Så håller du dina knivar vassa – För en längre hållbarhet!

Alla vill ha skarpa knivar i köket, oavsett om du är en yrkeskock eller bara en hemmakock som njuter av att laga mat. Att hålla dina knivar vassa gör inte endast din matlagning mer effektiv och snabbare, men det är också säkrare. Slöa knivar kan kräva mer kraft för samma snitt genom maten, vilket kan leda till olyckor.

Det finns många olika metoder för att hålla dina knivar vassa, och i denna artikel går vi igenom de mest populära och effektiva sätten!

Välj rätt kniv till varje uppgift

Att använda rätt kökskniv för rätt uppgift kan hjälpa till att bibehålla knivens skärpa. Om du exempelvis skär hård mat som pumpa eller kött med ben kan det slöa kniven snabbare. Använd istället en robust kniv med tjockare blad för dessa uppgifter, och en liten paringkniv för mindre och mer delikata uppgifter.

Två metoder för att skärpa knivar

De två vanligaste metoderna för att skärpa knivar är att använda en slipsten eller en knivslip. En slipsten kräver lite mer skicklighet och tålamod, men kan ge ett mycket bra resultat. En knivslip är snabbare och mer användarvänlig, men kanske inte ger samma fina resultat som en slipsten.

Använda en slipsten

För att använda en slipsten, blöt stenen och märk toppen av bladet som du vill slipa. Placera kniven mot stenen vid korrekt vinkel, vanligtvis runt 20 grader. Dra bladet fram och tillbaka över stenen. Upprepa på andra sidan bladet.

Ett tips är att få en slipsten med olika grovlekar på varje sida så att du kan börja med den grova sidan och avsluta med den fina för att få en riktigt skarp kant.

Använda en knivslip

En knivslip är ett mycket enkelt verktyg att använda. Du behöver endast skjuta knivbladet genom slipen ett par gånger, och så är det klart. En knivslip kan vara bra att ha när du snabbt behöver skärpa en kniv, men kanske inte alltid ger bästa möjliga resultat.

Hur man förvarar knivar korrekt

Hur man förvarar knivar är också viktigt för att bibehålla deras skärpa. En av de värsta sakerna du kan göra är att bara slänga dem i en låda där de kan gnugga mot varandra och bli slöa. En knivhållare eller en magnetisk knivlist är det bästa sättet att förvara dina knivar.

Regelbundet underhåll är nyckeln

Oavsett vilken typ av kniv du använder är regelbundet underhåll nyckeln till att hålla den skarp. Det betyder att du behöver slipa knivar när de börjar bli slöa, rengöra dem ordentligt efter varje användning och förvara dem på rätt sätt.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ha vassa knivar i köket för både effektivitet och säkerhet. Genom att välja rätt kniv för rätt uppgift, använda en slipsten eller knivslip och förvara och underhålla knivarna på rätt sätt, kommer du att ha skarpa knivar som hjälper dig i köket i många år framöver.

Vanliga frågor

Vad är bäst, slipsten eller knivslip?

Det beror på vad du prioriterar. Om du vill ha ett snabbt och enkelt sätt att skärpa din kniv kan en knivslip vara bäst. Om du vill ha mer kontroll över processen och uppnå det bästa möjliga resultatet kan en slipsten vara det bättre valet.

Hur ofta ska jag skärpa mina knivar?

Det beror på hur ofta du använder knivarna och vad du skär. En allmän regel är att skärpa dem när du märker att de börjar bli slöare, vilket kan variera från några veckor till några månader.

Kan jag förvara mina knivar i en låda?

Det rekommenderas inte eftersom knivarna kan gnugga mot varandra och bli slöa. Att förvara knivarna i en knivhållare eller på en magnetisk list är bättre alternativ.

Vilken vinkel ska jag använda när jag slipar mina knivar med en slipsten?

En allmän regel är att kniven bör hållas i en vinkel på omkring 20 grader mot stenen, men det kan variera beroende på typen av kniv.

Så håller du dina knivar vassa
Håll din kökskniv vass för längre hållbarhet

Lämna en kommentar