Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar*

Bältesstol bäst i test 2024 – Hitta den bästa bältesstolen

1. SAFETY 1ST BÄLTESSTOL ROADSAFE2. AKTA GRACO AFFIX ISO CATCH3. CYBEX SOLUTION X-FIX
SAFETY 1ST BÄLTESSTOL ROADSAFEAKTA GRACO AFFIX ISO CATCH

Bästa bältesstolen – Går ni omkring där hemma och väntar på att snart få höra ljudet av små fötter på golven? Eller har ni precis fått ett nytillskott, eller kanske rentav två? Ja, en sak är i alla fall säker – förberedelserna inför att skaffa barn är många, och det är viktigt att ingenting glöms bort i den stundande stressen och förvirringen. Elkontakter ska barnsäkras, knivar och andra vassa föremål ska förvaras utom räckhåll och trappor ska säkras med grindar.

Då pratar vi bara om säkerhetsåtgärder – tänk på alla ömma och bräckliga föremål som ni har där hemma, som lille junior lätt kan komma åt med sina nyfikna tassar. Att skaffa barn är både krävande och underbart, och som tur är finns idag många behändiga uppfinningar och tillbehör som kan hjälpa till att göra vardagen enklare.

I den här artikeln ska vi titta närmare på en sak som inte kommer bli aktuell för den nyblivne föräldern på några år än, men som är någonting som ändå kan vara väldigt bra att ha koll på, nämligen bältesstolar. I vårt bältesstol bäst i test kommer vi titta närmare på tre olika modeller, i tre olika prisklasser och sedan försöka hjälpa dig att lista ut vilken av dem som skulle kunna passa just dina behov allra bäst. Men först måste vi förstås slå fast vad en bältesstol faktiskt är för något.

Vad är en bältesstol?

Ja, vad är egentligen en bältesstol, och hur skiljer den sig från en bilbarnstol? En bilbarnstol är stolen som man sätter bak och fram i bilsättet, med barnets rygg i körriktningen. Den här typen av stol är ofta bökig och ganska tidskrävande att fästa i bilen, men icke desto mindre av säkerhetsskäl helt nödvändig under barnets första levnadsår.

Man brukar säga att barn från noll till och med tre år ska sitta i bak och framvänd bilbarnstol, och barn från och med fyra år ska uppgraderas till bältesstol. Så vad är bältesstolen? Ja, det är i sin essens en anordning som är väldigt lik bilbarnstolen, men den är byggd för att barnet ska sitta framåtvänd i den, i bilens körriktning.

Det finns egentligen två typer av stolar som klassas som bältesstolar, varav den ena är ganska lik en bilbarnstol (det vill säga en hel och ordentlig stol, med både sittdyna och ryggstöd) och den andra egentligen bara är en dyna som gör att barnet kommer uppåt i sätet.

Syftet med båda modellernas dynor är att få upp barnet i höjd, så att bältet kan löpa fritt från axeln, ned över bröstet och till sist ned vid ljumsken och över midjan. Utan en bältesstol hamnar bältet lätt över halsen och buken, vilket gör att barnet riskerar oerhört mycket mer allvarliga skador vid en kollision än vad det skulle göra om man använde en bältesstol.

NTF rekommenderar att barn som färdas i bil ska sitta i bilbarnstol eller bältesstol upp till tio till tolv års ålder, och det är en säkerhetsföreskrift som förstås är oerhört viktig att följa. Innan vi ger oss in i vårt test och tittar på de tre modellerna ska vi dock fundera lite över vad man bör tänka på innan man gör slag i saken och köper en bältesstol till sitt barn.

Viktigt att tänka på innan man köper bältesstol

Det absolut viktigaste är förstås att ta reda på och ha koll på när det är dags för ditt barn att uppgradera från bilbarnstol till bältesstol. Det finns ingen definitiv ålder då det ska ske, men den föreskrivna rekommendationen säger som sagt att barn mellan noll och tre år ska sitta i bilbarnstol, medan barn från fyra och upp till tolv år ska sitta i bältesstol.

Det här är förstås något av en gråzon, då det enda som är relevant för valet mellan bilbarnstol och bältesstol är barnets storlek, så det bästa är nästan att titta på den rekommenderade vikten för de respektive stolarna.

Alla stolar vi har valt att titta på i vårt test är heltäckande bältesstolar, det vill säga sådana som har både en sittdyna och ett ryggstöd, och därmed i mångt och mycket liknar bilbarnstolarna. Enligt NTFs föreskrifter är det också tillåtet med enbart sittdynevarianten, men vi tycker förstås att säkerhet är det allra viktigaste när det kommer till våra barn, så vi har valt att vara extra försiktiga i våra rekommendationer.

Gemensamt för de allra flesta bältesstolar av det heltäckande slaget är att de rekommenderas för användning av barn som väger mellan 15 och 36 kilo. Vi kan inte understryka nog att det är en föreskrift som absolut ska följas ordentligt, och inte tummas på. Alla de tre stolarna vi går igenom i vårt “bältesstol bäst i test” är anpassade för användning av barn mellan 15 och 36 kilo. Så, låt oss titta lite närmare på de olika modellerna!

Topp 3 Bästa Bältesstolarna 2021

Bästa Bältesstolarna - Safety 1st Bältesstol Roadsafe

1. Safety 1st Bältesstol Roadsafe

Vi börjar vårt bältesstol bäst i test med en stabil och grundläggande bältesstol med ryggstöd. Roadsafe full black från Safety 1st har ett justerbart ryggstöd som gör att stolen kan användas längre, och den är både stabil och bekväm.

Den saknar så kallat isofixfäste, som i nyare bilar gör att bältesstolen kan fästas även när barnet inte sitter i stolen, så att man slipper ta ut stolen vid dessa tillfällen. Med det sagt är det en säker och stabil stol som vi rekommenderar varmt!

Se priset här!

Bästa Bältesstolarna - Akta Graco Affix ISO Catch

2. AKTA GRACO AFFIX ISO CATCH

Den här stolen från Graco är utrustad med isofixfästen, och kan därmed spännas fast både med och utan barn i. Den är vidare utrustad med så kallat “side impact protection” som skyddar barnet extra vid en sidokollision.

Utöver dessa funktioner har den också en mugghållare. Denna stol förtjänar verkligen att bli inkluderad i vårt bäst i test.

Se priset här!

Bästa Bältesstolarna - Cybex solution X-fix

3. CYBEX SOLUTION X-FIX

Vår sista testdeltagare i vårt bältesstol bäst i test kan fästas i bilar både med och utan isofixsystem, både med och utan barn.

Den har dessutom vunnit priser för bästa bältesstol, och är utan att överdriva en av de säkraste och bästa bältesstolarna på marknaden.

Och när det kommer till ditt barns säkerhet – varför kompromissa?

Se priset här!

Läs också:
Bästa bälteskudden

Lämna en kommentar