Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Test: Bästa stumpastake 2024 – låt dina ljus brinna extra länge!

1. Stumpastaken Svart Stor2. Stumpastaken Aluminium Liten3. Stumpastaken Lång
Stumpastaken Svart StorStumpastaken Aluminium LitenStumpastaken Lång

Bästa stumpastake 2024 Är du trött på att alltid behöva slänga ljusstumpar? Då kan en stumpastake vara något för dig. Det är en ljusstake för ljusstumpar vilket gör det möjligt att använda hela ljuset. Stumpastaken är en svensk designklassiker som är lika snygg som den är praktisk. Den svenska industriformgivaren Jonas Torstensson kom på denna smarta design när han tröttnade på att slänga ljusstumpar. Den funktionella designen finns nu i flera olika former, storlekar och färger. För att göra det lättare för dig att välja den bästa modellen för ditt hem har jag recenserat de olika modellerna och utsett tre vinnare. I detta bäst i test hittar du produktrecensioner för de tre bästa stumpastakarna samt några praktiska tillbehör.

Topp 3 bästa stumpastaken 2024

Innan jag köpte min första stumpastake trodde jag att det bara fanns en modell, men snart upptäckte jag att denna designklassiker finns i flera olika storlekar och modeller. För att hjälpa andra att välja den bästa stumpastaken har jag därför testat samtliga modeller och tillbehör. Här delar jag med mig av mina tre favoriter i tre olika prisklasser; premium, mellan och budget. Jag har också valt ut två tillbehör som jag tycker passar bra ihop till de vinnande modellerna.

Premium: Stumpastaken Svart Stor

Bästa stumpastake - Ljusstake Stumpastaken Svart

Äntligen finns den stora originalstorleken i en läcker svart färg! Originalfärgen i aluminium är såklart riktigt snygg den också, men den svarta färgen ger ett stilfullt intryck med en härlig kontrast till ljusets sken. Denna modell passar verkligen i de flesta hem. Framför allt tycker jag att den passar bra i vintertider, exempelvis till julens glögg. Trots den mörka färgen är den, precis som originalet, tillverkad i 100% återvunnen aluminium. Den är 30 centimeter bred och 30 centimeter djup och rymmer upp till 12 värmeljus, ljusstumpar eller helt nya ljus. Den här storleken och modellen kan även användas med ett galler som tillbehör. Den är designad av Jonas Torstensson för varumärket Born in Sweden.

Fördelar:

 • Snygg och stilren
 • Vacker kontrast till ljusets sken
 • Stor modell som rymmer 12 ljus

Nackdelar:

 • Dyrast i testet
Se priset här!

Mellan: Stumpastaken Aluminium Liten

Bästa stumpastake - Stumpastaken Small, aluminium

Den lilla modellen i aluminiumfärg är perfekt för den som vill ha denna designklassiker i en mindre variant. Om du tycker att den stora storleken är för stor och klumpig är den här storleken ett bra alternativ. Den är utformad i det klassiska fyrkantsformatet, men med plats för upp till nio ljus istället för tolv. Den är 21.5 centimeter bred och 21.5 centimeter djup och tillverkad i 100% återvunnen aluminium. Precis som de övriga modellerna passar den lika bra till värmeljus såväl som till vanliga stearinljus. Den ljusa aluminiumfärgen är originalfärgen från 1991 och fortfarande den mest populära. En stor fördel med denna färg och modell är att den passar året runt, även under de ljusa sommardagarna. Även denna mindre modell är designad av Jonas Torstensson för varumärket Born in Sweden. Den har också flera kompletterande tillbehör, exempelvis vaser och galler.

Fördelar:

 • Smidig och funktionell storlek
 • Originalfärg som passar året runt
 • Prisvärd

Nackdelar:

 • Rymmer endast nio ljus
Se priset här!

Budget: Stumpastaken Lång

Bästa stumpastake - Ljusstake Stumpastaken Lång

Gillar du Stumpastakens funktionalitet, men tycker att det fyrkantiga formatet är något opraktiskt? Då är denna långa modell perfekt för dig. Den här stumpastaken är utformad som en adventsljusstake och har plats för fyra ljus. Precis som de andra modellerna kan både värmeljus och vanliga stearinljus användas i denna ljusstake. Den har den klassiska aluminiumfärgen och är självklart tillverkad i återvunnen aluminium. Den är 30 centimeter bred och 8.5 centimeter djup. Den långsmala modellen passar perfekt i fönstret eller på ett hyllplan. En stor fördel med denna variant är priset och det är den billigaste stumpastaken som finns tillgänglig. Även den här modellen är designad av formgivaren Jonas Torstensson.

Fördelar:

 • Mycket prisvärd
 • Smidig storlek som får plats i fönstret och på smala hyllor
 • Passar perfekt vid jul som adventsljusstake

Nackdelar:

 • Rymmer endast fyra ljus
Se priset här!

Tillbehör 1: Vaser till Stumpastaken

Vas mini Stumpastaken

Stumpastaken är mer än bara en ljusstake och dess användningsområde kan utökas med smarta tillbehör. Med dessa praktiska små vaser kan du även skapa en blombädd. De passar särskilt bra under sommarhalvåret när många inte tänder ljus hemma. Tack vare dessa fina små tillbehör kan du få användning för din stumpastake under hela året. Vaserna säljs i 4-pack vilket för att de passar särskilt bra för Stumpastaken Lång, men även de andra modellerna. Vaserna är tillverkade i genomskinligt glas och passar för växter. De är 10 centimeter långa och 4 centimeter breda. Vaserna är designade av Jonas Torstensson.

Se priset här!

Tillbehör 2: Galler till Stumpastaken

GALLER

Ett annat praktiskt tillbehör till stumpastaken är gallret. Genom att sätta galleret över ljusstaken kan kan du placera mat och dryck över den. Detta tillbehör passar särskilt bra vid tebjudningar eller glögg när du vill hålla drycken varm. Gallret finns i två storlekar och passar endast de fyrkantiga stumpastakarna. Gallret är designat av Jonas Torstensson.

Se priset här!

Vanliga frågor om stumpastaken

Vid köp av en stumpastake är det många som har en del frågor och funderingar. Därför har jag sammanställt de vanligaste frågorna och svaren här.

✅ Varför är stumpastaken bättre än andra ljusstakar?

Förutom den fina och klassiska designen är stumpastaken även hållbar och säker. Designen låter ljuset brinna ned helt och hållet utan att stearinet rinner ut och förstör bord och dukar. Dessutom är den mycket säker och kan inte ta eld när ljusen brinner ned.

✅ Är stumpastaken miljövänlig?

Formgivaren  Jonas Torstensson hade en genomgående hållbarhetstänk när han designande stumpastaken. Samtliga modeller tillverkade i 100% återvunnet aluminium vilket minimerar dess miljöpåverkan. Den smarta designen gör även att du inte behöver slänga bort ljusstumparna utan kan utnyttja hela ljuset.

✅ Vilka ljus kan användas i stumpastaken?

Alla modeller av stumpastaken passar för värmeljus, vanliga stearinljus och självklart även för ljusstumpar.

Hur rengör man stumpastaken?

Stumpastaken är lätt att rengöra, men det är viktigt att följa instruktionerna. Gammalt stearin pillas enkelt bort med ett träredskap. Skrapa inte bort stearinet eftersom det kan lämna fula märken. För att få bort resterna av stearinet kan du lägga ljusstaken på en folietäckt ugnsplåt och ställa in den i ugnen på låg värme. Cirka 30 minuter på 65 grader räcker för att stearinet ska smälta och rinna ut på aluminiumfolien på plåten. Torka därefter rent ljusstaken med hushållspapper innan stearinet hinner stelna ingen. Undvik att rengöra ljusstaken med vatten eftersom det finns risk för missfärgningar. Även gasugn bör undvikas.

Summering

Stumpastaken är en svensk designklassiker som designades av formgivaren Jonas Torstensson år 1991. Originalmodellen var i aluminiumfärg och 30 x 30 centimeter stor med plats för 12 ljus. Sedan dess har flera olika storlekar, färger och varianter tillkommit. Alla har dock den karaktäristiska utformningen för att ta tillvara på hela ljuset. Samtliga modeller är tillverkade i 100% återvunnet aluminium vilket är både snyggt och bra för miljön. Premiumvinnaren i detta bäst i test är Stumpastaken Svart Stor. Det är den klassiska modellen i en sobert svart färg vilket ger en exklusiv och stilren känsla till hemmet. Mellanvinnaren är Stumpastaken Aluminium Liten som är originalmodellen i aluminiumfärg, men i en mindre variant med plats för 9 ljus. Budgetvinnaren är Stumpastaken Lång som är en läcker adventljusstakemodell med plats för fyra ljus. Två snygga och praktiska tillbehör till stumpastaken är glasvaserna och gallret. Vaserna gör att du kan få användning av din stumpastake även på sommaren. Gallret passar perfekt för att värma mat och dryck över din ljusstake.

Jag hoppas att detta test hjälper dig att välja bästa stumpastake som passar bäst i ditt hem!