrämmor från våra partners

Vad vi haft i åtanke när vi skapat vår topplista

När vi jämförde marknadens utbud av fågelskrämmor var det flera olika faktorer som vi hade i åtanke. Detta var framförallt de olika modellernas funktion och hur effektiva de faktiskt är på att skrämma bort oönskade fåglar från tomten.

Vi har även fokuserat på att inkludera modeller som inte kräver elektricitet eller patroner, då de är enklare att placera ut och kan användas utan tillsyn.

Om du däremot har ett större fält som ofta lockar med fåglar, kommer en fågelskrämma med inbyggd kanon att vara ett mer passande val. De tre modeller vi inkluderade är istället särskilt anpassade för mindre tomter, sandstränder eller trädgårdsland.

Några andra punkter som vi hade i beaktning under urvalsprocessen var även hur enkelt fågelskrämman kan monteras, samt hur kostsamma de är att investera i. Resultatet är en topplista med de tre fågelskrämmor på marknaden som vi tycker du ska kika lite extra på och som även säljs för lite olika summor. Detta för att du ska kunna göra ett skräddarsytt val, som även baseras på din budget.

Genom att investera i en fågelskrämma kan du äntligen få ha trädgården ifred. Dessutom kan de placeras ut på din badbrygga, för att du ska slippa ha sovande änder eller andra fåglar där som skräpar ner!

Länkar och referenser:

F¨ågelskrämmor hos Buildor, Granngården

Lämna en kommentar