Ideella föreningar som drivs utan vinstsyfte måste ofta få in pengar för att finansiera sin verksamhet. Det kan till exempel vara en fotbollsförening som vill åka på turneringar med sina medlemmar, eller en intresseförening som gärna vill arrangera en offentlig dag för att presentera vad de arbetar för.
För att få in pengar finns det olika alternativ:
Sälja delikatesser tillsammans
Delikatesskungen har ett beprövat koncept som har använts av 25 000 grupper sedan 1992. Föreningar, skolklasser och idrottslag kan sälja goda delikatesser på ett enkelt sätt. Delikatesskungen tillhandahåller delikatesser som till exempel salami, choklad, lagrad ost och olivolja. Föreningen säljer varorna genom en egen webbutik eller direkt till kunden genom beställningslistor och kataloger.
Fördelen med att sälja delikatesser är att det är en eftertraktad produkt som är lättsåld och lockar kunder att återkomma. Delikatesskungens priser är dessutom lägre än vad liknande varor kostar i butiker och deras produkter går inte att köpa någon annanstans. Det går att tjäna upp till 67 kronor per produkt och en deltagare säljer i snitt 12 produkter.
På grund av att det är enkelt att sälja ätbara varor och försäljarna får en bra vinstmarginal på produkterna ger vi Delikatesskungen ett högt betyg.
Andra produkter och företag
Det finns även andra företag som erbjuder produkter som föreningar, lag och skolklasser kan sälja. Varorna kan vara allt från kakor och kryddor, till toalettpapper eller strumpor. En del varor är mer lättsålda än andra och det är viktigt att fundera på vad personer i föreningens närhet skulle kunna vara intresserade av.
Det är många som bara köper för att vara snälla, men det är alltid bättre om produkterna som säljs faktiskt är efterfrågade på riktigt. Det ger nöjdare kunder som återkommer och en möjlighet att sälja igen om ni vill det.
Arrangera lotterier
Lotterier har varit en av föreningslivets viktigaste inkomstkällor genom åren och
så är det fortfarande. Föreningar har lov att arrangera lotterier utan att ha spellicens, så länge som syftet är att få in pengar till den ideella verksamheten. Men de måste ansöka om ett tillstånd hos sin kommun.
Det är enkelt att arrangera ett eget lotteri och det finns färdiga lottringar och bingobrickor att köpa. Föreningen bör köpa in olika saker som förstapris, andrapris och tredjepris. Det kan även vara aktiviteter istället för priser, som till exempel att föreningen klipper gräset eller tvättar bilen för den som vinner förstapriset.
Det är roligt att arrangera ett lotteri och det är många som gärna köper lotter ifall inkomsterna går till en föreningskassa. Att välja ut priser och få dela ut dem till den lyckliga vinnaren är också roligt.
Nackdelen med att sälja lotter är att man måste ansöka om ett tillstånd hos kommunen och att inte alla vill vara involverade i pengaspel. Men på grund av att det är ganska enkelt och roligt så får det också ett högt betyg.