Spela Keno – allt du behöver veta

Att spel om pengar blivit en alltmer populär fritidsaktivitet råder det inget tvivel om, och idag finns det mängder av spel att välja mellan. Allt från betting och slots, till klassiker som poker och Keno. Just den sistnämnda har blivit ett uppskattat inslag på såväl spelsajter online som hos ombud. Men vad är det, och hur spelar man Keno?

Vad är Keno för typ av spel?

Kortfattat är Keno ett nummerspel som kan liknas vid både lotteri och Bingo. Anledningen är att spelaren, likt ett lotteri, väljer ut ett antal siffror som denne tror kommer visas under spelets dragningstillfälle. Blir det en träff mellan spelarens siffra och den som dras, ökar chansen till att spelaren kammar hem en vinst. Med andra ord är det ett spel som bygger på ren slump och som kräver mycket lite skicklighet.

Spela Keno - allt du behöver veta

Hur uppstod Keno?

I år är det 30 år sedan Keno introducerades i den svenska TV-tablån, och då som nu sänds dragningarna för spelet dagligen i TV4. Just i Sverige förknippas spelet som oftast med Gotland på grund av gotländske Tommy Wahlgren som var den första att leda de tv-sända dragningarna. Men trots att Gotland blivit ett nav för spelet, där den mysigt svängande dialekten lever sig kvar i hur vi uttalar Keno, tros spelets form vara av kinesiskt ursprung.

Enligt historiker sägs det att just Keno-liknande spel sträcker sig så långt tillbaka i tiden till omkring 187 f.Kr. under Han-dynastin. Ser man till legenden så ska spelet, förutom att vara en fritidsaktivitet, även använts för att höja finansiella medel för byggnationen av den kinesiska muren. Detta genom att medborgarna ombads att välja nummer som skulle användas i en lottdragning. Om deras nummer drogs skulle ett pris utdelas.

Hur spelar man Keno?

Det mest populära Keno-spelet som flest känner till är det som drivs av Svenska spel, men allt fler liknande spel dyker även upp på andra casinon online. Dock tenderar reglerna för dessa vara snarlika, där samtliga utgörs av nummer och baseras på tur.

Val av nummer

Vid ett Keno-spel gäller det att först välja vilken nivå man önskar spela på, och de nummer som man tror kommer att dyka upp i nästa dragning. Här går det att antingen fylla i dem manuellt genom att klicka på de önskade numren, eller låta en slumpgenerator välja dem i stället. Nivån som väljs baseras på antalet nummer man väljer där fyra nummer innebär nivå 4, fem nummer är nivå 5 osv.

När alla önskade nummer är valda krävs det att man i detta steg genomför sin insättning för att spelet ska vara giltigt. Spelets kostnad är baserad på hur många nummer som valts och på själva insatsen, där den sistnämnda kan skilja sig beroende på både antalet nummer, rader och speldagar.

Dragningen

Under dragningstillfället dras ett visst antal bollar som sedan utgör de siffror för den specifika dragningen. I Svenska spels variant finns det totalt 70 bollar i dragningsmaskinen. Av dessa dras 20 stycken som blir den för dagen rätta Kenoraden.

Desto högre nivå man spelar på (dvs. antalet nummer på raden) desto svårare är det att vinna, men vinsterna tenderar också att vara högre. För de lägre Kenonivåerna sker vinsterna oftare, men är på grund av detta även mindre.

Lämna en kommentar